MODEST, DAR NU CA BECALI



Conduce o maşină veche de şase ani, se întâlneşte cu partenerii şi clienţii la McDonald's şi este înnebunit după spaghete. Poate părea ciudat, dar sunt însuşiri ale unui multi-milionar în dolari. 

Aaron Levie, fondatorul companiei de stocare "in cloud" a datelor Box, trăieşte într-un apartament modest, deşi averea sa este estimată la 100 de milioane de dolari. Într-o discuţie cu un reporter BBC, Levie spune că, din punctul său de vedere, iPhone-ul personal este cel mai mare lux al său. 

Levie spune că nu este tentat de o viaţă de lux deoarece lucrează mult prea mult. O face din entuziasm, spune el, nu din obligaţie. Şase zile pe săptămână, Levie vine la biroul său din Los Altos, California, la primele ore ale dimineţii şi pleacă noaptea târziu, uneori chiar după ora 24. 

"Muncesc atât de mult pentru că îmi place ceea ce fac. Sunt incredibil de motivat de această afacere. Dar, în acelaşi timp, am învăţat că, pentru a reuşi în viaţă, trebuie să atingi un anumit nivel de disciplină şi determinare şi să faci sacrificii în stilul tău de viaţă. Asta se aplică tuturor", spune Levie. 

Compania din Silicon Valley oferă soluţii de stocare "in cloud" a datelor. Altfel spus, în termeni mult mai simpli, în loc să cumpere un hard-disk sau un server, clienţii închiriază spaţiu de memorie pe Box, pe care îl pot accesa de pe computer sau chiar smartphone. 

Serviciile companiei sunt folosite de 460 dintre cele 500 de companii din topul Fortune al celor mai bogate companii americane. Profitul Box a depăşit 70 de milioane de dolari în 2012, cu 160% mai mult decât în 2011. Iar valoarea estimată a companiei este deja la nivelul de un miliard de dolari. 

Sunt cifre excelente pentru o companie fondată în 2005, când Levie s-a retras de la universitate şi a pornit afacerea alături de un prieten din copilărie, Dylan Smith. "Când am început cu Box, în facultate, voiam doar să descoperim o metodă optimă pentru stocarea de date. Au fost vremuri extrem de frumoase", îşi aminteşte Levie. 

Dar, ca în orice start-up, fondurile erau o mare problemă. "Făceam foarte puţini bani. Mă plăteam cu 500 de dolari pe lună şi trăiam cu mâncăruri instant şi spaghete. Iar, în primii doi ani şi jumătate, am dormit pe saltea, la birou. Era ca viaţa într-un submarin: mă dădeam jos din pat şi începeam imediat munca. Stăteam chiar şi două zile fără să părăsesc deloc clădirea", îşi aminteşte tânărul milionar, acum în vârstă de 27 de ani. 

Pentru Box, cel mai important moment a fost atunci când, după sute de cereri de finanţare respinse de potenţiali investitori, a primit sprijin financiar din partea omului de afaceri texan Mark Cuban, cunoscut mai ales pentru vânzarea companiei radio broadcast.com către Yahoo!, în 1999, pentru suma de 5,7 miliarde de dolari. 

După opt ani de Box, situaţia s-a schimbat destul de mult, însă Levie a rămas cam acelaşi, concluzionează BBC. Merge la restaurante de lux numai dacă clienţii cer asta, dar, de curând, a încheiat o afacere foarte importantă la capătul unei întâlniri la McDonald's. Încă îi plac spaghetele şi încă îi place să muncească din greu. A primit deja câteva oferte tentante pentru a vinde Box, dar nu îl interesează. "Acum, perspectivele pentru Box sunt absolut grozave. A vinde compania ar fi ca şi cum am dat cu piciorul acestor oportunităţi", alungă el speranţele investitorilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…