CUM NE HRANIM SANATOS VARA

Vara si-a facut debutul si, mai mult ca sigur, canicula nu ne va ocoli nici anul acesta... Cand coloana termometrului urca amenintator, organismul nostru refuza, pur si simplu, unele alimente. Ocolim instinctiv mancarea gatita, grasimile, mancarurile picante, alimentele grele si prajiturile cu creme satioase. Si fereasca sfantul sa ne atingem de ceva cald - si asa simtim ca ne topim… Si atunci, ce mancam vara?

Oricat ar fi de cald, tot trebuie sa mananci ceva. Altfel, caldura excesiva te va slei de puteri si risti sa te anemiezi. Daca o tii una si buna ca "la 40 de grade nu pot sa pun nimic in gura!", iti periclitezi sanatatea. Dar, daca organismul tau striga din toate puterile "Nu vreau asta!", nu-l forta. El simte ce ii prieste si ce nu. Asta nu inseamna sa tii post negru…

Iata ce ar trebui sa includa alimentatia ta pe perioada verii, ca sa te simti bine, sa ai energie, iar efectele caniculei asupra tonusului general sa se resimta cat mai putin:

Supe reci
Cand e arsita mai apriga si foamea te chinuie, incearca o supa de legume rece. Noua ne place supa de rosii. Atunci cand caldura devine inabusitoare, stomacul tau va fi mai fericit daca renunti la carne. Esti la dieta? Uita de smantana si oua! 

Salate
Asortate, de legume, cu paste, cu pui, peste sau vegetariene, salatele pot inlocui cu succes mancarea gatita la pranz sau la cina. Totusi, evita salatele cu cartofi, mai ales daca vrei sa slabesti, pestele si maioneza. (La temperaturi ridicate, alimentele pe baza de ou si pestele proaspat sunt cele mai perisabile.) Inlocuieste uleiul de floarea-soarelui cu cel de masline si otetul cu zeama de lamaie. Ca sa mananci nu numai gustos, ci si cat se poate de sanatos.

Te-ai plictisit de traditionalele salate de legume? Incearca altele noi. Ca, de exemplu, salata de legume cu dovlecel crud. Schimba gustul salatelor clasice adaugand un ingredient special, cum ar fi oregano sau praf de mustar - vor da o noua savoare salatei de care credeai ca esti satula - si nu uita nici de traditionalele verdeturi, patrunjelul si mararul: nu si-au pierdut deloc farmecul.

Pune-ti ingeniozitatea la incercare! Daca ai idei, pune-le in practica. Ai putea descoperi o reteta de zile mari. (Sa ne-o trimiti si noua, da?)

Iaurturi
Chiar daca e vara si cam toate alimentele de origine animala sunt supuse riscului de alterare, nu trebuie sa eliminam complet lactatele din alimentatie. Iaurturile cu continut redus de grasimi si cele de baut sunt prietenoase cu stomacul si pot fi consumate in orice moment al zilei. Deci, nu uita de ele!

Deserturi
Fructele verii sunt nu numai sanatoase, ci si parfumate si gustoase… Pepenele rosu si cel galben, caisele, piersicile, visinele sunt tot atatea prilejuri de rasfat pentru papilele tale gustative. Daca preferi, totusi, prajiturile, alege in locul celor cu crema tarte si prajituri cu fructe. O tarta cu sarlota si fructe sau o prajitura cu caise iti vor incita simturile…

Sau poate ai chef de inghetata… Un parfe de fructe e ideal pentru zilele toride. Dar ai grija la silueta… (Stim din proprie experienta ca e greu sa spui "stop" cand te rasfeti cu o delicioasa inghetata cu fructe… :)

Dar cele mai sanatoase si mai pline de vitamine deserturi sunt salatele de fructe. Combinatiile sunt nenumarate, ai de unde alege. Le poti combina cu inghetata, frisca sau sirop (daca iti permite silueta…).

Bauturi
Apa plata, sucurile naturale si ceaiurile de fructe sunt o adevarata binecuvantare. In pauza de pranz, daca vrei sa te trezesti din amorteala cu o cafea, dar ai vrea sa bei si ceva rece, racoreste-te cu un caffe frappe. Racoritor, energizant si delicios, e alegerea perfecta pentru o zi de vara.

Iti mai amintesti de vremea copilariei, cand bunica iti facea compot? Nu-i asa ca n-ai mai gustat de mult? Iti recomandam compotul (neaparat rece) de visine sau caise. Vei avea o revelatie. Si… fara zahar, daca tii la silueta; fructele contin suficiente glucide.

Seara, savureaza un cocktail special: intr-un pahar de vin alb adauga cateva fructe de zmeura sau felii subtiri de castravete crud, sangria-like. Oricat ti s-ar parea de inedita combinatia, crede-ne, merita. Si, daca vrei niste cuburi de gheata "personalizate", pune vin alb la congelat, tot cu fructe … O sa-ti placa!

Mai ai nevoie de inspiratie? In cartea de bucate gasesti o multime de idei!

De retinut ca fumatul, alcoolul si cafeaua in exces nu iti fac deloc bine pe canicula. Ca sa stii pe cine sa dai vina daca nu te simti tocmai in forma…

Sa aveti o vara delicioasa!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…