Țara fara banii cash

Daca intr-o tara o sa dispara banii cash, cum vor  arata actiunile cultural-stiintifico-sportiva  "FARA NUMAR"

Suedia vrea să renunţe total la numerar. În prezent, banii cash mai reprezintă numai 3% din economie, comparativ cu 9% in zona euro şi 7% in Statele Unite. Cei care preferă banii în formă fizică sunt din ce in ce mai puţini, relatează France Presse. Suedia a fost, în 1661, prima ţară din Europa care a folosit bancnote.
O societate fără bani in formă fizică incepe să prindă contur în Suedia. Cetăţenii nu achită cash nici măcar atunci când cumpără un bilet de autobuz, acesta fiind cumpărat printr-un simplu SMS. În plus, din ce în ce mai multe magazine acceptă doar plata cu cardul, iar unele bănci nu mai folosesc numerar. Până şi bisericile s-au modernizat, iar bancomatele înlocuiesc cu succes cutia milei. Însă nu toţi suedezii susţin ideea.
Proprietarii chioşcurilor consideră că digitalizarea nu vine decât din dorinţa băncilor de a se îmbogăţi şi mai mult, deoarece fiecare tranzacţie cu cardul este taxată cu 5 coroane (adică 0,80 de dolari). Potrivit Asociaţiei Băncilor din Suedia, eliminarea banilor lichizi din economie a inceput deja să aibă un impact asupra numărului de infracţiuni. Jafurile de la bănci s-au redus de la 110, in 2008, la 16, in 2011, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.
De asemenea, a scăzut şi numărul furturilor din mijloacele de transport în comun. Unii experţi nu se aşteaptă însă ca banii in formă fizică să dispară prea curând, dar prezenţa lor in economie va continua să fie din ce in ce mai redusă.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…