5 obiceiuri proaste care dauneaza ficatului


ficatFicatul este unul dintre cele mai importante organe. Tot ceea ce mancam trebuie procesat de ficat inainte sa fie digerat si transformat. Acesta joaca un rol vital de filtru in mai multe procese fiziologice, printre care functia metabolica sidetoxificarea sangelui. Asadar, sanatatea corpului nostru e direct legata de functionarea ficatului. Desi ficatul este capabil de a-si regenera celulele afectate, in momentul in care se pierd prea multe celule nu mai poate functiona suficient de bine.
Exista mai multe obiceiuri proaste care fac parte din rutina noastra cotidiana si care sunt susceptibile de a ne afecta ficatul, fara chiar sa ne dam seama. Insa, cu timpul, acestea pot sa produca afectiuni serioase ficatului.
1. Excesul de alcool
Un consum ridicat de alcool este cauza cea mai intalnita a deteriorarii ficatului. O cantitate excesiva de alcool reduce capacitatea ficatului de a elimina toxinele din corp. Astfel, ficatul nu isi mai indeplineste celelalte functii cu eficienta normala si se concentreaza in principal pe transformarea alcoolului intr-o forma mai putin toxica.
Atunci cand ficatul depune efort pentru a descompune alcoolul, reactia chimica ce rezulta poate afecta celulele acestuia. Pe termen lung, in cazul unui alcoolism cronic, afectiunile devenite permanente pot provoca ciroza, conducand la pierderea functionalitatii ficatului.
2. Abuzul de medicamente
Medicamentele luate in exces iti pot afecta ficatul. Aceste afectiuni pot merge de la cele mai usoare la o defectiune totala a ficatului. Unul dintre cele mai cunoscute medicamente care fac rau ficatului este acetaminofenul (cunoscut si sub numele de Paracetamol), care este disponibil fara prescriptie medicala si care este prescris in mod regulat pentru tratarea racelilor, gripelor si durerilor.
Aceasta substanta este considerata ca nefiind periculoasa, insa consumata in cantitati prea mari, poate cauza deteriorari ireparabile. Atentie si la antiinflamatoare, de asemenea daunatoare ficatului! Respecta intotdeauna informatiile din prospectele medicamentelor, intrucat daca acestea iti indica sa le iei in timpul mesei, nu o fac degeaba! In masura in care se poate si fara sa iti risti sanatatea, alege mai degraba alternativele naturale, nu inflamatoare si analgezice de la farmaciile obisnuite.
3. Fumatul
Fumatul este unul dintre cele mai nefaste obiceiuri in termeni de sanatate. Fumul de tigara afecteaza indirect ficatul prin intermediul unui stres oxidant, care produce radicali liberi ce fac rau celulelor. Stresul oxidant este si el responsabil de fibroza.
4. Lipsa de somn
Lipsa de somn este o sursa de pericole surprinzatoare. Un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania arata ca persoanele care lucreaza in ture si care duc lipsa de somn suficient sufera de numeroase probleme de sanatate cum ar fi obezitatea, diabetul sau bolile cardiace. Studiul a aratat, de asemenea, ca ficatul acestor persoane nu proceseaza grasimile suficient de rapid si este responsabil de acumularea lor. Pe cand, atunci cand dormim, corpul nostru intra intr-un proces de reparare.
5. Obezitatea si o alimentatie proasta
Obezitatea legata de proastele obiceiuri alimentare poatesa iti afecteze, in timp, ficatul. Acumularea excesiva de grasimi in ficat poate provoca hepatita. In mod normal, ficatul regleaza cantitatea de zahar si de grasimi in sange, insa la persoanele obeze ficatul stocheaza excesul de grasimi in propriile celule. Fie pentru ca nu gaseste loc in alta parte, fie pentru ca nu reuseste sa le descompuna. Odata cu trecerea timpului, daca prea multa grasime este acumulata in ficat, acesta dezvolta o inflamatie si celulele sale sufera efecte negative.
Sunt de evitat:
Mancarurile industriale, pline de conservanti, de aditivi, de zahar sau de arome artificiale. Acestea supun ficatul la grele incercari, fiind prea greu de descompus! Alimentele industriale sunt bogate si in sare, ceea ce nu numai ca face sa creasca tensiunea, insa poate inclusiv sa provoace ciroza, cauzand retinerea apei la nivelul ficatului.
De privilegiat:
Legumele si fructele si, in particular, legumele verzi, care sunt o sursa de antioxidanti, de betacaroten, de vitamine si minerale, utile pentru pastrarea ficatului in stare buna.
Vitamina B 12. Disponibila mai ales in carne, aceasta este utilizata de ficat pentru a produce bila si ajuta ficatul in rolul sau de detoxificare. Vitamina B12 este prezenta in fructele uscate si nuci, in galbenusul de ou, in peste, legume si in orezul integral.
Lecitina si sulful sunt nutrienti importanti pentru ficat. Lecitina, care se gaseste in galbenusul de ou, in legume, germeni de grau si peste, ajuta ficatul sa elimine excesul de grasime. Disponibil in peste, carne slaba, oua, conopida, varza, sfecla, ceapa, usturoi si legume uscate, sulful ajuta ficatul in detoxificarea organismului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…