Cazinoul abandonat din Constanţa abandonat?

This Abandoned Casino Was Once The Most Magnificent Building In Romania


 


"În timpul unei călătorii recente în România, am avut şansa să fotografiez cazinoul abandonat din Constanţa", explică Romain Veillon.
"Precum o santinelă care stă cu mândrie lângă Marea Neagră, cazinoul din Constanţa contemplă calm orizontul, rememorând timpurile sale glorioase", spune fotograful francez Romain Veillon, pe site-ul său, romainveillon.com, pe care prezintă şi o istorie a cazinoului din Constanţa.
Fotograful francez vorbeşte şi despre perioada în care cazinoul atrăgea călători înstăriţi din toată Europa, care veneau la Constanţa pentru o noapte de petrecere.
Romain Veillon mai afirmă că de când se ştie a fost fascinat de locurile abandonate. Acesta este motivul pentru care în ultimii trei ani a decis să călătorească prin Europa pentru a găsi şi "aduce la viaţă", prin fotografiile lui, astfel de clădiri şi locuri din ţări precum Bulgaria, Ungaria, Italia, Franţa şi Belgia.
"Pentru mine este ca şi cum aş călători în timp", precizează Romain Veillon.
Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.
Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor, planurile au fost schimbate, iar Primăria a încredinţat modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.
După Revoluţia din 1989, cazinoul a continuat să funcţioneze ca restaurant, în incinta sa fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar a fost folosit şi pentru organizarea de diverse evenimente culturale.
Cazinoul a trecut în administrarea Primăriei Constanţa în anul 2000, după un proces care durase câţiva ani, el aparţinând până atunci societăţii Litoral SA. După trecerea clădirii la municipalitate, cazinoul a găzduit o perioadă şedinţele Consiliului Local, după care a fost concesionat.
Cazinoul din Constanţa se află de mai mulţi ani în paragină, după ce autorităţile locale şi centrale nu au găsit soluţii pentru reabilitarea acestuia.
În luna aprilie, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat că lucrările pentru reabilitarea cazinoului din Constanţa ar putea începe în toamna acestui an şi ar urma să dureze aproximativ doi ani şi jumătate, suma necesară pentru realizarea acestora depăşind nouă milioane de euro.
Cazinoul din Constanţa este un monument de interes naţional, potrivit Listei Monumentelor Istorice din România.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…