Creier tanar daca mananci....

 Alimente care mențin creierul tânăr
> și previn demența si Alzheimer    Lipsa unei vitamine importante
> poate duce la Alzheimer. În ce alimente se
> găsește și cum îți dai seama că îți lipseșteAlzheimerul este maladia secolului, care
> afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Pentru a preveni
> această boală este bine să avem o alimentaţie
> echilibrată, să facem mişcare mereu şi să evităm pe
> cât posibil stresul.Președintele Societăţii
> Române de Geriatrie și Gerontologie, medicul Gabriel Prada, atrage
> atenția asupra
> faptului că boala nu poate fi împiedicată, însă poate
> fi ținută sub
> control dacă este diagnosticată timpuriu. Un alt lucru pe
> care îl putem face e să încercăm să prevenim boala
> printr-o alimentație corectă și asigurându-ne că nu ne lipsesc
> nutrienți
> importanți. O
> vitamină importantă pentru creier este vitamina B12, iar
> lipsa acestei vitamine din organism e un factor important de
> risc, la fel cum sunt și unele medicamente folosite pentru tratarea
> ulcerului și
> luate fără indicație medicală.Pe măsură ce
> îmbătrânim, abilitatea noastră de absorbi vitamina B12
> din alimente scade. Deficitul de B12 se manifestă rapid şi
> poate cauza stări de confuzie, dezorientare şi
> agitaţie.Vitamina B12 este
> esenţială în organismul uman. Ea ajută la dezvoltarea
> sistemului nervos şi la menţinerea sănătăţii lui, a
> producţiei de ADN şi a formării de celule roşii din
> sânge.Cel mai frecvent,
> deficitul de B12 duce la anemie. Totuşi, în unele cazuri,
> această scădere a nivelului de B12 poate determina şi
> alte efecte: diminuarea tonusului muscular, oboseală,
> tremur, pierderea conştienţei, lipsă de echilibru,
> scăderea tensiunii arteriale, depresie şi alte tulburări
> de dispoziţie, precum şi probleme cognitive, cum ar fi
> slăbirea memoriei.În forma sa
> naturală, vitamina B12 este prezentă în cantităţi
> semnificative doar în alimentele de origine animală:
> muşchi, creier, ficat, splină, în carnea crustaceelor şi
> mai puţin în lapte şi gălbenuş de
> ou.Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul
> acidului din stomac, care este esenţial pentru absorbţia
> vitaminei B12, scade. Aşa se face că mai mult de 30%
> dintre persoanele vârstnice nu au cantitatea de acid
> gastric necesară pentru a putea absorbi destulă vitamină
> B12 din sursele naturale.
> Prin urmare,
> medicii recomandă ca persoanele care au trecut de 50 de ani
> să consume alimente bogate în această
> vitamină.Deficitul de
> vitamina B12 este întâlnit şi la alcoolici (alcoolul
> diminuează absorbţia vitaminei), la cei care au suferit o
> intervenţie chirurgicală pentru micşorarea stomacului sau
> tratarea ulcerului şi la persoanele care iau acid
> aminosalicilic (pentru tratarea tuberculozei) sau
> metformină (pentru diabetul
> zaharat).Dozele mari de acid
> folic pot masca deficitul de vitamina B12, iar dacă acesta
> se menţine mult timp, poate produce leziuni neurologice
> permanente. La unele persoane, suplimentele de potasiu
> afectează absorbţia vitaminei B12.************************************************************************** Zece
> alimente care scad cu 50% riscul de
> AlzheimerLegumele cu frunze verzi, vinul, nucile, peştele
> şi uleiul de măsline se numără printre alimentele care
> înjumătăţesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer,
> încetinind procesul de degenerare a creierului, informează
> dailymail.co.uk.O nouă
> dietă creată de specialiştii în sănătatea creierului
> poate scădea cu peste 50% riscul de a dezvolta maladia
> Alzheimer, potrivit unui nou studiu. Specialiştii spun că
> această dietă are efecte benefice chiar şi dacă nu este
> urmată cu meticulozitate.Dieta
> include trei porţii de cereale integrale consumate zilnic,
> alături de o salată şi o porţie de legume, ulei de
> măsline şi un pahar cu vin.Potrivit noului studiu, realizat de cercetătorii
> de la Rush University Medical Centre din Chicago, persoanele
> care au urmat strict această dietă au prezentat cu 53% mai
> puţine riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer, iar cei
> care nu au respectat-o în totalitate au prezentat cu 35%
> mai puţine riscuri de a se
> îmbolnăvi.Lista celor zece alimente care protejează
> creierul:legume
> cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de pădure,
> leguminoase (fasole, năut etc.), cereale integrale, peşte,
> pui, ulei de măsline, vin.Gustările ar trebui să se bazeze pe nuci şi
> seminţe, leguminoasele ar trebui servite o dată la două
> zile, carnea de pui şi fructele de pădure – de cel
> puţin două ori pe săptămână, iar peştele – cel
> puţin o dată pe săptămână.De asemenea, topul alimentelor care afectează
> sănătatea creierului este format din carne roşie, unt şi
> margarină, brânză, produse de patiserie şi dulciuri,
> alimente prăjite şi de tip
> fast-food.Untul şi
> margarina nu ar trebui să depăşească o lingură pe zi,
> brânza, produsele de patiserie, dulciurile, carnea roşie
> şi alimentele prăjite/ fast-food – mai puţin de o dată
> pe săptămână.Studiul a fost
> finanţat de National Institute on Aging din
> SUA.*************************************************Șapte nutrienți
> și alimente care mențin
> creierul tânăr și previn demența În timp ce genetica și
> exercițiile fizice joacă un rol important în
> sănătatea creierului și a riscului de a
> dezvolta demență, dieta are, de asemenea, o
> influență mare. Nu există niciun elixir magic
> care poate vindeca sau preveni complet demența sau
> boala Alzheimer, dar oamenii de știință au
> descoperit anumite substanțe nutritive care
> îmbunătățesc funcția cognitivă
> și protejează memoria

> 1. Flavonoizii din
> cacao
> Flavanoizii care se
> găsesc în mod natural în cacao sunt benfici pentru
> sănătatea creierului. Aceste substanțe sunt cele care
> fac ciocolata neagră mai sănătoasă. Un studiu din 2014 a
> examinat impactul unei alimentații bogate în
> flavonoizi. Cercetătorii s-au axat în principal pe girusul
> dințat (DG), o parte a hipocampului care, atunci când
> se micșorează, este adesea asociat cu
> îmbătrânirea. Oamenii de știință cred
> că această parte a creierului este legată de pierderile
> de memorie. 

> 2. Acizii grași omega 3
> În afara faptului că tipurile de
> pește bogate în acizi grași omega-3, cum ar
> fi somon, macrou, ton, mențin inima
> sănătoasă, acestea sunt bune și pentru creier.
> Potrivit unui studiu din 2014, șoarecii de
> laborator care au primit suplimente de omega-3 și-au
> îmbunătățit funcția cognitivă
> și aveau o memorie mai bună în ceea ce
> privește recunoașterea obiectelor,
> orientarea spațială.

> 3.
> Nucile
> Potrivit
> cercetătorilor, nucile beneficiază de numeroase
> ingrediente active care pot contribui la protejarea
> funcțiilor cognitive. Printre acestea se numără
> conținutul ridicat de antioxidanți,
> combinația de numeroase vitamine și
> minerale, dar și faptul că nucile sunt o sursă
> importantă de acid alfa-linolenic (ALA), un acid omega-3,
> cu efecte benefice asupra sănătății inimii
> și creierului.
> 4.
> Magneziul
> Oamenii de
> știință susțin că
> deficiența de magneziu poate juca un rol în
> declinul cognitiv, îmbătrânirea creierului, și în
> cele din urmă, în apariția
> demenței. Deci consumul de alimente care
> conțin magneziu, cum ar fi spanac, semințe de
> dovleac, iaurt, migdale, fasole neagră, avocado, smochine,
> ciocolată neagra, sau banane – vă poate ajuta să
> luptați împotriva efectelor îmbătrânirii
> creierului.

> 5. Afinele
> Afinele,
> pe lângă faptul că sunt delicioase, ajută la
> îmbunătățirea memoriei. Conform unui studiu din
> 2010, afinele s-au dovedit a avea efecte antioxidante
> și anti-inflamatorii. Acestea conțin, de
> asemenea, antociani compuși care
> îmbunătățesc semnalele neuronale în zonele
> responsabile cu memoria. În cadrul studiului, cercetătorii
> au descoperit că participanții care au băut
> suc de afine sălbatice în fiecare zi au avut o capacitate
> mai mare de învățare.  

> 6.
> Cruciferele
> Potrivit 
> National Institute on Aging consumul de fructe, legume
> și cereale integrale poate opri declinul cognitiv
> și apariția altor boli
> cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip
> 2. Legumele crucifere verzi, în special, (cum ar fi
> broccoli) s-au dovedit a reduce rata de declin cognitiv.
> Dieta mediteraneană bogată în legume, leguminoase,
> fructe, cereale, pește, ulei de
> măsline, cantitati moderate de alcool – precum
> și un consum redus de grasimi saturate, produse
> lactate, carne de pasăre s-a dovedit a fi benefică pentru
> sănătatea mintală, comparativ cu dietele “vestice”,
> bogate în grasimi, carbohidrati și carne.

> 7.
> Ceaiul verde
> Ceaiul verde
> este bun pentru o mulțime de lucruri
> – printre care și protejarea
> memoriei. Într-un studiu recent realizat la Universitatea
> din Basel, cercetătorii au descoperit că extractul de ceai
> verde îmbunătățește
> procesul de gândire și memorie de
> lucru. RMN-ul a arătat o creștere în
> conectivitate între cortexul parietal și
> cortexul frontal al creierului, ceea ce înseamnă că
> ceaiul verde “ar putea crește plasticitatea
> sinaptică pe termen scurt a creierului, “, a declarat
> profesorul Stefan Borgwardt, un autor al
> studiului.        

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…