Ouale si cafele





OUL si CAFEAUA 



Evităm ouăle şi ne hrănim cu cereale la fiecare mic dejun.      De fapt, ar trebui să facem exact invers.
 

Un specialist în nutriţie, Kris Gunnars, aratăcare sunt cele mai răspândite mituri false:

1. Ouăle sunt nesănătoase. Nimic mai fals. Ouăle nu cauzează  boli de inimă şi se numără printre cele mai hrănitoare alimente din  lume   Ouăle fierte, consumate la micul dejun, dau chiar o mână de  ajutor celor care vor să slăbească. Un studiu recent a arătat că ouăle  ajută, în primul rând, la creşterea nivelului "colesterolului bun" şi  consumul de ouă nu este asociat în niciun fel cu riscul  de boli de inimă. Consumul de ouă ne protejează şi ochii, doarece  organismul îşi "procură" din acest aliment unii antioxidanţi esenţiali.

2. Grăsimea saturată este de evitat. Acum câteva decenii,  nutriţioniştii au pus "epidemia" de boli cardiace pe seama consumului  excesiv de grăsimi în general şi de grăsimi saturate în particular.Însă, un studiu publicat în 2010, care a implicat studierea a  347.747 subiecţi, a arătat că nu există nicio legătură directă între  bolile de inimă şi consumul de grăsimi saturate. Aşadar, nu ar trebuie  să ne ferim de carne, ulei de cocos, brânză ori unt. Alimentele  naturale bogate în grăsimi saturate sunt, de fapt, bune pentru sănătate,  deoarece cresc nivelul "colesterolului bun" (HDL).

3. Toată lumea ar trebui să mănânce cereale! De fapt, cerealele  sunt alimente slabe în nutrienţi, comparativ cu alte alimente, precum  legumele, de exemplu. Cerealele bogate în gluten sunt chiar periculoase pentru sănătate. Glutenul poate cauza probleme intestinale, oboseală cronică şi durere. Consumul de gluten a fost  asociat şi cu unele afecţiuni ale creierului, precum schizofrenia.
 
4. Dieta bogată în proteine este rea pentru oase şi rinichi. De  fapt, este exact  invers. O alimentaţie bogată în proteine duce la  întărirea structurii osoase şi la reducerea riscului de fracturi. Mitul  conform căruia proteinele ar fi duşmanii oaselor şi rinichilor a apărut  în urma unor studii controversate, care au analizat numai efectul pe  termen scurt al unor alimente bogate în proteine. Mitul poate fi  demontat extrem de simplu. Diabetul şi hipertensiunea arterială  sunt cele mai comune boli care duc la infarctul renal. Ori dieta bogată  în proteine limitează efectele diabetului şi este indicată pentru  scăderea tensiunii.
 
5. Mesele mici şi dese, cheia marilor succese. Se spune că este  mai bine să împarţi cantitatea zilnică de mâncare în 6-7 mese mici, nu  în 3 mese mari. De fapt, nu este nicio dovadă care să susţină acest mit. De fapt, frecvenţa ridicată a meselor creşte riscul apariţiei cancerului la colon, arată studiile.
 

8 motive stiintifice pentru care trebuie sa bei cafea:
 
1.  Te face mai destept. Cafeaua stimuleazaactivitatea  cerebrala si imbunatateste mai multe functii cognitive: memoria, > dispozitia, vigilenta, nivelul de energie din corp.
   2.  Este cheia longevitatii. Cercetatorii care au studiat  sanatatea cardiovasculara spun ca o ceasca de cafea fiarta la ibric ar  putea fi explicatia pentru care locuitorii din insula greceasca Ikaria  ajung la respectabila varsta de 90 de ani. "Cafeaua greceasca fiarta la ibric  este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine  doar o cantitate moderata de cofeina, avand mai multe beneficii in  comparatie cu alte bauturi pe baza de cafea", spune  medical Gerasimos Siasos.
  3.  Cafeaua arde grasimile. Stiai ca fiecare produs care  accelereaza arderea grasimilor are in compozitie cafeina? Exista un  motiv bun pentru asta. Cafeaua stimuleaza rata metabolica cu 3-11%. De asemenea, alte studii au confirmat ca aceast> substanta poate sa  accelereze arderea grasimilor cu 10% in cazul persoanelor obeze si cu  29% in cazul persoanelor slabe
  4.  Cafeaua contine ingrediente interesante. Cafeaua este 98%  apa. Insa celelalte substante in proportia de 2% sunt cele mai  importante. Aroma cafelei este data de 2-etilfenol, o substanta care in cantitati mai mari s-ar putea sa-ti provoace greata. Consistenta  cremoasa a cafelei este data de acetil metil carbinol, o substanta ce se  gaseste si in unt. Trigonelina ii da o aroma de pamant, dar lupta si cu bacteriile ce ataca dintii. 3,5 acid dicafeoylquinic este o alta  substanta prezenta in cafea, care protejeaza creierul de radicalii activi.
5.  Cafeaua combate durerile de cap si migrenele
Medicii explica  acest efect al cafelei prin faptul ca medicamentele care combat  cefaleea contin cafeina. Prin urmare, atunci cand ai dureri de cap bea o  ceasca de cafea si  durerile de cap vor disparea
 
6.  Cafeaua te protejeaza de diabet. Diabetul de tip 2 este o problema  de sanatate enorma, care afecteaza in prezent 300 milioane de oameni in  jurul lumii.  Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care consuma regulat cafea au cu 23-50% mai putine sanse sa dezvolte aceasta boala. 
 
7.  Cafeaua te protejeaza de bolile batranetii. Pentru ca imbunatateste  activitatea cognitiva, cafeaua are efecte puternice impotriva Alzheimerului si  a dementei, boli care afecteaza persoanele cu varsta peste 65 de ani. Pentru acestea nu exista tratament, dar  o cafea pe zi poate fi o metoda foarte buna de preventie. 
 
   8.  Cafeaua protejeaza ficatul. Si ficatul are de beneficiat de pe urma  dozei zilnice de cafea. Dr. Craig Lammert, autorul principal al  studiului, si  un gastroenterolog cu Clinica Mayo, a aratat ca un consum regulat de  cafea poate reduce riscul de contractare a bolii numite Colangita  sclerozanta primitiva. Aceasta este o boala rara de ficat, care poate  provoca distrugeri mari si, daca este nediagnosticata  sau netratata, poate provoca cancer biliar, ciroza, sau insuficienta  hepatica. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…