PLANTEAZA ACESTI COPACI SI TE IMBOGATESTI!

Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care il promite cultura de Paulownia a facut ca acest copac sa devina o adevarata vedeta cand vine vorba despre infiintarea unei noi afaceri in agricultura.


Agrointeligenta si-a propus sa afle cum se poate obtine acest castig frumos cultivand Paulownia in Romania asa ca a stat de vorba cu romanul care a infiintat prima plantatie la noi in tara si care anul acesta va face prima recolta de lemn de la aceasta cultura.

In 2011, Paul Basoc a infiintat la Bistrita prima afacere cu Paulownia din Romania. ”Pot sa spun ca am adus Paulownia la noi in tara ca si cultura agricola, ca si planta energetica. Aceasta specie exista la noi inca din 1973, insa doar cu intrebuintari ornamentale, nicidecum pentru productia de biomasa sau cherestea”, explica proprietarul afacerii Paulownia Online.

El recunoaste ca notorietatea plantei a fost cel mai mare dusman al plantatiilor de Paulownia in Romania. ”Eu vazusem deja exploatatii mari in Germania, Ungaria sau in Spania – tara cu cele mai mari suprafate din UE. La noi lumea a fost mai reticenta la inceput. E de inteles: exista 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploatatii agricole pe suprafete extinse”, explica Basoc. De altfel, bistriteanul si-a infiintat propria pepiniera cu laborator si, in functie de zona in care se infiinteaza plantatia, comercializeaza soiul care se preteaza la conditiile de acolo. ”Aceasta este cea mai mare greseala pe care multi au facut-o. Au cumparat material saditor la intamplare, fara a lua in calcul specificitatea pozitionarii suprafetei pe care se face plantarea”, explica antreprenorul care a infiintat deja peste 800 de hectare de Paulownia in toata Romania. Cea mai mare suprafata – 50 de hectare este acum in lucru, secondata de investitia facuta la o ferma aradeana unde a executat plantarea pe 22 de hectare.

Ce soiuri ”merg” in Romania

”In tara noastra se adapteaza cel mai bine din punct de vedere climatic si al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong si Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”, este recomandarea specialistului. O alta recomandare este legata de pH-ul solului unde se face plantarea si care trebuie sa fie intre 4,5 si 7.

Materialul saditor – mai ieftin pentru plantarea de primavara

Infiintarea unui hectar de plantatie de Paulownia reprezinta o investitie in sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primavara – in lunile aprilie, mai, iunie, cel taziu inceputul lui iulie. ”Plantatia poate fi infiintata primavara sau toamna, fara diferente pentru viabilitatea culturii, insa cu o diferenta in insa costul materialului saditor – mai ieftin la inceput de an, cand se pot pune plantute de 20 de centimetri, in timp ce toamna plantam material deja lemnificat – ca niste butasi. Din acest motiv, costul nostru de a produce materialul pentru primavara este mai mic, iar pretul pentru infiintarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro. Toamna, pretul pentru aceeasi lucrare este de 2.900 de euro”, explica Paul Basoc diferenta de pret in functie de sezonul de plantare.

600 de puieti pe un hectar

Pe un hectar de teren agricol se planteaza 600 de bucati de rasad pentru arborii cultivati pentru cherestea, iar manopera de plantare este gratuita. ”Preferam sa asiguram noi plantarea pentru ca oferim si asigurare pentru primul an. Fiecare rasad care nu prinde este inlocuit pe cheltuiala noastra, asa ca este si interesul firmei sa mearga totul bine”, explica Basoc care mentioneaza ca suprafata minima pe care firma sa executa plantari este de jumatate de hectar.

Irigarea plantatiei este esentiala

Odata plantat, arborele Paulownia creste vazand cu ochii. Aproape la propriu. Inca din primul an, plantuta de 20-30 de centimentri atinge inaltimea medie de 3 metri. In cazuri fericite, precum cel al unui fermier din Dolj, planta a atins 3,8 metri in doar 6 luni. ”Intretinerea plantatiei este esentiala. Prin intermediul pozelor trimise de clienti, noi monitorizam lunar cultura. Se fac si lucrari de intretinere, cu costul rezonabile. Astfel, Paulownia are nevoie de fertilizare – costa 200-300 de lei/an, de doua prasiri pe an si de toaletare aproape lunara a arborilor. Totodata, irigarea este esentiala, iar noi punem la dispozitia clientilor un sistem inovator al carui cost se ridica la 600 de euro/ha si pe care il montam gratuit cand infiintam cultura”, explica Paul Basoc care sunt lucrarile agricole ce trebuie facute pe o exploatatie de arbori Paulownia.

Recoltare dupa anul 4 de la infiintarea exploatatiei

Vorbind de valorificarea culturii de Paulownia, Paul Basoc spune ca totul depinde de tipul de exploatatie pentru care s-a optat. Astfel, arborele poate fi cultivat in scop ornamental, pentru apicultura, pentru biomasa sau pentru cherestea. Recunoaste ca la noi in tara, majoritatea clientilor sai au optat pentru ultima varianta, cea care le asigura si cel mai mare profit. ”Recoltarea lemnului se face, in medie, in anul 4 sau 5 de la infiintarea exploatatiei, cand diametrul arborelui atinge 18 centimentri. In cele mai nefericite cazuri, recoltarea se face cel tarziu in al 9-lea an”, explica antreprenorul care incheie contracte de preluare a lemnului de la cultivatori. Se obtine o medie de 0,5 metri cubi de la un arbore, iar pretul oferit este de 100 de euro/metru cub de lemn. ”La un calcul simplu, din 600 de arbori, se recolteaza 300 de metri cubi, adica cei 30.000 de euro venitul de care vorbeste toata lumea”, garanteaza bistriteanul. El spune ca anul acesta va aduce o premiera importanta pe piata lemnului din Romania: prima cultura infiintata de el va fi recoltata in zona Aradului, lucrare ce se efectua in toamna si care, spune el, va fi momentul de turnura pentru cultura de Paulownia in Romania. ”Lumea va vedea ca recolta e reala, castigul la fel. Pana acum nu aveam cum sa avem exploatatii recoltate daca noi am adus varietatile de Paulownia pentru productia de cherestea abia in 2011”, subliniaza Paul Basoc. 


Sursa: agrointel

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS