ȘTIAȚI DESPRE IAȘI ......?


 Dina Deutsch


 


Dragilor ,
Un  material pentru  cei  care  sunt legati  sufleteste  de   Iasi  si  nu  numai ...
 
Iata citeva date adunate de cei ce iubesc acest oras pe care le impartasim cu voi cu dorinta de a le face cunoscute: locurile, oamenii, ideile, realizarile in timp ale acestei zone. De asemenea le impartasim cu dorinta de a face in felul acesta, un schimb de informatii intre noi despre locurile unde traim, locuim, ne dezvoltam ca oameni ai acestor zone. Dorim sa aflam cit mai multe despre locurile si frumusetile tinuturilor voastre, locuri poate pe care nu le-am vizitat inca care pot deveni adevarate pregatiri de vacanta pentru fiecare....
 
 
Etimologie.
În ceea ce priveşte etimologia cuvântului, putem presupune că la origini avea o semnificaţie razboinică pornind de la faptul ca "ijász" în limba maghiară înseamnă "arcaş" în timp ce "yash" în limbile sanskrită şi hindi, care au origine comună cu limba sarmaţilor, înseamnă "faimă".
Unii afirmă că numele provine de la un trib sarmat, iazygii, care s-au stabilit aici in jurul datei 100 i.e.n (zona fusese însă locuită cu mult înainte, arheologii arătând că un sat de lângă Iași, Cucuteni, a fost un centru foarte puternic al culturii paleolitice) menţionaţi de Ovidiu ca "Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas" şi "Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis".
O altă explicaţie ar fi că numele are originea în tribul alanic al jassilor. Trebuie menţionat aici că iazygii şi alanii erau doua ramuri din cele trei ale sarmaţilor, a treia fiind roxolanii fie de la un nume de persoana - Ias (derivat de la Ioan sau Iacob) - întemeietorul sau stăpânul așezării, într-o perioadă greu de determinat.
O inscripţie astăzi pierdută pe o bornă kilometrică romană descoperită în apropiere de Osijek, Croaţia în secolul al XVIII-lea menţionează existenţa unui "Jassiorum municipium". Numele maghiar al oraşului ("Jászvásár") înseamnă mot-a-mot "Piaţa (Târgul) jassilor"; numele vechi românesc, "Târgul Ieşilor" (şi forma alternativă "Iaşii"), ar putea avea aceeaşi semnificaţie.
 
Știați că…?
 
· orasul Iasi este al doilea din Romania ca numar de locuitori, dupa Bucuresti?
 
· prima carte tiparita in provincia istorica Moldova a aparut in Iasi la 1643?
 
· un erudit episcop italian, Marco Bandini (Bandinus), vizitator în 1647 în Iaşi, a exclamat încântat la vederea celor 7 coline albastre-mov, amintindu-i de Roma: „Quasi nova Roma!"
 
· cele 7 coline care dau renumele orasului se numesc: Șorogari, Repedea, Breazu, Cetățuia, Bucium-Păun, Galata și Copou-Aurora?
 
· municipiul Iaşi (istoric Iassi, Іашіі, Iaşii) este reşedinţa judeţului Iaşi şi principalul centru urban din nord-estul României?
 
· multe din evenimentele importante din istoria romanilor s-au petrecut la Iasi, capitala a Moldovei, timp de trei secole (1564-1862)?
 
· având în jur de 59 de biserici şi mănăstiri, care de care mai frumoase, oraşul îşi adjudecă titlul de capitală religioasă a ţării?
 
· dealtfel, alături de Salonic, Trondheim, Edinburgh şi Praga, amplasate sub formă de cruce pe harta Europei, Iaşiul este cel de-al cincelea oraş destinat pelerinajului internaţional?
 
· patrimoniul sau care consta in 526 de locuri arheologice, 20 de case memoriale din care 10 sunt muzee cat si 580 monumente istorice si arhitecturale este numit si Judetul-Muzeu al Romaniei ?
 
· Iaşi a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 şi 1862 şi capitala României între 1916- 1918?
 
· Iasiul a fost incendiat de trei ori. Prima data, in 1513, au fost de vina tatarii, apoi otomanii in 1538 si apoi rusii in 1686?
 
· orasul este infratit cu peste 20 de alte localitati din alte tari? 
 
· Iasi este orașul cu prima scoală de ingineri (1814) ?
 
· In 1860  este infiintata la Iasi prima universitate din Romania de catre domnitorul Al. I. Cuza ?
 
· universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (1860) este cea mai veche institutie de acest gen din Romania?
 
· surse istorice sustin ca orasul a fost afectat de o epidemie de ciuma in 1734?
 
· pe aici au pasit Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Lapusneanu, Vasile Lupu si alti straluciti voievozi ai Moldovei?
 
· În 1434 s-a constituit la Iaşi o Curte Domnească pe locul actualului Palat al Culturii iar din 1798, înainte de Unirea Principatelor din 1859, a existat în Iaşi un Vice consulat francez?
 
· din 1888 aici se gasesc relicvele Sf. Cuvioasa Paraschiva, patroana religioasa a Moldovei?
 
· in timpul ocupatiei Puterilor Centrale a Bucurestiului (decembrie 1916), Iasiul a redevenit pentru doi ani capitala Romaniei?
 
· in 1930, numarul evreiilor ieseni reprezenta jumatate din numarul populatiei de origine romana. Erau atunci: 63.168 romani, 34.662 evrei, 980 germani, 918 rusi restul pana la totalul de 102.872 locuitori fiind reprezentat de maghiari, armeni etc.
 
· temperatura maxima inregistrata vreodata la Iasi este 40 grade Celsius, in 27 iulie 1909? Minima termitica este data de valoarea de -36.3 grade Celsius (1 februarie 1937)?
· religia mozaica (caracteristica evreilor) aproape a disparut din pesiajul spiritual iesean? Foarte bine reprezentata in 1930, 34,47% din ieseni, ea a scazut dramatic in zilele noastre (mult sub 1%)?
 
· in perioada anterioară regimului comunist au avut de suferit zonele Piaţa Unirii (grav afectată de bombardamentele din 1943-1944), Târgu Cucului, fost cartier evreiesc, Bulevardul Ştefan cel Mare şi altele  ?
 
· intre 1956 si 1977, populatia orasului s-a dublat, de la 112.977 pana la 265.002. Insa, intre 1992 si 2005 populatia a scazut de la 344.425 pana la 320.888 ?
 
· in 14 decembrie 1989 mai multi ieseni au fost arestati de Securitate pentru ca planuiau organizarea unei manifestatii anticomuniste. Aceasta informatie sta la baza propunerii orasului Iasi ca oras initiator al Revolutiei din 1989?
 
· astazi, singura comunitate minoritara mai importanta este cea a tiganilor (rromilor): 1.2%?
 
· aici se gasesc vestigiile arheologice ale civilizatiei neolitice "Cucuteni" din mileniile IV-III i. Hr.; ruinele Curtii Princiare si Cetatiile Dacice din Cotnari?
 
· in gradina Copou se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei construit de Gh. Asachi?
 
· Iaşul a fost considerat oraşul marilor idei, al primei mari Uniri, al primului spectacol de teatru în limba română şi al primului muzeu literar memorial dar şi oraşul marilor iubiri... oraşul teilor care ne amintesc în fiecare an de Mihai Eminescu, marele poet al românilor ?
 
· în Iaşi, găsim prima Grădină Botanică din România, primul teatru evreiesc din lume, prima tipografie de pe teritoriul românesc, cea mai veche societate ştiinţifică românească, cel mai vechi monument din România?
 
· Iaşul este al doilea centru universitar al ţării, Principalele campusuri studenţeşti se află în Tudor Vladimirescu (22 cămine) - unde se află cel mai mare cămin din partea de Sud-Est a Europei, Titu Maiorescu (4 cămine), Târguşor-Copou (4 cămine), Codrescu (5 cămine şi complexul internaţional Gaudeamus) şi Agronomie (4 cămine)?
 
· Iasul detine in egala masura statutul de "oras - muzeu", prestigios centru universitar si importanta zona economica, constituind o atractie deosebita pentru cei interesati de cultura, turisti, studenti, cercetatori si oameni de afaceri?
 
· prima femeie avocat din România, Ella Negruzzi, şi-a practicat profesia  aici?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »