Operatie pe creier in premiera nationala la Timisoara

Operatie pe creier in premiera nationala la Timisoara

Scris de Titus Balan | Publicat in 22.08.2014 14:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina
La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara s-a realizat in premiera nationala, in cursul saptaminii trecute, o interventie de trombectomie mecanica pentru un pacient cu accident vascular cerebral acut.

Interventia se adreseaza accidentelor vasculare cerebrale ischemice severe si consta in extragerea unui cheag de sange care blocheaza circulatia in arterele creierului.
Este vorba de o operatie minim invaziva care nu necesita chirurgie deschisa, ci doar o intepatura la nivelul arterei femurale.
De aici, cateterele sunt introduse prin artere pana la nivel cerebral sub control radiologic folosind angiograful.
Procedura poate fi realizata doar in primele 6 ore de la debutul simptomelor.

Pacientul a fost gasit in coma la domiciliu si a necesitat intubatie oro-traheala inca de la sosirea  ambulantei, ulterior fiind  transportat la Unitatea de Primire Urgente a SCJUT, unde a ajuns in stare grava.
Medicii urgentisti impreuna cu specialistii neurologi si radiologi au efectuat o evaluare rapida clinica si imagistica, stabilind diagnosticul de ocluzie de artera bazilara, diagnostic ce comporta un risc ridicat de deces si invaliditate.
Aceasta artera alimenteaza arii cerebrale necesare pentru mentinerea functiilor vitale si nivelului de constienta.
Interventia a fost efectuata cu succes in sala de angiografie a SCJUT de catre o echipa formata din patru medici – Dr. Raoul Pop, Dr. Cristian Mihalea, Dr. Adrian Tutelca si Dr. Dan Mihoc, asistati de echipa de medici anestezisti – Dr. Claudiu Neamtu, Dr.Raluca Patrut, Dr. Loredana Luca si Dr.Ane-Lore Gruneantu.
La 24 de ore dupa interventie pacientul s-a trezit din coma fara deficite neurologice semnificative.
In prezent este tratat in continuare in sectia de terapie intensiva pentru o infectie pulmonara.

Procedurile de acest tip sunt de o complexitate ridicata deoarece necesita un management rapid  al pacientului de catre echipajele de urgenta prespitaliceasca, in Unitatea de Primire Urgente, precum si pe sectiile de Neurologie, de Radiologie si Terapie Intensiva.
In plus, procedura este realizata de catre medici cu o supraspecializare in acest domeniu folosind un aparat de angiografie performant.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!