Un ou pe zi !!! (med)=SANATATE
> Ce se întâmplă cu
> tine dacă mănânci un ou pe zi? Este de-a dreptul
> neaşteptat.
> Oul este
> un produs natural de excepţie, neapreciat la reala
> lui valoare
> terapeutică. În compoziţia acestui aliment sunt
> strânse la un loc peste
> 80% din vitaminele şi substanţele menite să
> hrănească organismul uman şi
> Tratamente
> preventive cu
> oua :
> Alzheimer - mai multe
> studii facute
> in Statele Unite arata ca aproximativ 90% din
> populatia statelor cu
> alimentatie de tip occidental are un deficit de colina
> in alimentatie.
> Continuta in abundenta in galbenusul de ou, colina
> este o substanta cu un
> rol extrem de important in formarea acetilcolinei,
> implicata in
> transmiterea impulsurilor nervoase si care este
> deficitara la persoanele
> care sufera de dementa senila, in general, si de
> Alzheimer in special.
> Suplimentarea cantitatilor de colina prin consumul
> galbenusului de ou crud
> este, ca atare, un bun mijloc profilactic impotriva
> acestei afectiuni.
> Degenerescenta maculara - doua studii facute la
> Universitateai de
> Medicina din Massachusetts, Statele Unite, au aratat
> ca persoanele care
> consuma un galbenus de ou pe zi au in sange o
> concentratie de luteina si
> de zeaxantina mult mai mare decat persoanele cu o
> dieta fara oua
> proaspete. Or, cresterea concentratiei acestor doua
> substante in sange (de
> fapt, sunt pigmentii care dau culoarea specifica
> galbenusului) reduce cu
> peste 50% riscul aparitiei si al evolutiei
> degenerescentei
> maculare.
> Cataracta - intr-un alt studiu, cercetatorii
> danezi au demonstrat ca un ou consumat zilnic reduce
> in medie cu 26%
> riscul de a dezvolta cataracta odata cu varsta. De
> acest efect sunt de
> "vina", din nou, cei doi pigmenti
> mentionati, adica luteina si zeaxantina,
> care sunt antioxidanti puternici, stopand sau
> incetinind procesele
> degenerative din organism. Malnutritia -
> cercetarile medicale arata
> ca ouale aduc un aport foarte important de aminoacizi
> esentiali, de
> oligoelemente si de vitamine extrem de necesare
> sanatatii organismului.
> Astfel, boli specifice malnutritiei, cum ar fi
> rahitismul, anemia,
> avitaminoza etc., sunt evitate, consumand 1-2 oua
> zilnic, in mod constant.
> De altfel, obiceiul de a consuma multe oua in perioada
> Pastelui este o
> masura foarte inteleapta de a compensa unele carente
> nutritive din
> timpul celor sapte saptamani de post de dinainte, timp
> in care se consuma
> exclusiv hrana vegetala.
>
>
>
> Boala
> coronariana si infarctul miocardic -
> vreme de mai
> multe decenii s-a crezut ca un consum regulat de oua
> este un factor
> cauzator de boli ale arterelor, si aceasta, din cauza
> continutului ridicat
> de colesterol din galbenusul de ou. In ultimii
> cincisprezece ani, insa,
> tot mai multe studii au aratat ca lucrurile stau
> exact. pe dos, consumul
> de oua proaspete nefiind un factor agravant, ci unul
> profilactic pentru
> boala coronariana. De exemplu, cercetari facute la
> prestigioasa
> Universitate de Medicina Harvard au aratat ca un
> consum regulat de oua
> transforma homocisteina (un aminoacid neurotoxic,
> periculos pentru vasele
> de sange si inima) intr-o substanta inofensiva pentru
> sistemul
> cardio-vascular. Mai mult, consumul regulat de oua
> previne oxidarea
> colesterolului si a trigliceridelor pe artere, fiind
> un excelent
> profilactic pentru ateroscleroza. Nu in ultimul rand,
> studiile au aratat
> ca un consum regulat de oua proaspete reduce riscul de
>
> infarct
> miocardic.
>
>
> Trombozele - cercetari
> facute in anul 2003 in Coreea de Sud au aratat ca un
> consum zilnic de galbenus de ou are efecte
> antiagregante plachetare,
> prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sange).
> Conform respectivelor
> cercetari, efectul de prevenire al trombozelor este
> direct proportional ca
> intensitate cu cantitatea de galbenus consumata
> zilnic. Curele de 1-2
> saptamani, timp in care se consuma unul-doua
> galbenusuri de ou pe zi, sunt
> un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai
> ales primavara, cand
> alimentatia cu multe verdeturi favorizeaza coagularea
> mai rapida a
> sangelui.
>
>
> Cancerul
> mamar - un studiu initiat de
> Universitatea de Medicina din Oregon, Statele Unite,
> si desfasurat in
> Shanghai (sudul Chinei), pe un esantion de peste 1000
> de femei, a aratat
> ca riscul de a dezvolta cancer la san scade simtitor
> la femeile care
> consuma frecvent galbenus de ou proaspat. De
> "vina" pentru acest efect
> sunt, se pare, substantele cu puternic efect
> antioxidant din ou, care
> stopeaza procesele de transformare a celulelor
> sanatoase in celule
> maligne.
> Tratamente
> interne
>
>
> Tulburari
> de
> memorie - se face o cura de patru saptamani, timp
> in care se consuma
> cate 1-2 galbenusuri de ou pe zi. Aceasta cura se
> poate repeta dupa o
> pauza de minimum trei saptamani si, datorita aportului
> sau de lecitina,
> colina si alte substante implicate in procesele de
> transmitere a
> impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are
> efecte gradate de
> ameliorare a functiei de memorare. Se pare ca si alte
> functii cognitive,
> cum ar fi atentia ori capacitatea de corelare, sunt
> imbunatatite de
> consumul de galbenus de ou
> proaspat.
>
>
> Sindrom de
> oboseala cronica, deficit de
> atentie - se face
> un tratament de 1-2 luni, timp in care se consuma doua
> oua pe zi, cate 5
> zile pe saptamana. Cel mai bine se asociaza ouale cu
> alimente cum ar fi
> urzica, spanacul ori leurda, bogate in clorofila si
> usor de digerat, cu
> care fac un tandem excelent pentru recuperarea
> capacitatilor psihice si
> fizice.
>
>
> Colesterol
> si trigliceride marite - cei mai
> multi dintre noi
> stiu ca ouale nu sunt bune, deoarece maresc valorile
> colesterolului din
> sange. Realitatea este mult mai nuantata: in
> organismul nostru exista doua
> tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate
> mare (HDL) este
> numit si "colesterolul bun", deoarece
> impiedica aparitia pe vasele de
> sange a depunerilor de grasimi, pe care le mentine in
> stare solubila,
> acest tip de colesterol fiind un factor cheie in
> prevenirea bolilor de
> inima. Colesterolul cu densitatescazuta (LDL),
> in schimb, este
> "colesterolul rau", care se depune pe artere
> si duce la aparitia bolilor
> cardio-vasculare. Ei bine, ouale, conform ultimelor
> studii, cresc doar
> "colesterolul bun", cel "rau"
> ramanand la valorile normale. Peste 255 de
> studii, facute pe un numar total de 8.000 de persoane,
> vin sa demonstreze
> efectul pozitiv al consumului de oua proaspete asupra
> oamenilor cu valori
> ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele
> normale. Inlocuirea
> consumului de carne, de grasimi hidrogenate
> (margarina), de prajeli, cu
> consumul de oua este, probabil, prima si cea mai
> eficienta masura pentru
> tinerea sub control a acestei probleme de
> sanatate.
>
>
> Fracturi,
> tulburari de calcifiere - ouale sunt
> printre foarte
> putinele alimente care contin vitamina D naturala,
> esentiala pentru
> asimilarea calciului si pentru fixarea sa in oase. Mai
> mult, consumul de
> aminoacizi si de vitamine din oua accelereaza
> procesele de regenerare a
> tesuturilor, inclusiv a tesutului osos. Ca atare,
> pentru refacerea mai
> rapida dupa fracturi se recomanda o cura de 30-45 de
> zile, timp in care se
> consuma cate 1-2 oua proaspete pe
> zi.
>
>
> Reumatism - un studiu
> facut in Grecia, sub conducerea prof. Dr. P.
> Detopolou, arata ca anumite combinatii de alimente au
> efecte
> antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile
> cu acele ale
> medicamentelor de sinteaza. Colina continuta in oua
> este una din cele mai
> bune substante antiinflamatoare, dar aceasta, atunci
> cand este consumata
> in asociere cu o alta substanta, betaina, pe care o
> gasim in spanac si in
> sfecla rosie. Asadar, daca vreti sa scapati de
> durerile de articulatii, de
> membrele intepenite si lipsite de mobilitate,
> consumati traditionalul
> spanac cu ochiuri fierte in apa, ori oua cu salata de
> sfecla rosie. Aceste
> alimente, consumate de 4-5 ori pe saptamana, vreme de
> minimum 3 luni,
> asociate si cu alti factori terapeutici (regim cu
> multe cruditati,
> gimnastica medicala) va vor ajuta nesperat de mult in
> lupta cu afectiunile
> reumatice.
>
>
> Obezitate,
> supraponderalitate - un colectiv
> de
> cercetatori de la Universitatea din Louisiana, Statele
> Unite, a studiat
> efectul consumului de oua asupra pacientilor
> supraponderali. Testul a fost
> facut pe 160 de pacienti, dintre care jumatate au
> consumat la fiecare mic
> dejun doua oua, iar ceilalti aceeasi cantitate de
> calorii, dar din alte
> surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, painea
> etc. Simultan, la
> ambele grupuri de pacienti, numarul de calorii din
> dieta zilnica a fost
> redus in aceeasi masura. Dupa opt saptamani de regim,
> rezultatele au fost
> surprinzatoare: grupul celor care au consumat oua la
> micul dejun a scazut
> in medie cu o greutate de aproape doua ori mai mare
> decat cei din grupul
> de control(2,4 kg fata de 1,4 kg). Asadar, daca vreti
> sa slabiti,
> impuneti-va restrictii alimentare nu prea severe, si
> nu uitati sa
> consumati oua la micul dejun, iar efectele vor fi
> surprinzatoare, la modul
> cel mai placut.
>
>
> Sarcina
> - oul este, se pare, alimentul ideal pentru
> femeile insarcinate.
> In
> primul rand, ouale
> sunt foarte bogate in colina, esentiala pentru
> dezvoltarea sistemului
> nervos al foetusului. Apoi, sunt bogate in fier
> asimilabil, in vitamine
> din complexul B, in vitamina D (esentiala pentru
> dezvoltarea sistemului
> osos al foetusului), fiind foarte bine tolerate de
> organism. Se recomanda consumul a doua
> oua pe zi, de cinci ori pe saptamana, mai ales la
> micul dejun. Cea mai
> buna forma de administrare sunt ouale fierte, usor de
> digerat si asimilat.
> Acelasi "tratament" este foarte valoros si
> in timpul alaptarii, stimuland
> productia de lapte si crescand valoarea nutritiva a
> acestuia.
>
>
> Adjuvant
> in tratamentul infectiilor - doua oua consumate
> zilnic asigura
> aproape jumatate din cantitatea de seleniu organic
> necesara organismului.
> Or, seleniul
> este foarte important pentru imunitate, administrarea
> constanta a acestui
> oligoelement crescand productia de celule ale
> sistemului imunitar si
> activandu-le pe cele existente. Studiile arata ca
> suplimentarea seleniului
> in forma organica, din alimentatie, ajuta organismul
> sa lupte mai eficient
> cu infectiile, dar si cu anumite afectiuni tumorale,
> cum ar fi cancerul de
> prostata sau
> ovarian.
>
>
> Imbatranire prematura - consumul de
> oua proaspete
> aduce in organism o serie intreaga de substante care
> relanseaza
> activitatea glandelor endocrine (gonade si suprarenale
> in special),
> incetinesc sau chiar stopeaza procesele degenerative
> la nivelul sistemului
> nervos central, impiedica procesele de distructie la
> nivelul
> articulatiilor. Foarte multe retete reintineritoare
> din medicina populara
> de la noi si din toate tarile Europei si ale Asiei
> includ oul, mai ales
> galbenusul, ca ingredient de baza. Un tratament
> intineritor foarte bun
> este consumul dimineata a doua galbenusuri de ou
> amestecate cu ulei de
> masline si cu putina sare. Pe termen lung, mai ales,
> aceasta combinatie
> are efecte impotriva imbatranirii surprinzator de
> puternice.
>
>
> Adjuvant
> in boala canceroasa - mai multe
> studii
> statistice au aratat ca persoanele care consuma
> frecvent galbenus de ou
> proaspat au o incidenta a bolii canceroase mult mai
> scazuta. Dar de aici
> si pana la a recomanda acest aliment in dieta
> anti-cancer (unde de cele
> mai multe ori aportul de proteine este contraindicat)
> este cale lunga.
> Iata, insa, o reteta de fitoterapie traditionala, in
> care oul este asociat
> cu o planta medicinala: Se administreaza dimineata o
> lingurita cu varf de
> pulbere de iarba de napraznic (Geranium
> robertianum), amestecata
> cu un galbenus de ou crud, iar pe parcursul zilei se
> ia de inca trei ori
> cate o lingurita de pulbere de napraznic pe stomacul
> gol. Tratamentul se
> asociaza cu regim vegetarian cu foarte multe
> cruditati, durand minimum un
> an. Se poate asocia si cu alte plante si remedii,
> neexistand
> incompatibilitati in acest
> sens.
>
>
> Anemie
> feripriva - fierul
> continut de catre
> oua este, se pare, cel mai usor asimilabil. Alte
> alimente care contin
> cantitati insemnate de fier sunt urzica, spanacul,
> sfecla rosie, care
> toate sunt consumate in mod traditional alaturi de ou.
> Mai trebuie
> mentionat ca leurda, desi contine cantitati mici de
> fier, ajuta foarte
> mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste
> alimente vor fi
> consumate zilnic, primavara, pentru refacerea fierului
> din
> organism.
>
>
> Avitaminoza B - oul contine
> vitaminele
> B2, B5, B7, B12, toate intr-o forma foarte usor
> asimilabila. Consumul a
> doua oua pe zi, vreme de cinci zile pe saptamana,
> acopera o cantitate
> insemnata din necesarul zilnic din aceste vitamine al
>
> organismului.
> tine dacă mănânci un ou pe zi? Este de-a dreptul
> neaşteptat.
> Oul este
> un produs natural de excepţie, neapreciat la reala
> lui valoare
> terapeutică. În compoziţia acestui aliment sunt
> strânse la un loc peste
> 80% din vitaminele şi substanţele menite să
> hrănească organismul uman şi
> Tratamente
> preventive cu
> oua :
> Alzheimer - mai multe
> studii facute
> in Statele Unite arata ca aproximativ 90% din
> populatia statelor cu
> alimentatie de tip occidental are un deficit de colina
> in alimentatie.
> Continuta in abundenta in galbenusul de ou, colina
> este o substanta cu un
> rol extrem de important in formarea acetilcolinei,
> implicata in
> transmiterea impulsurilor nervoase si care este
> deficitara la persoanele
> care sufera de dementa senila, in general, si de
> Alzheimer in special.
> Suplimentarea cantitatilor de colina prin consumul
> galbenusului de ou crud
> este, ca atare, un bun mijloc profilactic impotriva
> acestei afectiuni.
> Degenerescenta maculara - doua studii facute la
> Universitateai de
> Medicina din Massachusetts, Statele Unite, au aratat
> ca persoanele care
> consuma un galbenus de ou pe zi au in sange o
> concentratie de luteina si
> de zeaxantina mult mai mare decat persoanele cu o
> dieta fara oua
> proaspete. Or, cresterea concentratiei acestor doua
> substante in sange (de
> fapt, sunt pigmentii care dau culoarea specifica
> galbenusului) reduce cu
> peste 50% riscul aparitiei si al evolutiei
> degenerescentei
> maculare.
> Cataracta - intr-un alt studiu, cercetatorii
> danezi au demonstrat ca un ou consumat zilnic reduce
> in medie cu 26%
> riscul de a dezvolta cataracta odata cu varsta. De
> acest efect sunt de
> "vina", din nou, cei doi pigmenti
> mentionati, adica luteina si zeaxantina,
> care sunt antioxidanti puternici, stopand sau
> incetinind procesele
> degenerative din organism. Malnutritia -
> cercetarile medicale arata
> ca ouale aduc un aport foarte important de aminoacizi
> esentiali, de
> oligoelemente si de vitamine extrem de necesare
> sanatatii organismului.
> Astfel, boli specifice malnutritiei, cum ar fi
> rahitismul, anemia,
> avitaminoza etc., sunt evitate, consumand 1-2 oua
> zilnic, in mod constant.
> De altfel, obiceiul de a consuma multe oua in perioada
> Pastelui este o
> masura foarte inteleapta de a compensa unele carente
> nutritive din
> timpul celor sapte saptamani de post de dinainte, timp
> in care se consuma
> exclusiv hrana vegetala.
>
>
>
> Boala
> coronariana si infarctul miocardic -
> vreme de mai
> multe decenii s-a crezut ca un consum regulat de oua
> este un factor
> cauzator de boli ale arterelor, si aceasta, din cauza
> continutului ridicat
> de colesterol din galbenusul de ou. In ultimii
> cincisprezece ani, insa,
> tot mai multe studii au aratat ca lucrurile stau
> exact. pe dos, consumul
> de oua proaspete nefiind un factor agravant, ci unul
> profilactic pentru
> boala coronariana. De exemplu, cercetari facute la
> prestigioasa
> Universitate de Medicina Harvard au aratat ca un
> consum regulat de oua
> transforma homocisteina (un aminoacid neurotoxic,
> periculos pentru vasele
> de sange si inima) intr-o substanta inofensiva pentru
> sistemul
> cardio-vascular. Mai mult, consumul regulat de oua
> previne oxidarea
> colesterolului si a trigliceridelor pe artere, fiind
> un excelent
> profilactic pentru ateroscleroza. Nu in ultimul rand,
> studiile au aratat
> ca un consum regulat de oua proaspete reduce riscul de
>
> infarct
> miocardic.
>
>
> Trombozele - cercetari
> facute in anul 2003 in Coreea de Sud au aratat ca un
> consum zilnic de galbenus de ou are efecte
> antiagregante plachetare,
> prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sange).
> Conform respectivelor
> cercetari, efectul de prevenire al trombozelor este
> direct proportional ca
> intensitate cu cantitatea de galbenus consumata
> zilnic. Curele de 1-2
> saptamani, timp in care se consuma unul-doua
> galbenusuri de ou pe zi, sunt
> un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai
> ales primavara, cand
> alimentatia cu multe verdeturi favorizeaza coagularea
> mai rapida a
> sangelui.
>
>
> Cancerul
> mamar - un studiu initiat de
> Universitatea de Medicina din Oregon, Statele Unite,
> si desfasurat in
> Shanghai (sudul Chinei), pe un esantion de peste 1000
> de femei, a aratat
> ca riscul de a dezvolta cancer la san scade simtitor
> la femeile care
> consuma frecvent galbenus de ou proaspat. De
> "vina" pentru acest efect
> sunt, se pare, substantele cu puternic efect
> antioxidant din ou, care
> stopeaza procesele de transformare a celulelor
> sanatoase in celule
> maligne.
> Tratamente
> interne
>
>
> Tulburari
> de
> memorie - se face o cura de patru saptamani, timp
> in care se consuma
> cate 1-2 galbenusuri de ou pe zi. Aceasta cura se
> poate repeta dupa o
> pauza de minimum trei saptamani si, datorita aportului
> sau de lecitina,
> colina si alte substante implicate in procesele de
> transmitere a
> impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are
> efecte gradate de
> ameliorare a functiei de memorare. Se pare ca si alte
> functii cognitive,
> cum ar fi atentia ori capacitatea de corelare, sunt
> imbunatatite de
> consumul de galbenus de ou
> proaspat.
>
>
> Sindrom de
> oboseala cronica, deficit de
> atentie - se face
> un tratament de 1-2 luni, timp in care se consuma doua
> oua pe zi, cate 5
> zile pe saptamana. Cel mai bine se asociaza ouale cu
> alimente cum ar fi
> urzica, spanacul ori leurda, bogate in clorofila si
> usor de digerat, cu
> care fac un tandem excelent pentru recuperarea
> capacitatilor psihice si
> fizice.
>
>
> Colesterol
> si trigliceride marite - cei mai
> multi dintre noi
> stiu ca ouale nu sunt bune, deoarece maresc valorile
> colesterolului din
> sange. Realitatea este mult mai nuantata: in
> organismul nostru exista doua
> tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate
> mare (HDL) este
> numit si "colesterolul bun", deoarece
> impiedica aparitia pe vasele de
> sange a depunerilor de grasimi, pe care le mentine in
> stare solubila,
> acest tip de colesterol fiind un factor cheie in
> prevenirea bolilor de
> inima. Colesterolul cu densitatescazuta (LDL),
> in schimb, este
> "colesterolul rau", care se depune pe artere
> si duce la aparitia bolilor
> cardio-vasculare. Ei bine, ouale, conform ultimelor
> studii, cresc doar
> "colesterolul bun", cel "rau"
> ramanand la valorile normale. Peste 255 de
> studii, facute pe un numar total de 8.000 de persoane,
> vin sa demonstreze
> efectul pozitiv al consumului de oua proaspete asupra
> oamenilor cu valori
> ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele
> normale. Inlocuirea
> consumului de carne, de grasimi hidrogenate
> (margarina), de prajeli, cu
> consumul de oua este, probabil, prima si cea mai
> eficienta masura pentru
> tinerea sub control a acestei probleme de
> sanatate.
>
>
> Fracturi,
> tulburari de calcifiere - ouale sunt
> printre foarte
> putinele alimente care contin vitamina D naturala,
> esentiala pentru
> asimilarea calciului si pentru fixarea sa in oase. Mai
> mult, consumul de
> aminoacizi si de vitamine din oua accelereaza
> procesele de regenerare a
> tesuturilor, inclusiv a tesutului osos. Ca atare,
> pentru refacerea mai
> rapida dupa fracturi se recomanda o cura de 30-45 de
> zile, timp in care se
> consuma cate 1-2 oua proaspete pe
> zi.
>
>
> Reumatism - un studiu
> facut in Grecia, sub conducerea prof. Dr. P.
> Detopolou, arata ca anumite combinatii de alimente au
> efecte
> antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile
> cu acele ale
> medicamentelor de sinteaza. Colina continuta in oua
> este una din cele mai
> bune substante antiinflamatoare, dar aceasta, atunci
> cand este consumata
> in asociere cu o alta substanta, betaina, pe care o
> gasim in spanac si in
> sfecla rosie. Asadar, daca vreti sa scapati de
> durerile de articulatii, de
> membrele intepenite si lipsite de mobilitate,
> consumati traditionalul
> spanac cu ochiuri fierte in apa, ori oua cu salata de
> sfecla rosie. Aceste
> alimente, consumate de 4-5 ori pe saptamana, vreme de
> minimum 3 luni,
> asociate si cu alti factori terapeutici (regim cu
> multe cruditati,
> gimnastica medicala) va vor ajuta nesperat de mult in
> lupta cu afectiunile
> reumatice.
>
>
> Obezitate,
> supraponderalitate - un colectiv
> de
> cercetatori de la Universitatea din Louisiana, Statele
> Unite, a studiat
> efectul consumului de oua asupra pacientilor
> supraponderali. Testul a fost
> facut pe 160 de pacienti, dintre care jumatate au
> consumat la fiecare mic
> dejun doua oua, iar ceilalti aceeasi cantitate de
> calorii, dar din alte
> surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, painea
> etc. Simultan, la
> ambele grupuri de pacienti, numarul de calorii din
> dieta zilnica a fost
> redus in aceeasi masura. Dupa opt saptamani de regim,
> rezultatele au fost
> surprinzatoare: grupul celor care au consumat oua la
> micul dejun a scazut
> in medie cu o greutate de aproape doua ori mai mare
> decat cei din grupul
> de control(2,4 kg fata de 1,4 kg). Asadar, daca vreti
> sa slabiti,
> impuneti-va restrictii alimentare nu prea severe, si
> nu uitati sa
> consumati oua la micul dejun, iar efectele vor fi
> surprinzatoare, la modul
> cel mai placut.
>
>
> Sarcina
> - oul este, se pare, alimentul ideal pentru
> femeile insarcinate.
> In
> primul rand, ouale
> sunt foarte bogate in colina, esentiala pentru
> dezvoltarea sistemului
> nervos al foetusului. Apoi, sunt bogate in fier
> asimilabil, in vitamine
> din complexul B, in vitamina D (esentiala pentru
> dezvoltarea sistemului
> osos al foetusului), fiind foarte bine tolerate de
> organism. Se recomanda consumul a doua
> oua pe zi, de cinci ori pe saptamana, mai ales la
> micul dejun. Cea mai
> buna forma de administrare sunt ouale fierte, usor de
> digerat si asimilat.
> Acelasi "tratament" este foarte valoros si
> in timpul alaptarii, stimuland
> productia de lapte si crescand valoarea nutritiva a
> acestuia.
>
>
> Adjuvant
> in tratamentul infectiilor - doua oua consumate
> zilnic asigura
> aproape jumatate din cantitatea de seleniu organic
> necesara organismului.
> Or, seleniul
> este foarte important pentru imunitate, administrarea
> constanta a acestui
> oligoelement crescand productia de celule ale
> sistemului imunitar si
> activandu-le pe cele existente. Studiile arata ca
> suplimentarea seleniului
> in forma organica, din alimentatie, ajuta organismul
> sa lupte mai eficient
> cu infectiile, dar si cu anumite afectiuni tumorale,
> cum ar fi cancerul de
> prostata sau
> ovarian.
>
>
> Imbatranire prematura - consumul de
> oua proaspete
> aduce in organism o serie intreaga de substante care
> relanseaza
> activitatea glandelor endocrine (gonade si suprarenale
> in special),
> incetinesc sau chiar stopeaza procesele degenerative
> la nivelul sistemului
> nervos central, impiedica procesele de distructie la
> nivelul
> articulatiilor. Foarte multe retete reintineritoare
> din medicina populara
> de la noi si din toate tarile Europei si ale Asiei
> includ oul, mai ales
> galbenusul, ca ingredient de baza. Un tratament
> intineritor foarte bun
> este consumul dimineata a doua galbenusuri de ou
> amestecate cu ulei de
> masline si cu putina sare. Pe termen lung, mai ales,
> aceasta combinatie
> are efecte impotriva imbatranirii surprinzator de
> puternice.
>
>
> Adjuvant
> in boala canceroasa - mai multe
> studii
> statistice au aratat ca persoanele care consuma
> frecvent galbenus de ou
> proaspat au o incidenta a bolii canceroase mult mai
> scazuta. Dar de aici
> si pana la a recomanda acest aliment in dieta
> anti-cancer (unde de cele
> mai multe ori aportul de proteine este contraindicat)
> este cale lunga.
> Iata, insa, o reteta de fitoterapie traditionala, in
> care oul este asociat
> cu o planta medicinala: Se administreaza dimineata o
> lingurita cu varf de
> pulbere de iarba de napraznic (Geranium
> robertianum), amestecata
> cu un galbenus de ou crud, iar pe parcursul zilei se
> ia de inca trei ori
> cate o lingurita de pulbere de napraznic pe stomacul
> gol. Tratamentul se
> asociaza cu regim vegetarian cu foarte multe
> cruditati, durand minimum un
> an. Se poate asocia si cu alte plante si remedii,
> neexistand
> incompatibilitati in acest
> sens.
>
>
> Anemie
> feripriva - fierul
> continut de catre
> oua este, se pare, cel mai usor asimilabil. Alte
> alimente care contin
> cantitati insemnate de fier sunt urzica, spanacul,
> sfecla rosie, care
> toate sunt consumate in mod traditional alaturi de ou.
> Mai trebuie
> mentionat ca leurda, desi contine cantitati mici de
> fier, ajuta foarte
> mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste
> alimente vor fi
> consumate zilnic, primavara, pentru refacerea fierului
> din
> organism.
>
>
> Avitaminoza B - oul contine
> vitaminele
> B2, B5, B7, B12, toate intr-o forma foarte usor
> asimilabila. Consumul a
> doua oua pe zi, vreme de cinci zile pe saptamana,
> acopera o cantitate
> insemnata din necesarul zilnic din aceste vitamine al
>
> organismului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu