MASINA MORTII si alte5 lucruri fascinante si mai puțin cunoscute despre China


China e o țară uriașă, copleșitoare și fascinantă. Este un amestec ciudat de obiceiuri stăvechi și performanțe tehnice uluitoare. Un tărâm incredibil, unde viața, moartea și chiar reîncarnarea sunt dictate de politica de stat. Unele dintre lucrurile care se întâmplă aici sunt însăși definiția bizarului. Iată câteva dintre ele, o să fiți surprinși.
1. China a încetinit viteza de rotație a Pământului
Foto: Getty Images
Turnul Eiffel, podul Oresund sau barajul Hoover sunt „mici copii" pe lângă Barajul celor Trei Defileuri, din China. Barajul este cel mai mare construit vreodată.
Are un rezervor cu o suprafață de 1.085 kilometri pătrați – adică puțin peste suprafața Bahreinului – și reușește să țină în loc 39,3 kilometri cubi de apă. Și, totuși, partea impresionantă abia acum urmează: barajul este atât de mare încât a încetinit rotația întregii planete.
Cum este posibil acest lucru? Iată o scurtă lecție de fizică: momentul de inerție descrie viteza cu care un obiect se poate roti în jurul axei sale. Cu cât obiectul este mai mare, cu atât mai încet se va roti.
Așadar, performanța chinezilor de a ridica a 39,3 kilometri cubi de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării a crescut momentul de inerție al Terrei și i-a încetinit rotația. Totuși, potrivit NASA, efectul este aproape insesizabil: Barajul celor Trei Defileuri a lungit ziua cu doar 0,06 microsecunde.
2. Treizeci de milioane de chinezi încă trăiesc în peșteri
Trăitul într-o peșteră pare ceva de domeniul preistoriei. Și totuși, în China, acest lucru e o realitate chiar și în prezent. 30 de milioane de chinezi încă trăiesc în peșteri și unora chiar le place
. Majoritatea celor care trăiesc în peșteri se află în provincia Shaanxi, unde stâncile poroase din calcar sunt ușor de excavat.
...

[Mesaj fragmentat]  












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse