CIUPERCILE, IZVORUL NOSTRU DE SĂNĂTATE!
Posted by Cristian / joi, 11 mai 2017 / No comments / ileana , Sanatate Naturala
Ciupercile, izvorul nostru de sănătate!
Un articol de Ileana Mladinoiu
Considerate de unii nutriționisti ca o comoară ascunsă a naturii, ciupercile, deși sunt sărace în calorii, conțin mulți nutrienți și antioxidanți naturali, oferindu-ne astfel un izvor de sănătate.
Aceste produse au făcut mereu parte din alimentația omului, deoarece se găsesc peste tot, dat fiind că nu au nevoie de lumină, de exemplu, ca să crească.
Este unul dintre motivele pentru care nu sunt considerate legume în sensul adevărat al cuvântului, chiar dacă sunt gătite și consumate într-un mod asemănător.
Din punct de vedere biologic, ciupercile sunt specii aparte, nici plante, nici animal.
Indiferent de felul cum le vom privi, important este să stim că ciupercile au o multitudine de beneficii pentru sănătate:
1.Sunt sursă importantă de vitamine și de minerale
Vorbim în special de B-uri, vitamine necesare bunei functionări neuromusculare și pentru o piele sănătoasă. Ciupercile fac parte dintre puținele alimente bogate în vitamina D, cu rol important în sănătatea oaselor, ajutând la fixarea calciului în organism.
În afară de faptul că previne fracturile sau osteoporoza, vitamina D oferă protecție contra diabetului și a anumitor cancere.
De asemenea, ciupercile sunt foarte bogate în fosfor, component important al membranelor celulare și indispensabil producerii de energie necesară organismului.
2.Ajută la slăbit
S-a constatat că 100 grame de ciuperci crude (comestibile) aduc doar 30,2 calorii, ceea ce este foarte puțin. În plus, conțin 80- 90 % apă, deci puteți mânca fără să vă temeți că vă îngrășați. Ciupercile dau senzația de sațietate, împiedicând ronțăitul între mese. Iată de ce sunt foarte cunoscute de către adepții dietei cu ciuperci.
3.Sunt sursă de proteine
Conțin 20 % proteine, dar nu pot înlocui complet proteinele de origine animală. Ideea că sunt carne vegetală trebuie respinsă. Nu sunt sursa tuturor acizilor aminați esentiali.
4.Dau gust oricărui fel de mâncare
Ciupercile sunt sărace în sodiu, deci pot fi consumate fără grija că tensiunea va crește. Au un gust natural deosebit. Câteva ciuperci adăugate într-un fel de mâncare este un mod excelent de a o savura, fără a mai pune sare.
5.Întăresc sistemul imunitar
Sursă importantă de seleniu și de antioxidanti puternici, ciupercile folosesc la întărirea sistemului imunitar.
6.Sunt bune pentru inimă
Seleniu prezent în ciuperci joaca rol protector dacă ne gândim la bolile cardiovasculare.
7.Scad colesterolul
Ciupercile conțin un gen de fibre care ajută la scaderea colesterolului din sânge.
8.Asigură o piele și un păr sănătos
Nutrienții esențiali conținuți de ciuperci (seleniu, biotina, niacina, riboflavina…) ajută la menținerea sănătății pielii și a părului, dăndu-i un plus de strălucire.
9.Au rol important în prevenirea diabetului
Având un indice glicemic scăzut, persoanele diabetice pot mânca ciuperci fără teama unui efect negativ asupra glucozei din sânge.
10.Previn cancerul
Lecitina și alte proteine unice (beta-glucane printre altele) aflate în ciuperci au capacitatea de a inhiba apariția unei formațiuni tumorale.
Studiile au arătat că femeile care consumă în medie o ciupercă pe zi prezintă de două ori mai puține riscuri de a contracta un cancer la sân, față de cele care nu mănâncă deloc.
Folosiți-le ca garnitură la un fel de mâncare, ca aperitiv, oricum doriți, dar gătiți-le fără prea multe grăsimi!
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ciupercile, izvorul nostru de sănătate!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu