NATURA UIMITOARE: 1,5 milioane de pinguini găsiți de NASA, despre care nu știa nimeni.
Găsiți de NASA: Cei 1,5 milioane de pinguini despre care nu știa nimeni
Deși credem că știm fiecare colțișor al planetei, 1,5 milioane de pinguini au reușit să scape nedetectați pentru mai bine de o jumătate de secol. Oamenii de știință tocmai au anunțat descoperirea a unei „super-colonii" de pinguini Adelie în Antarctica.
Păsările trăiesc nederanjate de aproape 60 de ani.
O descoperire la care nimeni nu se aștepta
Oamenii de știință au fotografiat o parte a coloniei cu ajutorul unei drone
Această super-colonie a fost descoperită pe o un grup de insule izolate, denumit Insulele Danger. Cei un milion și jumătate de pinguini au fost descoperiți după ce sateliții NASA au reperat în 2014 petele enorme de excremente lăsate de păsări.
Imaginile au determinat un grup de oameni de știință să pună la cale o expediție pentru anul următor. Parte din echipă făcea și doctorul Tom Hart, de la Universitatea Oxford.
Scopul expediției era de a afla câți pinguini se aflau, de fapt, pe insule. Nu mică le-a fost surprinderea când au descoperit că nu era vorba de câteva exemplare, ci de 1,5 milioane.
„Aceasta este cea mai mare colonie descoperită recent, un număr imens de pinguini", a declarat Tom Hart pentru cotidianul britanic The Telrgraph.
Cum au reușit să scape nedetectați
Pinguinii Adelie au fost botezați așa după numele soției exploratorului francez
Jules Dumont d'Urville, cel care a descoperit specia în 1840
Lucrul cel mai ciudat este că, în zilele noastre, o colonie atât de mare a putut să treacă neobservată.
„Ei nu au fost văzuți fiindcă sunt aflați într-un loc în care este greu de ajuns. Pur și simplu au fost trecuți cu vederea", a completat omul de știință britanic.
El apreciază că evenimentul este unul rarisim. Hart povestește cu încântare de momentul în care exploratorii s-au apropiat de colonia de păsări.
„Dacă ar trebui să descrii fenomenul cuiva care nu l-a văzut, ar trebui să-i spui să-și imagineze cea mai mare mulțime pe care a văzut-o vreodată. Este un eveniment asemănător marilor migrații din Africa, pe care le vezi la televizor", a mai spus Hart.
Echipa a descoperit că populația de pinguini Adelie de pe Insulele Danger este stabilă încă din 1959.
„Până recent, Insula Danger nu era considerată a fi un habitat important pentru pinguini", a spus Heather Lynch, Profesor Asociat de Ecologie și Evoluție la Universitatea Stony Brook.
Lynch a adăugat că super-colonia a reușit să treacă nedetectată atâta timp din cauza izolării insulelor. Mai mult, apele periculoase care le înconjoară i-au ținut departe pe exploratori. Insulele sunt situate lângă capătul nordic al Peninsulei Antarctice.
Există speranță pentru pinguinii Adelie
Descoperirea este extrem de importantă, deoarece oamenii de știință credeau
că specia este pe cale de dispariție
Descoperirea vine după ce mii de pui ai pinguinilor Adelie au murit între 2010 și 2017, din cauza lipsei de hrană. Oamenii de știință au descris evenimentul ca fiind „o nenorocire de proporții catastrofice, care ține de perpetuarea speciei".
Catastrofa a fost cauzată de gheața neobișnuit de groasă, care i-a forțat pe pinguini să-și părăsească puii, pentru a căuta mâncare în ținuturi mai îndepărtate.
| ||
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu