Află 13 lucruri inedite despre Germania
Dincolo de stereotipuri, care prezintă această națiune ca una a ordinii, eficienței și seriozității, noi credem că există multe lucruri despre Germania, care merită să fie descoperite.
Află 13 lucruri inedite despre Germania, o țară diversă și interesantă din inima Europei.
1. Germania, Deutschland, Alemania, Tyskland, Niemcy… atât de multe nume
Țara teutonilor are multe nume, dar de ce? După cum se întâmplă adesea, povestea începe în timpurile Imperiului Roman, atunci când italienii, îmbăcați în veșmintele lor frumoase, se aventurau pentru prima oară în Renania, regiunea din partea de vest a Germaniei.
Ei au întrebat multele triburi învecinate teritoriului care astăzi formează Germania modernă cum îi numesc ei pe “germani”, iar fiecare trib le-a spus un alt nume în propria lor limbă , fie “Mutes”, Vecinii” sau “Oamenii Pădurii”. Secole mai târziu, și în ciuda unor inexactități, multe țări încă mai păstrează aceste denumiri originale. Dacă nu ești sigur de asta, întreabă-i cum se mai numește la ei Germania.
2. Nu poți fi pedepsit dacă evadezi din închisoare
Din secolul al-19-lea, legislația germană recunoaște “instinctul de bază uman” de a dori să fii liber, iar fuga din închisoare nu se pedepsește. Totuși, asta nu include și infracțiunile comise în timpul evadării.
3. “Sie liebt dich, yeah, yeah, yeah!”
Cei obsedați de muzică știu cum a început cariera formației The Beatles în cartierul roșu, Reeperbahn, din Hamburg, la începutul anilor 60.
Se spune că, aici formația și-a petrecut primii ani locuind în spatele unei cortine dintr-un cinema și că se spălau în baia de acolo, înainte ca toți, în afară de unul dintre ei, să fie deportați.
George Harrison, poreclit “Cel tăcut”, a fost deportat pentru că era minor, în timp ce Paul McCartney “Cel Drăguț” și toboșarul formației de la acea vreme, Pete Best, au fost deportați din cauza acuzațiilor de incendiere, pentru că ar fi dat foc unui prezervativ.
4. Este casa primului restaurant fast-food din lume
În timp ce, în alte locuri, Imperiul Incaș încă nu începuse să se înalțe, o tavernă din Regensburg, care astăzi se cheamă Regensburg Sausage Kitchen (‘Wurstkuchl’) a început să funcționeze în anul 1146 e.n., și nu s-a mai oprit de atunci. Este cel mai longeviv restaurant din lume unde se servește mâncare fast-food!
Deși primele documente, care atestă faptul că în această tavernă au început să fie făcuți cârnați, datează de la începutul anilor 1800, obsesia națională pentru cârnați, cu peste 1000 de tipuri, este de necontestat.
5. Au inventat foarte multe lucruri
De-a lungul timpului, sârguincioșii germani au inventat multe lucruri care au revoluționat lumea, în unele cazuri chiar schimbând regulile jocului, atunci când au transformat jocul clasic de dame într-un joc cu bile colorate, pe o tablă în formă de stea cu șase colțuri, și au făcut ca americanii să îl vândă sub denumirea de “Chinese Checkers” (Dame Chinezești).
În afară de asta, și de invențiile mai puțin surprinzătoare care li se atribuie germanilor, cum ar fi tipăritul cărților, fabricarea berii, automobilele, biciletele, motoarele cu reacție, zeppelinul, insulina, aspirina, ursuleții din gelatină și grădinița, li se mai atribuie și invenția lentilelor de contact.
Un oftalmolog care s-a născut în the Marburg, numit Adolf Eugen Fick, a fost cel care în 1888 a inventat primele lentile de contact, ca alternativă la ochelarii de vedere.
6. Pune pe Youtube ce vrei, dar nu pe Youtube-ul german
După ce petreci mai multe zile la Oktoberfest, te trezești imediat la realitate, când îți sunt șterse clipurile de pe Youtube-ul german, controlat vigilent, ca să nu încalce drepturile de autor.
În ciuda eforturilor fanilor din Germania, 61% din videoclipurile de top 1000 de pe Youtube au fost interzise de pe varianta germană a site-ului.Deși motivul real nu este cunoscut, suspiciunile se îndreaptă către GEMA, o organizație din Germania care apără drepturile de autor cu strășnicie. Așa că, eforturile de a deveni faimos pe Youtube, folosing creațiile muzicale ale altora este inutilă în Germania.
7. Născut în SUA?
Löb Strauss, născut în Bavaria Deși a găsit succesul în țara adoptivă, el este încă iubit de locuitorii micuțului său oraș natal Buttenheim, care, în 2000, au deschis un muzeu în onoarea semizeului blugilor.
Asemenea familiei Strauss, scriitorul de cărți pentru copii Judith Kerr și pictorul Lucian Freud au plecat și ei într-o călătorie și au ajuns să se mute în Anglia, unde mai târziu au devenit simboluri ale culturii britanice.
8. O, brad frumos
Originea exactă a tradițiilor de Yuletide este încă un subiect dezbătut, care stârnește multe speculații, această sărbătoare fiind atribuită, printre altele, reformatorului protestant din secolul al-16-lea Martin Luther. Toutuși, majoritatea sunt de acord cu faptul că sărbătoarea își are originea cândva în Germania timpurie.
Era doar o chestiune de timp înainte ca oamenii să adauge o doză de pericol la sărbătoare, germanii au ornat brazii bogații cu lumânări și decorațiuni comestibile, iar în scurt timp aceste lucruri s-au răspândit în toată lumea. Totuși, majoritatea culturilor s-au abținut să folosească lumânări reale, lăsând o minoritate de tradiționaliști din Germania și alte câteva țări europene să riște să transforme Ajunul de Crăciun într-o vâlvătaie de foc.
9. Natura superbă a Germaniei este trecută cu vederea
Nu este chiar un lucru inedit, însă trebuie menționat peisajul rural superb din Germania, un fapt cunoscut, dar care este de multe ori trecut cu vederea. Între imaginile sterotipe ale pajiștilor alpine verzi și ale pădurilor dese din fosta Boemie, este ușor să uiți că Germania are multe peisaje naturale cu adevărat uimitoare.
Parcul Național Elveția Saxonă este doar una dintre ele. De pe înălțimile podului Bastel poți vedea o priveliște extraordinară a râului Elba, iar impresionanții monoliți roșii te vor lăsa fără cuvinte, fiind comparabili cu frumusețile din peisajul oferit de Monument Valley din SUA.
10. Ei sunt fanii adevărați ai fotbalului
În afară de faptul că au câștigat Cupa Mondială FIFA anul trecut cu o echipă care a fost numită de unii “cea mai bună echipă națională de fotbal a tuturor timpurilor”, fanii fotbalului german o duc bine.
Bundesliga, prima ligă de fotbal din Germania, are cea mai mare prezență pe stadioane din Europa, iar biletele au prețuri între £9-25, mult mai mici decât cele ale biletelor la Premier League din Anglia. Prezența englezilor la jocurile echipei Borussia Dortmund printre mulțimea de suporteri îmbrăcați în culorile echipei a început să fie din ce în ce mai mare.
11. Iubirea frățească? Este o problemă de sport
Companiile gigant de pe piața articolelor sportive Adidas și Puma, au fost înființate de doi frați, născuți în Herzogenaurach, Franconia Mijlocie.
Frații Dassler s-au certat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, acuzându-se reciproc de lucruri false, și nu s-au mai împăcat, ca mai apoi să clădească cele două imperiile ale echipamentelor sportive. Asta da competiție între frați.
12. Bere? Numai dacă este pură
Renumiți pentru faptul că respectă regulile, îți va fi foare greu să găsești vreo bere germană care nu a fost facută după regulile din “Reinheitsgebot”, o lege a purității care reglementează producția acestei băuturi înspumate, ce potolește setea.
Datorită acestei pasiuni, primii coloniști germani în Qingdao, China, au creat Fabrica de bere Tsingtao. A fost primul lucru pe care l-au făcut după ce au ajuns. Clar, niște oameni foarte dedicați.
Deși iubirea lor pentru acest nectar delicios nu poate fi negată, în mod surprinzător, Germania ocupă locul doi în lume la consumul de bere pe cap de locuitor. Pe locul întâi se situează Cehia. Hai, noroc!
13. Ei au inventat revistele!
După ce au inventat tiparul, germanii s-au simțit presați să fie primii care publică reviste. În anul 1663, revista din Hamburg “Erbauliche Monaths Unterredungen” (Discuții Lunare Edificatoare) a devenit prima publicație din lume care a început să apară periodic. Și în zilele noastre, Germania este considerată casa celei mai înfloritoare industrii ale revistelor, așa că răsfoiește și tu câteva.
Germania astazi
• Germania are o populație de 81 de milioane de locuitori.
• O treime din Germania este acoperită de păduri.
• 65% din autostrăzile din Germania (Autobahn) nu au limită de viteză.
• În Germania există peste 2100 de castele.
• Există peste 1500 de beri diferite în Germania!
• Berlin are cea mai mare gară din Europa.
• Berlin este de 9 ori mai mare decât Parisul și are mai multe poduri decât Veneția.
• Germania este compusă din 16 state (land). Statele au propria lor constituție și sunt în mare măsură autonome în ceea ce privește organizarea lor internă.La nivel municipal, Germania este împărțită în 403 districte (Kreise), din care 301 sunt rurale și 102 urbane. Bavaria este cel mai mare stat (land).• Germania este una dintre cele mai dens populate țări din lume.
• Germania este cea mai puternica economie a UE.. Cu un produs intern brut (PIB) de 3,73 trilioane USD, ea se află pe locul patru în lume dupa SUA, China și Japonia.
• Germania este unul dintre cei mai mari producători de automobile din lume. VW Golf este una dintre cele mai vândute mașini din toate timpurile: în 2012 s-au vândut mai mult de 430.000 de masini Golf în Europa! În 2013, brandurile de top din Germania au fost Volkswagen, Mercedes, Audi și BMW
• Următoarele orașe au fost la un moment dat in istorie, capitale ale Germaniei: Aachen, Regensburg, Frankfurt-am-Main, Nürnberg, Berlin, Weimar, Bonn (și Berlinul de Est);
• Prima carte tipărită a fost în limba germană.
• Germania este una din natiile care tipareste cele mai multe carti din lume. Se publica în jur de 94.000 de titluri în fiecare an.
• Prima revistă a aparut la 1663 în Germania.
• Germania a fost prima țară din lume care a adoptat ora de vară. Acest lucru a avut loc în 1916, în mijlocul primului război mondial.
• Germana este a treia limba vorbita in întreaga lume.
• Germana rămâne limba cu cei mai multi vorbitori nativi din Europa.
• Germania, Elveția, Austria, Luxemburg și Liechtenstein au limba germană ca limbă oficială.
• Donaudampfschifffahrtselektriz-itätenhauptbetriebswerkbauunte-rbeamtengesellschaft este cel mai lung cuvânt publicat vreodata! Are 79 de litere!
• Există 35 de dialecte ale limbii germane.
• Există peste 300 de tipuri diferite de pâine în Germania.
• Există peste 1.000 de tipuri de cârnați în Germania!
• Berea este considerată oficial un aliment în Bavaria.
• După irlandezi, germanii sunt cei mai mari consumatori de bere din lume.
• În Germania există cele mai multe cluburi de fotbal din lume.
• Germania are peste 400 de grădini zoologice, cele mai multe din lume.
• Majoritatea taxiurilor din Germania sunt Mercedes.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu