Sistemul imunitar, armata de aparare


Metode de întarire a sistemului imunitar
Cum ne putem apara de raceli si gripe?d-l dr. Stefan Stangaciu, ne invata cum sa ne pazim ca sa trecem primejdia rea

"Nu virusul este vinovat de producerea bolii,
ci sistemul imunitar slabit"


- Sfarsit de toamna, inceput de gripe si de raceli. Cum actioneazavirozele? De ce unii dintre noi suntem abonati permanent la ele, in timp ce altii scapa nevatamati?
Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat in urma cu mai mult de o suta de ani, chiar de catre celebrul Louis Pasteur, tatal microbiologiei moderne: "Le microbe cest rien - le terrain cest tous" (microbul nu inseamna nimic, totul este organismul). Vom intelege deci, la o analiza mai atenta, ca nu virusul sau microbul este marele "vinovat", ci slabirea sistemului nostru imunitar, care "invita", de fapt, aceste microorganisme sa se inmulteasca in voie...
Sistemul imunitar - armata de aparare a organismului● Alimente sanatoase si aer curat 
Respiratia corecta inseamna, printre altele, o pozitie dreapta a spatelui, activitate constanta in aer liber (zilnic, indiferent de vreme), plimbari in parcuri sau drumetii pe munte.
======================================================================

Andrei Popa din Iasi, sportiv in varsta de 17ani, in timpul unui spectacol organizat, a avut un grav accident fracturandu-si coloana. Dupa trei luni inca nu-si poate misca nici mainile si nici piciorele. Pentru recuperare in strainatate are nevoie de ajutorul vosrtru. Dati un clik si donati!

DATI O SANSA LUI ANDREI

=======================================================================
Alimentatia ideala in cazul unei boli virale ori bacteriene presupune consumarea de lichide si alimente care permit ajungerea in timp record a substantelor nutritive in "cazarmele militarilor", adica la nivelul sistemului imunitar. Cele mai bune alimente si lichide sunt acelea care se digera, respectiv se absorb rapid, de exemplu produsele apicole (miere, polen, laptisor de matca), iaurtul, galbenusul de ou si sucurile proaspete de fructe si legume, baute incet, inghititura cu inghititura. Este interesant de mentionat faptul ca aceste alimente nu numai ca hranesc rapid sistemul imunitar, dar nu irosesc - printr-o digestie greoaie (asa cum se intampla in cazul unei alimentatii copioase, bazata pe carne de porc, de vaca, dulciuri concentrate ori branzeturi) - pretioasa energie a organismului, care trebuie redirijata catre armata proprie - sistemul imunitar. Alt grup de nutrienti extrem de importanti pentru buna functionare a sistemului imunitar sunt sarurile minerale si bioflavonoidele, pe care le gasim din abundenta intr-un alt miraculos produs al stupului de albine: propolisul.

●Caldura - dusmanul microbilor

Drumurile de acces catre "zona de conflict" inseamna, de fapt, vasele sanguine si limfatice, pe care trebuie sa circule cu maxima viteza "armata" sistemului imunitar, in drumul lor catre agresorii localizati in aparatul respirator (nas, sinusuri, bronhii, plamani), digestiv sau in oricare alta zona a corpului. O circulatie buna presupune, pe langa "drumuri" (artere, capilare, vene, vase limfatice) de maxima calitate, si suficienta caldura. Caldura (uneori chiar si febra) este cea mai buna metoda pentru a deschide caile de acces catre inamic. Iata de ce, orice metoda ce poate creste caldura in tot organismul, respectiv in zona afectata, este extrem de utila. In acelasi timp, orice metoda care raceste organismul (inclusiv folosirea medicamentelor ori a metodelor antitermice) poate fi contraproductiva si, in anumite cazuri, extrem de periculoasa.
Cum se creste caldura? Prin consumarea in cantitate suficienta de ceaiuri calde, de alimente picante (care inrosesc limba si incalzesc imediat gura, desfundand ulterior nasul), de vin rosu fiert (cu 2-3 boabe de piper la cana, boabe care trebuie rontaite), printr-o izolare perfecta de frigul din exteriorul casei sau al camerei (imbracaminte groasa, stat in pat sub doua, chiar trei plapumi, prin folosirea caciulilor si a ciorapilor grosi, stiut fiind faptul ca cea mai mare parte a caldurii se pierde la nivelul capului, respectiv al picioarelor).
Cand stim ca aportul de caldura este suficient? Cand apare transpiratia! In marea majoritate a cazurilor, daca febra este suficient de mare pentru a produce una sau doua puternice transpiratii inca din prima noapte, dupa declansarea bolii, vindecarea se obtine in timp record, chiar daca organismul va fi ceva mai slabit prin pierderea mineralelor si sarurilor eliminate prin transpiratie.

●Alte remedii pentru un sistem imunitar puternic

Vitamina A. Durerea de gat, infectiile sinusale si ale urechii pot sa apara mult mai frecvent daca exista un nivel inadecvat al vitaminei A. Vitamina A se gaseste in mod natural in laptele prins, in galbenusul de ou, in peste si uleiul de peste, in ficat si alte organe animale. Vegetarienii trebuie sa stie ca o mare parte din cantitatea de vitamina A provine direct din carotenoizi (inclusiv beta-caroten). Legumele galbene si portocalii, cum ar fi morcovii si dovleacul, sunt surse bogate in carotenoizi. De asemenea, fructele galbene si portocalii (portocalele, caisele, piersicile si pepenele galben), precum si legumele cu frunze verzi (spanacul, broccoli, frunzele de varza si de rapita) contin carotenoizi. Nu trebuie uitat faptul ca o mare parte din continutul de vitamina A si/sau beta-caroten poate fi pierdut prin prelucrarea si stocarea lor, expunerea la caldura prea mare si la lumina.

Vitamina C stimuleaza productia anumitor anticorpi care lupta contra virusurilor, bacteriilor si fungilor ce invadeaza organismul, protejandu-l impotriva infectiilor si bolilor. Sursele bogate in aceasta substanta includ macesele, catina, coacazele negre, fragii, capsunele, broccoli, varza de Bruxelles, varza de iarna, patrunjelul, ardeiul gras, conopida, salata verde, guliile, spanacul, citricele (grapefruit, lamai, mandarine). Se recomanda consumarea acestora in stare proaspata, intregi, deoarece chiar si sectionarea lor in portii mai mici poate duce la o scadere rapida a continutului in aceasta substanta atat de valoroasa pentru organism.

Zincul - poate ajuta la reducerea frecventei racelilor si a durerilor de gat, putand chiar scurta durata simptomelor racelii. Cele mai bune surse de zinc sunt carnea de pui, ficatul, pestele, galbenusul de ou,semintele de dovleac, fasolea fiarta, lintea fiarta, migdalele, nucile, faina de ovaz, germenii de grau.

Fierul este necesar in producerea globulelor rosii (hematii), cuprul este necesar pentru producerea de celule sanguine in maduva osoasa. Lipsa oricareia dintre aceste substante minerale limiteaza imunitatea. Fierul se gaseste in produsele animale (ficat, carne de pui si peste), dar si in plante (fructe uscate, nuci, legume si cereale integrale). Cele mai bune surse alimentare de cupru includ ficatul, rinichiul, crustaceele, strugurii, nucile, legumele, cerealele integrale, mazarea, anghinarea si ridichile. Se recomanda ca, in special fructele, legumele si zarzavaturile, sa fie consumate crude.

Coenzima Q10. Spre deosebire de multe medicamente folosite astazi impotriva afectiunilor sistemului imunitar, Coenzima Q10 este lipsita de efecte secundare.

Echinacea. Specialistii fitoterapeuti recomanda utilizarea acestei plante de la primele semne de raceala sau gripa si continuarea tratamentului timp de 10-14 zile. Echinacea nu poate fi folosita profilactic, in speranta prevenirii racelilor si gripei, dar nici mai mult de 8 saptamani consecutiv. Se impun cateva precizari: bolnavii cu infectie Hiv, cei cu diabet sau cu tuberculoza sunt sfatuiti sa nu foloseasca suplimente alimentare realizate din aceasta planta. De asemenea, nu folositi echinacea daca sunteti alergici la alte plante inrudite cu echinacea, cum ar fi: floarea-soarelui, margarete, galbenele, crizanteme.

Busuiocul - datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antifungice si febrifuge, poate fi folosit sub forma de infuzii in gripe, raceli, bronsite acute si cronice, cat si sub forma de inhalatii. In casa, folositi cat mai mult in aceasta perioada lampile odorizante in care picurati ulei de conifere (pin, brad, molid), de eucalipt sau de levantica. In perioadele de epidemie, daca nu aveti afectiuni ale stomacului, consumati mai mult decat de obicei usturoi, ceapa, hrean, suc de lamaie indulcit cu miere. Datorita substantelor pe care le contine, usturoiul are totusi o serie de contraindicatii: nu se administreaza in cataruri gastrice si intestinale, in simptomele congestive pulmonare (tuse seaca, sanguinolenta, stari febrile), deoarece poate accentua starea iritativa.
Propolisul este o bioflavonoida care exercita peste 70 de proprietati farmacologice utile. Doua dintre ele, care ne intereseaza in articolul de fata, sunt activitatea antivirala si efectul de imunostimulare. Se recomanda deci, in scop preventiv, 1 picatura de tinctura de propolis 20-30% pentru fiecare kilogram de greutate corporala zilnic (de exemplu, o persoana de 80 kg are nevoie de 4 doze a cate 20 de picaturi pe zi), iar in scop curativ doza se poate dubla sau chiar tripla. Administrarea cea mai buna este pe o lingurita de miere, urmata de consumarea a minimum 100 ml de ceai sau apa calduta. Durata tratamentului trebuie sa fie pana la obtinerea vindecarii complete, doza reducandu-se treptat pana la 1 picatura pe kilogram/ corp zilnic, numai dupa ce medicul a confirmat vindecarea.

D-l dr. Stefan Stangaciu poate fi contactat la tel. 021/430.33.65, e-mail: drstangaciu@apitherapy.com

Cum să ai un sistem imunitar puternic

Mai jos o să îți prezint 4 alimente care îți vor ajuta și întări sistemul imunitar, cu mențiunea că ele sunt singurele “medicamente” cu efect sigur, cand sunt luate ca tratament si nu ocazional.

1. Cătina – cel mai puternic antioxidant al organismului

La 1 kg de cătină. Spăl bine bobițele, le pun în 2 borcane de 800 ml, pe care le umplu cu miere de albine. În fiecare dimineață, pe stomacul gol, iau câte o linguriță de cătină cu miere.
Beneficiile cătinei: Cătina este o plantă miracol, efectele ei fiind cunoscute încă din antichitate. Este folosită în astenie fizică și psihică și pentru mărirea imunității organismului. Este un puternic antioxidant și sunt binecunoscute efectele sale antitumorale. Cătina conține: foarte multă vitamina C, vitamina E, betacaroten, acizi grași nesaturați, vitamine: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu.

2. Propolis – antibiotic natural

Propolisul este o substanță produsă de albine, cu proprietăți miraculoase. Studiile au arătat că propolisul este cel mai puternic antiinfecțios cunoscut, fiind activ împotriva a 21 tipuri de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri. Este o vedetă în lumea antibioticelor – spre deosebire de cele sintetice, la care virușii devin imuni după mai multe administrări, propolisul nu nu prezintă acest dezavantaj.
Eu mi-am cumpărat în fiecare an de la apicultori câte o punguță mică cu bucăți solide de propolis. Costa în jur de 10 lei. Când mă simt vulnerabil în fața unei raceli, iau câte o bucățică de propolis și o ronțăi ca pe o gumă de mestecat până mă plictisesc de ea, apoi o sfărâm cu dinții și o înghit.
Anul asta am primit cadou un borcănel mic cu propolis sub forma de praf – se pune o lingură de propolis într-un borcan cu miere de albine (de preferat de salcâm, că este mai lichidă), se amestecă, și se ia din când în când câte o linguriță de miere propolizată, pe stomacul gol.
Propolisul este un produs cu proprietati  antivirale, antitoxice si antiinflamatorii. Tinctura de propolis este un foarte bun detoxifiant si se afla printre cele mai puternice tratamente naturale pentru intarirea sistemului imunitar .

3. Măceșele – pentru sănătatea ta

Lămâia? Să facă o plecăciune în fața măceșei, care conține o cantitate de vitamina C de 10-16 ori mai mare decât lămâia. Se spune că dacă le culegi după ce a dat prima brumă, măceșele sunt mai dulci. Dupa ce le spăl bine, le las să se scurgă, apoi le pun la uscat. Iarna, când îmi fac ceai, adaug și 3-4 fructe de măceș în ceainicși îl las să facă infuzie. Se poate consuma în mai multe moduri (ceai, vin, dulceață, sos pentru mâncăruri), iar gustul măceșelor este delicios.

4. Usturoiul – pentru întărirea sistemului imunitar

Cu toții am auzit de beneficiile usturoiului, care conține peste 200 substanțe active (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime). Odată cu venirea sezonului rece putem să creștem cantitatea de usturoi din alimentația noastră pentru a ne întari sistemul imunitar.

Metode eficiente pentru intarirea sistemului imunitar

Inarmeaza-te cu cele mai puternice imunostimulatoare si da piept cu iarna fara teama. Daca vei consuma cel putin unul dintre ingredientele de mai jos, in mod sigur nu vei avea probleme cu raceala, gripa, bronsita sau alte viroze.

●Consuma  echinaceea si propolis

In farmacii si in magazinele naturiste se gasesc tot felul de ceaiuri, siropuri si pastile pe baza de echinaceea. In plus, consumul de echinaceea stimuleaza activitatea limfocitelor, actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic), creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv cele anti-tumorale).
Sub forma de pulbere, pastile sau sirop, echinaceea este o planta minune care iti intareste foarte bine sistemul imunitar . Un tratament luat preventiv, atunci cand apar primele simptome de boala sau pe toata durata iernii, iti va asigura protectie impotriva afectiunilor de sezon.  Pentru siguranta ta si a familiei tale, ar fi bine sa mergi la plafar, si sa achizitionezi un tratament potrivit pentru tine si pentru restul familiei. Pentru copii, cea mai buna varianta este siropul datorita gustului sau placut.
●Miere de albine si scortisoara
Mierea poate fi considerata de fapt un desert si un medicament in acelasi timp. Mierea poate fi consumata zilnic, dimineata, la pranz si seara, ca un mic deliciu la finalul mesei. Iar daca este combinata cu scortisoara, efectele de intarire a sistemului imunitar vor fi cu atat mai puternice. In plus, scortisoara este un condiment utilizat impotriva frigului, a crampelor musculare si a durerilor cauzate de raceala si gripa si este recunoscuta pentru ca ajuta la crearea unei senzatii de caldura in tot corpul, mai ales in zona rinichilor si a ficatului.

●Consuma vitamina D

Iarna, cand organismul tau nu isi primeste doza necesara de soare si caldura, ai nevoie de vitamina D.  Cercetarile realizate de-a lungul timpului, au aratat ca persoanele care consuma vitamina D in sezonul rece sunt mai protejate impotriva micro organismelor invadatoare care duc la gripa de sezon.
Un nivel scazut de vitamina D poate duce la scaderea puterii de aparare a sistemului imunitar , iar medicii sustin ca cei care iau pastile cu vitamina D inca de la inceputul sezonului rece, nu mai au nevoie de vaccinul antigripal .
In alimentatie, vitamina D se gaseste in carnea de peste, in  galbenusul de ou, in lapte si uleiul de cod.

●Consuma multe lichide calde

Bea ceaiuri calde si consuma multe supe de legume. Lichidele calzi iti mentin corpul la o temperatura optima si omoara bacteriile. In plus, supele cu un continut ridicat de legume variate, iti vor da necesarul de vitamine si iti vor intari astfel sistemul imunitar.
De asemenea, ceaiurile indulcite cu miere te vor ajuta si ele sa fortifici imunitatea, mai ales daca ceaiurile sunt de echinaceea, tei, menta, macese, afine, mure, lamaie sau portocala.

●Consuma beta-caroten

Dupa ce este consumat, beta-carotenul este transformat in vitamina A, care intareste celulele corpului si le ajuta pe acestea sa te apere impotriva bacteriilor invadatoare. Asadar, consuma cat mai multe alimente care au un nivel ridicat de beta-caronten, cum ar fi: morcovul (ca atare, sub forma de suc sau dat pe razatoare), cartofi dulci , dovleac, spanac, rosii, ardei gras, piersici, mango, papaya.


●Consuma vitamina C

Cel mai puternic imunizator si antioxidant  este chiar vitamina C. Din fericire, vitamina C se regaseste intr-o multime de fructe, care de care mai gustoase. Pentru a-ti lua portia zilnica de vitamina C, nu te indrepta catre pastile, ci consuma cat mai multe fructe proaspete. Citricele (lamai, portocale, pomelo, mandarine, clementine etc), murele, afinele, kiwi, merele, rodiile, coacazele, fragii, capsunile si macese sunt printre fructele cu cel mai ridicat continut de vitamina C, asa ca este recomandat sa le consumi zilnic.
Se stie despre vitamina C ca este o arma puternica impotriva bolilor. Vitamina C intareste sistemul imunitar, mai ales daca este consumata zilnic, iar partea buna este ca se regaseste intr-o multitutine de fructe si legume si nu este nevoie sa optezi pentru pastile.


●Ceapa si usturoi

Ceapa si usturoiul sunt cele mai puternic e alimente care lupta eficient cu raceala. Acestea contin peste 20 de substante antivirale si antibacteriene. Este de preferat sa fie consumate proaspete pentru a profita din plin de calitatile lor, insa daca nu suporti gustul sau mirosul, ele sunt foarte bune si in mancarurile gatite.


Siropuri naturale

Siropurile naturale de macese, afine, zmeura sau capsuni sunt bogate in vitamina C care intaresc sistemul imunitar si bioflavonoide (vitamina P - antioxidant puternic, care reduce riscurile pentru multe afectiuni). Acestea sunt 100% naturale, realizate prin presare la rece din fructe proaspete. Produsele se gasesc in magazinele naturiste si costa in jur de 10 ron. Acestea se pot consuma ca atare, cate doua – trei linguri pe zi in cazul adultilor si cate doua – trei lingurile in cazul copiilor, sau se dilueaza in apa si se consuma sub forma de suc.

Alte alimente pentru intarirea sistemului imunitar

Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, smochinele si merele se afla pe lista alimentelor recomandate pentru intarirea sistemului imunitar.
Medicul Luigi Gratton, vicepresedintele diviziei Nutrition Education in cadrul companiei Herbalife, ne recomanda cateva alimente cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar in zilele de inceput de primavara.

●Ceai verde

Ceaiul verde contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. "Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal", explica medicul Luigi Gratton.

●Chili

Acest condiment stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea endorfinelor in organism. De asemenea, este bogat in betacaroten, principala "arma" impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.

●Ghimbir

Contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, ghimbirul ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata si ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.

●Afine

Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele contin un "pachet" de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocand lezarea tesuturilor, care poate cauza cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare si cancer. Potrivit medicului Luigi Gratton, antocianina - pigmentul rosu-albastru din afine - imbunatateste structura venelor, dar si intregul sistem vascular.

●Scortisoara

Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. "Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau", explica Luigi Gratton. "Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura".

●Rosii

Aceste legume sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind "echipate" cu o multime de nutrienti care protejeaza chiar si impotriva cancerului. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100 de grame de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceeasi cantitate de rosii asigura 15% din doza zilnica recomandata devitamina A, 8% din cantitatea zilnica de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. "Pigmentul rosu care da culoarea tomatelor este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului, inclusiv neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi", subliniaza medicul Luigi Gratton.

●Castraveti

Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. "Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sangvina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si scad tensiunea", completeaza medicul Luigi Gratton.

●Cartofi dulci

Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, precum si impotriva afectiunilor cardiace, a fibrozei chistice si a virusului HIV. "Fiind bogati in betacaroten, dar si in vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea", completeaza Luigi Gratton.

●Smochine

Smochinele sunt o sursa naturala de minerale, cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. "Doza de potasiu - element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale -depaseste 400 de miligrame in smochinele uscate", mentioneaza Luigi Gratton.

●Ciuperci

Ciupercile sunt niste super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare, dar sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B - vitamina B1riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). "Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume", subliniaza Luigi Gratton.

●Rodii

Aceste fructe nu au un continut foarte bogat in vitamina C, dar suficient cat sa asigure cel putin jumatate din necesarul zilnic pentru un adult. "Consumul regulat de rodii asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii, avand un continut crescut in polifenoli, reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei", explica Luigi Gratton.

●Mere

Merele sunt cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala cu multe efecte benefice asupra sanatatii. Aceste fructe scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. In plus, regleaza glicemia (fiind recomandate persoanelor care sufera de diabet), au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin multi antioxidanti, care ajuta la detoxifierea organismului si la intarirea imunitatii.
                            CĂTINA
Dar inainte de a ajunge medicament, e bine ca ea sa fie folosita ca stimulent al sistemului imunitar, acum, in pragul instalarii sezonului rece. Cum se explica forta ei de exceptie?
         Poate unii dintre cititorii nostri isi aduc aminte din numerele din anii trecuti ai revistei noastre, despre minunile domnului profesor biolog Ion Brad, un savant roman care si-a dedicat intreaga viata studiului acestui fruct galben-portocaliu, mic cat un sambure de cireasa, care sta aninat pe ramurile unor tufe albicioase din toamna si pana in primavara, rezistand frigului si inghetului. Cu extractele din acest fruct, profesorul Brad a vindecat boli din cele mai diverse, de la bronsite si cistite recidivante, pana la cancer, leucemie sau chiar SIDA.         Catina este una din plantele cu cel mai ridicat continut de vitamine F si E (vitamina E fiind numita si vitamina tineretii), intrucat este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Pe langa vitamina E, catina este foarte bogata in vitamina A, C, PP, la care se adauga intreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea "arsenal", palmaresul impresionant al tratamentului cu catina nu mai mira pe nimeni.
Sucul de catina
         Mod de preparare: se obtine casnic, din fructele proaspete de catina, prin zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul, si nu prin presare sau centrifugare, deoarece in acest fel s-ar pierde componente ale catinei extrem de importante. 
        Mod de administrare: 
        Pentru intarirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cura durand minimum o luna. 
         In cazul cand nu se cumpara de la piata, fructele de catina se pot culege pe toata durata toamnei si-a iernii (chiar si atunci cand sunt inghetate), putand fi pastrate la rece, in frigider, vreme de 1-2 saptamani. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul. 
         · Ca tratament al unor boli - sucul de catina, mai ales atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand rezultate de exceptie in bolile grave. Este indicat in: 
         -  boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm), sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucreaza in mediu toxic - o cura de o luna cu suc de catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp. 
         - stari depresive - se tine un regim cu multe cruditati si se bea cate un sfert de pahar de suc dimineata si seara; pentru intensificarea actiunii tonice este indicata si cura cu polen. 
         - cancer cu diverse localizari - o combinatie nu foarte apetisanta, dar foarte eficienta in acest tip de afectiuni, este aceea dintre sucul de catina (un sfert de pahar) si sucul de usturoi (2-3 lingurite). In leucemie, o cura de 1-2 luni cu suc de catina are efecte miraculoase. 
             - infectii virale: herpes, hepatita virala A, B si C, HIV - actiunea catinei nu se manifesta direct, asupra virusilor, ci prin stimularea imunitara, care se face gradat. Se recomanda cura cu suc de catina, vreme de minimum 40 de zile.
Pulberea si maceratul la rece de catina uscata 
Pulberea
         Mod de preparare: se obtine din fructele uscate ale catinei (se gasesc in magazinele Plafar), care se macina cat mai fin, cu rasnita electrica de cafea sau se piseaza in piua. Pulberea astfel obtinuta se pastreaza in borcane de sticla (tinuta in pungi de hartie isi pierde, in mare, uleiul gras, care este absorbit). 
         Mod de administrare: 
         Pentru intarirea sistemului imunitar: se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.
Maceratul
         Mod de preparare: 2 lingurite de pulbere de catina se pun intr-un pahar cu apa si se lasa la macerat, la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se amesteca cu o lingurita de miere lichida. Lichidul nu se filtreaza, iar la sfarsit se consuma si pasta de catina ramasa in pahar. Este un remediu preferat de copii si convalescenti, foarte usor de asimilat si inviorator. Poate fi imbogatit prin adaosul unei lingurite de pulbere de macese si de afine. 
         Mod de administrare: se consuma pe stomacul gol dimineata. 
         Pentru intarirea sistemului imunitar: Pentru cresterea imunitatii la copii, se face o cura de patru saptamani cu macerat la rece de catina, administrat cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese. 
        · Ca tratament al diferitelor boli: 
        - in timpul regimurilor alimentare restrictive - se administreaza macerat de catina pentru stimularea poftei de mancare, combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care poate aparea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit si Oshawa - cunoscut de cititorii nostri pentru efectele spectaculoase in combaterea cancerului), sau dupa postul complet cu apa distilata este foarte eficienta pulberea: 3-4 lingurite pe zi. 
        - astenie, Parkinson - se face o cura cu macerat revigorant de catina si macese. Alimentatia va fi imbogatita cu polen, miere de albine, apilarnil. 
        - lipsa poftei de mancare - se ia macerat obtinut dupa metoda de mai sus din catina si macese, la care se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.
Uleiul de catina
         Este un remediu care se obtine exclusiv pe cale industriala, putand fi gasit in farmacii si Plafare. Dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E. 
         Mod de administrare: 
          Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus. 
         · Ca tratament al diferitelor boli: 
         - boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila. 
         - sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza. 
         - impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana - se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian). 
         Utilizari externe: 
         - herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase. 
         - arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV. 
         - tumori exteriorizate - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor. 
Echinaceea - planta care te fereste de raceala si gripa
Echinaceea , floarea cu petale roz, este recunoscuta pentru puterea sa de a intari sistemul imunitar, de a lupta cu gripa, raceala, de a trata afectiunile ginecologice si dermatologice. Utilizata sub forma de unguent, tinctura, ceai sau medicament, echinaceea este un adevarat miracol pentru sanatatea noastra.

Iata cateva utilizari ale echinaceei:
●Raceala, tuse, gripa si alte afectiuni respiratorii
Cateva pilule cu extract de echinaceea luate la inceputul simptomelor de raceala si gripa vor creste rezistenta organismului tau si il vor ajuta pe bolnav sa lupte impotriva infectiei. Tratamentul poate fi tinut chiar si dupa ce raceala s-a instalat, echinaceea grabind vindecarea.
De asemenea, gargara cu ceai de echinaceea sau cateva picaturi de tinctura amestecate cu putina apa vor domoli durerile din gat.
●Infectii ale tractului urinar
O cana cu ceai de echinaceea, bauta zilnic pe perioada tratamentului si chiar si cateva zile de la terminarea acestuia, va indeparta mai repede infectiile tractului urinar. Daca nu te impaci foarte bine cu ideea de a consuma ceai, poti opta pentru capsule sau chiar praf de radacina de echinaceea (se gaseste la plafar).
●Herpes si candidoza
Spalaturile cu ceai concentrat de echinaceea in zona intima vor indeparta rapid infectiile. Planta, imbogatita cu proprietati antibacteriene va creste rezistenta la infectii a zonelor afectate. Astfel, dupa prima aplicare tratamentul va actiona precum un scut de protectie impotriva bacteriilor.
Un tratament intern bazat pe pastile si chiar ceai va spori intensitatea rezultatelor.
Mai mult decat atat, poti renunta la sapunul sau gelul de dus pe care il utilzai in mod normal pentru zona intima in defavoarea unul gel cu continut ridicat de echinaceea.
●Ranile de la nivelul pielii si infectiile epidermei
Fie ca este vorba de rani usoare, piele ridata, imbatranita, iritata sau varice, echinaceea este un produs perfect pentru infrumusetarea pielii , grabind regenerarea tesuturilor. El poate fi utilizat sub forma masaj al pielii cu crema cu extract de echinaceea sau ceai amestecat cu cateva picaturi de tinctura.
In acelasi timp, extractul de echinaceea ajuta pielea sa lupte impotriva efectelor negative ale soarelui.
●Imbunatateste memoria si puterea de concentrare
Majoritatea produselor pentru imbunatatirea memoriei au un continut ridicat de echinaceea. Pentru optimizarea acestui aspect nu ezita sa faci un tratament cu extractul acestei plante. Varianta capsulelor este cea mai comoda si simpla.
●Alte beneficii oferite de echinaceea:
  • Creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv celulele anti-tumorale)
  • Stimuleaza activitatea limfocitelor
  • Impulsioneaza tesuturile pielii sa se regenereze mai repede
  • Actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »