O amenintare pentru intreaga omenire o reprezinta cancerul, fiind una dintre cele mai crude si nemiloase boli. Expertii sunt de parere ca printr-un regim de viata sanatos, din care nu trebuie sa lipseasca alimentele adecvate, poti preveni cancerul sau macar sa scazi riscul aparitiei acestuia. Va prezentam mai jos cateva alimente care ne ajuta in lupta impotriva cancerului, potrivit LiveScience:
30. Vinul
Vinul, si mai ales cel rosu, este foarte bogat in resvestrarol, acesta ajutand inima si prevenind cancerul atunci cand este ingerat cu moderatie. Nu bea, totusi, prea mult vin, caci iti poti intoxica ficatul. Alcoolul poate ajuta la dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sanilor si stomacului. Un pahar pe zi, insa, face cat se poate de bine si imbunatateste sistemul circulator. Poti asocia un vin rosu cu paste integrale cu sos de rosii si vegetale cu frunze inchise la culoare.
29. Broccoli
Broccoli contine glucosinolat, fitochimicale care se tranforma in compusi numiti izotiocianati (cum ar fi sulforafan). De asemenea, acesta contine carotide, luteina - o excelenta sursa de vitamina K, C si A, folati, fibre, fosfor, potasiu, magneziu si vitamina B6 si E. Cercetatorii sugereaza ca aceasta leguma are un compus numit indole-3-carbinol care ajuta la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit, care favorireaza cresterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sanilor, in timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o forma de estrogen cu rol in protejarea impotriva cancerului. S-a dovedit ca indole-3-carbinol nu numai ca suprima cresterea numarului de celule cancerigene, dar distruge si pe cele aflate la metastaza. Totodata, oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul mareste capacitatea enzimelor de a detoxifia organismul, posibil prin alterarea genelor de expresie, cele care grabesc curatarea substantelor carcerigene. Broccoli protejeaza impotriva cancerului bucal, de esofag si de stomac, potrivit cercetarilor efectuate de World Cancer Research Fund si the American Institute for Cancer Research.
28. Varza
In salate, calita, la cuptor sau murata, varza lupta impotriva obezitatii, a cancerului sau a bolilor cardiovasculare si ne ajuta sa depasim probleme de sanatate dintre cele mai variante, de la constipatie, la ulcer sau reumatism. Varza ne ajuta sa ne pastram silueta (25 kcal la 100g de varza), tenul curat, pielea frumoasa si sa scapam de celulita. O substanta care se gaseste in mod natural in varza ar putea trata si cancerul ovarian, spun oamenii de stiinta. Substanta, cunoscuta sub prescurtarea DIM, inhiba dezvoltarea tumorilor, cel putin in cazul soarecilor, dupa cum au aratat testele de laborator, informeaza
Daily Mail. Aceeasi molecula creste si rata de succes a chimioterapiei cu un surprinzator 50%, dupa cum a aratat cercetarea recent realizata la
Universitatea Texas Tech.
27. Turmeric
Acest condiment lupta cu cancerul datorita curcuminei - un antioxidant puternic, numeroase studii pe animale demonstranu-i efectele pozitive la aproape toate stadiile unei tumori maligne, iar alte cercetari aratand ca previne cresterea celulelor tumorii. Adauga o lingurita de turmeric la supe, sosuri de salate, carne si paste si vei obtine beneficiile. Atentie! Pacientii care sufera de cancer nu ar trebui sa consume mult turmeric sau sa ia suplimente care contin curcumina fara sa intrebe medicul, deoarece acestea fac ca anumite medicamente anti-cancer sa fie mai putin eficiente, dupa cum au aratat mai multe studii pe animale.
26. Gulia
Vitamina C, regasita in gulie, si-a castigat statutul de antioxidant, luptand impotriva oxidarii organismului (cauzata de radicalii liberi), care declanseaza cancerul. Astfel, putem sa o declaram pe doamna gulie o arma impotriva: cancerului la stomac, la plamani, pancreas, colon si vezica.
25. Ceaiul verde
Nu-i asa ca va place sa savurati o ceasca de ceai verde imediat dupa masa? Ei bine... pastrati-va obiceiul pentru ca cercetarile au aratat ca ceaiul verde este ambalat cu fitochimicale naturale care pot ajuta la prevenirea celulelor normale de a deveni canceroase.
24. Vitamina D
Vitamina D are multe alte efecte benefice, pana de curand neglijate. Acestea sunt: lupta impotriva cancerului, absorbtia mineralelor, imunitate crescuta, antioxidant, regulator hormonal, forta si masa musculara, imbunatateste toleranta la glucoza(reduce riscul de diabet), in bolile autoimune, in sindromul ovarelor polichistice, osteoporoza, fibromialgie, sterilitate, depresie, boli degenerative, boli de inima, boli inflamatorii, dezvoltarea si functionarea sistemului nervos (atentie gravide vegetariene!!!), depresie, psoriazis, scleroza multipla, lupus.
23. Acidul folic sau Vitamina B9
Acidul folic este renumit pentru efectul pozitiv pe care il are asupra dispozitiei noastre, procesului de imbatranire, cognitiei si sarcinii. De asemenea, acesta are un rol important in tratarea problemelor de auz, precum si in prevenirea pierderii auzului, cauzata de inaintarea in varsta. Pe langa acestea, acidul folic are si alte efecte pozitive. Acesta ajuta la formarea ADN-ului, actioneaza ca un factor de crestere, este esential pentru formarea globulelor rosii (previne anemia), favorizeaza echilibrul emotional si calmeaza durerea, creste productia de lapte matern (este recomandat proaspetelor mamici) si protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala, previne aparitia cancerului pulmonar, uterin si a celui de colon, apara organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale.
22. Sfecla rosie
Desi in alte vremuri sfecla rosie crestea doar in tarile din zona Atlanticului si a Mediteranei, ea a inceput sa fie cultivata in multe tari din lumea intreaga atunci cand s-au descoperit prorpietatile sale terapeutice. Sfecla rosie ajuta foarte mult in tratarea leucemiei iar frunzele acesteia au un puternic efect anticancerigen.
21. Spanac
Cercetatorii au identificat 13 tipuri diferite de flavonoizi in spanac ce functioneaza ca antioxidanti si agenti anticancerigeni. Studiile au fost atat de convingatoare, incat cercetatorii au elaborat diverse extracte din spanac ce sunt folosite in studii controlate. Aceste extracte s-au dovedit eficiente in incetinirea diviziunii celulelor cancerului stomacal si in reducerea cancerului de piele si a celui de san.
20. Ghimbir
Ghimbirul este considerat o arma puternica in tratarea cancerului ovarian. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Michigan arata faptul ca pudra de ghimbir poate ucide celulele cancerigene din zona genitala. Specialistii au dizolvat pudra de ghimbir si au pus substanta in contact cu celulele de cancer ovarian dintr-un laborator. In mod surprinzator, ghimbirul a cauzat disparitia celulelor bolnave. Ultimele inovatii in domeniul sanatatii sustin ca ghimbirul poate incetini cresterea celulelor cancerului colonrectal. Acest lucru se intampla deoarece condimentul-minune, cum i se mai spune ghimbirului, scade inflamatia care duce la tumori.
19. Sofran
Curcumina, o substanta activa din sofranul indian, poate ajuta la vindecarea cancerului la san si prostata, prin distrugerea celulelor canceroase, au anuntat cercetatorii americani de la Universitatea Ohio. Cercetatorii au folosit o combinatie de mirodenii si molecule sintetice, care in testele de laborator a ucis celulele canceroase si a oprit raspandirea acestora. Moleculele sintetice folosite sunt derivate din curcumina, o componenta naturala activa care se gaseste in radacinile sofranului de India. Cercetarile stiintifice recente arata ca sofranul are multiple caracteristici prin care lupta impotriva bolilor, inclusiv impotriva tumorilor canceroase.
18. Fasole
Fasolea previne aparitia cancerului de colon cu ajutorul unor bacterii ce produc un acid gras, dar si cu ajutorul favonoizilor care au rol de protectie impotriva cancerului de san. Fasolea lupta si impotriva afectiunilor cardiace, insuficientei hepatice, surmenajului, asupra sistemului nervos, este un bun energetic, diuretic, calmant, remineralizant, depurativ, detoxifiant si reconsituent al organismului.
17. Linte
Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, in 2009, arata ca femeile care consuma mai multa linte si fasole boabe au un risc mai mic de aparitie a cancerului de san. Explicatia consta in faptul ca lintea contine acid folic si fibre care previn aparitia cancerului. Incearca burgeri sau tacos cu linte ori o portie de paste cu linte, rosii si branza feta.
16. Ciocolata
Ciocolata a fost supusa la numeroase studii si oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca poate fi sanatoasa, atat timp cat este consumata asa cum trebuie. Cu cat este mai simpla, neagra, fara alti aditivi, cu atat este mai buna pentru organism.
15. Capsunele
Capsunele sunt o sursa bobata de antioxidant, precum vitamina C. Testele de laborator sugereaza ca incetinesc inmultirea celulelor canceroase si protejeaza impotriva cancerului de colon. De asemenea, capsunele protejeaza impotriva bolilor de inima si a problemelor de memorie. Studii efectuate pe soareci au aratat ca si capsunele deshidratate sunt eficace contra cancerului de san, de creier sau de esofag. Ele contin si alte substante benefice, precum flavonoidele si reduc riscul de cancer pulmonar. De asemenea, mai multe studii efectuate de World Cancer Research Fund si American Institute for Cancer Research arata ca o dieta bogata in capsune scade riscul de cancer de esofag, de stomac si bucal.
14. Morcovi
Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanti si totodata sunt cea mai bogata sursa de provitamina A. Antioxidantii din morcov ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, cancerului si imbunatatesc vederea, mai ales pe cea nocturna. Morcovii sunt cea mai bogata sursa de carotide. O dieta bogata de carotide a fost asociata cu scaderea cu 20% a cancerului de san postmenstrual si cu 50% a incidentei cancerului de vezica, col uterin, prostata, colon, esofag etc. De asemenea, consumul de morcovi poate fi benefic si echilibrarii cantitatii de zahar din sange. Cercetatorii sugereaza ca nivelul fiziologic de carotide poate fi invers proportional asociat cu rezistenta la insulina si nivelul ridicat de zahar din sange.
13. Soia
Produsele din soia sunt foarte populare mai ales pentru faptul ca iti protejeaza inima si sistemul imunitar. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca una dintre proprietatile acestui aliment este de a proteja organismul impotriva aparitiei cancerului. Plin de fitochimicale, soia poate preveni aparitia cancerului la san si ameliorarea simptomeler cauzate de menopauza.
12. Lactatele
Acestea contin calciu precum si o alta serie de vitamine, minerale si proteine necesare organismului. Se spune ca un pahar de lapte cald inainte de culcare favorizeaza un somn linistit. In timpul somnului au loc multe procese de refacere, astfel ca ele sunt importante in prevenirea bolii canceroase.
11. Usturoi
Pana in prezent au fost facute mai mult de 30 de studii asupra proprietatilor anti-cancer ale usturoiului, iar cele mai puternice dovezi sunt cele legate de cancerul digestiv, dar se pare ca usturoiul protejeaza impotriva tuturor tipurilor de cancer. Spre exemplu, potrivit unuia dintre studii, cu cat o persoana consuma mai mult usturoi crud si gatit, cu atat riscul de cancer stomacal si colorectal scade, iar o alta cercetare a aratat ca femeile de varsta mijlocie care consuma regulat usturoi au un risc cu 50% mai mic de a fi diagnosticate cu cancer de colon. Adauga usturoi cat mai des posibil la mancaruri. Unii experti recomanda sa astepti circa 15 minute dupa ce il cureti, inainte de a-l toca sau zdrobi, pentru a obtine pe deplin beneficiile compusilor activi.
10. Curry
Cancerul de colon (intestinul gros) apare mai putin in India decatin restul Europei, iar consumul mare de curcumina - care se gasestein mirodeniile de sofran - ne poate ajuta sa ne explicam acestlucru. Curcumina blocheaza ritmul de aparitie al cancerului de colon,iar studiile au aratat ca aceasta poate suprima dezvoltarea celulelorcanceroase in organismul uman. Cercetarile s-au finalizat in Leicester dupa ce specialistii au notatfaptul ca in timp ce populatia din orase este formata din asiaticiin proportie de 20%, doar doi din cinci sute de pacienti afectati decancerul de colon sunt de etnie indiana. De asemenea, sofronul mai esterecunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatorii.
9. Cartofii
Acestia sunt buni mai ales fierti si sunt importanti modulatori ai secretiei de gastrina, o enzima produsa de stomac si implicata in cresterea aciditatii gastrice. Aceasta aciditate ar trebui sa creasca atunci cand persoana respectiva mananca, insa datorita unor dezechilibre aciditatea gastrica ridicata se mentine, devine cronica, duce la gastrita si in continuare prezinta un important factor de risc pentru aparitita cancerului gastric.
8. Rosiile
Sunt cea mai buna arma impotriva cancerului de prostata. Rosiile contin licopen, care protejeaza celulele prin stimularea sistemului imunitar. Aceasi substanta se regaseste si in pepenele rosu, grepfrut roz sau ardei gras.
7. Mierea
Mierea trebuie sa ia urgent locul zaharului, deoarece are componente valoroase – minerale, enzime, acizi organici , are proprietati antiseptice si cicatrizante, este usor asimilata si reface rapid necesarul energetic al organismului.
6. Nucile
O cercetare publicata in Jurnalul Nutritie si Cancer din SUA sugereaza ca nucile impiedica dezvoltarea cancerului de san. Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina a Universitatii Marshall din West Virginia au facut o astfel de cercetare pe soareci de laborator si au observat ca dupa o luna de zile rata cresterii tumorilor canceroase in cazul celor care consumasera nuci se redusese la jumatate. Expertii cred ca proprietatile anti-inflamatorii ale nucilor (care vin din continutul de acizi grasi Omega 3, fitosteroli si antioxidanti) le da puterea de a lupta cu cancerul.
5. Pestele gras
Pestele gras cum ar fi macroul, sardinele, pastravul si somonul este recunoscut pentru scaderea razei de actiune a cancerului de san. Cercetarile au aratat faptul ca eschimosii care mananca foarte mult peste gras sunt mai putini expusi aparitiei cancerului. Acest lucru se datoreaza continutului de grasimi omega-3.
4. Fibrele
Fibrele ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele – plumb, arsenic, mercur, care maresc riscul de cancer. 100 g de tarate contin 48 g de fibre, in timp ce necesarul zilnic de fibre este intre 30 g si 40 g.
3. Strugurii rosii
Cercetatorii au descoperit ca boabele de strugure contin un nivel inalt de antioxidanti, atat de importanti in pastrarea unui organism sanatos. Acestia au analizat 12 fructe pentru a descoperi care are cel mai inalt nivel de polifenol, un antioxidant foarte puternic. Invingator a iesit strugurele rosu.
2. Ciupercile
Ciupercile sunt recunoscute pentru eficienta lor in confruntarea cu cancerul datorita principiului numit lentinan, care inhiba aromataza, enzima raspunzatoare de proliferarea tumorilor. Pentru a nu distruge principiile valoroase ale ciupercilor, acestea vor fi tratate termic foarte usor – la cuptor sau gratar -, asezonate cu ulei presat la rece si condimente.
1. Ceapa si prazul
Mai multe cercetari realizate in sudul Europei au demonstrat ca cei care aveau o alimentatie bogata in ceapa si praz prezentau un risc redus de cancer in general.
Mda.Vinul este acid,așa că mai bine mănâncă struguri,afine,aronia,etc toate fructele și legumele de culoare violaceu negre au resveratrol.Cacao din ciocolată este cel mai puternic eliminator de calciu prin teobromină,și prin teofina blochează secreția de melatonină.Cesiul verde conține cofeina care la fel elimina calciul Sa învingi cancerul este ușor dacă consumi alimente bazice.Adica fructe,legume,leguminoase.
RăspundețiȘtergere