Cele mai bogate UNSPREZECE alimente de pe Pamant din punct de vedere nutritiv
Cele mai bogate UNSPREZECE
alimente de pe Pamant din punct de
vedere nutritiv
> Fiecare dintre noi
> dispunem de o cantate limitata de produse alimentare pe
> care le putem consuma intr-o singura zi. Cu scopul de a
> maximiza cantatatea de nutrienti pe care i-o oferim
> organismului, este foarte important sa alegem "bugetul
> caloric" cu o foarte mare intelepciune. Cea mai buna
> modalitate prin care putem face acest lucru este
> reprezentata de consumarea alimentelor care ne ofera o
> foarte mare cantitate si varietate de
> nutrienti.
> Iata care sunt cele mai
> bogate UNSPREZECE alimente de pe Pamant din punct de vedere
> nutritiv
> 1. Somonul
> Nu toti pestii au fost facuti sa fie
> egali.
> Somonul precum si alte tipuri de
> peste gras, contin o cantitate impresionanta de acizi
> grasi esentiali Omega3. Acizii grasi Omega3
> sunt extrem de importanti pentru optima functionare a
> organismului tau, aflandu-se intr-o stransa legatura cu
> imbunatatirea starii generale de sanatate si cu reducerea
> riscului aparitiei unor afectiuni grave de sanatate.
> Desi somonul este pretuit in
> principal pentru compozitia sa bogata de acizi grasi, acest
> peste contine, de asemenea, o cantitate masiva de alte
> elemente nutritive.
> O bucata de 100g de somon
> salbatic contine 2.8 grame de Omega3, impreuna cu o multime
> de proteine animale de inalta calitate si o tona de
> vitamine si minerale, inclusiv cantitati mari de magneziu,
> potasiu, seleniu si toate vitaminele din complexul de
> vitamine B.
> Ideal ar fi sa consumi peste gras
> cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a-i
> asigura organismului si in special creierului tau acizii
> grasi de care are atat de mare nevoie.
> Studiile demonstreaza ca
> persoanele care mananca peste gras cu regularitate sufera
> de un risc mult mai mic de afectiuni cardiovasculare, de
> dementa, de depresie si de o intreaga gama de afectiuni
> comune de sanatate.
> De asemenea, sa nu uitam faptul
> ca acest peste are un gust minunat, iar pregatirea acestuia
> nu ne da foarte multe batai de cap. De asemenea, acest
> peste promoveaza senzatia de satietate destul de rapid. In
> plus, nu este foarte bogat in calorii.
> In cazul in care ai aceasta
> posibilitate, alege somonul salbatic in locul celui de
> crescatorie. Este mult mai bogat in substante nutritive,
> iar acizii grasi Omega6 si Omega3 sunt de o calitate
> mult mai buna,. In plus exista o mult mai mica
> probabilitate ca acesta sa contina compusi nocivi
> organismului.
> 2. Kale
> Dintre toate verdeturile, varza
> kale este regina!
> Aceasta varza este foarte bogata
> in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si diferiti
> compusi bioactivi.
> O portie de 100g de varza Kale
> contine:
> 200% din necesarul zilnic de
> vitamina C
> 300% din necesarul zilnic de
> vitamina A (beta-caroten)
> 1000% din necesarul zilnc de
> vitamina K1
> Cantitati mari de vitamina B6,
> potasiu, calciu, magneziu, cupru si mangan
> 2 grame de fibre, 3 grame de
> proteine si 50 de calorii
> Din punct de vedere nutritiv,
> varza kale este superioara spanacului. Ambele sunt extrem
> de nutritive, dar varza Kale este mult mai saraca in
> oxalati, substante ce pot cauza depuneri de calciu pe
> intestine, impiedicand absoribirea acestui mineral.
> Kale este foarte bogata in
> compusi bioactivi, inclusiv izotocianati si
> indol-3-Carbinol, elemente ce si-au demonstrat abilitatea de
> a lupta impotriva cancerului in cadrul numeroaselor studii
> stiintifice.
> 3. Algele marine
> Adesea denumite "alge
> marine", exista mii de specii diferite de astfel de
> plante marine, unele dintre acestea fiind incredibil de
> hranitoare.
> In multe cazuri, algele marine
> sunt mult mai hranitoare in comparatie cu legumele
> obisnuite. Acestea sunt deosebit de bogate in minerale
> precum calciu, fier, magneziu si mangan.
> De asemenea, sunt foarte bogate
> in compusi bioactivi, inclusiv ficocianina si
> carotenoizi. Unele dintre aceste substante sunt
> antioxidanti cu puternice efecte antiinflamatorii.
> Aspectul in care aceste alge isi
> arata stralucirea este continutul foarte bogat de iod, un
> mineral folosit in procesul de producere a hormonilor
> tiroidieni.
> Consumand alge marine o
> singura data pe saptamana vei putea sa-i oferi
> organismul tau toata cantitatea de iod de care are
> nevoie.
> In cazul in care nu te impaci cu
> ideea de a manca alge marine, atunci poti opta pentru un
> supliment nutritiv. Comprimatele de alge marine sunt foarte
> ieftine si foarte bogate in iod.
> 4. Usturoiul
> Usturoiul este cu adevarat un
> aliment uimitor. Nu numai datorita aromei pe care o ofera
> preparatelor, dar este, de asemenea, extrem de
> hranitor.
> Usturoiul este foarte bogat in
> vitamine C, B1 si B6, calciu, cupru, mangan si
> seleniu.
> Usturoiul este, de asemenea,
> foarte bogat intr-un alt nutrient extrem de important
> denumit alicina, acesta fiind ingredientul activ din
> acesta.
> Exista numeroase studii care
> demonstreaza beneficiile pe care usturoiul le ofera
> sanatatii. Usturoiul scade tensiunea arteriala si
> colesterolul rau (LDL) si stimuleaza cresterea
> colesterolului bun (HDL), fapt ce ne poate ajuta sa
> prevenim aparitia afectiunilor cardiovasculare.
> De asemenea, este recunoscut
> pentru proprietatile sale de prevenire a cancerului, in
> special cel de stomac si de colon.
> Usturoiul are o capacitate
> extraordinara de a ucide agentii patogeni, cum ar fi
> bacteriile si fungii.
> 5. Fructele de mare
> Dintre toate organismele minunate
> pe care le gasim in mare, fructele de mare par a fi
> cele mai nutritive dintre toate, alaturi de algele
> marine.
> Cele mai frecvent consumate
> fructe de mare sunt scoicile si stridiile.
> Scoicile reprezinta cea mai
> importanta sursa de vitamina B12 cunoscuta pana acum.
> 100 de grame de scoici furnizeaza organismului de
> peste 16 ori necesarul zilnic de vitamina B12.
> De asemenea, contin si alte substante nutritive, precum
> vitamina C, complexul de B-uri, potasiu, seleniu si
> fier.
> Stritiile sunt, de asemenea,
> incredibil de hranitoare. 100 de grame de stridii iti ofera
> de 6 ori mai mult necesarul zilnic de zinc de care
> organismul tau are nevoie, impreuna cu mari cantitati de
> vitamina B12, de vitamina D si de alte elemente
> nutritive.
> Fructele de mare sunt alimentele
> cele mai nutritive cunoscute pana acum, dar din pacate
> rareori le consumam.
> 6. Cartofii
In cazul in care exista un
> aliment foarte bogat in carbohidrati care imi lipseste
> datorita dietei reduse in carbohidrati pe care o urmez,
> sunt cartofii.
> Un singur cartof contine o
> multime de minerale precum potasiu, magneziu, fier, cupru
> si mangan. De asemenea, este foarte bogat in vitamina C si
> in majoritatea vitaminelor din complexul B.
> Cartofii sunt cu adevarat una
> dintre cele mai perfecte legume din lume.
> Acestia contin cate putin din
> fiecare nutrient de catre organismul tau are nevoie si au
> existat relatari care au sustinut existenta anumitor oameni
> care au supravietuit consumand doar cartofi o lunga
> perioada de timp. De asemenea, gradul de satietate pe care-l
> ofera este unul extrem de ridicat.
> De asemenea, in cazul in care
> fierbeti cartofii si le permiteti sa se raceasca, acestia
> formeaza o substanta cu foarte multe beneficii pentru
> sanatate.
> 7. Ficatul
>
> Oamenii au mancat animale de
> milioane de ani. Cu toate acestea, in trecut oamenii nu
> mancau doar muschii animalelor, asa cum facem astazi. In
> comparatie cu organele, muschii sunt foarte slabi din punct
> de vedere nutritiv.
> Exista povesti despre vanatori
> contemporani care alegeau organele animalelor, iar carnea
> le era data spre consum cainilor de vanatoare.
> Dintre toate organele, ficatul
> este cel mai bogat din punct de vedere nutitiv.
> Ficatul este un organ remarcabil,
> acesta sprijinind o multime de functii ale metabolismului.
> Una dintre acestea este aceea de a stoca subante nutritive
> pentru restul organismului.
> O portie de 100g de ficat de vita
> contine:
> 1176% din necesarul zilnic de
> vitamina B12
> Peste 50% din necesarul zilnic de
> vitamine B6, B5, niacina si acid folic.
> 201% din necesarul zilnic de
> vitamina B2
> 634% din necesarul zilnic de
> vitamina A
> 714% din necesarul zilnic de
> cupru
> Peste 30% din necesarul zilnic de
> fier, fosfor, zinc si seleniu
> 29 de grame de proteine de o
> foarte inalta calitate
> Consumand cel putin o data pe
> saptamana ficat, va puteti asigura ca organismul
> dumneavoastra obtine toti acesti nutrienti
> 8. Sardinele
>
> Sardinele sunt pesti mici, foarte
> grasi si care pot fi consumati intregi. Asta inseamna ca se
> consuma cu tot cu oase, piele organe si cu tot cu
> creier.
> Avand in vedere ca organele sunt
> cele mai nutritive parti ale unui animal, nu ar trebui sa
> ne mire ca acesti mici pesti sunt incredibil de
> hranitori.
> Sardinele contin cate putin din
> fiecare element nutritiv de care are nevoie organismul si
> sunt destul de aproape de a fi considerate un aliment
> perfect din punct de vedere nutritional.
> La fel ca si alti pesti grasi,
> sardinele sunt foarte bogate in acizi grasi Omega3.
>
> 9. Afinele
>
> Atunci cand vine vorba de
> valoarea nutritionala a fructelor, afinele se afla in
> propria lor liga.
> Desi aceste fructe nu sunt la fel
> de bogate in vitamine si in minerale precum legumele,
> continutul de antioxidanti le face sa straluceasca cu
> adevarat.
> Acestea sunt foarte bogate in
> substante cu un foarte puternic efect antioxidant, inclusiv
> atociani si diverse fitochimicale, unele dintre acestea
> avand capacitatea de a depasi bariera hemato-encefalica si
> de a exercita efecte protectoare asupra creierului.
> Intr-un studiu medical recent s-a
> dovedit capacitatea afinelor de a imbunatati memoria, atat
> pe termen lung, cat si pe termen scurt. In cadrul altor
> studii s-a dovedit si capacitatea de a lupta impotriva
> cancerului, de a reduce tensiunea arteriala si colesterolul.
> Toate studiile par a fi mai mult decat relevante, avand in
> vedere ca valoarea antioxidanta a sangelui este cu mult
> dezvoltata ca urmare consumului de afine.
> 10. Galbenusul de ou
>
>
> Galbenusului de ou nu i-au fost
> recunoscute proprietatile datorita continutul mare de
> colesterol, cu toate ca studiile sustin cu totul altceva.
> Aceste studii sustin ca acest tip de colesterol, nu
> reprezinta un motiv de ingrijorare si nu contribuie la
> ridicarea nivelelor de colesterol rau. Astfel, ramanem cu
> cel mai nutritiv aliment de pe planeta. Galbenusurile sunt
> atat de sanatoase, incat sunt adesea mentionate ca fiind
> "multivitaminele naturii".
> Galbenusurile sunt foarte bogate
> in luteina si in zeaxantina, atioxidanti ce reduc
> considerabil riscul aparitiei afectiunilor oculare precum
> cataracta sau degenerescenta maculara. De asemenea,
> galbenusul de ou contine si colina, un nutrient al
> creierului, un nutrient pe care majoritatea oamenilor nu-l
> consuma suficient.
> De asemenea, galbenusurile de ou
> contin proteine de o inalta calitate si grasimi sanatoase.
> Mai multe studii sugereaza sprijinul pe care-l ofera
> acestea in procesul de pierdere a kilogramelor in plus. Nu
> in ultimul rand este necesar sa ne amintim ca ouale sunt
> iefine, au un gust delicios si sunt foarte usor de
> preparat.
> 11. Ciocolata neagra
> (Cacao)
> (Cacao)
>
>
> Ciocolata neagra este foarte
> bogata in fibre, fier, magneziu, cupru si mangan. Dincolo
> de acesti nutrienti pe care-i poseda, cel mai uimitor
> aspect este legat de gama uimitoare de antioxidanti pe
> care-i contine.
> Stimuleaza circulatia sanguina,
> reduce colesterolul rau si imbunatateste functionarea
> creierului.
> Un studiu a contatat ca pesoanele
> care consuma ciocolata de cinci ori pe saptamana au un risc
> cu pana la 57% mai mic de a suferi de afectiuni
> cardiovasculare.
> Atunci cand cumparati ciocolata,
> asigurati-va ca aceasta contine cel putin 70% cacao. Cele
> mai bune dintre ele contin 85%. Un patratel de ciocolata
> zilnic va poate ajuta sa va suplimentati cantitatea de
> antioxidanti pe care-i consumati zilnic.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu