Femeile islamica care pot schimba lumea
Sunt frumoase, destepte si, nu in ultimul rand, puternice. Aflate la granita dintre doua lumi, Orient si Occident, printesele lumii islamice incearca, si de cele mai multe ori reusesc, sa schimbe mentalitatea femeii din lumea musulmana.
De cele mai multe ori in umbra sotului, suveranele lumii islamice incep sa se impuna, incet-incet, si pe plan international.
Rania a Iordaniei
E frumoasa, sexy, bogata, militeaza pentru pace - e mai mult decat o prima Doamna, e Regina. E Rania, sotia regelui Iordaniei. Regina este originara dintr-o familie palestiniana si s-a casatorit cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea pe 7 februarie 1993. "Ea va fi diamantul coroanei regale" a prezis mama regelui.
A castigat respectul a milioane de oameni prin frumusetea, angajamentul, carisma si modernitatea sa. Stilul sau vestimentar simplu, dar rafinat, face senzatie, deoarece Rania utilizeaza eleganta ca pe o arma politica.
Costumele sale de la Prada, rochiile de la Elie Saab, Jean-Paul Gaultier, Narciso Rodriguez si Dominique Sirop reprezinta nu atat o lectie de stil, cat o modalitate de a-si exprima convingerile, deoarece Rania considera ca femeile de origine musulmana nu trebuie sa fie obligate sa poarte voal. Rania a Iordaniei a reusit sa abroge legea referitoare la "delictul de onoare" (care permitea uciderea unei femei de catre rude daca aceasta si-ar fi "dezonorat" in vreun fel sau altul familia) Ii plac creatiile Chanel si Dior, iubeste bijuteriile Cartier si este prima femeie membra a familiei regale din Maroc recunoscuta public si onorata cu un titlu regal.Lalla Salma Bennani, prima "Alteta Regala" a Marocului
De cand s-a casatorit cu regele Marocului, Mohammed al VI-lea, printesa Lalla Salma este un model pentru femeile din aceasta tara nord-africana. Ea reprezinta noua generatie de femei care isi traiesc viata modern, fara a respinge traditiile, cultura si istoria Marocului.
Inca din ziua casatoriei (ce a avut loc in mai 2000) a "desfiintat" un tabu care dura de mai bine de trei secole si jumatate, fiind prezentata supusilor fara voal, cu parul roscat lasat liber pe spate, scrie Al Jazeera. Mohammed al VI-lea a vrut pentru ea titlul de "Alteta Regala", care nu fusese acordat niciodata pana atunci vreunei sotii de suveran marocan.
Numita adesea "Frumoasa din Maroc", pe Lalla au indragit-o marocanii nu doar pentru ca are eleganta unei dive de la Hollywood, ci si pentru felul in care s-a facut remarcata. Departe de a avea o atitudine sfidatoare sau rebela, printesa s-a implicat in viata publica, mai cu seama in proiecte caritabile. In 2005, a infiintat Lalla Salma Association to Fight Cancer, o organizatie non-profit al carei scop este sa-i ajute pe cei care sufera de aceasta boala. A primit Sharjah Voluntary Work Award, unul dintre cele mai importante premii din lumea araba, care confera recunoastere voluntariatului. "Alteta Regala" a Marocului este inginer IT si a lucrat, la 24 de ani, la cea mai mare firma de profil din Maroc, ONA Group. Salma a abolit, in Maroc, obligatia de obedienta neconditionata a femeilor fata de sot.
Asma Al-Assad, Prima Doamna a Siriei
La Londra, unde s-a nascut in familia unui cardiolog sunnit, o chemau Emma, iar in Siria au supranumit-o "Evita", in amintirea fostei Prime Doamne a Argentinei, influenta Eva Peron. Asma al-Assad conduce detasat in topul "Elle" al celor mai frumoase si elegante sotii de presedinte din lume.
In varsta de 33 de ani si educata la prestigiosul King's College din Londra, Asma este sotia presedintelui sirian Bashar Al-Assad, cu care are trei copii. O prezenta extrem de discreta, Prima Doamna a Siriei a surprins intotdeauna la aparitiile in public cu tinutele sale rafinate si elegante.
Atunci cand s-a casatorit cu suveranul hasemit, si-a tinut secreta casatoria timp de doua luni pentru a vizita zonele defavorizate ale tarii inainte ca sirienii sa o cunoasca. Voyager scrie despre ea ca este o feminista si afirma ca Asma Al-Assad sustine ca femeile ar trebui sa fie apreciate pentru ceea ce fac sau spun, nu pentru cum arata. In 2003, Prima Doamna a Siriei a infiintat MAWRED, o organizatie care lupta pentru cresterea rolului femeii in economia Siriei.
Mozah Bint Nasser Al-Missned, regina in pantaloni
Mozah Bint Nasser Al-Missned, in varsta de 45 de ani, este cea de-a doua sotie a emirului Qatarului, Hamad bin Khalifa. S-a casatorit in 1977, la varsta de 18 ani, in timp ce era studenta la sociologie la Universitatea din Qatar.
Este cunoscuta pentru faptul ca detesta regulile protocolului, este fanul pantalonilor Chanel, iar eleganta si rafinamentul ei au fascinat Occidentul. Este una dintre putinele femei din Orient care are pagina de Internet.
Detesta regulile seci ale protocolului, are grija de propriul "look" la Chanel, ii place sa se imbrace in pantaloni de catifea neagra si sa poarte paruri cu diamante.
Mozah Bint Nasser Al-Missned este Presedintele Fundatiei pentru Educatie, Stiinta si Dezvoltare din Qatar si reprezentant special al UNESCO pentru Educatie. In topul Forbes al celor mai puternice femei din lume, se afla pe locul 79.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu