Remedii casnice pentru zona zoster
Zona zoster, sau herpesul zoster, este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian. Potrivit statisticilor, in Romania se inregistreaza anual aproximativ un 100.000 de mii de cazuri de herpes zoster.
Virusul varicelo-zosterian este responsabil inclusiv pentru aparitia varicelei. Atunci cand o persoana face varicela, virusul ramane in stare latenta in tesuturile nervoase ale corpului, chiar si dupa vindecarea de boala. Herpesul zoster apare ca urmare a reactivarii acestui virus, desi cauzele exacte ale acestui fenomen sunt inca necunoscute.
Oricine a avut varicela se poate imbolnavi de zona zoster. Persoanele varstnice si cele care au facut varicela inainte de varsta de un an sunt cele mai predispuse acestui risc. De asemenea, persoanele cu deficiente imunitare si cele ce sufera de anumite boli si afectiuni precum cancer, limfom, virusul imunodeficientei umane (HIV) si leucemie sunt expuse unui risc mai ridicat de a dobandi herpes zoster.
Principala caracteristica a herpesului zoster sunt eruptiile cutanate de culoare rosie, care provoaca dureri si senzatie de arsura. Eruptiile apar, de regula, pe o singura parte a corpului, si se manifesta sub forma de inflamatii localizate mai ales pe trunchi, fese sau fata.
Eruptiile pot produce mancarimi severe si pot duce la formarea de basici. Alte simptome ale herpesului zoster sunt durerile de cap, febra, dureri localizate sau generalizate, oboseala si sensibilitate la lumina.
Herpesul zoster se poate trage de la sine in decurs de trei pana la patru saptamani. Exista, insa, o serie de medicamente antivirale foarte eficiente in tratamentului herpesului zoster. Poti utiliza, bineinteles, si remedii naturiste pentru a reduce simptomele si disconfortul produs de herpesul zoster si pentru a accelera procesul de vindecare.
Iata o lista cu cele mai eficiente remedii casnice pentru herpesul zoster.
1. Apa rece
Apa rece poate reduce durerile din zonele de aparitie a basicilor, precum si mancarimile si iritatiile.
•Inmoaie un prosop in apa rece, stoarce-l putin si aplica-l pe basici. Mentine-l pe piele timp de 20 de minute, apoi indeparteaza-l. Repeta procedeul pana la cedarea durerilor.
•Poti face inclusiv bai reci pentru a calma simptomele de durere. Fa o baie rece de cateva minute, apoi usuca pielea complet prin tamponarea usoara cu un prosop.
Nota: Nu folosi comprese cu gheata sau apa foarte rece. De asemenea, nu uita sa dezinfectezi bine prosoapele folosite pentru a preveni raspandirea virusului.
2. Fulgi de ovaz
Proprietatile anti-iritante si calmante ale fulgilor de ovaz sunt de mare ajutor in reducerea iritatiilor, durerilor si mancarimilor constante caracteristice herpesului zoster.
•Adauga doua cani de fulgi de ovaz pudra la o cada de baie umpluta cu apa calduta. Fa o baie in aceasta apa timp de 10-15 minute. Poti apela la aceste bai calmante de doua sau trei ori pe zi, pana la cedarea simptomelor.
•Poti folosi inclusiv pasta obtinuta amestecand cu apa o lingura de fulgi de ovaz sub forma de praf. Aplica pasta pe zonele afectate, asteapta ca pasta sa se usuce de la sine, apoi indeparteaz-o cu apa calda. Repeta procedeul de mai multe ori pe zi, timp de cel putin o saptamana.
3. Otet de mere
Otetul de mere este un alt remediu naturist eficient pentru zona zoster. Acesta contribuie la uscarea iritatiilor si la calmarea mancarimii. Fiind un dezinfectant natural si un eficient agent antiviral, otetul de mere accelereaza totodata procesul de recuperare.
•Amesteca otet de mere cu apa in cantitati egale. Inmoaie in solutie un tampon de bumbac si aplica-l pe zonele afectate. Asteapta pana ce solutia de otet de mere se usuca de la sine. Repeta procedeul de mai multe ori pe zi pana ce herpesul se retrage complet.
•Poti amesteca intr-un pahar cu apa calda o lingurita de otet de mere cu o lingurita de miere. Bea aceasta solutie de trei ori pe zi, in timpul meselor, timp de o saptamana sau doua.
4. Aloe vera
Datorita proprietatilor sale calmante, aloe vera reprezinta, la randul ei, un remediu excelent pentru zona zoster. Calmeaza pielea afectata, reduce durerea si pruritul, si accelereaza procesul de vindecare.
1.Aplica gel de aloe proaspat extras pe zona afectata, masand pielea usor cu miscari circulare.
2.Lasa-l sa actioneze timp de aproximativ 30 de minute, apoi spala pielea cu apa rece. In urma poti face inclusiv o baie rece scurta.
3.Aplica acest remediu de doua sau de trei ori pe zi, timp de aproximativ o saptamana.
5. Lemn dulce
Lemnul dulce contine mai multi compusi antivirali si stimulatori ai sistemului imunitar care ajuta in tratamentul herpesului zoster.
•Toarna putina apa peste o lingurita de pudra de lemn dulce pentru a obtine o pasta. Aplica pasta pe zonele afectate, las-o sa se usuce de la sine, apoi clateste cu apa calda zonele de aplicatie. Urmeaza remediul de doua-trei ori pe zi, timp de o saptamana sau doua.
•Din lemn dulce poti prepara inclusiv un ceai puternic si eficient pentru uz extern. Dupa racire, inmoaie o fasa de bumbac in acest ceai si tamponeaza cu ea pielea basicata. Fa acest lucru de trei sau patru ori pe zi pana la ameliorarea simptomelor.
6. Usturoi
Usturoiul este unul dintre cele mai puternice alimente antivirale existente, motiv pentru care este excelent in tratarea herpesului zoster la tine acasa.
•Prepara o pasta din cinci catei de usturoi zdrobiti, apoi aplic-o pe zonele afectate. Lasa pasta sa actioneze timp de cinci minute, apoi spala pielea cu apa calda. Fa acest lucru de mai multe ori pe zi timp de o saptamana sau doua.
•Se recomanda inclusiv sa consumi zilnic usturoi crud, respectiv sa iei cate doua capsule de usturoi de 1.000 mg de doua ori pe zi, timp de o saptamana.
7. Miere
Mierea este un alt remediu bun pentru basicile caracteristice herpesului zoster. Proprietatile vindecatoare ale mierii vindeca basicile, calmand durerile si iritatiile pielii.
•Toarna putina miere pe o fasa sterila si aplic-o pe zonele afectate. Foloseste mai multe fase pentru a acoperi intreaga zona afectata. Schimba-le cu altele proaspete la fiecare cateva ore. Continua procedeul pana la ameliorarea simptomelor.
•Inghite zilnic cate o lingura de miere pentru a stimula sistemul imunitar si a grabi recuperarea.
8. Ulei de cocos virgin
Uleiul de cocos virgin are proprietati anti-inflamatorii si antivirale care ajuta in tratamentul bolii.
•Incalzeste usor putin ulei de cocos virgin. Aplica apoi uleiul incalzit pe pielea afectata si acopera zona cu o fasa de tifon. Schimba pansamentul la fiecare cateva ore. Continua remediul pana cand la ameliorarea simptomelor.
•Include, de asemenea, doua sau trei linguri de ulei de cocos in alimentatie. Poti incepe prin a lua o lingura pe zi, dupa care poti creste treptat cantitatea. Uleiul de cocos consumat in stare cruda grabeste procesul de recuperare.
9. Roinita
Roinita contine polifenoli, compusi fitochimici cu proprietati antivirale. Planta calmeaza durerea si disconfortul produs de basici si de eruptiile cutanate.
1.Prepara un ceai de roinita punand la infuzat doua pana la patru lingurite de roinita intr-o cana cu apa clocotita.
2.Asteapta ca ceaiul sa se raceasca.
3.Inmoaie in ceai un tampon de vata, apoi aplica-l pe zona afectata, asteptand ca ceaiul sa se usuce de la sine pe piele.
4.Repeta procedeul de cel putin patru ori pe zi pana la ameliorarea simptomelor.
10. Sare de mare
Sarea de mare are proprietati antiseptice, asa ca contribuie, si ea, la tratarea herpesului zoster. Ajuta la uscarea rapida a basicilor si grabeste vindecarea.
•Dizolva o lingura de sare de mare intr-o cana umpluta pe jumatate cu apa. Foloseste un tampon de vata pentru a aplica solutia salina pe zona afectata. Fa acest lucru de trei sau patru ori pe zi timp de o saptamana.
•Poti inclusiv sa adaugi la apa pentru baie o jumatate de cana de sare de mare, dupa care sa faci o baie de cel putin 30 de minute.
Iata ce masuri de precautie trebuie sa ai in vedere la folosirea acestor remedii:
•Mentine mereu pielea curata si bine uscata.
•Evita sa atingi sau sa spargi basicile aparute.
•Evita sa acoperi pielea afectata pe timpul vindecarii.
•Poti aplica lotiune de calamina sau crema cu capsaicina pe zonele afectate.
•Dezinfecteaza bine hainele purtate si prosoapele folosite, si ai grija ca acestea sa nu intre in contact cu ceilalti membri ai familiei.
- See more at: http://www.secretele.com/2015/11/remedii-casnice-pentru-zona-zoster.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Secretele+%28secretele%29#sthash.PiPmuXwj.dpuf
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu