Consiliul Europei a respins printr-o decizie solicitarea de autonomie a ”Tinutului secuiesc”.



 UN   MESAJ   CARE  TREBUIE  SA  FIE   CUNOSCUT  DE  TOTI  ROMANII,  IAR   DECIZIA  DE LA BRUXELLES SA  FIE   CUPRINSA  IN  MANUALELE  SCOLARE DE   ISTORIE 
   Consiliul Europei a respins printr-o decizie  solicitarea de autonomie a ”Tinutului  secuiesc”. 
Cererea de arbitraj pentru  autonomia   „Tinutului secuiesc”, solicitată de mai multe consilii
 locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsă marți, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare  a Congresului Puterilor Locale și Regionale (CPLRE) al  Consiliului Europei.

Președinta delegației  României la   acest congres, Ludmila Sfîrloagă, a declarat pentru  AGERPRES că cererea a fost respinsă pentru că nu este de  competența Congresului și a Consiliului  Europei’.

 Potrivit   acesteia, tema în cauză face subiectul unei dezbateri  politice interne, prin urmare trebuie dezbătută în țară și nu la instanțele europene, titrează Active News.

 Cele 47 de consilii locale  din județele   Covasna, Harghita și Mureș care au solicitat sprijinul  Consiliului Europei în vederea obținerii autonomiei  ‘Ținutului secuiesc’ au fost reprezentate la  Strasbourg, printre alții, de către președintele  Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, și primarul   municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se arată  într-un comunicat de presă transmis marți AGERPRES de  către secretariatul delegației României la  congres.

 ”Dezbaterea a fost una  foarte aprinsă,   la aceasta participând membri din Franța, Italia,  Finlanda, Portugalia și Republica Moldova  (…).

 Chiar dacă prezența unui  grup de   aproximativ 20 de persoane de naționalitate maghiară,  condus de șefa  delegației Ungariei la CPLRE, a creat  presiune asupra membrilor Comisiei, președinta delegației  naționale a României, d-na Ludmila Sfîrloagă, a reușit,  prin intervenția sa argumentată și   hotărâtă, să obțină respingerea atât a arbitrajului  cerut de reprezentanții „Ținutului secuiesc” cât și  a posibilității ca acest Congres să trimită o misiune de  monitorizare în România.

 Acest demers a avut  sprijinul celorlalți   membri ai delegației României", se menționează în  documentul citat.  Consiliul   Național Secuiesc a cerut anul trecut celor 153 de  consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș  să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea  unei regiuni administrative autonome cu denumirea  ‘Ținutul secuiesc’,   care să fie ulterior înaintata Guvernului și  Parlamentului României, forurilor europene și  internaționale. 
 La solicitarea acestuia 47  de consilii   locale din cele trei județe au adoptat proiectul de  hotărâre privind autonomia, însă hotărârile au fost  atacate în instanță de către Prefecturi pe temei de  nelegalitate, concret, pe motiv că crearea unei regiuni  autonome pe criterii etnice contravine Constituției    României. 
 Într-o adresă transmisă  anul trecut   autorităților locale de către Prefectura Covasna se  menționa că aceste hotărâri  promovează  ‘separarea teritorială pe criterii etnice’ și exced  competențele autorităților locale, printre atribuțiile  acestora neregăsindu-se aprobarea de documente privitoare   la politicile statale în materia organizării
 administrației naționale, organizarea  administrativ-teritorială sau stabilirea limbii oficiale pe  teritoriul statului român.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse