Carti PDF bune: citeste gratis online in romana si engleza
Carti PDF bune: citeste gratis online in romana si engleza
Ieftin si bun nu exista, insa in cazul cartilor exista gratuit si excelent. Sa exploram resurse de carti PDF gratuite, in limba romana si in limba engleza
De cate ori nu spunem 'o sa citesc mai mult anul acesta', ca apoi sa gasim scuze ca nu avem timp, ca sunt prea scumpe cartile, ca nu gasim romane bune si cate si mai cate. Acesta este motivul pentru care am decis sa incropesc o lista de surse de unde poti descarca in mod gratuit carti PDF de la autori romani si internationali, traduse in limba romana sau disponibile nativ in limba engleza.
Daca iti place sa citesti atunci ramai cu mine pentru a trece in revista cateva din bibliotecile virtuale care pun la dispozitia cititorilor pasionati carti PDF, ePub, Mobi samd, fara costuri de download, totul in mod legal. Voi vorbi insa in prima faza despre formatul PDF, pentru a intelege cum ne ajuta cand vrem sa citim. Sa incepem:
Formatul PDF: avantaje si dezavantaje
Initialele PDF vin de la Portable Document Format, si descriu un tip de fisier digital inventat de firma Adobe (cei care au creat si binecunoscutul program de editare grafica Photoshop). Acest tip de fisier permite schimbul de continut independent de platforma software, hardware sau de sistemul de operare.
Nu conteaza ce fel de carte citesti, conteaza sa citesti.
Continutul unui fisier PDF va arata la fel indiferent pe ce dispozitiv il deschidem sau cand il imprimam pe hartie. Acesta este avantajul principal al formatului PDF, impreuna cu compatibilitatea cu majoritatea gadgeturilor, fie ca vorbim de calculatoare, laptopuri, tablete, telefoane mobile sau eBook readere.
Si cum pentru fiecare platforma exista aplicatii gratuite care pot citi fisiere PDF este lesne inteles de ce acest format a devenit popular, in special in domeniul cartilor electronice, unde elimina practic necesitatea achizitiei unui eReader dedicat (daca ai totusi nevoie de unul, poti urmari acest ghid pentru a afla cum alegi un model cu raport pret calitate bun). Trebuie mentionat insa ca poti citi fisiere PDF si pe eReadere, deci articolul de fata te va ajuta sa gasesti carti pe care ti le poti transfera singur in memoria interna a cititorului tau digital preferat.
Exista insa si dezavantaje despre care este important sa discutam. Cel mai mare dezavantaj, care afecteaza din pacate si cititul digital al cartilor il constituie tocmai faptul ca informatia din fisier este afisata identic indiferent de dispozitiv. Cum asa? Pai pe ecranele mai mici ar fi utila o optiune de rearanjare a textului (lungimea in caractere a randului de text) pentru a pastra o dimensiune a fontului suficient de mare cat sa nu fie nevoie de lupa pentru a citi textul.
Pe ecranele mai mari nu este o problema, pentru ca se poate micsora dimensiunea paginii, insa pe telefoane si tabletele mici fie va trebui sa apropii ochii de ecran, fie vei mari textul si vei face scroll orizontal ca sa citesti tot randul, o solutie deloc eleganta, ce poate deveni obositoare foarte repede. Tine deci cont de acest aspect cand optezi pentru formatul PDF.
Cum este posibil sa descarci legal carti gratuite?
Sunt sigur ca ti-ai pus si singur intrebarea asta: cum este posibil sa descarci in mod legal carti gratis de pe Internet? Nu risc nimic daca sunt prins? Ei bine, desi exista o reputatie in randul internautilor romani de piratare a continutului digital, in cazul de fata vorbim de surse legale de unde vei putea obtine carti de citit bune, pe care le poti descarca fara grija si citi pe propriul calculator, tableta sau eReader.
Exista si multe surse de carti piratate, insa ele nu fac obiectul acestui articol. In plus nu sustinem si nu dorim sa incurajam un astfel de comportament care ii prejudiciaza pe creatorii de continut.
Te intereseaza produsele de calitate aflate la promotie in magazine?
Deci ca sa iti raspund la intrebarea ta, majoritatea cartilor de pe site-urile mentionate in a doua jumatata a articolului sunt opere literare scrise de foarte mult timp, al caror autor a decedat de ani bun, deci operele sale au intrat in domeniul public, putand fi publicate, editate si oferite spre download de catre oricine doreste sa faca acest lucru.
Operele literare intra automat in domeniul public dupa o anumita perioada de timp de la moartea autorului
Perioada de timp care trebuie sa treaca pana cand o opera intra in domeniul public difera de la tara la tara. In cazul Romaniei, legislatia s-a aliniat cu cea a Uniunii Europene, adica dupa 70 de ani de la moartea autorului o opera literara intra automat in domeniul public. In cazul SUA, algoritmul este putin mai complicat, insa cartile publicate inainte de 1923 sunt deja intrate in domeniul public, plus o parte din cele publicate intre 1923 si 1963, daca nu au fost reinnoite de detinatorii drepturilor de copyright.
Daca te intereseaza, poti consulta aceasta pagina Wikipedia, pentru a afla care sunt reglementarile legale din diversele tari cu articole de legislatie ce acopera acest aspect al drepturilor de autor.
Asta nu inseamna insa ca toate cartile gratuite de pe Internet sunt carti vechi. Multe edituri au ales sa ofere si o serie de carti noi in mod gratuit, pentru a starni interesul cititorilor pentru titlurile anumitor autori. Pentru bestsellere recente insa va trebui probabil sa scoti bani din buzunar.
Carti PDF in limba romana
Sa vedem in primul rand sursele de carti traduse in limba romana sau de la autori autohtoni, pentru ca oricat de bine am stapani limba engleza, una este sa vorbim si sa raspundem ocazional unui email, alta este sa citim o opera literara cu vocabular complex si sintaxa gramaticala complicata. Despre cateva din sursele de mai jos am vorbit si cu alta ocazie:
Liternet – sa incepem cu cateva sute de carti gratuite, majoritatea in limba romana de la autori autohtoni, librarie pusa la punct de catre Editura Liternet. Vei gasi aici si o selectie mai mica de carti in limba engleza, franceza, germana, maghiara, spaniola si chiar ceha.
Polirom – una din cele mai vechi edituri romanesti ne pune la dispozitie pentru download o serie de carti care nu vor mai fi republicate prea curand. Un gest frumos, daca ma intrebi pe mine, mai ales ca PDF-urile sunt foarte bine formatate vizual, spre deosebire de cele oferite de multe alte librarii online care nu pun prea mult pret pe aranjarea vizuala a operelor literare.
Biblioteca pe mobil – este un proiect sustinut de Vodafone, insa din pacate a cam fost tras pe linie moarta. Cartile sunt inca disponibile pentru download, deci nu ai niciun motiv sa nu arunci un ochi. Cu siguranta veti gasi ceva ce n-ai citit inca.
CartiBuneGratis – un blog ce ofera o lista de carti gratuite de la autori romani. Colectia nu este foarte bogata insa poti alege intre mai multe formate digitale: ePUB, Mobi sau PDF.
Carti PDF in limba engleza
Cum multe carti interesante nu apuca sa fie traduse in limba romana este bine sa stim o limba straina de circulatie internationala. Daca este sa alegi o singura limba straina pe care sa o inveti cred ca engleza este cea mai buna alegere.
Si in caz ca nu stiai, cititul de carti in limba engleza este un mod foarte bun de a-ti imbunatati vocabularul, deci hai sa vedem cateva din sursele de carti PDF gratuite, insa nu ne vom limita doar la acest format digital:
Elefant – despre Elefant am mai vorbit in nenumarate randuri, fiind una din librariile noastre online preferate, datorita ofertei bogate si serviciului clienti foarte amabil. Exista si o mica sectiune de carti gratuite pe Elefant, insa in format ePUB si Mobil, insa din fericire este foarte usor sa convertesti orice carte in format PDF prin doar cateva clickuri. Majoritatea titlurilor sunt in limba engleza, insa cateva din carti sunt scrise de autori romani.
Cum convertesti un eBook la formatul PDF: Internetul este plin de unelte gratuite prin care poti coverti foarte usor un fisier dintr-un format in altul. Iti recomand acest site pentru a transforma orice carte digitala in format PDF, usor de citit pe aproape orice tip de dispozitiv.
BookLand – libraria online pune la dispozitia cititorilor si o serie de cateva sute de eBook-uri gratuite, in format PDF si ePUB. Majoritatea titlurilor sunt in limba engleza, de la autori clasici (Jack London, Charles Dickens, Alexandre Dumas, Mark Twain, Jules Verne), insa vei gasi si cateva carti ale autorilor romani (Alexandru Vlahuta, Vasile Alecsandri, Liviu Rebreanu, Mihai Eminescu).
Free-ebooks.net – o sursa excelenta de carti gratuite de la autori independenti, titluri din domeniul beletristicii, carti de dezvoltare personala (vezi aici lista noastra preferata de titluri), fictiune si non-fictiune. Pe langa formatul PDF, cartile sunt oferite si ca ePub si in format compatibil cu eReaderele Amazon Kindle.
Proiectul Gutenberg – una din cele mai bogate surse de carti in limba engleza, sortabile si usor de cautat dupa autor, titlu, tematica, oferite in multiple formate digitale. Colectia are peste 50.000 de ebook-uri gratuite, ce pot fi si citite direct online, fara a necesita descarcare in prealabil.
Un ceai bun se impaca si cu o carte digitala
ManyBooks – pe langa multitudinea de eBook-uri gratuite pe care le poti descarca in diverse formate digitale te poti abona si la newsletter-ul gratuit care iti aduce in atentie noile titluri adaugate in colectie si diverse alte reduceri si oferte de care poti profita pentru a-ti creste biblioteca digitala.
FreeBookSpot – o biblioteca imensa de carti gratis. Cauti si descarci. Nu trebuie sa iti faci cont sau sa platesti vreun abonament.
GetFreeeBooks – nu neaparat o colectie de carti gratuite, ci o selectie de resurse de unde poti citi pana te plictisesti.
BookBoon – mii de carti pentru studenti si profesionisti in 10 limbi straine.
FreeComputerBooks – cum ai ghicit deja din titlu, acest site ofera mii de carti din domeniul calculatoarelor. Fie ca este interesat sa inveti programare sau sa intelegi cum functioneaza un microprocesor, vei gasi cu siguranta informatia dorita.
~~~
Bineinteles ca mai exista multe alte site-uri de unde poti descarca carti PDF gratuite, deci nu ezita sa ne spui care sunt sursele tale de unde descarci carti bune, in format PDF sau pentru eReadere. Si nu ne suparam daca ne recomanzi o carte buna de citit sau trimiti mai departe acest articol prietenilor pasionati de citit.
Von meinem iPhone gesendet
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu