SANATATE, BANANE, FRUCTE, LEGUME, BICARONAT SI MULTE ALTELE



Bananele  sunt gustoase, sanatoase,  mobile (usor de luat peste tot), destul de ieftine si un  ingredient grozav pentru shake. Dar asta nu este totul, spun specialistii. Ei  cred ca expresia  "going bananas" (expresie care inseamna a o lua  razna) provine  din efectul pe care il au bananele asupra creierului. 
Dupa ce veti citi  acest articol, nu veti mai privi niciodata bananele cu  aceiasi ochi. Iata de ce.
                                                Aflux de energie
 Bananele contin trei zaharuri naturale - sucroza, fructoza si glucoza, combinate cu fibre. O banana ofera instantaneu un aflux sustinut si substantial de energie.
Energie pentru a face miscare timp de 90 de minute
Cercetarile au demonstrat ca numai doua banane ofera  destula energie pentru  un efort fizic extenuant de 90 de minute. Nu este de mirare ca banana este  fructul numarul unu in randul atletilor de performanta ai lumii.

                   Ameliorarea problemelor medicale si a bolilor
 
Dar energia este numai unul dintre modurile in care banana ne poate ajuta sa ne mentinem in forma. Ne poate ajuta sa infruntam sau sa prevenim un numar substantial de boli si probleme, ceea ce o face sa fie obligatorie in meniul zilnic. Iata in continuare o lista cu cele mai bune efecte pe care le are.

                                         Putere pentru creier:
 
200 de elevi de la o scoala din Twickenham (Middlesex, Marea Britanie) au fost ajutati sa-si treaca examenele anuale cu rezultate mai bune mancand banane la micul dejun, in pauza si la pranz, in incercareade a-si imbunatati puterea creierului. Cercetarile au aratat ca acest fruct ce contine o cantitate mare de potasiu poate ajuta procesul de invatare prin imbunatatirea atentiei.

                                               Constipatie:
 
Avand un continut ridicat de fibre, bananele pot fi incluse in dieta in scopul restabilirii functionarii normale a intestinelor, ajutand la depasirea constipatiei fara a mai fi nevoie de laxative.

                                                   Mahmureala: 
Unul dintre modurile cele mai rapide de a vindeca mahmureala este prepararea unui milkshake de banane, indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, ridica nivelul zaharului din organism, in timp ce laptele calmeaza si rehidrateaza corpul.

                                         Arsurile la stomac:
 
Bananele au un efect natural antiacid in corp, deci daca suferiti din cauza arsurilor gastrice, incercati sa mancati cateva banane pentru a calma durerea.
                                  Ciupiturile de tantar:
 
Inainte de a cauta crema impotriva ciupiturilor de insecte, incercati sa frecati zona afectata cu partea interioara a cojii de banana. Multi oameni cred ca are un succes uimitor in reducerea umflarii si iritarii la locul ciupiturii.

                                                     Nervii:

Bananele au un continut ridicat de vitamine din complexul B, care ajuta la calmarea sistemului nervos.

                           Supraponderali si stresati la munca ?

Studiile efectuate la Institute of Psychology din Austria au descoperit ca stresul de la serviciu duce la pofta de alimente care aduc confort, precum ciocolata si cipsurile. Un studiu efectuat pe 5000 de pacienti ai spitalului a aratat ca cei mai grasi dintre pacientii care au participat la studiu aveau sanse mai mari de a avea un nivel ridicat de stres la locul de munca. Studiul a tras concluzia ca, pentru a evita poftele induse de panica, trebuie sa controlam nivelul de zahar din organism cu ajutorul gustarilor cu nivel ridicat de carbohidrati la fiecare doua ore pentru a mentine stabil nivelul zaharului.

                                                Stresul:

Potasiul este un mineral vital, care ajuta la normalizarea pulsului, trimite oxigen catre creier si regleaza echilibrul hidric al organismului. Atunci cand suntem stresati, rata metabolismului creste, reducand astfel nivelul potasiului. Acesta poate fi echilibrat cu ajutorul unei gustari formate din banane, care au un continut ridicat de potasiu.

                                                Negii:

Multi oameni preocupati de alternative naturale jura ca daca doriti sa scapati de un neg, puteti pune pe el o bucata de coaja de banana, cu partea galbena in afara. Puteti mentine aceasta compresa cu ajutorul unui plasture sau leucoplast medicinal.

                                         Bananele si merele

Asadar, o banana este intr-adevar un remediu natural al multor boli. Daca am face comparatie cu un mar, are de patru ori mai multe proteine, de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multa vitamina A si fier si de doua ori mai multe alte vitamine si minerale. Este bogata si in potasiu si este unul dintre cele mai valoroase alimente pe care le avem la indemana.
Deci poate este momentul de a schimba proverbul, spunand

                        "Bananele, un aliment perfect!"

Bananele trebuie sa fie motivul pentru care maimutele par asa de fericite tot timpul.
                              Inca un secret: crema de pantofi

Vreti sa va lustruiti repede pantofii? Luati partea interioara a cojii de banana si frecati direct pantoful... apoi stergeti cu o carpa uscata.
Nu-i asa ca este un fruct uimitor?

                   
Utilizari fantastice ale bicarbonatului de sodiu
Majoritatea dintre noi stim déjà, ca bicarbonatul de sodiu se poate folosi la mai multe decat doar pentru prajiturele de casa si alte aluaturi dospite. Nu e ceva iesit din comun sa vedem un borcanel cu acest agent de fragezire lasat deschis in frigider pentru dezodorizare. Stiati insa ca exista cel putin 40 de moduri diferite in care se poate folosi bicarbonatul de sodiu?
Bicarbonatul de sodiu este un inlocuitor perfect pentru multe produse de igiena personala, de curatare si dezodorizare. Lista de beneficii este lunga: este ieftin, fara chimicale toxice, versatil si eficient.
Va intrebati cum isi executa magia, praful de copt, cunoscut sub numele de bicarbonat de sodiu?Ajuta la reglarea pH-ului – mentinand substantele nici prea acide, nici prea alcaline. Atunci cand bicarbonatul de sodiu vine in contact fie cu o substanta acida, fie cu o substanta alcalina, reactia lui naturala este de a neutraliza acel pH. In afara de asta, bicarbonatul are capacitatea de a intarzia alte schimbari in echilibrul pH-ului, fenomen cunoscut sub numele de “tamponare”.
Aceasta dubla capacitate de a neutraliza si tampona ii permite bicarbonatului sa faca lucruri precum neutralizarea mirosurilor acide (cum ar fi cele din frigider), precum si pastrarea unui pH neutru (cum ar fi in apa cu care spalati rufele, care ajuta la potentarea calitatilor detergentului) . Este o reactie simpla, dar una cu efecte de lunga durata pentru o multitudine de sarcini de curatare si dezodorizare.
Si fara s-o mai lungim prea mult, iata doar cateva dintre modurile creative in care puteti folosi bicarbonatul d sodiu:

                                        Igiena personala :
1.      Faceti pasta de dinti
O pasta de dinti formata din bicarbonat de sodiu si solutie 3% peroxid de oxigen poate fi folosit ca o alternativa la pastele fara fluor din comert. (Sau iata aici varianta mentolata)* Puteti de asemenea sa va muiati pur si simplu periuta in borcanelul cu bicarbonat si sa-l folositi ca atare pentru o curatare suplimentara.

2.      Improspatati- va gura
Puneti o lingurita de bicarbonat in jumatate de pahar de apa, clatiti energic, scuipati, apoi clatiti cu apa. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.

3.      Inmuiati dispozitivele orale
Inmuiati dispozitivele orale (precum aparate dentare, gutiere, proteze, recipientele de pastrare) intr-o solutie din 2 lingurite de bicarbonat dizolvat intr-un pahar sau un recipient mic cu apa calduta. Bicarbonatul desprinde resturile alimentare si neutralizeaza mirosurile pentru a pastra dispozitivele curate. Puteti, de asemenea, sa periati dispozitivele orale direct cu bicarbonat

4.      Folositi ca scrub facial sau exfoliant pentru corp Oferiti-va un masaj abraziv inviorator pentru fata sau corp. Faceti o pasta din 3 parti bicarbonat si o parte apa. Masati bland in sens circular pentru a exfolia pielea. Apoi clatiti. Procedeul este destul de bland pentru a putea fi folosit in fiecare zi.

5.      Evitati deodorantul agresiv
Pudrati-va axila cu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza mirosurile.

6.      Folositi ca antacid
Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sigur si eficient pentru a usura arsurile sau durerile de stomac, si/sau indigestia acida. Urmariti indicatiile de pe pachetul de bicarbonat pentru instructiuni.

7.      Tratati piscaturile de insecte si mancarimile de piele Pentru piscaturi de insecte, faceti o pasta din bicarbonat si apa, apoi aplicati-o ca pe o alifie pe locul afectat. Pentru a usura mancarimile, luati niste bicarbonat in palma si frecati-va cu el pe pielea umeda dupa baie sau dus.

8.      Obtineti un sapun de maini care inmoaie pielea Evitati sapunurile dure si eliminati bland murdaria intrata in piele, neutralizand si mirosurile, folosind o pasta din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa, sau 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte sapun bland de maini. Apoi clatiti.

9.      Ajutati-va parul
Otetul este uimitor pentru par, dar si bicarbonatul are rolul lui la dus. Presarati un pic de bicarbonat in palma , impreuna cu samponul dvs favorit. Samponati normal si clatiti temeinic – bicarbonatul ajuta la eliminarea reziduurilor lasate de produsele de coafat, astfel incat parul dvs va fi mai curat si mai usor de aranjat.

10.  Curatati pieptenii si periile
Pentru un par lucios, cu mai multa stralucire, pastrati pieptenii si periile curate. Inlaturati uleiurile naturale secretate de par si resturile de produse de coafat prin inmuierea pieptenilor si a periilor intr-o solutie dintr-o lingurita de bicarbonat si o mica cantitate de apa de la robinet. Clatiti si permiteti sa se usuce.

11.  Pregatiti o baie care sa inmoaie pielea uscata Adaugati o jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu in apa din cada pentru a neutraliza acizii de pe piele si pentru a ajuta la curatarea uleiurilor si a transpiratiei. Va veti simti pielea foarte fina. Sau concentrati- va doar asupra picioarelor. Dizolvati 3 linguri de bicarbonat de sodiu intr-un lighean sau o cadita cu apa calda si inmuiati-va picioarele. Apoi frecati usor.

                                    Curatenie :

12.  Faceti un abraziv fin pentru suprafete Pentru curatarea sigura si eficienta a cazilor de baie, a placilor de gresie si faianta, a ciuvetelor – chiar si a faiantei din fibra de sticla sau lucioasa – presarati usor bicarbonat pe un burete curat si umed si frecati ca de obicei. Clatiti bine si stergeti. Pentru extra-curatare, faceti o pasta din bicarbonat de sodiu, sare grunjoasa si detergent lichid de vase – lasati-o sa actioneze putin, apoi frecati.

13.  Spalati farfuriile, oalele si tigaile cu mana Adaugati 2 linguri cu varf de bicarbonat (impreuna cu detergentul dvs obisnuit de vase) in apa cu care spalati vasele, pentru a indeparta la indepartarea grasimii si a resturilor de alimente de pe farfurii, oale si tigai. Pentru cratitele in care s-a gatit si s-au uscat grasimea pe ele, mai intai inmuiati-le in apa cu detergent si bicarbonat, apoi puneti bicarbonat pe un burete umed si frecati cu aceasta pudra neabraziva.

14.  Improspatati buretii
Inmuiati buretii care miros a vechi intr-o solutie puternica de bicarbonat de sodiu pentru a scapa de mizerie (4 linguri de bicarbonat dizolvate intr-un litru de apa calda). Pentru dezinfectare mai puternica, folositi microundele* *.

15.  Curatati cuptorul cu microunde
Bicarbonatul de sodiu pe un burete umed curata delicat interiorul si exteriorul cuptorului cu microunde si nu lasa urme de chimicale cu miros puternic. Clatiti bine cu apa.

16.  Lustruiti argintaria
Folositi o pasta formata din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa. Frecati argintaria cu aseasta pasta, folosind o carpa moale sau un burete. Clatiti bine si uscati pentru tacamuri stralucitoare din inox si argint.

17.  Curatati ibricele de cafea si de ceai Inlaturati petele de cafea si de ceai si eliminati gustul amarui spaland ibricele si cafetierele cu o solutie dintr-un sfert de ceasca de bicarbonat intr-un litru de apa calda. Pentru petele insistente, incercati sa lasati la inmuiat peste noapte in solutia de bicarbonat si detergent, sau sa frecati cu pasta de bicarbonat pe un burete umed.

18.  Curatati cuptorul
Presarati bicarbonat pe podeaua cuptorului. Stropiti cu apa ca sa umeziti bicarbonatul. Lasati sa stea peste noapte. Dimineata frecati, razuiti bicarbonatul si eliminati murdaria cu un burete sau cu un aspirator, si clatiti.

19.  Curatati podelele
Indepartati urmele si mizeria (fara urme nedorite de zgarieturi) de pe podele nelacuite sau dale de gresie ori marmura folosind o solutie dintr-o jumatate de ceasca de bicarbonat intr-o galeata de apa calda – stergeti cu mopul si clatiti pentru o podea stralucitoare. Pentru urmele lasate de incaltaminte folositi bicarbonat pe un burete umed, apoi clatiti.

20.  Curatati mobila
Curatati si inlaturati urmele (inclusiv de creion) de pe pereti si mobila vopsita, aplicand bicarbonat de sodiu pe un burete umed si frecand delicat. Stergeti cu o carpa moale si uscata.

21.  Curatati perdelele de dus
Curatati si dezodorizati perdeaua din vinil de la cabina de dus, presarand direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Frecati perdeaua de dus si apoi clatiti. Lasati-o sa se usuce atarnata.

22.  Dati-i mai multa putere detergentului lichid de rufe.
Oferiti extra-curatare adaugand rufelor dvs o jumatate de ceasca de bicarbonat pentru a face detergentul lichid de rufe sa actioneze mai puternic. Un echilibru mai bun al pH-ului apei va face hainele mai curate, mai proaspete si mai luminoase. Sau puteti adauga o jumatate de ceasca de bicarbonat la ciclul de clatire al masinii pentru cearsafuri si prosoape mai proaspete, sau pentru a neutraliza mirosurile hainelor cu care mergeti la sala sau in care munciti in gradina.

23.  Curatati si improspatati echipamentele sportive Folositi o solutie de bicarbonat (4 linguri de bicarbonat intr-un litru de apa calda) pentru a curata si dezodoriza echipamentele sportive imbacsite de mirosuri. Presarati bicarbonat de sodiu in husele croselor de golf si in gentile in care va tineti echipamentele de sport pentru a elimina mirosurile si pentru a curata partile metalice (fara a le zgaria!) cu o pasta din bicarbonat de sodiu (3 parti bicarbonat, o parte apa) si o perie. Clatiti bine.

24.  Inlaturati petele de ulei si grasime Folositi bicarbonat pentru a curata urmele de ulei si grasime din garaj sau de pe aleea de intrare. Presarati bicarbonat pe pata si frecati cu o perie.

25.  Curatati bateriile
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a inlatura urmele de coroziune lasate de acidul de baterie in autoturism, masina de tuns iarba, etc, pentru ca este un alcalin slab. Asigurati-va ca ati deconectat terminalele bateriei inainte de a curata. Faceti o pasta din 3 parti bicarbonat si o parte apa si aplicati cu o carpa umeda pentru a elimina coroziunea de pe terminalul bateriei. Dupa ce ati curatat si reconectat terminalele bateriilor, stergeti-le cu vaselina pentru a preveni o viitoare coroziune. Va sfatuim sa fiti foarte atenti cand lucrati cu baterii – contin un acid foarte puternic.

26.  O masina curata
Folositi bicarbonatde sodiu pentru a curata farurile, partile cromate, ferestrele, cauciucurile, husele de vinyl si covorasele de cauciuc ale masinii, fara a va face griji in legatura cu zgarieturi nedorite. Folositi o solutie de bicarbonat dintr-un sfert de ceasca de bicarbonat si un litru de apa. Aplicati cu un burete sau cu o carpa umeda pentru a inlatura murdaria adunata la drum, rasini de la copaci, insecte si smoala. Pentru petele incapatanate folositi bicarbonat presarat pe un burete umed sau o perie moale. Eliminati mirosurile presarand bicarbonat direct pe pata pe tesatura huseelor sau pe carpete. Asteptati 15 minute (sau mai mult pentru mirosurile persistente) apoi aspirati bicarbonatul.

                                                           Dezodorizare


27.  Improspatati- va frigiderul
Asezati in fundul frigiderului o cutie deschisa cu bicarbonat pentru a neutraliza mirosurile.

28.  Scapati de mirosul cosului de gunoi si al tomberoanelor cu reciclabile Presarati bicarbonat pe fundul galetii de gunoi pentru a tine la respect mirosurile. Curatati containerul pentru materiale reciclabile periodic, presarand bicarbonat pe un burete umed. Curatati si clatiti. De asemenea, presarati putin bicarbonat deasupra pe masura ce adaugati materiale reciclabile in container.

29.  Odorizati scurgerile si recipientele pentru gunoi.
Pentru a elimina mirosurile din chiuveta, din scurgeri si din tomberoanele de gunoi si pentru a impiedica mirosurile persistente sa revina, turnati o jumatate de ceasca de bicarbonat in timp ce curge apa calda – va neutraliza atat mirosurile acide cat si pe cele bazice de pe scurgere. (Aceasta e o metoda buna de a scapa de bicarbonatul care a fost folosit la reimprospatare aerului din  frigider)

30.  Scoateti mirosurile si murdaria din masina de spalat de vase Folositi bicarbonatul pentru a scoate mirosurile inainte de a porni programul masinii de spalat vasele si apoi ca un agent de curatare bland in timpul ciclului de spalare.

31.  Scoateti mirosurile din cutiile pentru depozitat mancarea Intre utilizari, plasati un recipient cu bicarbonat de sodiu in cutiile pentru pachetel ale fiecarui membru al familiei pentru a absorbi mirosurile persistente.

32.  Scoateti mirosurile din covoare
Presarati liber bicarbonat de sodiu pe covor. Lasati sa stea peste noapte sau cat de mult posibil (cu cat il lasati mai mult, cu atat functioneaza mai eficient). Maturati cantitatile mai mari de bicarbonat, apoi aspirati restul (notati faptul ca sacul aspiratorului va deveni plin si greu). Un bonus suplimentar: veti curata si aspiratorul de mirosuri.

33.  Improspatarea sifonierelor
Plasati o cutie cu bicarbonat pe un raft al sifonieruliui pentru a mentine aerul proaspat inauntru si a-l feri de mirosuri.

34.  Indepartati mirosurile de pe obiectele folosite pentru animalele de casa Puneti pe fundul litierei pentru pisica bicarbonat, apoi turnati deasupra nisipul obisnuit. Pentru a improspata intre doua schimbari ale nisipului, presatati deasupra litierei bicarbonat, dupa ce ati inlaturat resturile pisicii. Eliminati mirosurile din asternutul pisicii presarand liber bicarbonat, asteptati 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri puternice), apoi aspirati.

35.  Eliminati mirosurile dim tenisi
Preveniti accentuarea mirosurilor din incaltamintea de sport presarand bicarbonat in ei intre utilizari. Scuturati –i inainte de a-i incalta.

36.  Improspatati animalele de plus
Mentineti jucariile de plus curate si placut mirositoare facanmdu-le un dus uscat cu bicarbonat atunci cand nu le folositi. Presarati bicarbonat pe ele si lasati sa stea 15 minute inainte de a-l peria sau aspira.
 
                                                            Diverse

37.  Rezolvati toate necesitatile pentru e excursie cu cortul Bicarbonatul este un “must-have” pentru urmatoarea excursie cu cortul. 
Poate spala vasele, poate curata oalele, poate deveni sapun de maini, deodorant, pasta de dinti, extinctor, si mai are inca multe utilizari.

38.  Extinctor
Bicaronatul de sodiu poate ajuta in fazele incipiente ale incendiilor domestice izbucnite datorita grasimii sau circuitelor electrice, pentru ca atunci cand bicarbonatul este incalzit, emana dioxid de carbon, care ajuta la potolirea flacarilor. Pentru micile focuri izbucnite in zona de gatit (tigai, gratare, cuptoare) opriti gazul sau curentul electric daca puteti face asta in siguranta. Dati-va inapoi si aruncati la baza flacarii cativa pumni de bicarbonat  pentru a domoli flacarile – si chemati pompierii doar ca sa fiti siguri.

39.  Ingrijire pentru sistemul septic
Folosirea regulata a bicarbonatului in tevile de scurgere le poate mentine pe acestea in stare buna de functionare, fara sa se infunde. O cana de bicarbonat pe saptamana va ajuta la mentinerea unui pH favorabil in rezervorul septic.

40.  Curatati fructele si legumele
Bicarbonatul de sodiu este metoda cea mai sigura si eficienta pentru a inlatura murdaria si reziduurile de pe fructele si legumele proaspete. Presarati un pic pe un burete umed curat, frecati si clatiti. Iata inca o modalitate de a va curata legumele***.
                                     
 Despre   LAMAIE  !


Lamaia este un produs miraculos pentru  uciderea celulelor canceroase.
Ea este de 10.000 de ori mai puternica decat chimioterapia !!!
De ce nu suntem noi la curent cu asta?
Pentru ca exista laboratoare interesate in fabricarea unei versiuni sintetice, care le-ar aduce imense beneficii.
Voi puteti, de asemeni, sa va ajutati un prieten care are nevoie, anuntandu-l ca sucul de lamaie ii este benefic pentru a preveni boala.

Gustul ei este agreabil si el nu produce efectele oribile ale chimioterapiei.
Daca aveti posibilitatea, plantati un lamai in spatiul  sau in gradina voastra.
Cate persoane mor in timp ce acest secret este pastrat cu invidie, pentru a nu fi afectate beneficiile multimilionare ale marilor corporatii?
Cum stiti, lamaiul nu ocupa mult loc si este cunoscut pentru varietatile sale de lamai si lime.
Puteti sa consumati fructul in diverse moduri : puteti sa mancati pulpa, sa faceti suc, sa faceti bauturi, serbet etc.
I se atribuie multe virtuti, dar cea mai interesanta este efectul produs asupra chisturilor si tumorilor. Aceasta planta este un  remediu probat contra cancerului de toate tipurile. Unii afirma ca este de mare utilitate in toate tipurile de cancer. Se considera, de asemeni, ca este un agent antimicrobian cu spectru larg, care  controleaza infectiile bacteriene si cu ciuperci, eficace contra parazitilor interni si a viermilor, regularizeaza tensiunea arteriala crescuta si este antidepresiv, combate stress-ul si bolile
Sursa acestei informatii este fascinanta; ea provine de la unul din cei mai mari fabricanti de medicamente din lume, care afirma ca dupa mai mult de 20 de experimente efectuate in laborator dupa 1970, rezultatele au relevat ca sucul de lamaie  distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, intelegand aici cel de colon, de san, de prostata, de plaman, de pancreas...
Componentele acestui arbore au demonstrat ca actioneaza de 10.000 de ori mai bine decat produsul Adriamycin, un produs chimioterapeutic utilizat uzual in lume pentru incetinirea cresterii celulelor canceroase. Si ce este inca f. uimitor este ca acest tip de terapie cu extract de lamaie distruge  numai celulele maligne canceroase si nu afecteaza celulele sanatoase !
   
................................................................................
2O SFATURI RAPIDE CARE IMBUNATATESC SANATATEA !
 
"Esti ceea ce mananci"  - dr. Gillian McKeith
1. APĂ CALDĂ DIMINEAŢA
 O ceaşcă de apă caldă băută dimineaţa pe stomacul gol (cu lămâie stoarsă ar fi chiar mai bine) ajunge direct în intestine şi curăţă mucusul acumulat în ziua precedentă. Beţi încă o cană de apă caldă seara.
 
2 .LUBRIFIAŢI, NU INUNDAŢI
Stomacul are nevoie să fie uns, lubrifiat, dar nu inundat.Consumând lichide în timpul mesei, vă înecaţi enzimele digestive, iar digestia are loc doar parţial.Este preferabil ca lichidele,sucuri sau mai bine apă, să fie băute la 30 de minute distanţă faţă de masă — înainte sau după, dar nu în timpul mesei.
 
3. MESTECAŢI  ÎNCET
 Una dintre cele mai importante recomandări este aceea de a mesteca încet, până când mâncarea devine lichefiată. Savuraţi fiecare înghiţitură de mâncare. Simţiţi compoziţia alimentelor şi reţineţi-le aroma. Procesul digestiv începe atunci când saliva intră în contact cu hr ana şi începe masticaţia. 
Astfel, alimentele mestecate vor trece uşor prin sistemul digestiv şi veţi beneficia de o absorbţie maximă a substanţelor nutritive.
4. MÂNCAŢI ATUNCI CÂND SUNTEŢI LINIŞTIT
Organismul dumneavoastră nu poate digera mâncarea în mod adecvat dacă sunteţi supărat sau tocmai aţi avut o dispută. Mâncaţi atunci când sunteţi liniştit. Digestia va fi mult mai bună în astfel de condiţii
 
5. NICI PREA CALD,NICI PREA RECE
Temperatura alimentelor şi băuturilor care intră în sistemul dumneavoastră influenţează condiţia splinei, bateria dumneavoastră de energie, precum şi alte organe. Băuturile de la gheaţă slăbesc organele. Nici consumul unor alimente fierbinţi, tocmai luate de pe foc, care vă ard vălul palatin, nu este benefic, ca urmare a faptului că vă distruge mucoasa bucală, vă distruge mucoasa gastrică şi degradează papilele gustative. Este de preferat consumul alimentelor, al băuturilor şi al apei la temperatura camerei sau uşor încălzite.
 
6. DECORAŢI-VĂ FARFURIA
Când adulmecaţi,admiraţi sau doar vă gândiţi la mâncare, creierul dumneavoastră trece la acţiune, trimiţând glandelor salivare mesajul de a secreta saliva ce conţine enzime digestive. În consecinţă, preparaţi meniuri atractive, delicioase, care să stimuleze digestia.
 
7. ALTERNAŢI ALIMENTELE
Nu mâncaţi aceleaşi mâncăruri zi după zi. Nu aveţi nevoie de cantităţi prea mari dintr-un singur aliment; acest fapt poate duce adesea la alergii, sensibilităţi sau intoleranţe alimentare. De exemplu, puteţi să consumaţi un fel de mâncare o dată la patru zile, nu în fiecare zi. Nu numai că veţi preveni alergiile, dar îi veţi furniza organismului o paletă mult mai largă şi variată de substanţe nutritive.
 
 8. ASCULTAŢI-VĂ TRUPUL
 Luaţi aminte la alimentele după care tânjiţi. Dacă vă doriţi foarte tare un anumit aliment — în funcţie de culoarea,mirosul sau sentimentul pe care vi-l dă — lăsaţi-vă dus de val şi bucuraţi-vă de el. S-ar putea ca organismul dumneavoastră să aibă nevoie de anumite substanţe nutritive conţinute în acel aliment. Nu vorbesc de biscuţii cu ciocolată în acest caz! Mă refer la acele plante proaspete, fructe, legume, condimente şi multe altele care se găsesc în alimentare şi supermarket-uri.Mergeţi la raionul de fructe şi legume proaspete cu mintea şi spiritul deschise. Ce pare să fie bun? Ce miroase bine? Ce alimente par sănătoase şi pline de energie? Apoi alegeţi.
 
9 ENZIME! ENZIME! ENZIME!
Germenii, legumele şi fructele crude, nucile şi seminţele sunt pline de enzime, cheia unei bune absorbţii a substanţelor nutritive şi a unei sănătăţi vibrante. 
La p. 213 veţi găsi mai multe informaţii despre enzime şi despre metodele de germinare a seminţelor, care pot fi aplicate acasă.
 
10. MICUL-DEJUN
Mâncaţi întotdeauna ceva sănătos şi consistent la micul-dejun. Acesta este momentul în care energia stomacului dumneavoastră este la cele mai înalte cote, iar sucurile digestive care conţin enzime sunt gata de atac. Dacă aveţi obiceiul să săriţi peste micul-dejun, cu timpul vă veţi slăbi stomacul şi funcţia digestivă. Indiferent cât de puţin mâncaţi, alegeţi ceva sănătos la micul-dejun.Fructele proaspete, terciul de ovăz, mei sau quinoa sunt foarte bune pentru masa de dimineaţă.
 
11. ACTIV SEARA
Ultima masă a zilei trebuie să o luaţi cu cel puţin două ore înainte de culcare. Atunci când mâncaţi prea târziu, vă stresaţi şi vă extenuaţi organismul. Nu puteţi să digeraţi eficient o masă luată târziu, în condiţiile în care vă culcaţi cu stomacul plin. Este un lucru nociv pentru organele digestive, inimă şi ficat, ca să nu mai vorbim de apetitul sexual!
 
12. PREFERAŢI LEGUMELE CRUCIFERE
 Consumaţi cantităţi mari de varză, broccoli, varză de Bruxelles sau conopidă. Aceste alimente sunt foarte bune pentru detoxifierea şi energizarea sângelui.
 
13 .BEŢI SUCURI „VERZI“,DE ZARZAVATURI
 O dată pe săptămână, faceţi-vă un suc verde.Fiind obţinute dintr-o paletă largă de legume verzi, aceste sucuri au un efect de reîntinerire asupra organismului datorită conţinutului lor mare de clorofilă (resursa de energie vitală a plantelor), care ajută la purificarea sângelui, producerea globulelor roşii, detoxifierea organismului şi producerea energiei. Sucurile verzi sunt un combustibil perfect pentru organism. Conţinutul ridicat de  apă ajută la asimilarea lor rapidă, iar leguma se transformă în suc aproape în totalitate, cu excepţia fibrelor — partea nedigerabilă a plantelor. Sucurile verzi vă furnizează toate ingredientele sănătoase ale plantelor, într-o formă uşor de digerat şi de absorbit.
Iată o variantă de suc — dumneavoastră puteţi experimenta orice idei aveţi:
1 morcov, 1 castravete, 4 tulpini de ţelină, 1 tulpină de ana son, câteva frunze de sp ana c, o bucăţică de rădăcină de ghimbir, câteva rămurele de pătrunjel şi o legătură de lucernă încolţită (opţional). Pentru rezultate spectaculoase, mai puteţi să adăugaţi o linguriţă de amestec sub formă de praf, obţinut după reţeta mea, sau un aliment superconcentrat sub formă de praf.
 
ALIMENTE  SUPERCONCENTRATE  VERZI:Lucernã verde, Orz verde ,Pir, Alge verzi-albastre, Spirulinã, Chlorella,

LUCERNA VERDE:PÃRINTELE TUTUROR ALIMENTELOR
Lucerna reîntinereste întregul sistem,crescând rezistenta,vigoarea si vitalitatea.Contine toate vitaminele (de patru ori mai multã vitamina C decât citricele) si mineralele cunoscute (continutul de calciu este atât de mare,încât iese din grafice),precum si enzime digestive,fitoestrogen(hormoni de naturã vegetalã)  , flavonoide,aminoacizi si clorofilã.Lucerna verde este folositã pentru detoxifierea si fertilizarea ficatului,este recomandatã ca adjuvant în regimurile de slãbire,pentru întãrirea si purificarea sângelui,pentru digestie si ca tonic general,un adevãrat potentator al sistemului imunitar.Puteti cumpãra lucernã verde sub formã de pudrã sau capsule,din magazinele de produse naturiste.
 
ORZUL VERDE:UN EXTRAORDINAR DETOXIFIANT
Orzul verde contine aproape toate substantele nutritive necesare organismului uman, cu exceptia vitaminei D. Este foarte asemãnãtor cu pirul si este usor de digerat. Este o plantã cu frunze de culoare verde-închis, care contine aceleasi substante nutritive ca si legumele cu frunze verzi, dar având o concentratie de vitamine, minerale si proteine mult mai mare. Are la fel de multe proteine ca si carnea, dar este sãnãtos. Orzul verde are de 11 ori mai mult calciu decât laptele de vacã, de cinci ori mai mult fier decât spanacul si de sapte ori mai multã vitamina C decât sucul de portocale. Este benefic pentru toate tesuturile si organele, dar mai ales pentru inimã, plãmâni, artere, încheieturi si oase. Ajutã la protejarea de agentii poluanti, de cancer, de ulcere si de problemele digestive. Este un excelent stimulator al energiei, are proprietãti antiinflamatorii si anti-îmbãtrânire si întãreste reactia imunitarã. În sfârsit, este un întãritor al întregului organism, cu efecte directe asupra functionãrii inimii si a circulatiei sângelui si contribuie la scãderea colesterolului. Dacã nu reusiti sã mâncati cantitãti mari de legume verzi, atunci consumul de orz verde deshidratat este o variantã potrivitã si hrãnitoare. Îl puteti cumpãra de la magazinele de produse naturiste. O linguritã de praf (5 g)este echivalentã cu consumul a 100 de grame de legume crude, precum spanacul, varza creatã, lucerna încoltitã sau broccoli.
 
TOPUL CELOR 5 ALIMENTE SUPERCONCENTRATE DIN PLANTE
 
1.UNGHIA-GÃII — ENERGIZANTUL TRUPULUI
Aceastã plantã reprezintã un tonic general pentru imunitatea organismului, îmbunãtãtind considerabil digestia. Este preferatã de toti pacientii mei,nu numai datoritã calitãtilor sale de combatere a rãcelilor si a guturaielor, dar si pentru rolul sãu în controlarea greutãtii si în ameliorarea oboselii cronice.
 
2. URZICA — TONICUL INTESTINELOR
O canã de apã caldã urmatã de o canã de ceai de urzicã dimineata, pe stomacul gol,vã vor pune în miscare sectorul intestinal. 
De asemenea,urzica mai ajutã si la curãtarea ficatului si la tinerea la distantã a infectiilor. Puteti consuma frunze proaspete de urzicã primãvara — sunt foarte bogate în vitamine si minerale. Preparati-le ca si pe spanac si folositi-le la salate. Când culegeti frunze de urzicã, aveti grijã sã mergeti în zone neaflate în apropierea soselelor sau a altor factori poluanti. Puteti sã consumati alternativ ceai de urzicã (2 cãni pe zi) si tincturã de urzicã — o zi una, o zi cealaltã. Este un excelent tonic în miezul zilei. Este bine ca bãrbatii care au probleme cu prostata sã bea 2-3 cãni de ceai de urzicã pe zi.
 
3. ALOE VERA — ALINÃTORUL DIGESTIEI
 Eu folosesc aloe vera pentru tulburãrile digestive,balonare,gaze si flatulentã. 
Luati aproximativ o lingurã de aloe pe zi sau urmati instructiunile de pe ambalaj. Amestecati-o cu suc de mere sau din oricare alte fructe pentru a obtine un gust cât mai plãcut.
 
4. GINSENGUL SIBERIAN— INAMICUL STRESULUI Ginsengul este unul dintre cele mai vechi remedii pe bazã de plante,bcunoscute de om, este folosit ca energizant de mii de ani. Este o plantã cu puternice efecte de reîntinerire a organismului si actioneazã hrãnind sângele epuizat si adaptând organsimul la stres. În practica clinicã, am descoperit efectele benefice ale ginsengului asupra pacientilor în special pe durata unei maladii si în perioadele de convalescentã, precum si postoperator, având calitãti de prevenire a infectiilor. Este excelent pentru prevenirea si ameliorarea tulburãrilor cauzate de diferentele de fus orar. Beti-l sub formã de ceai, o canã pe zi, sau sub formã de capsule ori tincturã.
 
5. ECHINACEA — MOTORUL LIMFEI Disponibilã acum peste tot în lume datoritã popularitãtii sale ridicate în ultimii ani, echinacea este un nume des vehiculat în prevenirea rãcelii obisnuite. Aceastã plantã îmi place atât de mult pentru cã pune în miscare unul dintre fluidele organismului —limfa. Acest fluid circulã paralel cu vasele de sânge si eliminã toxinele din organism. Dacã nu faceti zilnic exercitii fizice, limfa nu este suficient de activã. Echinacea vine în ajutorul dumneavoastrã. Luati echinacea sub formã lichidã sau de capsule, timp de douã-trei sãptãmâni, dupã care faceti o pauzã.
 
14 .ASOCIEREA ALIMENTELOR
Fructe + Carne/Peşte = Gaze
Fructe consumate singure = Lipsă gaze
Cu alte cuvinte, asociaţi alimente care nu sunt concurente.
Asocierea adecvatã a alimentelor:
Poate ajuta organismul sã ardã mai eficient grãsimile.
Poate asigura absorbtia maximã a substanþelor nutritive, a enzimelor si a proteinelor.
Poate preveni eructatiile, balonarea, formarea gazelor intestinale si indigestia.
Poate remedia si preveni cele mai multe probleme corelate cu obezitatea.
În lipsa unei asocieri corecte a alimentelor: vã va fi imposibil sã digerati complet mâncarea.
Veti tulbura activitatea enzimelor digestive.
Veti împiedica absorbtia de substante nutritive.
Riscati sã suferiti de balonare, arsuri stomacale, indigestie, malabsobtie, constipatie, crampe, sindromul de colon  iritabil, flatulentã — sau chiar mai rãu. Problema constã în faptul cã unele alimente se digerã mai repede decât altele, enzimele necesare digestiei diferã în functie de tipul de aliment, ca si condiþiile încare are loc o absorbtie bunã. De exemplu, pentru a fi digerate, proteinele au nevoiede sucuri digestive acide, în vreme ce carbohidratii necesitã sucuri alcaline.
 
15. MASAJUL RINICHILOR
Rinichii reprezintă cele mai importante organe pentru vitalitatea generală a organismului. La sfârşitul fiecărei zile, faceţi-vă un masaj la rinichi. Înainte de a vă culca, localizaţi rinichii punând palmele pe spate chiar sub linia taliei, dar deasupra şezutului.Vizualizaţi o lumină albă şi caldă care vă curge din trup către mâini. Pe măsură ce veţi începe să transferaţi căldura şi lumina către rinichi, mâinile dumneavoastră se vor încălzi. Masaţi zona rinichilor. Apoi aşezaţi-vă pe o sticlă cu apă caldă, pregătită dinainte.
 
16. MICUL MEU SECRET
În cabinetul meu de la clinică, ţin în dulap o minitrambulină. Între doi pacienţi pe care îi primesc în cabinet cu o ţinută respectabilă de medic, scot din dulap minitrambulina şi încep să sar. Pacienţii nu cunosc acest lucru, pentru că încep săriturile după ce ei părăsesc cabinetul. Orice formă regulată de exerciţiu fizic moderat, întindere, mers pe jos, pe bicicletă, înot, tai chi, chiar şi dansul, ajută la circulaţia limfei, la eliminarea toxinelor, la punerea sângelui în mişcare şi la revitalizarea organismului.
 
17. FRECŢIONAREA PIELII
Când vă pregătiţi să faceţi o baie/un duş, dar înainte de a intra efectiv în apă, luaţi un prosop, înmuiaţi-l în apă fierbinte şi frecţionaţi-vă cu el toată pielea corpului. Începeţi de la tălpile picioarelor şi deplasaţi-vă în sus pe picioare, tors şi braţe, folosind mişcări îndreptate întotdeauna către inimă. Acest lucru va pune sângele în mişcare şi va stimula meridianele energetice, îmbunătăţindu-vă digestia.
 
18. PERIAJUL PIELII
 Periaţi-vă pielea cu o perie uscată pentru piele o dată pe săptămână pentru activarea limfei. Puteti îmbunãtãti actiunea pielii de a elimina „gunoaiele“ interne (peste  jumãtate de kilogram de reziduuri sunt eliminate zilnic prin piele), efectuând un periaj regulat al întregului trup. Pentru a realiza acest lucru în mod eficient,aveþi nevoie de o perie micã, asprã, din pãr natural. Periajul se face cel mai bine înainte de baie sau de dus, pe pielea uscatã. Metodã: Începeti de la tãlpi si masati picioarele cu miscãri ascendente, longitudinale; apoi în sus,pe brate si în jos, pe spate. Periajul trebuie sã fie întotdeauna îndreptat spre zona pieptului, evitând punctele sensibile, precum aluniþele, negii sau venele sparte. Nu folosiþi niciodatã peria pe fatã.
 
19. CULCAŢI-VĂ DEVREME
Cu cât vă veţi culca mai devreme, cu atât vă veţi simţi mai bine. În general, ficatul şi vezica biliară îşi desfăşoară acţiunea de eliminare a toxinelor între orele 23:00 şi 2:00. Dacă la ora 23:00 nu vă aflaţi în pat, tulburaţi procesul natural de curăţare a organismului şi, ca urmare, vă veţi simţi inactiv şi leneş.

 20. EXISTAŢI,PUR ŞI SIMPLU
Rezervaţi-vă cinci minute liniştite în fiecare dimineaţă, în care să nu faceţi altcea decât „să existaţi“, opriţi-vă şi reflectaţi, înainte de a porni în goana unei noi zile. Nu vă gândiţi la ceva anume, nu faceţi nimic, doar existaţi. Puteţi ţine ochii închişi sau deschişi, nu contează. Dar rezervaţi-vă câteva minute doar pentru dumneavoastră. Acele minute valoroase vă vor ajuta să vă echilibraţi componenta biochimică a organismului pentru tot restul zilei..
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »