Roșiile țuguiate, MARE PERICOL!!

DE CITIT  CU  ATENŢIE  PÂNĂ  LA  CAPĂT !

Atenţie: roşiile ţuguiate sunt foarte periculoase!
Publicat în data de: 23.05.2013, în: Nutriţie

Din păcate, cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesaţde aspectul produselor. Rezultatul? Cultivatorii şi comercianţii fac tot posibilul să-i mulţumească pe cumpărători. Vrei produse frumoase? Le ai, dar nu mai sunt sănătoase.
Probabil ai observat în ultimii ani, apariţia roşiilor ţuguiate, româneşti, pe tarabele din piaţă. Foarte multă lume le cumpără, ba mai mult, unele persoane cumpără doar acest tip de roţii, cu moţ, deoarece sunt siguri că sunt româneşti şi au încredere în agricultura autohtonă. Într-adevăr, sunt mai gustoase decât cele importate, dar din păcate nu şi mai sănătoase.
Nu te-ai întrebat niciodată de ce au acel moţ? Ei bine, este o malformaţie apărută în urma utilizării în exces a următoarelor substanţe:
  • Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România)
  • 2.4-D – stimulent şi pesticid de tip hormonal
"Orice exces duce la acumulare în plantă, în fructe şi implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului", declară Floarea Burniche, cercetător Staţia de Cercetare Experimentală Buzău.
"Stimulenţii pentru fructificare, pe bază de 2.4-D, un erbicid care stimulează legarea florilor, produc un mucron (ţugui) la vârful fructului. Există şi un hibrid bulgăresc, prekos, care prezintă, prin caracterul său de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Însă, când 2.4-D este aplicat necorespunzător, acel ţugui este mai mare, foarte bine evidenţiat, având dimensiunea de 4 mm. – 6 mm. Prin folosirea excesivă a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară", a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultură şi Floricultură Vidra (ILFV).
"Anterior apariţiei normelor europene în domeniul agriculturii, Ethrel-ul era la mare căutare, însă se folosea doar pe culturile de tomate destinate industrializării. Însă, inventivi cum sunt românii, cei din solarii au constatat că, dacă aplici Ethrel-ul, poţi ieşi cu roşiile pe piaţă cu circa 2 săptămâni înainte, când preţurile sunt mult mai bune. Acest produs a fost, însă, interzis. Totuşi, în momentul de faţă nu putem stabili de unde fac ei rost de acest stimulent. Poate găsesc în ţările vecine", spune reprezentantul ILFV.
Această substanţă a fost interzisă şi în India, deoarece era folosită în exces pe culturile de banane. În restul ţărilor din U.E., nu este interzisă, dar cantitatea admisă este foarte mică, iar comercianţii nu pot abuza, deoarece culturile sunt verificate, spre deosebire de cele din România.

De ce folosesc producătorii aceste substanţe?

  • O roşie crudă, de-abia crescută pe fir, se coace în 3 zile, indiferent de vreme
  • Producţie foarte mare: din 50 de flori, 49 fac roşii (în mod normal doar 30/50)
  • Profitul este mult mai mare, datorită perioadei de vânzare
"Îmi pare rău să zic asta, dar probabilitatea ca legumele şi fructele să fie mai puţin contaminate este dacă achiziţionăm produsele din supermarketuri pentru că acestea sunt mai controlate. Din păcate, micii cultivatori nu respectă nicio normă fitosanitară. La controalele anterioare derulate de noi, am găsit nitraţi pentru că aruncau cu lopata. Unde cădea, acolo era dezastru dacă nimereai o asemenea legumă. În plus, unele pesticide se mai fură sau se dau pe sub mână", a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti (ICA).

Care sunt efectele pesticidelor asupra organismului nostru?

  • favorizează apariţia obezităţii şi a supraponderalităţii
  • favorizează apariţia cancerului
  • favorizează declanşarea bolilor hipertensive, a diabetului şi a bolilor cardiovasculare
  • au efect perturbator hormonal: la băieţi scade fertilitatea, iar la fete provoacă apariţia precoce a pubertăţii
  • cresc riscul de cancer de sân la femei şi cancer testicular sau de prostată la bărbaţi
"Aceste pesticide au efecte nebănuite: cresc prevalenţa apariţiei supraponderalităţiişi obezităţii din cauza faptului că determină transformarea preadipocitelor în adipocite. Ethrel-ul sau 2.4-D sunt unele dintre cele mai vechi pesticide cu efect hormonal, de coacere uniformă, de aceea se şi folosesc adesea la roşii. Dacă producătorii nu le tratează, din 50 de flori doar 30 fac fructe, dar dacă le tratează cu astfel de substanţe, din 50 de flori, 49 fac fructe.", punctează Mencinicopschi.
Din păcate, situaţia se va schimba radical doar în momentul în care micii producători şi comercianţi vor fi controlaţi periodic de către instituţiile abilitate.
Tot ceea ce ne rămâne nouă, consumatorii, de făcut este să nu mai cumpărăm astfel de alimente şi chiar să le spunem comercianţilor motivul. Astfel, îi vom obliga să ne ofere produse sănătoase


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…