colesterolul-bine de stiut
Academician Prof. Dr. Ioan Bruckner
(http://www.medicina-interna.ro/articol.php?articol=566&lang=ro) ne
spunea, de cate ori avea ocazia, doua lucruri despre valoarea normala
a colesterolului:
- este specific habitudinilor alimentare ancestrale ale fiecarei
populatii si zone geografice (cald, rece, temperat), deci nu poate fi
vorba de o valoare unica, international acceptata;
- valoarea considerata normala a colesterolului este cea recomandata de
americani (cand , la moda erau savantii rusi!!): 2 urmat de cifra
varstei. Aceasta valoare ar fi cifra medie acceptata ca normala. si
este corectata de indicatorii de la pct. 1.
Statistic vorbind, asa cum spune si dr. Dragomir, in principala cauza
de mortalitate in care colesterolul ar juca un rol important (bolile
cardiace!) valoarea colesterolului este ... mica!
*
* *
Colesterolul, o problemă ?
Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de
colesterol.
Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o
voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize
le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două
sute. E grav, dom' doctor ?"
Răspundem: nu, nu este grav.
*Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de
sânge.*
Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a
laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181
de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma
noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.
Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat
o curbă
paralelă şi cu puţin ulterioară, descoperirii unor medicamente care au
proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate
principală era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse
importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era
departe de a trezi interesul firmelor de medicamente.
De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului
1980, vor
citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %,
aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar
nu tratament medicamentos.
Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad
colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent,
interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut
enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic,
specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a
reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi
medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament
medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar
avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din
fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici
în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării
medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale
europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.
La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de
un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la
safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte
lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă
măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale
sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru
sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste
date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc.
Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol, este valabil
şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva
mai mică ) pentru glicemie.
Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea
un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte
dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină
de-a dreptul toxică.
*Tratamentul hipercolesterolemiei*
Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar
nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de
hipercolesterolemie în această situaţie.
Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este
recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol,
împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale
(raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)
Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar
un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului,
laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri
la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi
folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această
privinţă.
Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se
atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.
Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand
tratament medicamentos.
De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa
principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul
medical.
Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.
Tipuri de întrebări frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în
chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa
laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să
stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult
colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de
Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este
de făcut ?
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.
Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se
introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a
unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa
cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului".
Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar
cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la
congresul de anul viitor de la Ouagadougou.
Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi
uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi
cât este colesterolul normal.
Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
Răspuns: *nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt*
*capabile să sintetizeze colesterol ca atare*.
Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de
vedere al
regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de
plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul,
cimbrul.
Este esenţial să nu mâncaţi deloc: carne grasă şi smântână şi să
mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu
colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de
peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras.
Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod
semnificativ
colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?
Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are
posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc,
ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul
nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul
potenţial.
Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade
sub valoarea de 280 mg %.
De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat
numai urzici şi mere?
Răspuns: Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică
printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele
animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie.
Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament
medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia
există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele
boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică,
accidentul vascular cerebral, etc.
Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul
îmi face rău. Ce este de făcut?
Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente
alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi,
încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.
De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din
plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este
bun. Ce trebuie să fac?
Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi
"colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în
care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.
Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O
importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată,
totuşi.
Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am
colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?
Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea
puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii
sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita
inferioară ) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o
legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.
Dr Mihnea DRAGOMIR
Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu
colesterolul foarte mic.
E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.
DISCLAIMER
Mesajul se adreseaza numai persoanei fizice sau juridice mentionate ca destinatar, precum si altor persoane autorizate sa-l primeasca. Poate contine informatii confidentiale. In cazul in care nu sunteti destinatarul mentionat, va aducem la cunostiinta ca dezvaluirea, copierea, distribuirea sau initierea unor actiuni pe baza prezentei informatii sunt strict interzise si atrag raspunderea civila si/sau penala dupa caz. Daca ati primit acest mesaj dintr-o eroare, va rugam sa ne anuntati imediat, ca raspuns la mesajul de fata, si sa-l stergeti apoi din sistemul dvs. RIB SA nu este responsabila pentru transmiterea corespunzatoare si integrala a informatiei continute in acest mesaj si nici pentru eventualele intarzieri in receptionarea acestuia.
The content of this communication is classified as ROMANIAN INTERNATIONAL BANK SA Confidential and Proprietary Information. The content of this communication is intended solely for the use of the individual or entity to whom it is addressed and others authorized to receive it. It may contain confidential or legally privileged information.
If you are not the intended recipient you are hereby notified that any disclosure, copying, distribution or taking any action in reliance on the contents of this information is strictly prohibited and may be unlawful. If you received this communication in error please notify us immediately by responding to this communication then delete it from your system. RIB SA is neither liable for the proper and complete transmission of the information contained in this communication nor for any delay in its receipt.Prezentul mesaj constituie o Informatie confidentiala si este proprietatea exclusiva a Romanian International Bank SA.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu