Alimentele amare si rolul lor in dieta

6 motive ca sa incluzi alimentele amare in dietaAlimentatie si nutritie


În cultura gustului dulce și a celui sărat este dificil să preamărim beneficiile gustului amar. Alimente precum andivele, ridichile, năsturelul sau curcuma nu se prea întâlnesc într-o dietă obișnuită deoarece magazinele alimentare sunt mai interesate să susțină înclinația mai mare de a consuma dulce, iar noi înșine suntem mai comozi și mai obișnuiți cu alimentele care ne propun mai puține experiențe.

Însă alimentele amare îndeplinesc o funcție importantă în dieta noastră. Își datorează gustul specific componentelor care sunt cruciale pentru organismul nostru și există motive importante pentru care nu trebuie să le excluzi din dietă.
1. Alimentele amare purifică ficatul
Legumele amare își datorează gustul compușilor chimici precum sulful care activează funcționarea ficatului. Ficatul este unul din organele cele mai complexe din corp, cu mai mult de 200 de funcții cunoscute, iar una din activitățile sale cele mai intense este de a curăța corpul de toxine.
Astfel, stimularea dezintoxicării ficatului determină purificarea întregului corp.
2. Alimentele amare ajută la scăderea în greutate
Alimentele amare, datorită efectelor asupra ficatului, ajută la digerarea și metabolizarea mai bună a grăsimilor. Aceasta înseamnă că digestia consumă mai multă energie și că există mai puțină grăsime reziduală în intestine după consumarea hranei.
Datorită acestei calități specifice, de exemplu, anghinarea este foarte recomandată pentru pierderea în greutate.
3. Alimentele amare îmbunătățesc absorbția nutrienților
Stimularea pe care o produce gustul amar în gură pregătește corpul pentru producția de acizi gastrici. Astfel, stomacul este mai pregătit pentru digerarea alimentelor, pentru a le dizolva și a extrage tot ce e mai bun din nutrienții acestora.
Experții în nutriție avertizează că este mai bine să începem masa cu un aliment amar și să introducem treptat alimente către gustul dulce. Nu este întâmplător faptul că desertul se lasă la finalul mesei și este chiar mai bine dacă trec câteva minute între penultimul fel de mâncare și desert.
În plus, alimentele amare sunt bogate în nutrienți precum fier, calciu și vitamina C, printre altele, pe care corpul le va absorbi.
4. Alimentele amare ajută la controlul apetitului
Papilele noastre gustative și implicit percepția noastră asupra gusturilor se modifică în mod constant. Adulții tind să perceapă mai bine gusturile decât copiii, dar la bătrânețe se pierde o parte din sensibilitatea gustului. Cea mai bună modalitate de a stimula gustul este încercând alimentele din toată gama de gusturi.
Însă în plus, atunci când consumăm alimente amare ne amplificăm percepția asupra acestor gusturi și ne diminuăm sensibilitatea față de dulciuri; în consecință, interesul față de dulciuri se reduce.
Această calitate este recunoscută de Ayurveda, conform căreia gusturile amare ne ajută să ne controlăm apetitul. Gusturile amare, în cazul copiilor și a mamelor care alăptează ajută la îmbunătățirea percepției gustative și la combaterea neofobiei în mod natural.
5. Alimentele amare stimulează metabolismul
Multe alimente amare conțin polifenoli și substanțe fitochimice care stimulează sistemul imunitar, care ne mențin plini de energie și reduc afecțiunile cauzate de stres.
Știința nutriției încă nu cunoaște cum funcționează exact acești micronutrienți în corpul nostru, însă se știe că sunt o cheie pentru energizarea organismului și combaterea bolilor.
În plus, vegetalele amare sunt pline de minerale și sunt ușor absorbite de corp.
6. Alimentele amare sunt antioxidante
Diverse studii medicale au revelat faptul că alimentele amare sunt bogate în antioxidanți care combat radicalii liberi din corp. Așa cum se știe, alimentele antioxidante acționează la nivel celular, neutralizând acizii care se generează în organism (sau pe care îi ingerăm). Mulți dintre acești antioxidanți ajută de asemenea la realizarea funcțiilor importante din corp, precum menținerea echilibrului sistemului nervos, reducerea inflamațiilor, controlul sistemului hormonal sau digerarea grăsimilor.
Sursa: 
http://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/alimente-remediu/6-motive-ca-sa-incluzi-alimentele-amare-in-dieta.html
http://suntsanatos.ro/6-motive-ca-sa-incluzi-alimentele-amare-in-dieta-3922.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »