Vrei sa fii mai intelept?




 de vorba cu tine










 
 

Astăzi călcăm pe meleaguri asiatice, pătrundem în negura timpurilor si aducem la lumina 16 perle de intelepciune, pentru a ne bucura sufletul. Fiecare dintre acestea trebuie citita incet, cu atentie, si este un bun subiect de meditatie. Vom constata cu uimire ca incep sa se desfaca asemeni unui boboc, oferindu-ne cu fiecare petala, o noua lectie si un nou sens. Atat trebuie sa facem. Sa ne oprim un pic si sa ne gandim cu atentie la nectarul adevarului ce zace in aceste perle.
1. Exista 3 metode de a atinge intelepciunea: prima este prin reflectie, cea mai nobila din toate; 2-a este prin imitatie, cea care este cea mai usoara; a 3-a este din propria experienta, cea care este cea mai chinuitoare. - Confucius
2. Nu-l pot învăţa să vorbească pe cel care nu se străduieşte să vorbească. - Confucius
3. Tu trebuie sa fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume. - Ghandi
4. Cine se cucereste pe sine, este luptatorul suprem. - Confucius
5. Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil. - Confucius
6. Ma opun violentei pentru ca, atunci cand pare ca e inspre bine, acel bine e doar temporar; in schimb, raul ce il face este permanent. - Ghandi
7. Pe acela care trăieşte căutând plăcerile trecătoare, care nu-şi controlează simţurile, lipsit de moderaţie în mâncare, va fi copleşit şi doborat. Cel ce-şi apără mintea împotriva lăcomiei, mâniei şi greselii se bucură de o pace solidă şi reală. – Budha
8. Adevărata bărbăţie constă din înţelegerea propriului sine şi din restabilirea măsurii. - Confucius
9. Cine-i controleaza pe alti poate fi puternic dar cine se stapaneste pe sine este si mai puternic. - Lao Tse
10. Cei care fac rau altora sunt sub influenta a trei otravuri mentale: ignoranta, ura si dorinta sa nu-si controleze mintea. - Dalai Lama
11. Omul superior va intelege ce este corect, omul inferior va intelege ce va vinde sau ce-i convine. - Confucius
12. Conştiinţa est lumina inteligenţei pentru a distinge binele de rău. - Confucius
13. Cei slabi nu pot ierta niciodata. Iertarea este atributul celor puternici. – Ghandi
14. Faptul că virtutea nu este cultivată, că ştiinţa (cunoaşterea) nu este prezentată clar, faptul că oamenii aud de datorie (obligaţie) dar nu şi-o îndeplinesc, faptul că aceia care se ştiu că sunt răi nu întreprind nimic pentru a se îmbunătăţi: acestea sunt lucrurile care mă intristează. - Confucius
15. Invatandu-l pe altul il faci mai bogat, fara ca tu sa devii mai sarac. – proverb indian
16. Daca ai planuri pentru un an, seamana orez; daca ai planuri pentru 10 ani, seamana copaci; daca ai planuri pentru o viata, educa oamenii – Proverb chinezesc 




 

O zi buna!

Vântul şi soarele se certau într-o zi, fiecare dintre ei considerând că el este mai puternic. Vântul spunea că el poate dărâma copacii falnici, poate ridica în văzduh casele, poate umfla pânzele corăbiilor, poate poate muta norii dintr-o parte în alta. Soarele spunea că el poate topi zăpezile, poate transforma apa în nori iar toate plantele care acoperă pământul nu ar putea trăi fără el.

Deodata, cei doi au zărit un călător venind pe un drum, iar soarele i-a spus vântului: "Cred că am găsit un mijloc prin care să stabilim cine dintre noi are dreptate. Care dintre noi doi reuşeşte să îl facă pe călător să îşi scoată mantia, va fi considerat mai puternic. Incepe tu." Vântul a fost de acord, gândind în sinea lui că este o sarcină foarte uşoară.

Soarele s-a dat deoparte, în spatele unui nor, iar vântul a început să sufle cât putea mai tare asupra călătorului. Însă, cu cât mai mult bătea vântul în om, cu atât mai tare acesta îşi strângea mantia în jurul trupului sau. În cele din urmă, cuprins de disperare, vântul a renunţat.

Apoi, soarele a iesit din nori şi şi-a trimis din plin razele peste călător. Acesta, găsind în curând că era prea cald pentru a merge astfel pe jos, şi-a dezbrăcat mantia.

Bunatatea are un efect mai mare decât severitatea.


 

Un bătrân dar temut cavaler se întorcea pe calul său dintr-o bătălie ce costase viața multora dintre prietenii lui. Era acoperit de glorie dar istovit.
La o cotitură a drumului întâlni un câine vagabond, arțăgos și rău, care ataca cu colții, lătrând. Calul istovit de teribila bătălie ce se chinuia să facă față acestor numeroase atacuri!
Viteazul cavaler opri calul și-l rugă politicos pe câine să se îndepărteze, dar în zadar, câinele deveni și mai arțăgos.
Odată trecut de porțile orașului, cavalerul nostru începu să strige: "Atenție, câine turbat!"
La care locuitorii ieșiră cu toții înarmați cu ciomege și furci și uciseră câinele!
Atenție cum îți folosești vorbele. Cuvântul este adesea mai ucigător decât fapta!







Unii dintre noi trecem prin provocări majore care ne cutremură din temelii. Alţii dintre noi suntem în dilemă, nu ştim care direcţie ne e mai potrivită, iar alţii ştim ce vrem, încotro ne îndreptăm doar că din diverse motive când vine vorba de fapte încă nu suntem foarte hotărâţi. Realitatea pentru fiecare dintre noi este alta, ceea ce ne dorim este diferit.



      

      



      

      










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80