Forma reala a Pamantului.





Forma reala a Pamantului

În miturile diferitelor popoare, Pământul era imaginat ca un cub, ca o carapace de broască țestoasă sau având diferite alte forme ciudate.
1) Sferă
Ideea că Pământul este sferic a fost emisă pentru prima dată, în Grecia antică, de către Anaximandru din Milet și de către Aristotel, care a observat umbra rotundă a planetei noastre pe Lună, în timpul eclipselor de lună.Concluzia era evidentă: numai un corp rotund poate să aibă o umbră rotundă.
https://topografiecadastrubihor.files.wordpress.com/2013/03/15447861-planet-earth-in-a-spherical-solar-glass-panel-isolated-elements-of-this-image-furnished-by-nasa-ear.jpg
2) Elipsoid de rotație
Apoi, fizicianul englez Isaac Newton a adus o contribuție importantă la stabilirea formei Pământului. El a arătat că, în conformitate cu legile fizicii, Pământul este mai bombat la Ecuator și mai turtit la poli. Această formă a primit denumirea de elipsoid de rotație.
https://topografiecadastrubihor.files.wordpress.com/2013/03/quadric_globe.jpg
3) Geoid
În secolul XIX s-a stabilit însă că forma reală a Pământului nu coincide perfect nici cu cea a unui elipsoid de rotație. Suprafața topografica este de fapt neregulată, prezentând atât înălțări, cât și adâncituri față de nivelul Oceanului planetar, cu un maxim de circa 11 kilometri. Această formă a fost numită geoid.
4) Geoid pară, terroid sau telluroid
Ultima etapă în stabilirea formei reale a planetei noastre a fost atinsă în secolul XX, când – odată cu prezența sateliților –  a devenit posibilă măsurarea exactă a tuturor caracteristicilor Terrei. S-a constatat, astfel, că există o asimetrie între cei doi poli, provocată de o ridicare de circa 15 metri în zona Polului Nord și o coborâre de circa 15 metri în zona Polului Sud. Pentru această formă, au fost propuse mai multe denumiri: geoid pară, terroid sau telluroid.
Forma reala a Pamantului - conform GOCE (GOCE - satelit al Agentiei Spatiale Europene (ESA))
https://topografiecadastrubihor.files.wordpress.com/2013/03/5_geoid_bumpy_rgb.jpg


Noul geoid, realizat pe baza datelor GOCE, unde galbenul reprezinta zonele cu gravitatia cea mai puternica, in timp ce albastrul - zonele cu gravitatia cea mai slaba / Foto: ESA/HPF/DLR
http://blog.likeit.ro/wp-content/uploads/2013/05/forma-Pamantului.jpg

zi cu spor tuturor!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Expresii, proverbe latine și traducerea acestora

Maestrul și Margareta, serial online, SUBTITRAT! (toate 10 episoade)

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse