Contraindicatii produse naturale
> CONTRAINDICATII
> PRODUSE NATURALE
Ca fiecare
> medicament, si plantele
> medicinale au contraindicatii si efecte secundare atunci
> cand nu se
> respecta doza (se supradozeaza). Comparativ cu
> preparatele medicinale
> chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai
> putine reactii adverse
> si complicatii. Din aceasta cauza unii oameni considera
> ca folosirea
> plantelor este complet inofensiva, indiferent de modul
> lor de administrare.
>
> Nu asa stau lucrurile in realitate. Ca si in cazul
> tratamentelor cu pastile,
> si administrarea plantelor necesita respectarea stricta
> a dozelor si
> termenilor. Depasirea lor provoaca deseori diferite
> dereglari in
> functionarea echilibrata a organismului, si anume
> :
>
>
> - Aloea provoaca in unele cazuri
> inflamatia
> intestinului gros, afluxul de sange la organele
> bazinului mic, inhiba
> peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale
> ficatului, rinichilor si
> vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta
> planta.
> - Armurariul nu
> se foloseste in cazurile
> de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea
> sangelui crescuta.
> -
> Barba - ursului (multi
> o cunosc drept coada calului) in caz de
> supradozare apar dureri
> de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita
> cu moderatie de
> catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de
> rinichi.
> - Baile
> de namol (peloidoterapia,
> fangoterapia) imbunatatesc metabolismul organismului in
> general, stimuland
> functionarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar
> se interzic) in
> cazuri de: afectiuni oncologice, mioame, tuberculoza
> activa, tiroidoza,
> imediat dupa un infarct miocardic, in timpul sarcinii,
> in procesele
> inflamatorii acute.
> - Castanul, supradozat
> folosit sub forma de
> flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale
> degetelor de la maini.
> - Cimbrisorul in
> cantitati foarte mari duce la hiperfunctia glandei
> tiroide. Este
> contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer
> stomacal si
> duodenal, pielonefrita, hepatita, aterioscleroza
> coronariana si cerebrala,
> fibrilatie auriculara (atriala).
> - Catina
> alba este contraindicata pentru
> bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree
> cronica. La barbati,
> catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar
> la femei mastopatie
> datorita continutului de fitohormoni. In caz de astm
> bronsic si in alte
> cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in cantitati
> mari in catina alba,
> poate provoca alergie.
> - Coada
> soricelului poate provoca, in caz
> de supradozare, ameteala, diaree, eruptii,
> tromboflebita.
> - Echinacea nu
> se recomanda in cazuri de imbolnaviri progresive
> (evolutive) sistematice
> ca: tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza si in caz
> de sensibilitate
> ridicata fata de plante compozite.
>
> - Florile
> de tei supradozate, folosite in ceai dau
> complicatii la inima
> daca se bea mai mult de o luna, de doua ori pe an. Pauza
> intre doua cure
> trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni.
>
> - Hameiul, folosit
> in cantitati mari, duce
> la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma,
> dezvoltarea tumorilor,
> scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului
> digestiv.
> - Iarba
> mare ridica tensiunea.
> - Imortela, folosita
> in doze mari, ridica
> tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a
> functiilor
> ficatului.
> - Inul, sub
> forma de seminte, provoaca
> diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei
> saptamani) actioneaza
> negativ in cazuri de colecistita si
> hepatita.
> - Ginsengul nu
> se recomanda bolnavilor cu
> hipertensiune, cu diferite infectii,
> hiperexcitabilitate. Uneori apare
> insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala
> prematura (mai ales
> la fete). Supradozarea duce la scaderea
> potentei.
> - Laptisorul
> de matca nu se foloseste in
> caz de boala Addison (boala a
> glandei suprarenale).
> - Laminaria (alge
> marine) - supradozata,
> folosita timp indelungat, duce la
> osteoporoza.
> - Macesul, atat
> de cunoscut, provoaca
> distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la
> rinichi, diaree, daca
> e folosit excesiv.
> - Matasea
> de porumb in cantitati mari
> inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea
> inimii, dar in doze mici
> il stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si
> tromboflebita.
> - Melisa nu
> se foloseste in caz de
> hipotensiune.
> - Mustarul este
> contraindicat in tratarea
> bolilor de rinichi si a tuberculozei.
> - Paducelul, in
> doze mari provoaca scaderea
> brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme
> intestinale si voma
> daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului
> sau tincturilor cu
> paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar
> colici intestinale.
> - Patlagina si
> semintele ei, in caz de
> supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt
> contraindicate bolnavilor de
> ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este
> scazuta, patlagina se
> foloseste cu succes in tratarea acestor
> boli.
> - Patrunjelul agraveaza
> durerile de cap iar
> sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor
> care alapteaza.
> Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu,
> care trebuie recuperat
> consumand alimente bogate in acest element.
> - Pelinul, in
> cantitati foarte mari
> provoaca spasme, halucinatii, tulburari
> psihice.
> - Sunatoarea ridica
> tensiunea arteriala,
> provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine,
> fotodermita, scaderea
> potentei daca o folositi un timp indelungat. Folosind
> pojarnita nu aveti
> voie sa folositi inhalatori pentru astm bronsic,
> medicamente pentru raceala
> si febra de fan. Nu sunt compatibile produse ca:
> berea, cafeaua,
> bobul, ciocolata, castravetii
> in otet, iaurtul.
> - Menta nu
> se recomanda pentru bolnavii cu hipotensiune, aciditate
> scazuta a sucului
> gastric, hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la
> decontractarea
> sfincterului vezicii urinare, si ca rezultat la
> incontinenta urinara.
> Uneori duce si la scaderea potentei. Menta proaspata are
> toxicitate redusa
> si este indicat a fi folosita in ceaiuri.
>
> - Podbalul este
> interzis categoric celor cu
> afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri
> abdominale,
> greata, stari febrile, icter.
> - Pungulita
> de camp este contraindicata
> femeilor insarcinate.
> - Rostopasca este
> o planta minune care a
> salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a
> plantei provoaca
> greata, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie
> spinala, crampe
> musculare.
> - Salvia nu
> se administreaza mai mult de 2
> luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor.
> Femeilor
> insarcinate si bolnavilor de nefrita le este
> contraindicata folosirea
> interna.
> - Socul, boabele
> de soc, folosite in doze
> mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea
> organismului asociata cu stari
> de voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati
> in respiratie,
> convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree
> cronica si acuta,
> producand iritatii ale colonului.
> - Stejarul -
> coaja lui se foloseste in medicina populara pentru
> tratarea diareei,
> dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru
> gargara duce la
> scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern
> in doze mari
> provoaca scaderea apetitului, voma, colica
> renala.
>
> - Stevia este
> contraindicata bolnavilor de
> tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
> - Troscotul, in
> doze mari, intareste
> tonusul uterului, coagula-bilitatea sangelui. Nu se
> recomanda pentru
> femeile insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute
> ale rinichilor sau
> vezicii urinare.
> - Urzica, in
> cantitati mari, duce la
> marirea coagulabilitatii sangelui. Nu se recomanda
> pentru bolnavii cu
> hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom
> testicular. Se
> interzice in caz de hemoragie uterina provocata de
> fibroame si mioame. La
> varstnici poate agrava tromboflebita.
> - Valeriana (odoleanul),
> folosita timp
> indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor
> interne, provoaca dureri
> de cap, greata, schimbari in functionarea inimii,
> scaderea capacitatii de
> munca.
>
> - in caz de fibrom uterin este contraindicat
> medicamentul Raunatin.
> - Vetricea este
> contraindicata femeilor insarcinate si copiilor mici
> deoarece ridica
> tensiunea daca e folosita in cantitati mari.
> - Preparatele
> diuretice supradozate, consumate
> un timp indelungat, pot provoca dereglarea ritmului
> cardiac si edem
> cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care scad
> tensiunea si cele
> pentru inima cu suc de grepfrut. Aceasta
> duce la intoxicarea
> organismului si la alte urmari grave.
> Folosirea
> plantelor medicinale in vindecarea copiilor cere o
> atentie deosebita si cunostinte aprofundate de
> fitoterapie. Trebuie
> consultat si medicul pediatru.
>
> De pilda, adultii usor excitabili folosesc cu rezultate
> foarte bune talpa
> gastei si valeriana (odolean).
> Pentru copiii cu
> aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele
> mentionate mai sus.
> Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii
> poate duce la oprirea
> cresterii si la caderea parului.
> Ceaiul
> din flori de tei cu miere de albine,
> poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu
> sufera cu inima si nu
> au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara.
> La unii copii ceaiul
> provoaca ridicarea brusca a tensiunii.
> Am incercat sa
> arat ca tratamentul cu plante medicinale nu este atat de
> inofensiv cum ar
> parea la prima vedere. Asta nu inseamna ca trebuie sa
> disperati si sa
> renuntati la fitoterapie.
> Natura este
> farmacia Domnului si nu putem sa nu apelam la
> ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca
> numai sanatate si
> bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile
> medicului
> fitoterapeut, sa nu depasiti dozele si termenele propuse
> in retete si sa
> faceti pauzele necesare intre seriile de
> tratamente.
> Uneori medicii
> spun: "este tarziu". Natura insa niciodata nu
> spune "este
> tarziu"; ea are leacuri pentru orice stadiu al
> maladiei si permanent
> ne intinde o mana de ajutor, propunandu-ne diferite
> solutii.
>
>
> PRODUSE ALIMENTARE
> Nu numai
> plantele medicinale, ci si produsele care se
> folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele
> - contin compusi
> care pot avea un efect puternic asupra unui organism
> bolnav.
>
> - Apa. Evitati prepararea
> ceaiurilor folosind apa de
> la robinet. Amestecata cu clor - un element foarte activ
> si agresiv, a
> carui folosire a fost interzisa in toate tarile
> civilizate - poate provoca
> niste combinatii chimice nedorite.
> - Apa
> fiarta nu se foloseste dupa mai mult
> de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine
> nociva. Apa fiarta
> capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si
> absoarbe din aer
> multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea
> permanenta poate
> provoca litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat
> dupa fierbere, sub
> forma de ceai, supa, etc.
> - Bauturile
> ambalate in cutii de aluminiu
> (bere, pepsi si altele) contin un conservant care
> provoaca producerea
> hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii
> care beau mai mult de
> 5 cutii pe zi risca sa se aleaga nu numai cu o
> "burta mare" ci si
> cu impotenta si cu marirea sanilor.
> - Berea este o
> bautura foarte apreciata si
> foarte consumata, in special de barbati. Dar trebuie sa
> se stie ca, in timp
> ce ea se evapora, elimina anumite substante care ajung
> in mucoasa
> nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului
> (apetitului sexual).
> - Bobul si fasolea consumate
> timp indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de
> picioare si uneori
> la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile
> de fasole,
> recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat,
> reduce intr-adevar
> nivelul zaharului din sange cu 35%, dar daca se
> supradozeaza, tot cu 35% se
> inrautateste si vederea bolnavului.
> - Bostanul si dovleceii contin
> alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar
> folosirea indelungata a
> semintelor poate provoca uneori furunculoza. De
> asemenea, consumul de
> bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate
> scazuta, in ulcerul
> stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in
> formele grave de diabet
> zaharat.
> - Branza
> de vaci se va consuma in cantitati cat mai
> reduse de catre cei cu
> afectiuni grave la rinichi.
> - Cartofii consumati
> in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu
> excitabilitate sexuala
> crescuta.
> - Ceapa, in
> cantitati mari, duce la
> tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului
> cardiovascular.
> Este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului,
> rinichilor,
> pancreasului, cu ulcer stomacal si duodenal.
> - Ciocolata este
> contraindicata persoanelor
> cu afectiuni hepatice.
> - Compotul
> de caise uscate sau proaspete nu
> e bun in cazul celor cu afectiuni
> stomacale.
> - Curmalele nu
> se recomanda bolnavilor care
> au afectiuni ale sistemului digestiv.
> -
> Alimentele de orice fel care au
> mucegait trebuie
> aruncate. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura
> cancerigena, care nu
> se distrug prin nici un fel de fierbere.
> - Drojdiile sunt
> necesare organismului uman
> pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea
> normala a sistemului
> nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite cu
> atentie. Ele
> trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de
> hipertensiune, a celor cu
> afectiuni ale tractului digestiv.
> - Hreanul irita
> membrana mucoasa a
> tractului digestiv.
> - Laptele, consumat
> rece, deregleaza digestia.
> Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el
> trebuie incalzit
> putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri
> mici, tinandu-l cat
> mai mult timp in gura inainte de a-l
> inghiti.
> - Lactatele, inclusiv
> smantana, sunt
> contraindicate celor cu afectiuni hepatice.
> - Margarina contine
> multe transizomere -
> acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea
> fermentilor,
> schimband si structura membranelor celulare. Ca
> rezultat, creste nivelul
> colesterolului in sange, precum si riscul imbolnavirii
> de diabet si infarct
> miocardic.
> - Mararul, folosit
> indelungat si in
> cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade
> apetitul sexual la
> barbati.
> - Menta si
> mentolul consumate in exces,
> constituie un impediment pentru femeile care vor sa
> ramana insarcinate.
> - Morcovul poate
> fi o otrava pentru
> fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene
> din fumul de tigara,
> betacarotenul provoaca aparitia cancerului.
> - Nucile, consumate
> in cantitati mari,
> provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din
> creier si dureri de
> cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci
> pe zi (4 nuci pe zi
> este doza optima). Folosirea interna a preparatelor din
>
> nuci mareste cantitatea de protrombina din sange
> (factorul II de coagulare
> a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite
> concomitent ceaiuri sau
> preparate din plante, care provoaca fluiditate sanguina
> (subtierea
> sangelui): flori de boz, de castan, de tei, radacini de
> dud sau de zmeura.
> De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca
> aciditatea sucului
> gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie
> intestinala, doar dupa
> masa fiind indicata consumarea lor.
> - Painea
> graham este foarte buna pentru
> slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea
> organismului. Dar graul
> se stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice.
> Aproape toate
> toxinele se regasesc in invelisul graului, care este
> prezent in graham.
> - Pepenele
> galben nu se recomanda mamelor
> care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de
> asemenea, nu se
> recomanda celor care sufera de diabet zaharat,
> duodenita, ulcer stomacal,
> dizenterie, diaree.
> - Produsele
> apicole, mai ales veninul de albina,
> nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva
> zile inainte de
> folosirea veninului de la albina, se renunta la orice
> fel de alcool,
> inclusiv berea.
> - Rodiile -
> supradozate inrautatesc
> vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a
> stomacului,
> provoaca in unele cazuri vertij, crampe musculare,
> slabiciune.
> - Rosiile nu
> se consuma atunci cand
> bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice.
> Se va reduce la
> minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic,
> menstre dureroase,
> boli ginecologice, diateza urica, litiaza
> renala.
> - Sorbitolul (inlocuitor
> al zaharului)
> poate provoca balonare sau constipatie. Este
> contraindicat femeilor
> insarcinate.
> - Scortisoara nu
> este indicata femeilor
> insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum
> si celor cu pielea
> foarte sensibila.
> - Semintele
> de floarea soarelui consumate
> in exces pot provoca leucoree.
> - Smantana are
> multiple calitati, dar
> supradozata este contraindicata in cazurile de ulcer
> stomacal sau
> intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.
> - Strugurii
> si stafidele, consumate impreuna cu
> alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa care
> se bea lapte sau apa
> minerala, produc deranjamente ale functionarii
> stomacului.
> - Sucul
> de sfecla rosie, consumat proaspat,
> ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale
> vaselor sanguine. Se
> recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore
> dupa ce a fost
> stors. Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri
> (morcovi, mere,
> varza).
> - Uleiurile
> volatile (eterice) sunt
> substante medicinale puternice si se folosesc in
> medicina naturista de mai
> bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in
> aromoterapie sunt contraindicate
> femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm
> bronsic, epilepsie,
> hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri
> cardiace,
> infarcturi de miocard si accidente vasculare
> cerebrale.
> - Usturoiul irita
> mucoasa tractului
> digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator
> si provoaca uneori
> diaree si voma.
> - Vinetele acumuleaza
> o substanta
> otravitoare (toxica), solanina. Pentru a le consuma fara
> grija, inainte de
> preparare, ele se tin cateva minute in apa
> clocotita.
> - Vitamina A,
> in doze mari, provoaca
> caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea
> lui.
> - Zaharul este
> contraindicat femeilor insarcinate, deoarece scade
> nivelul calciului.
>
>
> Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg, "Foamea
> terapeutica (Nestoterapie)",
> a capatat o raspandire tot mai mare moda "rabdarii
> de foame", ca
> metoda de tratament. Adevarul este ca, metoda poate fi
> folositoare, dar are
> si contraindicatii; nu se foloseste categoric pana la
> varsta de 18 ani. Nu
> se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de
> tuberculoza acuta,
> ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet
> zaharat, ciroza hepatica,
> scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli
> psihice si ale
> sistemului nervos, precum si in cazul batranilor, a
> persoanelor slabe si a
> celor care sufera de epuizare.
> -Pentru copii
> sunt contraindicate categoric bauturile de
> tip "Cola" si alte bauturi
> carbogazoase, mai
> ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea mai
> mult de 1,5 l din
> aceste bauturi, pe saptamana, in organism apare o lipsa
> de calciu considerabila,
> ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si
> scaderea capacitatilor
> mentale. De asemenea, apar dereglari ale somnului, si
> toata ziua copilul nu
> se simte bine. Creste, de asemenea, starea lui de
> nervozitate ca si starea
> de stres. Mai mult decat atat, cofeina actioneaza
> negativ asupra organelor
> interne, ceea ce va conduce in viitor, la imbolnaviri
> mai serioase.
> Ceaiul
> verde. Vreau sa va
> povestesc cateva cuvinte despre ceaiul verde
> care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca
> bautura ci si ca un
> medicament cu proprietati deosebit de puternice. Ceaiul
> verde previne
> cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii
> vaselor sanguine,
> scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si
> stresul, incetineste
> procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte multe
> virtuti dar,
> totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat
> celor cu
> predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate,
> ulcer stomacal si
> duodenita. Produce dureri in zona stomacului.
>
> Daca mamele care alapteaza copii consuma mult ceai
> concentrat (inclusiv cel
> negru) seara, o parte din cofeina trece in laptele
> matern provocand
> insomnii copiilor.
>
> La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de
> ceai verde foarte
> concentrat, in prima faza tensiunea creste putin, se
> amelioreaza starea
> fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade accentuat,
> apare senzatia de
> slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine. In cazul lor
> este mai indicata
> folosirea ceaiului negru care creste tensiunea arteriala
> si mareste tonusul
> vaselor capilare.
>
> Folosirea ceaiului verde este indicata, dar in cantitati
> mici si in
> concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai (verde
> sau negru) trebuie sa
> aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa nu-i
> afecteze starea
> sanatatii. Depasirea masurilor duce uneori la insomnie,
> palpitatii si alte
> simptome nedorite.
> -Aspirina. Cei care consuma
> zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea
> uneori are efecte in organism ca si alcoolul, ducand la
> distrugerea
> ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea
> auzului. Consumul
> indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii
> organismului, iar
> asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea
> proceselor acute in
> procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii
> ecologice consumate
> in fiecare zi sau ceai din coaja de salcie.
> -Preparatele pe
> baza de propolis facute in casa nu
> trebuie fierte sau
> incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul
> folosit la prepararea lor
> nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta isi
> pierde proprietatile
> terapeutice.
>
>
> Inteleptii anticii spuneau: "Daca te-ai
> imbolnavit, schimba-ti
> modul de viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia.
> Daca nici asta nu
> ajuta, incepe sa te tratezi."
> Intr-adevar,
> multe
> tratamente cer neaparat schimbarea regimului alimentar,
> cand trebuie
> excluse, sau doar reduse la minimum, unele alimente din
> meniul zilnic. Iata
> cateva exemple de alimente al caror consum
> trebuie exclus sau redus din
> alimentatia zilnica:
>
>
> - Afectiuni gastro-intestinale acute si
> inflamatorii:
> varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi,
> curmale. Ardeiul gras se
> poate consuma numai in cantitati mici;
> - Ulcer stomacal
> - castraveti murati, ardei
> capia, ceapa, usturoi, pepenele galben,
> morcov;
> - Duodenita,
> gastrita - portocale, pepene
> verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie,
> coarne, usturoi,
> ridiche de toamna (neagra), pere, hrean,
> stevie;
> - Colita
> si diaree - nuci, struguri, varza,
> hrean, pepene verde;
> - Pancreatita,
> enterocolita - portocale,
> lamaie, ridichi timpurii si de
>
> toamna;
> - Afectiunile
> sistemului cardiovascular cu edem -
> sare, struguri, pepene verde, muraturi, stevie, ceapa si
> produse care
> provoaca balonarea: soia, fasole, mazare, paine
> alba;
> - Hipertonie
> vasculara - ginseng si alte
> plante energizante, sunatoare, struguri,
> sare;
> - Obezitate -
> piersici,
> nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune
> uscate, orez, paste
> fainoase;
> - Nefrita, afectiuni
> renale - zmeura sub
> orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean, stevie,
> ceapa, usturoi,
> ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi, frunza
> de dafin, salvie
> si vetrice;
> - Litiaza
> biliara - rosii, vinete, fasole;
> - Boli
> ale aparatului locomotor - bob,
> fasole, spanac, stevie, piper
>
> negru, mirodenii;
> - Coagulabilitatea
> sangelui marita - porumb, coada soricelului si
> urzica.
>
>
> Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui.
> Trebuie sa se ia
> in considerare si ce medicamente
> foloseste.
> De exemplu,
> folosind preparate care sunt asemanatoare proteinelor
> (clofelina,
> teofilina, tetraciclina, digitoxina), trebuie sa
> renuntati la produse care
> contin proteine. Interactiunea moleculara
> dintre ele este atat
> de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de
> vindecare scontat. Si
> invers, folosirea preparatelor hormonale presupune
> consumarea a cat mai
> multor alimente care contin proteine: branza de vaci,
> ficat, peste, carne
> slaba, etc.
> -Mancarea
> grasa scade
> efectul medicamentelor pentru vindecarea stomacului si
> intestinelor:
> antihelmitincelor, sulfanilamidicilor,
> fenilsalitilatului.
>
> Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen,
> metronidazol,
> anticoagulante, alimentele grase sunt
> indicate.
> Combinatia
> nereusita de medicamente si alimente poate provoca si o
> criza de hipertensiune. Asta
> se intampla cand bolnavul ia medicamente pentru scaderea
> tensiunii si
>
> mananca muraturi si carne sau peste
> afumat, sau consuma antidepresive impreuna
> cu vin tare,
> bere, cascaval afumat, cafea,
> fasole, banane.
> Nu se recomanda
> combinarea medicamentelor cu invelisul acidorezistent
> cu laptele.
> Calciul din lactate opreste absobtia preparatelor
> analoage tetraciclinei.
> E bine sa mai
> stiti si ca, vesela
> din cristal de pe rafturi, reprezinta
> un real pericol
> radioactiv. Cristalul focalizeaza emisia de unde
> electromagnetice si
> indreapta (reflecta) fascicolele daunatoare spre oamenii
> aflati in camera.
> Dar nu va grabiti sa aruncati toate vasele de cristal.
> Daca nu vreti sa le
> pastrati in cutii, puneti in fiecare pahar 2 - 3
> alune, boabe de
> fasole sau o castana, pentru
> neutralizare.
>
> PRODUSE NATURALE
Ca fiecare
> medicament, si plantele
> medicinale au contraindicatii si efecte secundare atunci
> cand nu se
> respecta doza (se supradozeaza). Comparativ cu
> preparatele medicinale
> chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai
> putine reactii adverse
> si complicatii. Din aceasta cauza unii oameni considera
> ca folosirea
> plantelor este complet inofensiva, indiferent de modul
> lor de administrare.
>
> Nu asa stau lucrurile in realitate. Ca si in cazul
> tratamentelor cu pastile,
> si administrarea plantelor necesita respectarea stricta
> a dozelor si
> termenilor. Depasirea lor provoaca deseori diferite
> dereglari in
> functionarea echilibrata a organismului, si anume
> :
>
>
> - Aloea provoaca in unele cazuri
> inflamatia
> intestinului gros, afluxul de sange la organele
> bazinului mic, inhiba
> peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale
> ficatului, rinichilor si
> vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta
> planta.
> - Armurariul nu
> se foloseste in cazurile
> de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea
> sangelui crescuta.
> -
> Barba - ursului (multi
> o cunosc drept coada calului) in caz de
> supradozare apar dureri
> de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita
> cu moderatie de
> catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de
> rinichi.
> - Baile
> de namol (peloidoterapia,
> fangoterapia) imbunatatesc metabolismul organismului in
> general, stimuland
> functionarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar
> se interzic) in
> cazuri de: afectiuni oncologice, mioame, tuberculoza
> activa, tiroidoza,
> imediat dupa un infarct miocardic, in timpul sarcinii,
> in procesele
> inflamatorii acute.
> - Castanul, supradozat
> folosit sub forma de
> flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale
> degetelor de la maini.
> - Cimbrisorul in
> cantitati foarte mari duce la hiperfunctia glandei
> tiroide. Este
> contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer
> stomacal si
> duodenal, pielonefrita, hepatita, aterioscleroza
> coronariana si cerebrala,
> fibrilatie auriculara (atriala).
> - Catina
> alba este contraindicata pentru
> bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree
> cronica. La barbati,
> catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar
> la femei mastopatie
> datorita continutului de fitohormoni. In caz de astm
> bronsic si in alte
> cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in cantitati
> mari in catina alba,
> poate provoca alergie.
> - Coada
> soricelului poate provoca, in caz
> de supradozare, ameteala, diaree, eruptii,
> tromboflebita.
> - Echinacea nu
> se recomanda in cazuri de imbolnaviri progresive
> (evolutive) sistematice
> ca: tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza si in caz
> de sensibilitate
> ridicata fata de plante compozite.
>
> - Florile
> de tei supradozate, folosite in ceai dau
> complicatii la inima
> daca se bea mai mult de o luna, de doua ori pe an. Pauza
> intre doua cure
> trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni.
>
> - Hameiul, folosit
> in cantitati mari, duce
> la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma,
> dezvoltarea tumorilor,
> scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului
> digestiv.
> - Iarba
> mare ridica tensiunea.
> - Imortela, folosita
> in doze mari, ridica
> tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a
> functiilor
> ficatului.
> - Inul, sub
> forma de seminte, provoaca
> diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei
> saptamani) actioneaza
> negativ in cazuri de colecistita si
> hepatita.
> - Ginsengul nu
> se recomanda bolnavilor cu
> hipertensiune, cu diferite infectii,
> hiperexcitabilitate. Uneori apare
> insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala
> prematura (mai ales
> la fete). Supradozarea duce la scaderea
> potentei.
> - Laptisorul
> de matca nu se foloseste in
> caz de boala Addison (boala a
> glandei suprarenale).
> - Laminaria (alge
> marine) - supradozata,
> folosita timp indelungat, duce la
> osteoporoza.
> - Macesul, atat
> de cunoscut, provoaca
> distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la
> rinichi, diaree, daca
> e folosit excesiv.
> - Matasea
> de porumb in cantitati mari
> inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea
> inimii, dar in doze mici
> il stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si
> tromboflebita.
> - Melisa nu
> se foloseste in caz de
> hipotensiune.
> - Mustarul este
> contraindicat in tratarea
> bolilor de rinichi si a tuberculozei.
> - Paducelul, in
> doze mari provoaca scaderea
> brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme
> intestinale si voma
> daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului
> sau tincturilor cu
> paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar
> colici intestinale.
> - Patlagina si
> semintele ei, in caz de
> supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt
> contraindicate bolnavilor de
> ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este
> scazuta, patlagina se
> foloseste cu succes in tratarea acestor
> boli.
> - Patrunjelul agraveaza
> durerile de cap iar
> sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor
> care alapteaza.
> Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu,
> care trebuie recuperat
> consumand alimente bogate in acest element.
> - Pelinul, in
> cantitati foarte mari
> provoaca spasme, halucinatii, tulburari
> psihice.
> - Sunatoarea ridica
> tensiunea arteriala,
> provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine,
> fotodermita, scaderea
> potentei daca o folositi un timp indelungat. Folosind
> pojarnita nu aveti
> voie sa folositi inhalatori pentru astm bronsic,
> medicamente pentru raceala
> si febra de fan. Nu sunt compatibile produse ca:
> berea, cafeaua,
> bobul, ciocolata, castravetii
> in otet, iaurtul.
> - Menta nu
> se recomanda pentru bolnavii cu hipotensiune, aciditate
> scazuta a sucului
> gastric, hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la
> decontractarea
> sfincterului vezicii urinare, si ca rezultat la
> incontinenta urinara.
> Uneori duce si la scaderea potentei. Menta proaspata are
> toxicitate redusa
> si este indicat a fi folosita in ceaiuri.
>
> - Podbalul este
> interzis categoric celor cu
> afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri
> abdominale,
> greata, stari febrile, icter.
> - Pungulita
> de camp este contraindicata
> femeilor insarcinate.
> - Rostopasca este
> o planta minune care a
> salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a
> plantei provoaca
> greata, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie
> spinala, crampe
> musculare.
> - Salvia nu
> se administreaza mai mult de 2
> luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor.
> Femeilor
> insarcinate si bolnavilor de nefrita le este
> contraindicata folosirea
> interna.
> - Socul, boabele
> de soc, folosite in doze
> mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea
> organismului asociata cu stari
> de voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati
> in respiratie,
> convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree
> cronica si acuta,
> producand iritatii ale colonului.
> - Stejarul -
> coaja lui se foloseste in medicina populara pentru
> tratarea diareei,
> dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru
> gargara duce la
> scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern
> in doze mari
> provoaca scaderea apetitului, voma, colica
> renala.
>
> - Stevia este
> contraindicata bolnavilor de
> tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
> - Troscotul, in
> doze mari, intareste
> tonusul uterului, coagula-bilitatea sangelui. Nu se
> recomanda pentru
> femeile insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute
> ale rinichilor sau
> vezicii urinare.
> - Urzica, in
> cantitati mari, duce la
> marirea coagulabilitatii sangelui. Nu se recomanda
> pentru bolnavii cu
> hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom
> testicular. Se
> interzice in caz de hemoragie uterina provocata de
> fibroame si mioame. La
> varstnici poate agrava tromboflebita.
> - Valeriana (odoleanul),
> folosita timp
> indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor
> interne, provoaca dureri
> de cap, greata, schimbari in functionarea inimii,
> scaderea capacitatii de
> munca.
>
> - in caz de fibrom uterin este contraindicat
> medicamentul Raunatin.
> - Vetricea este
> contraindicata femeilor insarcinate si copiilor mici
> deoarece ridica
> tensiunea daca e folosita in cantitati mari.
> - Preparatele
> diuretice supradozate, consumate
> un timp indelungat, pot provoca dereglarea ritmului
> cardiac si edem
> cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care scad
> tensiunea si cele
> pentru inima cu suc de grepfrut. Aceasta
> duce la intoxicarea
> organismului si la alte urmari grave.
> Folosirea
> plantelor medicinale in vindecarea copiilor cere o
> atentie deosebita si cunostinte aprofundate de
> fitoterapie. Trebuie
> consultat si medicul pediatru.
>
> De pilda, adultii usor excitabili folosesc cu rezultate
> foarte bune talpa
> gastei si valeriana (odolean).
> Pentru copiii cu
> aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele
> mentionate mai sus.
> Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii
> poate duce la oprirea
> cresterii si la caderea parului.
> Ceaiul
> din flori de tei cu miere de albine,
> poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu
> sufera cu inima si nu
> au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara.
> La unii copii ceaiul
> provoaca ridicarea brusca a tensiunii.
> Am incercat sa
> arat ca tratamentul cu plante medicinale nu este atat de
> inofensiv cum ar
> parea la prima vedere. Asta nu inseamna ca trebuie sa
> disperati si sa
> renuntati la fitoterapie.
> Natura este
> farmacia Domnului si nu putem sa nu apelam la
> ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca
> numai sanatate si
> bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile
> medicului
> fitoterapeut, sa nu depasiti dozele si termenele propuse
> in retete si sa
> faceti pauzele necesare intre seriile de
> tratamente.
> Uneori medicii
> spun: "este tarziu". Natura insa niciodata nu
> spune "este
> tarziu"; ea are leacuri pentru orice stadiu al
> maladiei si permanent
> ne intinde o mana de ajutor, propunandu-ne diferite
> solutii.
>
>
> PRODUSE ALIMENTARE
> Nu numai
> plantele medicinale, ci si produsele care se
> folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele
> - contin compusi
> care pot avea un efect puternic asupra unui organism
> bolnav.
>
> - Apa. Evitati prepararea
> ceaiurilor folosind apa de
> la robinet. Amestecata cu clor - un element foarte activ
> si agresiv, a
> carui folosire a fost interzisa in toate tarile
> civilizate - poate provoca
> niste combinatii chimice nedorite.
> - Apa
> fiarta nu se foloseste dupa mai mult
> de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine
> nociva. Apa fiarta
> capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si
> absoarbe din aer
> multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea
> permanenta poate
> provoca litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat
> dupa fierbere, sub
> forma de ceai, supa, etc.
> - Bauturile
> ambalate in cutii de aluminiu
> (bere, pepsi si altele) contin un conservant care
> provoaca producerea
> hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii
> care beau mai mult de
> 5 cutii pe zi risca sa se aleaga nu numai cu o
> "burta mare" ci si
> cu impotenta si cu marirea sanilor.
> - Berea este o
> bautura foarte apreciata si
> foarte consumata, in special de barbati. Dar trebuie sa
> se stie ca, in timp
> ce ea se evapora, elimina anumite substante care ajung
> in mucoasa
> nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului
> (apetitului sexual).
> - Bobul si fasolea consumate
> timp indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de
> picioare si uneori
> la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile
> de fasole,
> recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat,
> reduce intr-adevar
> nivelul zaharului din sange cu 35%, dar daca se
> supradozeaza, tot cu 35% se
> inrautateste si vederea bolnavului.
> - Bostanul si dovleceii contin
> alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar
> folosirea indelungata a
> semintelor poate provoca uneori furunculoza. De
> asemenea, consumul de
> bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate
> scazuta, in ulcerul
> stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in
> formele grave de diabet
> zaharat.
> - Branza
> de vaci se va consuma in cantitati cat mai
> reduse de catre cei cu
> afectiuni grave la rinichi.
> - Cartofii consumati
> in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu
> excitabilitate sexuala
> crescuta.
> - Ceapa, in
> cantitati mari, duce la
> tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului
> cardiovascular.
> Este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului,
> rinichilor,
> pancreasului, cu ulcer stomacal si duodenal.
> - Ciocolata este
> contraindicata persoanelor
> cu afectiuni hepatice.
> - Compotul
> de caise uscate sau proaspete nu
> e bun in cazul celor cu afectiuni
> stomacale.
> - Curmalele nu
> se recomanda bolnavilor care
> au afectiuni ale sistemului digestiv.
> -
> Alimentele de orice fel care au
> mucegait trebuie
> aruncate. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura
> cancerigena, care nu
> se distrug prin nici un fel de fierbere.
> - Drojdiile sunt
> necesare organismului uman
> pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea
> normala a sistemului
> nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite cu
> atentie. Ele
> trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de
> hipertensiune, a celor cu
> afectiuni ale tractului digestiv.
> - Hreanul irita
> membrana mucoasa a
> tractului digestiv.
> - Laptele, consumat
> rece, deregleaza digestia.
> Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el
> trebuie incalzit
> putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri
> mici, tinandu-l cat
> mai mult timp in gura inainte de a-l
> inghiti.
> - Lactatele, inclusiv
> smantana, sunt
> contraindicate celor cu afectiuni hepatice.
> - Margarina contine
> multe transizomere -
> acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea
> fermentilor,
> schimband si structura membranelor celulare. Ca
> rezultat, creste nivelul
> colesterolului in sange, precum si riscul imbolnavirii
> de diabet si infarct
> miocardic.
> - Mararul, folosit
> indelungat si in
> cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade
> apetitul sexual la
> barbati.
> - Menta si
> mentolul consumate in exces,
> constituie un impediment pentru femeile care vor sa
> ramana insarcinate.
> - Morcovul poate
> fi o otrava pentru
> fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene
> din fumul de tigara,
> betacarotenul provoaca aparitia cancerului.
> - Nucile, consumate
> in cantitati mari,
> provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din
> creier si dureri de
> cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci
> pe zi (4 nuci pe zi
> este doza optima). Folosirea interna a preparatelor din
>
> nuci mareste cantitatea de protrombina din sange
> (factorul II de coagulare
> a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite
> concomitent ceaiuri sau
> preparate din plante, care provoaca fluiditate sanguina
> (subtierea
> sangelui): flori de boz, de castan, de tei, radacini de
> dud sau de zmeura.
> De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca
> aciditatea sucului
> gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie
> intestinala, doar dupa
> masa fiind indicata consumarea lor.
> - Painea
> graham este foarte buna pentru
> slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea
> organismului. Dar graul
> se stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice.
> Aproape toate
> toxinele se regasesc in invelisul graului, care este
> prezent in graham.
> - Pepenele
> galben nu se recomanda mamelor
> care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de
> asemenea, nu se
> recomanda celor care sufera de diabet zaharat,
> duodenita, ulcer stomacal,
> dizenterie, diaree.
> - Produsele
> apicole, mai ales veninul de albina,
> nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva
> zile inainte de
> folosirea veninului de la albina, se renunta la orice
> fel de alcool,
> inclusiv berea.
> - Rodiile -
> supradozate inrautatesc
> vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a
> stomacului,
> provoaca in unele cazuri vertij, crampe musculare,
> slabiciune.
> - Rosiile nu
> se consuma atunci cand
> bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice.
> Se va reduce la
> minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic,
> menstre dureroase,
> boli ginecologice, diateza urica, litiaza
> renala.
> - Sorbitolul (inlocuitor
> al zaharului)
> poate provoca balonare sau constipatie. Este
> contraindicat femeilor
> insarcinate.
> - Scortisoara nu
> este indicata femeilor
> insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum
> si celor cu pielea
> foarte sensibila.
> - Semintele
> de floarea soarelui consumate
> in exces pot provoca leucoree.
> - Smantana are
> multiple calitati, dar
> supradozata este contraindicata in cazurile de ulcer
> stomacal sau
> intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.
> - Strugurii
> si stafidele, consumate impreuna cu
> alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa care
> se bea lapte sau apa
> minerala, produc deranjamente ale functionarii
> stomacului.
> - Sucul
> de sfecla rosie, consumat proaspat,
> ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale
> vaselor sanguine. Se
> recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore
> dupa ce a fost
> stors. Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri
> (morcovi, mere,
> varza).
> - Uleiurile
> volatile (eterice) sunt
> substante medicinale puternice si se folosesc in
> medicina naturista de mai
> bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in
> aromoterapie sunt contraindicate
> femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm
> bronsic, epilepsie,
> hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri
> cardiace,
> infarcturi de miocard si accidente vasculare
> cerebrale.
> - Usturoiul irita
> mucoasa tractului
> digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator
> si provoaca uneori
> diaree si voma.
> - Vinetele acumuleaza
> o substanta
> otravitoare (toxica), solanina. Pentru a le consuma fara
> grija, inainte de
> preparare, ele se tin cateva minute in apa
> clocotita.
> - Vitamina A,
> in doze mari, provoaca
> caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea
> lui.
> - Zaharul este
> contraindicat femeilor insarcinate, deoarece scade
> nivelul calciului.
>
>
> Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg, "Foamea
> terapeutica (Nestoterapie)",
> a capatat o raspandire tot mai mare moda "rabdarii
> de foame", ca
> metoda de tratament. Adevarul este ca, metoda poate fi
> folositoare, dar are
> si contraindicatii; nu se foloseste categoric pana la
> varsta de 18 ani. Nu
> se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de
> tuberculoza acuta,
> ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet
> zaharat, ciroza hepatica,
> scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli
> psihice si ale
> sistemului nervos, precum si in cazul batranilor, a
> persoanelor slabe si a
> celor care sufera de epuizare.
> -Pentru copii
> sunt contraindicate categoric bauturile de
> tip "Cola" si alte bauturi
> carbogazoase, mai
> ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea mai
> mult de 1,5 l din
> aceste bauturi, pe saptamana, in organism apare o lipsa
> de calciu considerabila,
> ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si
> scaderea capacitatilor
> mentale. De asemenea, apar dereglari ale somnului, si
> toata ziua copilul nu
> se simte bine. Creste, de asemenea, starea lui de
> nervozitate ca si starea
> de stres. Mai mult decat atat, cofeina actioneaza
> negativ asupra organelor
> interne, ceea ce va conduce in viitor, la imbolnaviri
> mai serioase.
> Ceaiul
> verde. Vreau sa va
> povestesc cateva cuvinte despre ceaiul verde
> care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca
> bautura ci si ca un
> medicament cu proprietati deosebit de puternice. Ceaiul
> verde previne
> cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii
> vaselor sanguine,
> scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si
> stresul, incetineste
> procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte multe
> virtuti dar,
> totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat
> celor cu
> predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate,
> ulcer stomacal si
> duodenita. Produce dureri in zona stomacului.
>
> Daca mamele care alapteaza copii consuma mult ceai
> concentrat (inclusiv cel
> negru) seara, o parte din cofeina trece in laptele
> matern provocand
> insomnii copiilor.
>
> La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de
> ceai verde foarte
> concentrat, in prima faza tensiunea creste putin, se
> amelioreaza starea
> fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade accentuat,
> apare senzatia de
> slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine. In cazul lor
> este mai indicata
> folosirea ceaiului negru care creste tensiunea arteriala
> si mareste tonusul
> vaselor capilare.
>
> Folosirea ceaiului verde este indicata, dar in cantitati
> mici si in
> concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai (verde
> sau negru) trebuie sa
> aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa nu-i
> afecteze starea
> sanatatii. Depasirea masurilor duce uneori la insomnie,
> palpitatii si alte
> simptome nedorite.
> -Aspirina. Cei care consuma
> zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea
> uneori are efecte in organism ca si alcoolul, ducand la
> distrugerea
> ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea
> auzului. Consumul
> indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii
> organismului, iar
> asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea
> proceselor acute in
> procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii
> ecologice consumate
> in fiecare zi sau ceai din coaja de salcie.
> -Preparatele pe
> baza de propolis facute in casa nu
> trebuie fierte sau
> incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul
> folosit la prepararea lor
> nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta isi
> pierde proprietatile
> terapeutice.
>
>
> Inteleptii anticii spuneau: "Daca te-ai
> imbolnavit, schimba-ti
> modul de viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia.
> Daca nici asta nu
> ajuta, incepe sa te tratezi."
> Intr-adevar,
> multe
> tratamente cer neaparat schimbarea regimului alimentar,
> cand trebuie
> excluse, sau doar reduse la minimum, unele alimente din
> meniul zilnic. Iata
> cateva exemple de alimente al caror consum
> trebuie exclus sau redus din
> alimentatia zilnica:
>
>
> - Afectiuni gastro-intestinale acute si
> inflamatorii:
> varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi,
> curmale. Ardeiul gras se
> poate consuma numai in cantitati mici;
> - Ulcer stomacal
> - castraveti murati, ardei
> capia, ceapa, usturoi, pepenele galben,
> morcov;
> - Duodenita,
> gastrita - portocale, pepene
> verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie,
> coarne, usturoi,
> ridiche de toamna (neagra), pere, hrean,
> stevie;
> - Colita
> si diaree - nuci, struguri, varza,
> hrean, pepene verde;
> - Pancreatita,
> enterocolita - portocale,
> lamaie, ridichi timpurii si de
>
> toamna;
> - Afectiunile
> sistemului cardiovascular cu edem -
> sare, struguri, pepene verde, muraturi, stevie, ceapa si
> produse care
> provoaca balonarea: soia, fasole, mazare, paine
> alba;
> - Hipertonie
> vasculara - ginseng si alte
> plante energizante, sunatoare, struguri,
> sare;
> - Obezitate -
> piersici,
> nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune
> uscate, orez, paste
> fainoase;
> - Nefrita, afectiuni
> renale - zmeura sub
> orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean, stevie,
> ceapa, usturoi,
> ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi, frunza
> de dafin, salvie
> si vetrice;
> - Litiaza
> biliara - rosii, vinete, fasole;
> - Boli
> ale aparatului locomotor - bob,
> fasole, spanac, stevie, piper
>
> negru, mirodenii;
> - Coagulabilitatea
> sangelui marita - porumb, coada soricelului si
> urzica.
>
>
> Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui.
> Trebuie sa se ia
> in considerare si ce medicamente
> foloseste.
> De exemplu,
> folosind preparate care sunt asemanatoare proteinelor
> (clofelina,
> teofilina, tetraciclina, digitoxina), trebuie sa
> renuntati la produse care
> contin proteine. Interactiunea moleculara
> dintre ele este atat
> de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de
> vindecare scontat. Si
> invers, folosirea preparatelor hormonale presupune
> consumarea a cat mai
> multor alimente care contin proteine: branza de vaci,
> ficat, peste, carne
> slaba, etc.
> -Mancarea
> grasa scade
> efectul medicamentelor pentru vindecarea stomacului si
> intestinelor:
> antihelmitincelor, sulfanilamidicilor,
> fenilsalitilatului.
>
> Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen,
> metronidazol,
> anticoagulante, alimentele grase sunt
> indicate.
> Combinatia
> nereusita de medicamente si alimente poate provoca si o
> criza de hipertensiune. Asta
> se intampla cand bolnavul ia medicamente pentru scaderea
> tensiunii si
>
> mananca muraturi si carne sau peste
> afumat, sau consuma antidepresive impreuna
> cu vin tare,
> bere, cascaval afumat, cafea,
> fasole, banane.
> Nu se recomanda
> combinarea medicamentelor cu invelisul acidorezistent
> cu laptele.
> Calciul din lactate opreste absobtia preparatelor
> analoage tetraciclinei.
> E bine sa mai
> stiti si ca, vesela
> din cristal de pe rafturi, reprezinta
> un real pericol
> radioactiv. Cristalul focalizeaza emisia de unde
> electromagnetice si
> indreapta (reflecta) fascicolele daunatoare spre oamenii
> aflati in camera.
> Dar nu va grabiti sa aruncati toate vasele de cristal.
> Daca nu vreti sa le
> pastrati in cutii, puneti in fiecare pahar 2 - 3
> alune, boabe de
> fasole sau o castana, pentru
> neutralizare.
>
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu