ALCOOLUL – MEDICAMENT, ALIMENT SAU OTRAVA?
Un articol de Mihaela Iliescu
Alcoolul anuleaza tensiunile si inhibitiile, creeaza buna dispozitie, creste apetitul si placerea de a manca. Dar consumul este optional.
Ce se intampla atunci cand consumam alcool?
Efectul alcoolului influenteaza secretia de serotonina, care modeleaza tensiunea si dispoztia (este cazul starii care se instaleaza dupa o cantitate mica) si secretia de dopamina, care creeaza senzatia de placere.
Un consum moderat are efecte favorabile asupra sanatatii (scade tendinta de coagulare a sangelui si creste nivelul lipoproteinelor grele, comparativ cu cele uşoare, care sunt mult mai patogene). Consumul cronic si crescut de alcool are efecte inverse si devastatoare asupra sanatatii.
Consumul limitat de alcool reduce riscul de face infarct de miocard si metine o buna stare fizica si intelectuala!
O unitate de alcool este reprezentata de un pahar mic de vin (150-200ml), o jumatate de halba de bere(250 ml) sau 50 grame alcool tare. Alcoolul se consuma numai la masa, cantitatea trebuie respectata pe zi, depasirea acesteia si instalarea betiei reprezinta o stare de degradare a organismului, greu de evaluat biologic (hipertensiune arteriala, obezitate sau pierdere in greutate, ciroza hepatica, cancer), social sau economic.
O persoana adulta sanatoasa poate digera doua grame de alcool pur pe zi, pe kilogram-corp, cu conditia ca acest consum sa fie sporadic. Aceeasi cantitate de alcool continuta in bauturile fermentate determina o alcoolemie mai scazuta, comparativ cu alcoolul continut in bauturile distilate. Aceasta diferenta se explica prin diferentele structurale ale celor doua tipuri de bauturi.
Cea mai mare cantitate de alcool este absorbita in stomac (aproximativ 20% - pe nemancate absorbtia creste) si intestin (aproximativ 80% ). Absortia totala a alcoolului ingerat are loc in 2- 6 ore. O parte din alcoolul absorbit este rapid degradat la nivelul ficatului, care se achita de aceasta sarcina intr-un ritm de sase grame de alcool, in medie, pe ora. Prima etapa de degradare o constituie formarea de acetaldehida, o otrava care, in cantitate mica, este utilizata eficient de hepatocite in furnizarea energiei. Cand cantitatea de acetaldehida creste prin consumul in exces, ea depaseste bariera hepatica, afecteaza creierul si celelalte organe.
Organismul femeilor contine mai multe grasimi si mai putina apa decat corpul barbatilor, motiv care le creste sensibilitatea la alcool
Alcoolul creste cantitatea de apa eliminata de rinichi prin inhibarea hormonului antidiuretic (vasopresina). Alcoolul tare, consumat in exces si neinsotit de consum de apa, poate provoca deshidratare. Cantitatea de apa consumata trebuie sa fie cel putin de trei ori mare decat cea de alcool.
Amestecul dintre alcool si cafea este foarte toxic. Cafeaua potenteaza efectele alcoolului, iar aceasta combinatie este, din pacate, aproape nelipsita de la orice petrecere!
Prin metabolizare, alcoolul elibereaza sapte calorii pentru fiecare gram consumat. Aceasta capacitate calorica mare este insa lipsita de nutrienti, motiv pentru care alcoolul devine „hot” de vitamine si minerale. Consumatorii cronici de alcool au o serie de boli asociate, determinate de nivelul scazut al vitaminelor si mineralelor.
Pentru ca elibereaza foarte usor glucidele din structura, alcoolul este un stresant al pancreasului. Consumul cronic duce la tulburari grave (pancreatite, diabet, cancere).
Vinul este medicament daca este consumat, cel mult zilnic, in cantitate egala, exprimata in ml, cu greutatea, este aliment cand aceasta cantitate este dubla si este otrava cand aceasta cantitate este tripla!
18 grame zahar dau prin fermentatie un grad de alcool. Strugurii buni au aproximativ 200 grame zahar pe litr, rezulta 10-12 grade alcool.
Vinul inactiveaza clorul activ din apa potabila (50 grame vin curat la un litru de apa). Vinul, sucul de struguri si sucul proaspat de mere au proprietati antibacteriene, datorate continutului de polifenoli. Administrat in cazul infectiilor virale, vinul rosu actioneaza asupra diminuarii numarului de virusi din sange si organe.
Cand alimentele consumate sunt nesigure din punct de vedere al contaminarii cu bacterii sau virusi, “dregeti” pranzul cu un pahar de vin rosu curat sau cu 50 ml alcool tare.
Vinul rosu contine resveratrol, care impiedica formarea cheagurilor de sange, reducand astfel, riscul bolilor cardio-vasculare. Comsumul cronic moderat (un pahar pe zi) previne aparitia spasmelor cardio-vasculare.
Vinurile cu aciditate ridicata si slab colorate (cu cantitate redusa de tanin) faciliteaza digestia si accelereaza tranzitul intestinal, deoarece sunt bogate in saruri de potasiu. Vinurile rosii, bogate in tanin, ne feresc de colitele diareice si sunt adjuvante ale tratamentului acestora.
In asociere cu plantele stimulante ale aparatului bronic, vinul are efecte deosebite asupra afecţiunilor bronho-pulmonare, facilitand eliminarea mucozitatilor bronsice, dar este contraindicat in bolile ulceroase, gastritel, hiperacide, ciroza hepatica, bolile litiazice, boala hipertensiva, dar si in boli ale sistemului nervos.
Consumul cronic de alcool (80g alcool pur zilnic) induce carenta multor vitamine, in special a B-urilor. Cele mai frecvente simptome sunt: oboseala, starea depresiva, vesnica nemultumire, tulburari de memorie si de somn, confuzie mentala, randament intelectual si fizic scazut, alterarea starii generale. Din nefericire, adesea aceste semne sunt puse pe seama varstei si sunt tratate cu medicamente care, in continuare cresc pierderile de B-uri (in special B9).
Un litru de bere aduce un plus de 500 calorii si reduce cu 8-20% randamentul fizic, iar precizia scade cu 30%.
La o alcoolemie de 0,5 grame la mie, un conducator auto are intarzierea raspunsului de franare mai mare de doua ori fata de normal, de patru ori pentru o alcoolemie de 1,5 grame la mie si de opt ori pentru o alcoolemie de doua grame la mie.
Sfaturi utile:
Atunci cand va asteapta o seara “grea”, consumati o lingura de ulei chiar inainte de a incepe masa (sau a unei salate de cruditaţi bogate in ulei). Uleiul franeaza absorbţia alcoolului si accelereaza metabolismul gastric. Grasimile, carnea, branza, consumate inaintea sau in timpul bautului franeaza absobtia de alcool, dar ingreuneaza mult digestia.
Ginsengul (100 mg inainte si dupa petrecere) si vitamina C (1 - 3 grame) cresc capacitatea de oxidoreducere a ficatului, ajuta metabolizarea hepatica si eliminarea alcoolului din sange.
Un comprimat de aspirina poate creste alcoolemia cu 10-20%! In final, va veti imbata mai tare. Cresteti cantitatea de apa consumata pentru a elimna mai repede alcoolul! Daca aveti „mahmureala” si/sau stare de voma, va puteti “drege” cu 500-1000 mg de ghimbir ras.
Alte remedii folosite in vindecarea mahmurelii sunt:
- un pahar cu ceai de sunatoare, galbenele si afin in care turnati 20 de picaturi de tinctura de menta sau rozmarin;
- un pahar de suc de legume si fructe: mere si sfecla rosie; mere, cartofi si morcovi; mere, portocale si sfecla rosie; rosii, morcovi si mere;
- un efect deosebit il are amestecul realizat din sucul de la o lamaie turnat peste un ou cu coaja alba si groasa, care se lasa peste noapte si se consuma a doua zi.
- See more at: http://www.secretele.com/2016/05/alcoolul-medicament-aliment-sau-otrava.html#more
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu