Alzheimer si dementa tratate radical prin muzica!

Un articol de Ileana Mladinoiu

Nimeni nu ne-ar spune vreodata ca nu iubeste muzica, chiar daca gusturile in materie difera. Si nu este pura intamplare ca terapia prin sunete este suport al diverselor tehnici de relaxare (sofrologie, masaj, meditatie zen etc.)

Ceea ce devine mai important este faptul ca muzicoterapia a ajuns sa fie folosita ca tratament al diverselor patologii.


Este exact ce releva un studiu finlandez cu privire la beneficiile cantatului si ale muzicii asupra facultatilor cognitive si emotionale ale creierului, influentand totodata bunastarea sociala.

Ca sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatorii de la Univesitatea din Helsinki au urmarit timp de noua luni 89 de perechi formate dintr-un insotitor si un pacient cu dementa de la usoara pana la moderata, impartiti in doua grupe.

S-ar parea ca a asculta muzica si a fredona o melodie sunt metode distractive pentru a avea grija de creier, de stimularea memoriei si echilibrarea emotiilor.

Muzica are efect calmant asupra oamenilor

Primul grup supus studiului a participat la un program muzical de 10 saptamani bazat pe cantat si ascultat melodii cu care erau familiarizati. Al doilea grup a beneficiat in continuare de ingrijirile obisnuite.

Dupa scurgerea celor noua luni, pacientilor le-a fost testata si evaluata dispozitia neuropsihologica. Pentru oamenii de stiinta scopul urmarit a fost de a determina daca muzica are vreo influenta asupra lor sau tratamentele clasice.

Potrivit rezultatelor, activitatile muzicale contribuie la imbunatatirea diferitelor competente cognitive: memoria in sensul ei obisnuit, memoria de lucru (capacitatatea de a reține informatii pe termen scurt, de cateva secunde/minute pentru a efectua operații mentale asupra informațiilor), functiile executive si de orientare. In plus, trateaza mult mai bine simptomele de depresie, comparativ cu terapia standard.

Terapia prin muzica pentru bolnavii de Alzheimer

Beneficiile cantatului sunt mai pronuntate la pacientii cu dementa usoara si mai tineri, adica cei care au mai putin de 80 de ani. In schimb, efectele ascultarii muzicii se arata a fi mai semnificative la persoanele cu dementa severa.

In consecinta, aceste doua activitati muzicale influenteaza pozitiv persoanele suferinde de Alzheimer.

De altfel, numeroase lucrari de cercetare au demonstrat deja interesul muzicoterapiei in tratarea maladiei Alzheimer. In acest nou studiu, se arata ca nu toti pacientii se bucura totusi de aceleasi efecte ale tehnicii.

Muzicoterapia ar fi o practica inteleapta in lupta impotriva bolii Alzheimer si, prin urmare, o cale de urmat in acest domeniu, tinand cont de resursele limitate de ingrijire din sistemul public de sanatate.

De recomandat ca atunci cand ne intoarcem obositi acasa, sa ne intindem macar 10 minute pe pat, sa ascultam muzica linistitoare, ca sa ne putem continua activitatile de seara.

Exemple de melodii cu virtuti terapeutice pe care le putem folosi:

Simfonia “Din lumea noua”, de Dvorak (virtuti tonifiante); Lacul Lebedelor”, de Ceaikovski (virtuti relaxante) sau “Ave Verum” de Mozart (lista poate continua, dumneavoastra alegeti ce va place).
- See more at: http://www.secretele.com/2016/05/vreti-sa-aveti-o-memorie-mai-buna-si-sa.html#more

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »