ADEVARAT SAU FALS despre hrana si sanatate

Imagini pentru Carnea fiartă nu îngrașă?
> Carnea fiartă nu îngrașă?
> ADEVĂRAT.
> Prin fierbere, carnea
> devine ușor de digerat, însă trebuie pusă la fiert în
> apă clocotită pentru ca
> porii să se închidă imediat și toate substanțele
> nutritive să rămână în carne nu în apa de fiert.
>
> Oul fiert tare, este indigest?
> ADEVĂRAT.
> Albumina din albuș este o proteină ce se digeră doar
> dacă este fiartă, în schimb, gălbenușul devine indigest
> dacă este tare. Ideal,
> oul se mănâncă fiert moale sau cleios.
>
> Carnea de pui este mai sănătoasă decât cea de porc?
> DEPINDE.
> Dacă urmărim conținutul în grăsime trebuie
> evitată carnea de porc în cazul persoanelor cu colesterol
> și trigliceride
> crescute. În ceea ce privește persoanele anemice este bine
> de știut că fierul
> exista doar în carnea roșie. În cazul puilor se pune și
> problema de câți hormoni
> a fost nevoie ca să ajungă în timp record la greutatea
> unei găini. Părerea mea: carnea roșie, categoric.
>
> Mai bine pește decât carne de porc, vită sau pui?
> ADEVĂRAT.
> Peștele conţine proteine ca și celelalte tipuri de carne,
> dar este bogat în grăsimi nesaturate (cele sănătoase)
> și minerale și este mult
> mai ușor digerabil față de acestea. Peștele și fructele
> de mare sunt mai puțin
> calorice și de aceea este obligatoriu să mâncăm pește (
> de preferință proaspăt)
> de minim 3 ori/săptămână. Însă nimeni nu va fi certat
> dacă în fiecare zi va
> consuma pește. Vă mai amintiţi sloganul „nici o masă
> fără peste", ei bine nu era
> un slogan comunist.
>
> În spanac găsim mai mult fier decât în carne?
> FALS.
> Chiar dacă conținutul de fier în spanac și alte legume
> cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi
> absorbit în intestinul
> uman. Principala sursă de fier a omului este carnea, cât
> mai roșie și mai crudă,
> alături de organe precum ficatul și splina, depozite de
> fier atât la om, cât și
> la animale. Fierul din carne se absoarbe și mai bine în
> prezenta vitaminei C,
> deci o friptura în sânge alături de o salată verde e
> rețeta perfectă împotriva anemiei.
>
> Carnea nu conţine fibre?
> ADEVĂRAT.
> Din metabolismul cărnii
> nu rezulta nici un fel de reziduuri solide și, ca urmare,
> bolul alimentar
> trebuie completat cu legume proaspete și produse cereale,
> altfel exista riscul
> ca un regim bogat în carne să fie urmat de constipație.
>
> Carnea e responsabilă de gută?
> ADEVĂRAT.
> Toate alimentele bogate în purină (carne
> roșie, vânat, carne de animal tânăr - vițel, miel, dar
> și ciocolată), au ca
> rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulațiilor
> mici și apariția atacului de gută.
>
> Regimul proteic duce la slăbire rapidă?
> ADEVĂRAT.
> Se pot pierde în 2 săptămâni 5-7 kg prin consumul
> exclusiv de proteine, pentru că excesul de proteină se
> transformă foarte greu în
> grăsime. Există însă riscul de pierdere a masei
> musculare deoarece organismul
> este obligat să-și ardă proteinele constituționale
> pentru a obține puțină
> glucoză, ca sursă de energie și pentru buna funcționare
> a sistemului nervos.
>
> Cei care vor „mușchi" trebuie să mănânce carne?
> ADEVĂRAT.
> În condițiile unui efort fizic intens sau dacă este
> urmărită creșterea masei musculare prin sport este
> indicat să fie consumate în
> principal proteine de calitate superioara (carne, lapte,
> oua) ca materie primă
> pentru sinteza de aminoacizi. Aportul proteic trebuie să
> fie cu 30% mai mare.
> Similar, la femeile gravide sau care alăptează este nevoie
> de o creștere a ratei
> proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvată a
> embrionului și a fătului.
>
> Regimul vegetarian este mai sănătos?
> FALS
> Legumele și cerealele nu conțin toți aminoacizii esențiali, prin
> urmare, unele proteine ce
> au la baza acești aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul
> vegetarian duce și
> la o carență de vitamine, mai ales cele din grupul B și
> vitaminele liposolubile
> A, D, care se găsesc doar în produsele animale, ca să nu
> mai vorbim de fier și
> zinc. Este recomandat, ca soluție de mijloc, regimul
> lacto-vegetarian pentru a
> putea asigura organismului toate principiile alimentare de
> bază.
>
> ADEVĂRAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE
>
> Este adevărat că pâinea îngrașă?
> FALS.
> Nu pâinea îngrașă, ci produsele care sunt asociate cu ea.
> O felie de pâine are 80
> calorii, iar 1 felie de cașcaval are 180 calorii.
> Bineînțeles că 1 pâine
> întreagă îngrașă, dar 1-2 felii la masă sunt obligatorii.
>
> Pâinea prăjită e mai puțin calorică?
> FALS.
> O felie de pâine prăjită are exact același
> număr de calorii ca una proaspătă, deoarece prin prăjire
> se pierde numai apa, deci este mai ușoară ca greutate.
>
> Pâinea proaspătă „umflă" burta?
> ADEVĂRAT.
> În procesul tehnologic de pregătire al pâinii, se
> folosește drojdia de bere a cărei perioadă completă de
> fermentație este de 12
> ore. De aceea este recomandat să fie consumată pâine
> „veche" de 1
> zi.
>
> Grahamul sau pâinea cu tărâțe nu îngrașă?
> FALS.
> Pâinea neagră
> sau intermediară conţine mai multe tărâțe (fibre) care
> ajută digestia, însă
> conținutul caloric este ușor inferior pâinii albe (230
> calorii/100g față de 280
> calorii/100 g). Pâinea neagră (1 felie = 35g) este mai
> grea decât pâinea albă (1
> felie = 25 g) și în final se ajunge la echilibru, adică 1
> felie pâine albă 25 g
> = 1 felie, pâine neagră 35g = 80 calorii.
>
> Nu trebuie să asociem carnea cu pâinea sau cartofii?
> FALS.
> Alimentația corectă și sănătoasă prevede ca
> fiecare masă să conțină toate principiile alimentare,
> deci este normal ca
> proteinele din carne să fie asociate cu glucidele lente din
> garnitură pentru a
> se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine și
> carbohidrați se face pe
> perioade scurte, de maxim 2 săptămâni și are ca scop
> slăbirea rapidă (dar
> incorectă) dictată de probleme stricte de sănătate.
>
> Mierea este naturală, deci nu îngrașă?
> FALS.
> Mierea este naturală și sănătoasă, dar conţine
> fructoză și același număr de calorii ca și zahărul (4
> calorii / gram). Deoarece
> zahărul este cristalizat și ocupa volum mai mare se ajunge
> la ecuația
> paradoxală: 1 linguriță zahăr = 13 calorii, 1
> linguriță miere = 22 calorii.
> Mierea mai are și proprietatea de a stimula pofta de
> mâncare, prin urmare este
> recomandată copiilor și persoanelor subnutrite sau care
> și-au pierdut apetitul.
> În cazul în care vreți să folosiți miere la îndulcit,
> un vârf de linguriță este
> suficient, pentru că puterea de îndulcire este de 4 ori
> mai mare decât a
> zahărului.
>
> Zahărul brun este mai sănătos decât cel alb?
> ADEVĂRAT.
> Zahărul brun este extras din trestia de zahar și este mai
> puțin prelucrat și rafinat decât zahărul clasic obținut
> din sfeclă de zahar. Ca
> număr de calorii însă este identic.
>
> Zaharina este cancerigenă?
> FALS.
> Nu a fost demonstrată științific aceasta teorie, însă
> principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba
> gustul preparatelor
> la temperatură înaltă. Apariția îndulcitorilor
> sintetici pe bază de aspartam a
> rezolvat această problemă, aceștia fiind stabili termic.
> Fructoza lichidă este
> un alt îndulcitor natural ce poate substitui cu succes
> zaharul.
>
> Ciocolata pentru diabetici nu îngrașă?
> FALS.
> În diabet, pacienții prezintă un
> deficit de insulină și deci nu au voie să consume zahar.
> Dulciurile pentru
> diabetici sunt făcute cu fructoză pentru că ea este mai
> non-insulinogenă (nu
> determină descărcare în sânge de insulină). Prin
> urmare, obiectivul acestor
> produse este de a nu conţine zahar rapid și nu calorii mai
> puține. Ciocolata
> pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decât
> cea normală.
>
> Laptele cald băut seara te ajută să adormi?
> ADEVĂRAT.
> Senzația de foame și glicemia scăzută din sânge au ca
> efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate,
> slăbiciune musculară.
> Glucidele lente din lapte reușesc să rezolve această
> situație, cu un aport
> caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de bine ce
> urmează ne permite să adormim.
>
> O dieta fără dulciuri duce la depresie?
> ADEVĂRAT.
> Serotonina este o substanță care se secretă la nivelul
> creierului și dă „starea de bine". Mesele bogate
> în carbohidrați cresc nivelul
> serotoninei, dar același efect îl putem avea și cu 1
> porție de orez sau paste,
> nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispuși.
> Și cealaltă extrema
> este valabilă, dietele proteice pe lângă faptul că duc
> la depresie, pofta de
> dulciuri crește extrem de mult și există pericolul ca
> într-un moment de
> slăbiciune să înghițim 2 ciocolate întregi.
>
> ADEVĂRAT SAU FALS DESPRE LIPIDE
>
> Există colesterol „bun" și colesterol „rău"?
> ADEVĂRAT.
> În
> sânge exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de
> boli cardiovasculare și
> se reflectă de obicei în valoarea colesterolemiei. Este un
> colesterol „rău" a
> cărui valoare nu trebuie să depășească 200 mg/ml și
> care reflectă de obicei
> cantitatea de trigliceride (grăsimi) pe care le mâncăm.
> Fracțiunea „bună" a
> colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protecție
> cardiovasculară și cu
> valoare ideală de peste 50 mg/ml în sânge.
>
> Oul trebuie evitat pentru că este bogat în colesterol?
> FALS.
> Oul este un aliment complet ce conţine
> proteine de înaltă calitate (proteine etalon), numeroase
> vitamine (A, D, E, B)
> și fier alături de principala lui calitate - este
> colecisto-kinetic, adică duce
> la contracția vezicii biliare cu ..eliberarea de săruri
> biliare esențiale în
> digestie. Colesterolul din ou nu duce la creșterea
> colesterolului din sânge,
> deci nu există contraindicație absolută de a consuma ouă
> în dislipidemii.
>
> Anumite uleiuri nu au colesterol?
> ADEVĂRAT.
> Colesterolul există doar în produsele animale, ca
> urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu conţine
> colesterol. Sloganul „fără
> colesterol" afișat de anumite etichete este pur
> publicitar, uleiurile nu conțin
> colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu
> a grăsimilor animale (unt, slănină).
>
> Uleiul de măsline este mai sănătos?
> ADEVĂRAT.
> Uleiul de măsline conţine acizi grași nesaturați cu rol
> protector pentru inima, în timp ce uleiul de floarea
> soarelui este bogat în
> vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de măsline este
> stabilitatea
> termică, adică posibilitatea de a fi încălzit la
> temperaturi foarte mari fără
> a-și modifica structura. Este corect prin urmare ca
> prăjelile să fie făcute în
> ulei de măsline, uleiul de floarea soarelui se descompune
> în produși toxici – acetil-colina.
>
> Margarina este mai sănătoasă decât untul?
> FALS.
> Margarina este un produs inferior (și, evident, mai ieftin)
> obținut prin solidificarea forțată a uleiurilor vegetale,
> care sunt transformate
> din starea lor naturală lichidă în stare solidă cu
> ajutorul hidrogenizării. În
> jurul acestui proces pot apărea accidente din care rezultă
> acizi grași în forma
> „trans", care sunt cancerigeni. Este de preferat să
> consumăm un unt de calitate
> superioară, bogat în vitaminele A, D și E în cantitate
> mai mică, decât să apelăm
> la margarină. Și nu uitați: caloriile sunt aceleași!
>
> Uleiul de pește este sănătos?
> ADEVĂRAT.
> Grăsimea din pește este o grăsime specială ce conţine
> acizi grași nesaturați cu rol protector cardiovascular.
> Din păcate, la noi în
> țară nu se consumă suficient pește și de aceea este
> recomandat ca peștele și
> fructele de mare să existe de cel puțin 3-4 ori în meniul
> nostru săptămânal. De
> preferat peștele proaspăt (nu conservele) și sălbatic
> (nu de crescătorie), iar
> uleiul de pește trebuie folosit în cazuri de strictă
> necesitate, altfel poate
> duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulți.
>
> Alunele și nucile hrănesc creierul?
> ADEVĂRAT.
> 10 nuci sau alune consumate zilnic hrănesc
> celula nervoasă și ne ajută să fim „mai deștepți"
>
> Există alimente care cresc colesterolul?
> FOARTE ADEVĂRAT.
> Acestea sunt zahărul rafinat, deci
> toate dulciurile, grăsimile animale (slănină, unt,
> smântână), margarină, CAFEAUA
> și FUMATUL. Produsele care scad colesterolul sunt:
> fructele, legumele,
> cerealele, soia, grăsimea din pește, laptele și produsele
> lactate degresate,
> uleiul de porumb, măsline, CEAPA, USTUROIUL ȘI ARDEIUL
> IUTE.
>
> Brânza nu îngrașă?
> FALS.
> Brânza este cel mai mare pericol pentru siluetă, ea
> conţine
> până la 80% grăsime. O felie de cașcaval este
> echivalentă cu 3 felii de pâine,
> așa că nu va amăgiți mâncând telemea cu roșii, nu o
> să slăbiți prea tare.
>




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »