| 
     
   Ca fiecare
    medicament, si plantele medicinale au contraindicatii si efecte secundare
    atunci cand nu se respecta doza (se supradozeaza). Comparativ cu
    preparatele medicinale chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai
    putine reactii adverse si complicatii. Din aceasta cauza unii oameni
    considera ca folosirea plantelor este complet inofensiva, indiferent de
    modul lor de administrare. 
    Nu asa stau lucrurile in realitate. Ca si in cazul tratamentelor cu
    pastile, si administrarea plantelor necesita respectarea stricta a dozelor
    si termenilor. Depasirea lor provoaca deseori diferite dereglari in
    functionarea echilibrata a organismului, si anume : 
 
      - Aloea provoaca in unele cazuri inflamatia
    intestinului gros, afluxul de sange la organele bazinului mic, inhiba
    peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale ficatului, rinichilor si
    vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta planta. 
- Armurariul nu se
    foloseste in cazurile de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea
    sangelui crescuta. 
- Barba - ursului (multi o
    cunosc drept coada calului) in caz de supradozare apar dureri
    de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita cu moderatie de
    catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de rinichi. 
- Baile de namol (peloidoterapia,
    fangoterapia) imbunatatesc metabolismul organismului in general, stimuland
    functionarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic) in
    cazuri de: afectiuni oncologice, mioame, tuberculoza activa, tiroidoza,
    imediat dupa un infarct miocardic, in timpul sarcinii, in procesele
    inflamatorii acute. 
- Castanul, supradozat
    folosit sub forma de flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale
    degetelor de la maini. 
- Cimbrisorul in cantitati foarte mari duce
    la hiperfunctia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor insarcinate si
    in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita,
    aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala). 
- Catina alba este
    contraindicata pentru bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree
    cronica. La barbati, catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa,
    iar la femei mastopatie datorita continutului de fitohormoni. In caz de
    astm bronsic si in alte cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in
    cantitati mari in catina alba, poate provoca alergie. 
- Coada soricelului poate
    provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita. 
- Echinacea nu se recomanda in cazuri de
    imbolnaviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza
    multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante
    compozite. 
  
- Florile de tei supradozate, folosite
    in ceai dau complicatii la inima daca se bea mai mult de o luna, de doua
    ori pe an. Pauza intre doua cure trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni. 
  
- Hameiul, folosit in
    cantitati mari, duce la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma,
    dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului
    digestiv. 
- Iarba mare ridica
    tensiunea. 
- Imortela, folosita in
    doze mari, ridica tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a
    functiilor ficatului. 
- Inul, sub forma de
    seminte, provoaca diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei
    saptamani) actioneaza negativ in cazuri de colecistita si hepatita. 
- Ginsengul nu se
    recomanda bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infectii,
    hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inima,
    dezvoltare sexuala prematura (mai ales la fete). Supradozarea duce la
    scaderea potentei. 
- Laptisorul de matca nu
    se foloseste in caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale). 
- Laminaria (alge marine)
    - supradozata, folosita timp indelungat, duce la osteoporoza. 
- Macesul, atat de
    cunoscut, provoaca distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi,
    diaree, daca e folosit excesiv. 
- Matasea de porumb in
    cantitati mari inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii,
    dar in doze mici il stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si
    tromboflebita. 
- Melisa nu se foloseste
    in caz de hipotensiune. 
- Mustarul este
    contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei. 
- Paducelul, in doze mari
    provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme
    intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului
    sau tincturilor cu paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar
    colici intestinale. 
- Patlagina si semintele
    ei, in caz de supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt contraindicate
    bolnavilor de ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta,
    patlagina se foloseste cu succes in tratarea acestor boli. 
- Patrunjelul agraveaza
    durerile de cap iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si
    mamelor care alapteaza. Consumarea lui duce la eliminari in exces de
    potasiu, care trebuie recuperat consumand alimente bogate in acest element. 
- Pelinul, in cantitati
    foarte mari provoaca spasme, halucinatii, tulburari psihice. 
- Sunatoarea ridica tensiunea arteriala,
    provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scaderea
    potentei daca o folositi un timp indelungat. Folosind pojarnita nu aveti voie sa folositi inhalatori
    pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra de fan. Nu sunt
    compatibile produse ca: berea,
    cafeaua, bobul, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul. 
- Menta nu se recomanda pentru bolnavii cu
    hipotensiune, aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea
    indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare,
    si ca rezultat la incontinenta
    urinara. Uneori duce si la scaderea potentei. Menta proaspata are toxicitate redusa si este indicat a fi folosita in ceaiuri. 
  
- Podbalul este interzis
    categoric celor cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri
    abdominale, greata, stari febrile, icter. 
- Pungulita de camp este
    contraindicata femeilor insarcinate. 
- Rostopasca este o
    planta minune care a salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a plantei provoaca greata, voma,
    inhibarea centrului respirator, paralizie spinala, crampe musculare. 
- Salvia nu se
    administreaza mai mult de 2 luni la
    rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate
    si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna. 
- Socul, boabele de soc,
    folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului
    asociata cu stari de voma, arsuri la
    stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii. Este
    contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producand iritatii ale colonului. 
-  Stejarul - coaja lui se foloseste
    in medicina populara pentru tratarea
    diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru gargara duce la scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern in doze
    mari provoaca scaderea apetitului, voma, colica renala. 
  
- Stevia este contraindicata
    bolnavilor de tuberculoza. Uneori provoaca uremie. 
- Troscotul, in doze
    mari, intareste tonusul uterului, coagulabilitatea sangelui. Nu se
    recomanda pentru femeile insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute
    ale rinichilor sau vezicii urinare. 
- Urzica, in cantitati mari, duce la marirea
    coagulabilitatii sangelui. Nu se recomanda pentru bolnavii cu hipertensiune
    arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular. Se interzice in caz
    de hemoragie uterina provocata de fibroame
    si mioame. La varstnici poate agrava
    tromboflebita. 
- Valeriana (odoleanul),
    folosita timp indelungat, duce
    la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, schimbari in functionarea inimii,
    scaderea capacitatii de munca. 
    -   in caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin. 
- Vetricea este
    contraindicata femeilor insarcinate si copiilor mici deoarece ridica
    tensiunea daca e folosita in cantitati mari. 
- Preparatele diuretice
    supradozate, consumate un timp indelungat, pot provoca dereglarea
    ritmului cardiac si edem cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care
    scad tensiunea si cele pentru inima cu suc de grepfrut. Aceasta
    duce la intoxicarea organismului si la alte urmari grave. 
  
Folosirea plantelor medicinale in
    vindecarea copiilor cere o atentie deosebita si cunostinte aprofundate de
    fitoterapie. Trebuie consultat si medicul pediatru. 
    De pilda, adultii usor excitabili folosesc cu rezultate foarte bune talpa
    gastei si valeriana (odolean). Pentru copiii cu
    aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele mentionate mai sus.
    Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii poate duce la oprirea cresterii si la caderea parului. 
Ceaiul din flori de tei cu miere
    de albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu sufera
    cu inima si nu au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara. La
    unii copii ceaiul provoaca ridicarea brusca a tensiunii. 
Am incercat sa arat ca tratamentul cu plante medicinale nu
    este atat de inofensiv cum ar parea la prima vedere. Asta nu inseamna ca
    trebuie sa disperati si sa renuntati la fitoterapie. 
Natura este farmacia Domnului si nu putem
    sa nu apelam la ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca
    numai sanatate si bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile
    medicului fitoterapeut, sa nu depasiti dozele si termenele propuse in
    retete si sa faceti pauzele necesare intre seriile de tratamente. 
Uneori medicii spun: "este tarziu". Natura insa
    niciodata nu spune "este tarziu"; ea are leacuri pentru orice
    stadiu al maladiei si permanent ne intinde o mana de ajutor, propunandu-ne
    diferite solutii. 
 
    PRODUSE ALIMENTARE 
Nu numai plantele medicinale, ci si
    produsele care se folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele
    - contin compusi care pot avea un efect puternic asupra unui organism
    bolnav. 
    -  Apa. Evitati prepararea ceaiurilor folosind apa de
    la robinet. Amestecata cu clor - un element foarte activ si agresiv, a
    carui folosire a fost interzisa in toate tarile civilizate - poate provoca
    niste combinatii chimice nedorite. 
- Apa fiarta nu se
    foloseste dupa mai mult de 24 de ore
    dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva. Apa fiarta capata o
    structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea permanenta poate provoca
    litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de
    ceai, supa, etc. 
- Bauturile ambalate in
    cutii de aluminiu (bere, pepsi si altele) contin un conservant care
    provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii
    care beau mai mult de 5 cutii pe zi
    risca sa se aleaga nu numai cu o "burta mare" ci si cu impotenta
    si cu marirea sanilor. 
-  Berea este o
    bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de barbati. Dar
    trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina anumite substante
    care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului (apetitului
    sexual). 
- Bobul si fasolea consumate
    timp indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de picioare si uneori
    la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile de fasole,
    recomandat mai ales celor bolnavi de diabet
    zaharat, reduce intr-adevar nivelul zaharului din sange cu 35%, dar
    daca se supradozeaza, tot cu 35% se inrautateste si vederea bolnavului. 
- Bostanul si dovleceii contin
    alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a
    semintelor poate provoca uneori
    furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta,
    in ulcerul stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in formele
    grave de diabet zaharat. 
- Branza de vaci se va consuma in cantitati
    cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi. 
- Cartofii consumati in cantitati mari nu
    se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta. 
- Ceapa, in cantitati
    mari, duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului
    cardiovascular. Este contraindicata
    celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer
    stomacal si duodenal. 
- Ciocolata este
    contraindicata persoanelor cu afectiuni hepatice. 
- Compotul de caise uscate sau proaspete nu
    e bun in cazul celor cu afectiuni
    stomacale. 
- Curmalele nu se
    recomanda bolnavilor care au afectiuni ale
    sistemului digestiv. 
- Alimentele de orice fel care au mucegait trebuie aruncate. Mucegaiul produce
    toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin nici un fel de fierbere. 
- Drojdiile sunt necesare
    organismului uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea
    normala a sistemului nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite
    cu atentie. Ele trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune,
    a celor cu afectiuni ale tractului digestiv. 
- Hreanul irita membrana
    mucoasa a tractului digestiv. 
- Laptele, consumat rece,
    deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului,
    el trebuie incalzit putin, trebuie
    consumat pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l cat mai mult timp
    in gura inainte de a-l inghiti. 
- Lactatele, inclusiv
    smantana, sunt contraindicate celor
    cu afectiuni hepatice. 
- Margarina contine multe
    transizomere - acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea
    fermentilor, schimband si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in
    sange, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic. 
- Mararul, folosit
    indelungat si in cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade
    apetitul sexual la barbati. 
- Menta si mentolul
    consumate in exces, constituie un impediment pentru femeile care vor sa
    ramana insarcinate. 
- Morcovul poate fi o otrava
    pentru fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de
    tigara, betacarotenul provoaca aparitia cancerului. 
- Nucile, consumate in
    cantitati mari, provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din
    creier si dureri de cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci
    pe zi (4 nuci pe zi este doza optima).
    Folosirea interna a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina
    din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie
    folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoaca
    fluiditate sanguina (subtierea sangelui): flori de boz, de castan, de tei,
    radacini de dud sau de zmeura. De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca aciditatea sucului
    gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie intestinala, doar dupa
    masa fiind indicata consumarea lor. 
- Painea graham este
    foarte buna pentru slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea
    organismului. Dar graul se stropeste de cateva ori pe an cu substante
    chimice. Aproape toate toxinele se
    regasesc in invelisul graului, care este prezent in graham. 
- Pepenele galben nu se
    recomanda mamelor care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de
    asemenea, nu se recomanda celor care
    sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie,
    diaree. 
- Produsele apicole, mai ales veninul
    de albina, nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva zile
    inainte de folosirea veninului de la albina, se renunta la orice fel de
    alcool, inclusiv berea. 
- Rodiile - supradozate inrautatesc vederea, strica smaltul
    dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in unele cazuri
    vertij, crampe musculare, slabiciune. 
- Rosiile nu se consuma
    atunci cand bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice. Se va
    reduce la minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic, menstre
    dureroase, boli ginecologice, diateza urica, litiaza renala. 
- Sorbitolul (inlocuitor
    al zaharului) poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat
    femeilor insarcinate. 
- Scortisoara nu este
    indicata femeilor insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum
    si celor cu pielea foarte sensibila. 
- Semintele de floarea soarelui consumate
    in exces pot provoca leucoree. 
- Smantana are multiple
    calitati, dar supradozata este
    contraindicata in cazurile de ulcer
    stomacal sau intestinal, gastrita hiperacida, obezitate. 
- Strugurii si stafidele,
    consumate impreuna cu alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa
    care se bea lapte sau apa minerala, produc deranjamente ale functionarii
    stomacului. 
- Sucul de sfecla rosie,
    consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale
    vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul
    de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors. Este de
    dorit sa fie amestecat si cu
    alte sucuri (morcovi, mere, varza). 
- Uleiurile volatile (eterice)
    sunt substante medicinale puternice si se folosesc in medicina naturista de
    mai bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in aromoterapie sunt
    contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic,
    epilepsie, hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri
    cardiace, infarcturi de miocard si accidente vasculare cerebrale. 
- Usturoiul irita mucoasa
    tractului digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator si
    provoaca uneori diaree si voma. 
- Vinetele acumuleaza o
    substanta otravitoare (toxica), solanina.
    Pentru a le consuma fara grija, inainte de preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita. 
- Vitamina A, in doze
    mari, provoaca caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui. 
- Zaharul este contraindicat femeilor
    insarcinate, deoarece scade nivelul
    calciului. 
 
    Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg, "Foamea terapeutica (Nestoterapie)",
    a capatat o raspandire tot mai mare moda "rabdarii de foame", ca
    metoda de tratament. Adevarul este ca, metoda poate fi folositoare, dar are
    si contraindicatii; nu se foloseste categoric pana la varsta de 18 ani. Nu
    se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de tuberculoza acuta,
    ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet zaharat, ciroza hepatica,
    scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli psihice si ale
    sistemului nervos, precum si in
    cazul batranilor, a persoanelor slabe si a celor care sufera de
    epuizare. 
-Pentru copii sunt contraindicate
    categoric bauturile de tip "Cola" si
    alte bauturi carbogazoase, mai
    ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea mai mult de 1,5 l din aceste bauturi, pe saptamana, in
    organism apare o lipsa de calciu considerabila,
    ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De asemenea, apar dereglari ale
    somnului, si toata ziua copilul nu se simte bine. Creste, de asemenea,
    starea lui de nervozitate ca si starea de stres. Mai mult decat atat,
    cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce va conduce in
    viitor, la imbolnaviri mai serioase. 
Ceaiul verde. Vreau sa va povestesc cateva cuvinte
    despre ceaiul verde care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca
    bautura ci si ca un medicament cu
    proprietati deosebit de puternice. Ceaiul verde previne cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii
    vaselor sanguine, scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si
    stresul, incetineste procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte
    multe virtuti dar, totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat celor cu
    predispozitie la lipotimie, gastrita
    cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Produce dureri in zona
    stomacului. 
    Daca mamele care alapteaza copii
    consuma mult ceai concentrat (inclusiv cel negru) seara, o parte din
    cofeina trece in laptele matern provocand insomnii copiilor. 
    La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima
    faza tensiunea creste putin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva
    ore tensiunea scade accentuat, apare senzatia de slabiciune, scade tonusul
    vaselor sanguine. In cazul lor este mai indicata folosirea ceaiului negru
    care creste tensiunea arteriala si mareste tonusul vaselor capilare. 
    Folosirea ceaiului verde este
    indicata, dar in cantitati mici si in concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai (verde sau negru) trebuie sa
    aiba simtul masurii si dozele
    proprii, care sa nu-i afecteze starea sanatatii. Depasirea masurilor
    duce uneori la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite. 
-Aspirina. Cei care consuma
    zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea uneori are efecte in organism ca si
    alcoolul, ducand la distrugerea
    ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului,
    iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice. Aspirina
    poate fi inlocuita cu 4 rosii
    ecologice consumate in fiecare zi sau ceai
    din coaja de salcie. 
-Preparatele pe baza de propolis facute in
    casa nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul
    folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta
    isi pierde proprietatile terapeutice. 
 
    Inteleptii anticii spuneau: "Daca te-ai imbolnavit, schimba-ti modul de
    viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia. Daca nici asta nu
    ajuta, incepe sa te tratezi." 
  
Intr-adevar, multe tratamente cer neaparat schimbarea
    regimului alimentar, cand trebuie excluse, sau doar reduse la minimum,
    unele alimente din meniul zilnic. Iata cateva exemple de alimente al caror
    consum trebuie exclus sau redus din alimentatia zilnica: 
 
    - Afectiuni gastro-intestinale acute si inflamatorii:
    varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi, curmale. Ardeiul gras se
    poate consuma numai in cantitati mici; 
- Ulcer stomacal -
    castraveti murati, ardei capia, ceapa, usturoi, pepenele galben, morcov; 
- Duodenita, gastrita -
    portocale, pepene verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie,
    coarne, usturoi, ridiche de toamna (neagra), pere, hrean, stevie; 
- Colita si diaree -
    nuci, struguri, varza, hrean, pepene verde; 
- Pancreatita, enterocolita -
    portocale, lamaie, ridichi timpurii si de toamna; 
- Afectiunile sistemului
    cardiovascular cu edem - sare, struguri, pepene verde, muraturi,
    stevie, ceapa si produse care provoaca balonarea: soia, fasole, mazare,
    paine alba; 
- Hipertonie vasculara -
    ginseng si alte plante energizante, sunatoare, struguri, sare; 
- Obezitate - piersici,
    nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste
    fainoase; 
- Nefrita, afectiuni
    renale - zmeura sub orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean,
    stevie, ceapa, usturoi, ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi,
    frunza de dafin, salvie si vetrice; 
- Litiaza biliara -
    rosii, vinete, fasole; 
- Boli ale aparatului locomotor -
    bob, fasole, spanac, stevie, piper negru, mirodenii; 
- Coagulabilitatea sangelui marita -
    porumb, coada soricelului si urzica. 
  
 
    Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui. Trebuie sa se ia
    in considerare si ce medicamente foloseste. 
De exemplu, folosind preparate care sunt asemanatoare
    proteinelor (clofelina, teofilina, tetraciclina, digitoxina), trebuie sa
    renuntati la produse care contin proteine. Interactiunea
    moleculara dintre ele este atat de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de vindecare scontat. Si
    invers, folosirea preparatelor hormonale presupune consumarea a cat mai
    multor alimente care contin proteine: branza de vaci, ficat, peste, carne
    slaba, etc. 
-Mancarea grasa scade efectul medicamentelor
    pentru vindecarea stomacului si intestinelor: antihelmitincelor,
    sulfanilamidicilor, fenilsalitilatului. 
    Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen, metronidazol,
    anticoagulante, alimentele grase sunt indicate. 
Combinatia nereusita de medicamente si alimente poate
    provoca si o criza de hipertensiune. Asta se intampla cand
    bolnavul ia medicamente pentru scaderea tensiunii si mananca muraturi si carne sau peste
    afumat, sau consuma antidepresive impreuna cu vin tare,
    bere, cascaval afumat, cafea, fasole, banane. 
Nu se recomanda combinarea medicamentelor cu invelisul
    acidorezistent cu laptele. Calciul din lactate opreste absobtia
    preparatelor analoage tetraciclinei. 
E bine sa mai
    stiti si ca, vesela din cristal de pe rafturi, reprezinta
    un real pericol radioactiv. Cristalul focalizeaza emisia de unde electromagnetice si
    indreapta (reflecta) fascicolele daunatoare spre oamenii aflati in camera.
    Dar nu va grabiti sa aruncati toate vasele de cristal. Daca nu vreti sa le
    pastrati in cutii, puneti in fiecare pahar 2 - 3 alune, boabe de
    fasole sau o castana, pentru neutralizare. 
 | 
   
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu