Ca fiecare
medicament, si plantele medicinale au contraindicatii si efecte secundare
atunci cand nu se respecta doza (se supradozeaza). Comparativ cu
preparatele medicinale chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai
putine reactii adverse si complicatii. Din aceasta cauza unii oameni
considera ca folosirea plantelor este complet inofensiva, indiferent de
modul lor de administrare.
Nu asa stau lucrurile in realitate. Ca si in cazul tratamentelor cu
pastile, si administrarea plantelor necesita respectarea stricta a dozelor
si termenilor. Depasirea lor provoaca deseori diferite dereglari in
functionarea echilibrata a organismului, si anume :
- Aloea provoaca in unele cazuri inflamatia
intestinului gros, afluxul de sange la organele bazinului mic, inhiba
peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale ficatului, rinichilor si
vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta planta.
- Armurariul nu se
foloseste in cazurile de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea
sangelui crescuta.
- Barba - ursului (multi o
cunosc drept coada calului) in caz de supradozare apar dureri
de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita cu moderatie de
catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de rinichi.
- Baile de namol (peloidoterapia,
fangoterapia) imbunatatesc metabolismul organismului in general, stimuland
functionarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic) in
cazuri de: afectiuni oncologice, mioame, tuberculoza activa, tiroidoza,
imediat dupa un infarct miocardic, in timpul sarcinii, in procesele
inflamatorii acute.
- Castanul, supradozat
folosit sub forma de flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale
degetelor de la maini.
- Cimbrisorul in cantitati foarte mari duce
la hiperfunctia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor insarcinate si
in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita,
aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala).
- Catina alba este
contraindicata pentru bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree
cronica. La barbati, catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa,
iar la femei mastopatie datorita continutului de fitohormoni. In caz de
astm bronsic si in alte cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in
cantitati mari in catina alba, poate provoca alergie.
- Coada soricelului poate
provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
- Echinacea nu se recomanda in cazuri de
imbolnaviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza
multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante
compozite.
- Florile de tei supradozate, folosite
in ceai dau complicatii la inima daca se bea mai mult de o luna, de doua
ori pe an. Pauza intre doua cure trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni.
- Hameiul, folosit in
cantitati mari, duce la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma,
dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului
digestiv.
- Iarba mare ridica
tensiunea.
- Imortela, folosita in
doze mari, ridica tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a
functiilor ficatului.
- Inul, sub forma de
seminte, provoaca diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei
saptamani) actioneaza negativ in cazuri de colecistita si hepatita.
- Ginsengul nu se
recomanda bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infectii,
hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inima,
dezvoltare sexuala prematura (mai ales la fete). Supradozarea duce la
scaderea potentei.
- Laptisorul de matca nu
se foloseste in caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale).
- Laminaria (alge marine)
- supradozata, folosita timp indelungat, duce la osteoporoza.
- Macesul, atat de
cunoscut, provoaca distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi,
diaree, daca e folosit excesiv.
- Matasea de porumb in
cantitati mari inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii,
dar in doze mici il stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si
tromboflebita.
- Melisa nu se foloseste
in caz de hipotensiune.
- Mustarul este
contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei.
- Paducelul, in doze mari
provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme
intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului
sau tincturilor cu paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar
colici intestinale.
- Patlagina si semintele
ei, in caz de supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt contraindicate
bolnavilor de ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta,
patlagina se foloseste cu succes in tratarea acestor boli.
- Patrunjelul agraveaza
durerile de cap iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si
mamelor care alapteaza. Consumarea lui duce la eliminari in exces de
potasiu, care trebuie recuperat consumand alimente bogate in acest element.
- Pelinul, in cantitati
foarte mari provoaca spasme, halucinatii, tulburari psihice.
- Sunatoarea ridica tensiunea arteriala,
provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scaderea
potentei daca o folositi un timp indelungat. Folosind pojarnita nu aveti voie sa folositi inhalatori
pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra de fan. Nu sunt
compatibile produse ca: berea,
cafeaua, bobul, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul.
- Menta nu se recomanda pentru bolnavii cu
hipotensiune, aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea
indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare,
si ca rezultat la incontinenta
urinara. Uneori duce si la scaderea potentei. Menta proaspata are toxicitate redusa si este indicat a fi folosita in ceaiuri.
- Podbalul este interzis
categoric celor cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri
abdominale, greata, stari febrile, icter.
- Pungulita de camp este
contraindicata femeilor insarcinate.
- Rostopasca este o
planta minune care a salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a plantei provoaca greata, voma,
inhibarea centrului respirator, paralizie spinala, crampe musculare.
- Salvia nu se
administreaza mai mult de 2 luni la
rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate
si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna.
- Socul, boabele de soc,
folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului
asociata cu stari de voma, arsuri la
stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii. Este
contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producand iritatii ale colonului.
- Stejarul - coaja lui se foloseste
in medicina populara pentru tratarea
diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru gargara duce la scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern in doze
mari provoaca scaderea apetitului, voma, colica renala.
- Stevia este contraindicata
bolnavilor de tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
- Troscotul, in doze
mari, intareste tonusul uterului, coagulabilitatea sangelui. Nu se
recomanda pentru femeile insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute
ale rinichilor sau vezicii urinare.
- Urzica, in cantitati mari, duce la marirea
coagulabilitatii sangelui. Nu se recomanda pentru bolnavii cu hipertensiune
arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular. Se interzice in caz
de hemoragie uterina provocata de fibroame
si mioame. La varstnici poate agrava
tromboflebita.
- Valeriana (odoleanul),
folosita timp indelungat, duce
la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, schimbari in functionarea inimii,
scaderea capacitatii de munca.
- in caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin.
- Vetricea este
contraindicata femeilor insarcinate si copiilor mici deoarece ridica
tensiunea daca e folosita in cantitati mari.
- Preparatele diuretice
supradozate, consumate un timp indelungat, pot provoca dereglarea
ritmului cardiac si edem cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care
scad tensiunea si cele pentru inima cu suc de grepfrut. Aceasta
duce la intoxicarea organismului si la alte urmari grave.
Folosirea plantelor medicinale in
vindecarea copiilor cere o atentie deosebita si cunostinte aprofundate de
fitoterapie. Trebuie consultat si medicul pediatru.
De pilda, adultii usor excitabili folosesc cu rezultate foarte bune talpa
gastei si valeriana (odolean). Pentru copiii cu
aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele mentionate mai sus.
Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii poate duce la oprirea cresterii si la caderea parului.
Ceaiul din flori de tei cu miere
de albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu sufera
cu inima si nu au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara. La
unii copii ceaiul provoaca ridicarea brusca a tensiunii.
Am incercat sa arat ca tratamentul cu plante medicinale nu
este atat de inofensiv cum ar parea la prima vedere. Asta nu inseamna ca
trebuie sa disperati si sa renuntati la fitoterapie.
Natura este farmacia Domnului si nu putem
sa nu apelam la ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca
numai sanatate si bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile
medicului fitoterapeut, sa nu depasiti dozele si termenele propuse in
retete si sa faceti pauzele necesare intre seriile de tratamente.
Uneori medicii spun: "este tarziu". Natura insa
niciodata nu spune "este tarziu"; ea are leacuri pentru orice
stadiu al maladiei si permanent ne intinde o mana de ajutor, propunandu-ne
diferite solutii.
PRODUSE ALIMENTARE
Nu numai plantele medicinale, ci si
produsele care se folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele
- contin compusi care pot avea un efect puternic asupra unui organism
bolnav.
- Apa. Evitati prepararea ceaiurilor folosind apa de
la robinet. Amestecata cu clor - un element foarte activ si agresiv, a
carui folosire a fost interzisa in toate tarile civilizate - poate provoca
niste combinatii chimice nedorite.
- Apa fiarta nu se
foloseste dupa mai mult de 24 de ore
dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva. Apa fiarta capata o
structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea permanenta poate provoca
litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de
ceai, supa, etc.
- Bauturile ambalate in
cutii de aluminiu (bere, pepsi si altele) contin un conservant care
provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii
care beau mai mult de 5 cutii pe zi
risca sa se aleaga nu numai cu o "burta mare" ci si cu impotenta
si cu marirea sanilor.
- Berea este o
bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de barbati. Dar
trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina anumite substante
care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului (apetitului
sexual).
- Bobul si fasolea consumate
timp indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de picioare si uneori
la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile de fasole,
recomandat mai ales celor bolnavi de diabet
zaharat, reduce intr-adevar nivelul zaharului din sange cu 35%, dar
daca se supradozeaza, tot cu 35% se inrautateste si vederea bolnavului.
- Bostanul si dovleceii contin
alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a
semintelor poate provoca uneori
furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta,
in ulcerul stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in formele
grave de diabet zaharat.
- Branza de vaci se va consuma in cantitati
cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi.
- Cartofii consumati in cantitati mari nu
se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.
- Ceapa, in cantitati
mari, duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului
cardiovascular. Este contraindicata
celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer
stomacal si duodenal.
- Ciocolata este
contraindicata persoanelor cu afectiuni hepatice.
- Compotul de caise uscate sau proaspete nu
e bun in cazul celor cu afectiuni
stomacale.
- Curmalele nu se
recomanda bolnavilor care au afectiuni ale
sistemului digestiv.
- Alimentele de orice fel care au mucegait trebuie aruncate. Mucegaiul produce
toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin nici un fel de fierbere.
- Drojdiile sunt necesare
organismului uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea
normala a sistemului nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite
cu atentie. Ele trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune,
a celor cu afectiuni ale tractului digestiv.
- Hreanul irita membrana
mucoasa a tractului digestiv.
- Laptele, consumat rece,
deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului,
el trebuie incalzit putin, trebuie
consumat pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l cat mai mult timp
in gura inainte de a-l inghiti.
- Lactatele, inclusiv
smantana, sunt contraindicate celor
cu afectiuni hepatice.
- Margarina contine multe
transizomere - acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea
fermentilor, schimband si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in
sange, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.
- Mararul, folosit
indelungat si in cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade
apetitul sexual la barbati.
- Menta si mentolul
consumate in exces, constituie un impediment pentru femeile care vor sa
ramana insarcinate.
- Morcovul poate fi o otrava
pentru fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de
tigara, betacarotenul provoaca aparitia cancerului.
- Nucile, consumate in
cantitati mari, provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din
creier si dureri de cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci
pe zi (4 nuci pe zi este doza optima).
Folosirea interna a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina
din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie
folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoaca
fluiditate sanguina (subtierea sangelui): flori de boz, de castan, de tei,
radacini de dud sau de zmeura. De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca aciditatea sucului
gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie intestinala, doar dupa
masa fiind indicata consumarea lor.
- Painea graham este
foarte buna pentru slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea
organismului. Dar graul se stropeste de cateva ori pe an cu substante
chimice. Aproape toate toxinele se
regasesc in invelisul graului, care este prezent in graham.
- Pepenele galben nu se
recomanda mamelor care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de
asemenea, nu se recomanda celor care
sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie,
diaree.
- Produsele apicole, mai ales veninul
de albina, nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva zile
inainte de folosirea veninului de la albina, se renunta la orice fel de
alcool, inclusiv berea.
- Rodiile - supradozate inrautatesc vederea, strica smaltul
dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in unele cazuri
vertij, crampe musculare, slabiciune.
- Rosiile nu se consuma
atunci cand bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice. Se va
reduce la minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic, menstre
dureroase, boli ginecologice, diateza urica, litiaza renala.
- Sorbitolul (inlocuitor
al zaharului) poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat
femeilor insarcinate.
- Scortisoara nu este
indicata femeilor insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum
si celor cu pielea foarte sensibila.
- Semintele de floarea soarelui consumate
in exces pot provoca leucoree.
- Smantana are multiple
calitati, dar supradozata este
contraindicata in cazurile de ulcer
stomacal sau intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.
- Strugurii si stafidele,
consumate impreuna cu alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa
care se bea lapte sau apa minerala, produc deranjamente ale functionarii
stomacului.
- Sucul de sfecla rosie,
consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale
vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul
de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors. Este de
dorit sa fie amestecat si cu
alte sucuri (morcovi, mere, varza).
- Uleiurile volatile (eterice)
sunt substante medicinale puternice si se folosesc in medicina naturista de
mai bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in aromoterapie sunt
contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic,
epilepsie, hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri
cardiace, infarcturi de miocard si accidente vasculare cerebrale.
- Usturoiul irita mucoasa
tractului digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator si
provoaca uneori diaree si voma.
- Vinetele acumuleaza o
substanta otravitoare (toxica), solanina.
Pentru a le consuma fara grija, inainte de preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita.
- Vitamina A, in doze
mari, provoaca caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.
- Zaharul este contraindicat femeilor
insarcinate, deoarece scade nivelul
calciului.
Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg, "Foamea terapeutica (Nestoterapie)",
a capatat o raspandire tot mai mare moda "rabdarii de foame", ca
metoda de tratament. Adevarul este ca, metoda poate fi folositoare, dar are
si contraindicatii; nu se foloseste categoric pana la varsta de 18 ani. Nu
se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de tuberculoza acuta,
ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet zaharat, ciroza hepatica,
scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli psihice si ale
sistemului nervos, precum si in
cazul batranilor, a persoanelor slabe si a celor care sufera de
epuizare.
-Pentru copii sunt contraindicate
categoric bauturile de tip "Cola" si
alte bauturi carbogazoase, mai
ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea mai mult de 1,5 l din aceste bauturi, pe saptamana, in
organism apare o lipsa de calciu considerabila,
ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De asemenea, apar dereglari ale
somnului, si toata ziua copilul nu se simte bine. Creste, de asemenea,
starea lui de nervozitate ca si starea de stres. Mai mult decat atat,
cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce va conduce in
viitor, la imbolnaviri mai serioase.
Ceaiul verde. Vreau sa va povestesc cateva cuvinte
despre ceaiul verde care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca
bautura ci si ca un medicament cu
proprietati deosebit de puternice. Ceaiul verde previne cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii
vaselor sanguine, scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si
stresul, incetineste procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte
multe virtuti dar, totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat celor cu
predispozitie la lipotimie, gastrita
cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Produce dureri in zona
stomacului.
Daca mamele care alapteaza copii
consuma mult ceai concentrat (inclusiv cel negru) seara, o parte din
cofeina trece in laptele matern provocand insomnii copiilor.
La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima
faza tensiunea creste putin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva
ore tensiunea scade accentuat, apare senzatia de slabiciune, scade tonusul
vaselor sanguine. In cazul lor este mai indicata folosirea ceaiului negru
care creste tensiunea arteriala si mareste tonusul vaselor capilare.
Folosirea ceaiului verde este
indicata, dar in cantitati mici si in concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai (verde sau negru) trebuie sa
aiba simtul masurii si dozele
proprii, care sa nu-i afecteze starea sanatatii. Depasirea masurilor
duce uneori la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite.
-Aspirina. Cei care consuma
zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea uneori are efecte in organism ca si
alcoolul, ducand la distrugerea
ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului,
iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice. Aspirina
poate fi inlocuita cu 4 rosii
ecologice consumate in fiecare zi sau ceai
din coaja de salcie.
-Preparatele pe baza de propolis facute in
casa nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul
folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta
isi pierde proprietatile terapeutice.
Inteleptii anticii spuneau: "Daca te-ai imbolnavit, schimba-ti modul de
viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia. Daca nici asta nu
ajuta, incepe sa te tratezi."
Intr-adevar, multe tratamente cer neaparat schimbarea
regimului alimentar, cand trebuie excluse, sau doar reduse la minimum,
unele alimente din meniul zilnic. Iata cateva exemple de alimente al caror
consum trebuie exclus sau redus din alimentatia zilnica:
- Afectiuni gastro-intestinale acute si inflamatorii:
varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi, curmale. Ardeiul gras se
poate consuma numai in cantitati mici;
- Ulcer stomacal -
castraveti murati, ardei capia, ceapa, usturoi, pepenele galben, morcov;
- Duodenita, gastrita -
portocale, pepene verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie,
coarne, usturoi, ridiche de toamna (neagra), pere, hrean, stevie;
- Colita si diaree -
nuci, struguri, varza, hrean, pepene verde;
- Pancreatita, enterocolita -
portocale, lamaie, ridichi timpurii si de toamna;
- Afectiunile sistemului
cardiovascular cu edem - sare, struguri, pepene verde, muraturi,
stevie, ceapa si produse care provoaca balonarea: soia, fasole, mazare,
paine alba;
- Hipertonie vasculara -
ginseng si alte plante energizante, sunatoare, struguri, sare;
- Obezitate - piersici,
nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste
fainoase;
- Nefrita, afectiuni
renale - zmeura sub orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean,
stevie, ceapa, usturoi, ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi,
frunza de dafin, salvie si vetrice;
- Litiaza biliara -
rosii, vinete, fasole;
- Boli ale aparatului locomotor -
bob, fasole, spanac, stevie, piper negru, mirodenii;
- Coagulabilitatea sangelui marita -
porumb, coada soricelului si urzica.
Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui. Trebuie sa se ia
in considerare si ce medicamente foloseste.
De exemplu, folosind preparate care sunt asemanatoare
proteinelor (clofelina, teofilina, tetraciclina, digitoxina), trebuie sa
renuntati la produse care contin proteine. Interactiunea
moleculara dintre ele este atat de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de vindecare scontat. Si
invers, folosirea preparatelor hormonale presupune consumarea a cat mai
multor alimente care contin proteine: branza de vaci, ficat, peste, carne
slaba, etc.
-Mancarea grasa scade efectul medicamentelor
pentru vindecarea stomacului si intestinelor: antihelmitincelor,
sulfanilamidicilor, fenilsalitilatului.
Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen, metronidazol,
anticoagulante, alimentele grase sunt indicate.
Combinatia nereusita de medicamente si alimente poate
provoca si o criza de hipertensiune. Asta se intampla cand
bolnavul ia medicamente pentru scaderea tensiunii si mananca muraturi si carne sau peste
afumat, sau consuma antidepresive impreuna cu vin tare,
bere, cascaval afumat, cafea, fasole, banane.
Nu se recomanda combinarea medicamentelor cu invelisul
acidorezistent cu laptele. Calciul din lactate opreste absobtia
preparatelor analoage tetraciclinei.
E bine sa mai
stiti si ca, vesela din cristal de pe rafturi, reprezinta
un real pericol radioactiv. Cristalul focalizeaza emisia de unde electromagnetice si
indreapta (reflecta) fascicolele daunatoare spre oamenii aflati in camera.
Dar nu va grabiti sa aruncati toate vasele de cristal. Daca nu vreti sa le
pastrati in cutii, puneti in fiecare pahar 2 - 3 alune, boabe de
fasole sau o castana, pentru neutralizare.
|
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu