MURĂTURILE Leac universal !
MURĂTURILE Leac universal !
>
> Bomba din putinică: MURĂTURILE
>
> - Sunt o specialitate românească, despre a cărei valoare
> vindecătoare se ştia, până de curând, prea puţin.
> Cercetări de ultimă oră au arătat că varza, gogonelele,
> pepenele sau castraveţii muraţi, sunt medicamente
> redutabile, în prevenirea şi vindecarea unor boli, altfel
> extrem de greu de tratat -
>
> Aparent banalul proces de murare a
> legumelor este, în realitate, un lanţ de zeci de
> reacţii biochimice, în urma cărora rezultă substanţe cu
> un potenţial terapeutic extraordinar. Multă vreme, oamenii
> de ştiinţă au ignorat aceste alimente tradiţionale,
> deşi erau obţinute printr-o succesiune de procese
> care pot rivaliza cu cele mai sofisticate sinteze ale
> medicamentelor alopate. Pentru prima oară, murăturile
> au atras atenţia în urmă cu aproape două decenii,
> când un studiu făcut în Polonia a arătat că femeile din
> zonele rurale ale ţării au o adevărată imunitate la
> cancerul de sân şi de col uterin. Prin comparaţie,
> polonezele care trăiau în alte colţuri ale lumii,
> renunţând la dieta tradiţională, erau la fel de
> vulnerabile la cancer ca media înregistrată în Europa.
> Secretul: femeile care trăiesc în Polonia consumă,
> în medie, câte 30 de kilograme de varză acră pe an
> - un record mondial, care se traduce şi în reducerea
> cu peste 50% a incidenţei cancerului la sân, dar şi
> a altor cancere cu determinare hormonală.
>
> Pornind de la aceste prime observaţii,
> studiile s-au extins şi, rând pe rând, s-a
> descoperit că gogonelele murate atacă viruşii
> hepatitici, conopida murată împiedică
> anumite mutaţii celulare şi stopează procesele
> de îmbătrânire, în timp ce castraveţii muraţi combat
> diabetul şi reglează valorile colesterolului. Fiecare
> tip de legumă murată conţine virtuţi terapeutice
> extraordinare, pe care acum, în sezonul rece care tocmai
> începe, e bine să le ştim.
>
> Scurt istoric
>
> În Europa, destul de puţine ţări (între care la loc de
> frunte se află România) au o tradiţie străveche şi
> bogată în prepararea şi consumul murăturilor.
> În schimb, pe alte meridiane, acest proces de
> conservare şi de sporire a valorilor nutritive ale
> diferitelor vegetale a fost descoperit şi folosit
> neîntrerupt, vreme de milenii. Aproape toate civilizaţiile
> importante au cunoscut aceste super-alimente:
>
> * China - se pretinde a fi descoperitoarea
> procesului de murare, iar dovezile arheologice arată
> că, într-adevăr, de mai bine de trei milenii, pe acest
> teritoriu se fabrică murături. Cel mai frecvent
> sunt consumate: ridichea neagră, ardeiul iute, seminţele
> de muştar chinezesc şi varza chinezească.
>
> * India - şi aici, procesul de murare
> este folosit de milenii în multe zone. Indienii folosesc la
> murături şi în prezent ghimbirul, ardeiul iute,
> usturoiul şi fructele de mango.
>
> * Mesopotamia - este o ţară antică, care
> îngloba actualele teritorii ale Turciei, Siriei şi
> Irakului. Aici au fost găsite cele mai vechi vestigii care
> atestă folosirea procesului de murare, încă de acum 4000
> de ani. De aici ne vin tradiţia folosirii castraveţilor
> în murături, dar şi sistemul de condimentare cu
> cimbru, foi de dafin şi usturoi.
>
> * Tracii - de la ei se păstrează până astăzi
> tradiţia verzei, a castraveţilor şi morcovilor
> muraţi, folosite atât ca remedii interne, cât şi
> externe.
>
> * Arabii - au moştenit, se pare, de la
> mesopotamieni meşteşugul preparării
> castraveţilor şi a sfeclei murate. În prezent, ei
> folosesc ca murături: pepenii, vinetele, castraveţii,
> dar şi prunele crude sau migdalele verzi.
>
> Pornind de la aceste tradiţii, murăturile au
> intrat în vizorul oamenilor de ştiinţă care au vrut să
> vadă ce se ascunde dincolo de gustul şi aromele lor
> plăcute.
>
> Motive ştiinţifice pentru a consuma murături
>
> Multă vreme s-a crezut că prin murare,
> legumele şi fructele îşi pierd proprietăţile, devenind
> nişte alimente moarte, total lipsite de proprietăţi
> terapeutice. Ei bine, în realitate, lucrurile stau
> exact invers: prin murare, anumite calităţi
> vindecătoare ale vegetalelor sunt amplificate şi
> chiar apar substanţe active noi, foarte puternice.
>
> * Păstrează vitaminele originare - chiar şi vitaminele foarte
> sensibile, cum ar fi vitamina C sau cele din complexul
> B, sunt păstrate în proporţie de peste 50%
> în murăturile preparate casnic.
>
> * Păstrează întreaga cantitate de minerale şi
> oligoelemente - fie că vorbim de potasiu, de
> siliciu, de seleniu sau calciu, aceste
> substanţe importante pentru organism sunt
> păstrate intacte şi, mai mult decât atât, devin mai
> uşor asimilabile.
>
> * Sunt foarte sărace în
> calorii - microorganismele care
> produc procesul de fermentare (acrire) a
> murăturilor consumă multe din zaharurile
> legumelor şi fructelor, făcându-le printre cele mai
> puternice alimente anti-obezitate.
>
> * Conţin probiotice naturale - aşa-numitele bacterii
> prietenoase se dezvoltă din belşug în procesul de murare,
> iar odată ajunse în organism, vindecă infecţiile, previn
> tulburările digestive, întăresc imunitatea.
>
> * Au efect antibiotic şi antiviral - frunzele de ţelină,
> seminţele de mărar şi muştar, rădăcina de hrean şi
> usturoiul folosite în prepararea murăturilor conţin
> substanţe volatile care nu doar că dau aroma
> specifică, dar luptă activ împotriva microbilor
> invadatori, protejează sistemul nervos şi cel
> endocrin.
>
> Care murături au valoare terapeutică?
>
> De la bun început trebuie spus că efecte terapeutice au
> doar murăturile clasice, adică cele făcute în saramură
> şi, într-o măsură mult mai mică, cele puse în oţet.
> Apoi, murăturile eficiente sunt cele făcute în casă,
> fără preparare termică, fără aditivi artificiali, aşa
> cum au de cele mai multe ori cele produse industrial. Este
> foarte important şi ca sarea folosită să fie
> neiodată, aşa încât iodul adăugat
> artificial să nu interacţioneze negativ cu
> ingredientele naturale. Nu în ultimul rând, este
> important ca legumele sau fructele puse la murat să
> fie proaspete, de bună calitate, obţinute din
> agricultura tradiţională şi nu din cea chimizată.
>
> Unii specialişti consideră că murăturile puse
> toamna târziu, îşi păstrează mai bine
> calităţile curative, dar mai mult contează calitatea
> şi felul de combinare al ingredientelor decât acest
> detaliu. Acrirea murăturilor apare printr-un proces natural
> de fermentaţie care are loc în butoiul sau borcanul
> cu murături, culturile de bacterii transformând zaharurile
> din legume şi producând nenumărate substanţe nutritive
> şi aromate. Murarea fiind un proces intens de
> fermentaţie, este total contraindicată folosirea
> recipientelor de plastic în locul celor de sticlă,
> ceramică sau lemn, deoarece acizii naturali formaţi pot
> extrage cu uşurinţă substanţe toxice din
> masele plastice, rezultând murături mai degrabă
> toxice decât cu efecte terapeutice.
>
> Tratamente cu murături
>
> Secretul eficienţei acestei categorii de
> alimente nu este doar calitatea lor, incontestabilă prin
> prisma studiilor ştiinţifice, ci şi cantitatea. Fiind un
> aliment care poate fi consumat zilnic, cu foarte multe
> feluri de mâncare, murăturile sunt unul dintre
> medicamentele cel mai uşor de administrat. O
> cantitate de murături suficientă pentru
> întreţinerea sănătăţii este de 300 de grame pe zi,
> consumate în timpul meselor principale. În timpul
> curelor cu murături, se vor consuma minimum doi litri
> de apă pe zi, aşa încât rinichii să nu fie deloc
> afectaţi de surplusul de sare pe care trebuie să-l
> elimine.
>
> Castraveţii muraţi - antidiabetici şi digestivi
>
> Dintre toate murăturile, castraveţii muraţi
> au cele mai puţine zaharuri, motiv pentru care sunt un
> extraordinar remediu pentru cei care au abuzat de
> dulciuri, de alimente supra-rafinate, bogate în
> amidon. Mai mult decât atât, coaja lor conţine substanţe
> care stimulează puternic digestia şi metabolismul,
> ajutând la procesarea mai uşoară a proteinelor şi a
> grăsimilor, chiar şi a celor cu potenţial toxic ridicat.
> Acesta este şi motivul pentru care organismul
> consumatorilor de carne sau prăjeli cere aceste murături
> ca adaos pe lângă fripturi şi alte alimente bogate în
> proteine sau grăsimi. Dar să vedem câteva afecţiuni în
> care aceste legume murate au un efect terapeutic
> puternic:
>
> * Digestie dificilă, dispepsie
>
> - tripsina, o enzimă conţinută în coaja castraveţilor muraţi,
> ajută organismul să digere şi să asimileze cu uşurinţă
> proteinele. Apoi, bacteriile prietenoase din
> aceste murături normalizează flora tubului
> digestiv, prevenind indigestiile, balonarea,
> disconfortul abdominal după masă. Persoanele
> care întâmpină probleme în
> asimilarea mâncărurilor bogate
> în proteine sau grăsimi, precum şi cele care au
> frecvent indigestii ori probleme biliare, ar
> trebui să consume la mesele principale
> castraveţi muraţi.
>
> * Diabet zaharat - castraveţii muraţi în apă cu
> sare conţin o cantitate infimă de
> zaharuri, dar în schimb au în componenţă
> substanţe stimulatoare ale activităţii
> pancreasului, precum şi din cele care măresc
> receptivitatea organismului la insulină. Consumul
> lor este un adevărat tratament pentru prevenirea şi
> tratarea diabetului, ei putând fi mâncaţi fără
> niciun fel de restricţie cantitativă.
>
> * Colesterol şi trigliceride mărite -
> fibrele alimentare şi stimulatorii activităţii
> hepatice din castraveţii muraţi
> sunt adevăraţi inamici ai grăsimilor şi
> colesterolului în exces din sânge.
> Consumaţi constant vreme de măcar trei luni
> (minimum 300 de grame pe zi), ei
> vor scădea valorile trigliceridelor şi ale
> colesterolului şi vor proteja
> vasele de sânge de depunerea acestora.
>
> Gogonelele murate - hepatoprotectoare şi
> anticancerigene
>
> Consumate verzi, tomatele proaspete sunt
> toxice pentru organism, o substanţă pe care o
> conţin afectând ficatul şi sistemul nostru
> nervos. În schimb, atunci când sunt murate, o
> adevărată alchimie se petrece cu
> gogonelele, substanţele toxice fiind
> inactivate, iar cele cu valoare terapeutică
> fiind potenţate. Studii făcute în ultimii ani au
> arătat că există principii active cu un
> potenţial fantastic de vindecare în
> coaja şi pulpa gogonelelor,
> substanţe fără echivalent în lumea
> plantelor medicinale sau a medicamentelor.
>
> * Hepatită virală - un studiu german a
> demonstrat că în gogonele sunt secretate
> substanţe (numite alcaloizi) care împiedică
> replicarea viruşilor hepatitici, blocând în
> special proliferarea virusului C. Gogonelele
> sunt atât de active terapeutic încât, în
> combinaţie cu frunzele de vâsc, sunt administrate cu
> succes persoanelor care nu au răspuns la cele mai
> avansate tratamente pe bază de
> interferon.
>
> * Boală canceroasă - o cercetare făcută în anul 2010,
> în Coreea de Sud, a arătat că tomatele verzi conţin
> citostatice naturale, care determină auto-distrugerea
> anumitor formaţiuni tumorale. Cele mai receptive
> la acest tratament s-au dovedit a fi cancerele
> pulmonare, precum şi cancerul de col uterin.
>
> * Efort fizic - gogonelele sunt printre cei mai
> buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa
> la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la
> creşterea masei musculare, fiind mult mai
> sănătoase şi eficiente pe termen lung decât steroizii
> (substanţe hormonale toxice) folosiţi
> de amatorii de culturism. Ele sunt utile şi pentru
> copiii sau adolescenţii cu o dezvoltare fizică
> întârziată, cu o constituţie firavă.
>
> Conopida murată - reglator hormonal şi
> protector nervos
>
> Conopida conţine o categorie de substanţe cu
> un efect antioxidant foarte puternic, numite
> sulforafani. Din fericire, aceste substanţe
> nu se degradează decât în foarte mică
> măsură în procesul murării, calităţile
> terapeutice fiind menţinute la cote extrem
> de ridicate. Adăugaţi apoi faptul că
> această legumă conţine mari
> cantităţi de vitamina C, vitamina B6
> şi potasiu, şi veţi obţine o imagine mai
> exactă a virtuţilor sale de medicament, în
> următoarele boli:
>
> * Chisturi ovariene, dismenoree, tulburări de
> menopauză - conopida murată este un excelent
> reglator al activităţii ovarelor, fiind din acest punct de
> vedere un ajutor natural mult mai eficient decât multe din
> medicamentele hormonale de sinteză. Se consumă în
> cure de lungă durată, alternativ cu varza murată, cu
> care este înrudită şi care are proprietăţi
> terapeutice similare. Consumul acestor două legume din
> familia cruciferelor înlătură durerile menstruale,
> previne fenomenele extreme de la intrarea în
> menopauză şi protejează organismul în timpul
> menopauzei.
>
> * Prevenire Alzheimer, Parkinson, boli nervoase
> degenerative - principiile active din conopidă
> sunt un veritabil protector al sistemului nervos în faţa
> proceselor degenerative. Persoanele care consumă mari
> cantităţi de conopidă sau broccoli murat se bucură,
> la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare
> neuromotorie mai bună. De asemenea, ele au un tonus psihic
> mai bun, putând rămâne active mental şi fizic
> până la vârste foarte înaintate.
>
> *
> Boli cardiovasculare - conopida conţine mari cantităţi
> de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac şi
> tensiunea arterială. Pe urmă, această legumă
> murată împiedică oxidarea grăsimilor şi
> colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiacă
> şi tulburările circulatorii cerebrale. Nu în ultimul
> rând, conopida murată previne formarea şi migrarea
> cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un
> fluidifiant sanguin.
>
> Varza murată - imunoreglator, remediu
> anti-obezitate
>
> Este un fel de regină a murăturilor, efectele sale
> vindecătoare fiind atât de numeroase şi de complexe,
> încât ar trebui să-i acordăm un articol separat, pentru
> a le putea enumera. Secretul verzei murate este
> cantitatea foarte mare de antioxidanţi pe care îi
> conţine, corelată cu un conţinut enorm de fibre şi cu un
> număr incredibil de mic de calorii. Frunzele sale sunt
> folosite intern şi extern în peste o sută de
> afecţiuni, dintre care am selectat, în continuare, doar
> câteva:
>
> * Infecţii respiratorii, tratamente cu
> antibiotice - un studiu făcut în Coreea de
> Sud a arătat că animalele de experienţă hrănite cu
> varză murată, după ce au fost infectate cu
> celebrul şi temutul virus al gripei aviare (alias
> H5N1), au supravieţuit într-o proporţie mult mai
> mare decât cele tratate prin metode alopate. Cum este
> posibil acest lucru? Prin calităţile imunostimulatoare ale
> verzei, date de conţinutul de vitamina C şi complexul B,
> dar şi de bacteriile prietenoase pe care le conţine.
> Acestea din urmă sunt un ajutor preţios şi în timpul
> tratamentelor cu antibiotice, deoarece previn
> instalarea candida şi deficienţele imunitare care
> apar frecvent după această terapie medicamentoasă.
>
> * Astm, alergii cutanate - persoanelor cu
> sensibilitate alergică puternică, tradusă prin astm
> bronşic sau urticarie, li se recomandă zilnic salata din
> varză murată, preparată cu ceapă şi hrean. În curele
> de lungă durată, varza murată reglează reacţiile
> sistemului imunitar, diminuând intensitatea
> proceselor alergice şi ameliorând, gradat, bolile
> produse sau potenţate de acestea.
>
> * Supragreutate, obezitate - două castroane mari cu salată de
> varză acră conţin mai puţine calorii decât o felie
> de pâine cu unt sau câteva pătrăţele de
> ciocolată. Mai mult, varza are o cantitate
> impresionantă de fibre alimentare - substanţe
> nedigerabile, care constituie o adevărată capcană pentru
> grăsimile şi zaharurile din alimente. Nicio persoană
> cu supragreutate sau obezitate nu ar trebui să
> ignore varza murată în timpul sezonului rece, când
> hrana este mai bogată în calorii şi săracă în legume
> şi fructe proaspete.
> Pentru cei care nu suportă varza
> murată sau care vor o variaţie în dietă se recomandă
> şi folosirea castraveţilor, gogonelelor şi a
> pepenelui murat.
>
> Varza roşie murată - vitaminizant şi anticancerigen
>
> Diferenţa de culoare dintre varza albă şi
> cea roşie este dată de o categorie de substanţe numite
> pigmenţi antocianici, care sunt printre cele mai
> puternice anticancerigene cunoscute
> până în prezent. Apoi, varza roşie conţine de
> aproximativ opt ori mai multă vitamina C decât cea
> albă, fiind cea mai bună sursă naturală din
> această vitamină, în timpul iernii. Ca atare,
> această murătură are câteva calităţi terapeutice
> inegalabile, care o recomandă în afecţiuni altfel foarte
> greu tratabile:
>
> * Boală canceroasă - varza roşie murată este o
> adevărată pavăză contra cancerului pentru întreg
> traiectul digestiv. Ea previne şi ajută în tratamentul
> cancerului bucal, esofagian, de colon şi de rect.
> Zeama sa (moarea de varză roşie) este un adjuvant în
> cazul cancerului hepatic, pulmonar şi de prostată. Trebuie
> ştiut şi faptul că antioxidanţii pe care îi
> conţine ajută la neutralizarea, chiar şi la mai
> mult timp după ingerare, a unor agenţi
> cancerigeni puternici, cum ar fi aditivii
> sintetici din mezeluri, pesticidele din
> legume şi din apă, ori gudroanele din fumul
> de ţigară.
>
> * Boli autoimune - pot fi ameliorate prin cure de
> minimum trei luni cu varză roşie murată.
> Conţinutul uriaş de vitamina C şi
> pigmenţii din această legumă ajută sistemul
> imunitar să se auto-regleze, diminuând
> intensitatea proceselor auto-distructive.
>
> * Parodontoză - se tratează cu salată de varză
> roşie murată, tăiată foarte fin, aşa încât să nu
> solicite suplimentar dentiţia. De asemenea, se fac clătiri
> ale gurii, de trei ori pe zi, cu moare de varză roşie.
> Clătirea se va face vreme de câteva minute, plimbând
> cu presiune moarea prin toată gura, după care zeama de
> varză se înghite. Tratamentul durează 6-12 luni, iar
> efectele sale sunt de multe ori surprinzător de
> puternice în această afecţiune, altfel, aproape
> imposibil de tratat.
>
> Precauţii şi contraindicaţii
>
> Toate studiile făcute până
> în prezent arată că efectele adverse la consumul de
> murături sunt foarte rare şi reduse ca intensitate, fiind
> cel mai adesea deranjamente digestive: diaree,
> balonare, uşoare colici abdominale.
> Pentru cei care au contraindicat aportul de sare, din
> cauza hipertensiunii sau a anumitor afecţiuni renale, se
> recomandă desărarea prealabilă, în multă apă, a
> murăturilor.
>
> Bomba din putinică: MURĂTURILE
>
> - Sunt o specialitate românească, despre a cărei valoare
> vindecătoare se ştia, până de curând, prea puţin.
> Cercetări de ultimă oră au arătat că varza, gogonelele,
> pepenele sau castraveţii muraţi, sunt medicamente
> redutabile, în prevenirea şi vindecarea unor boli, altfel
> extrem de greu de tratat -
>
> Aparent banalul proces de murare a
> legumelor este, în realitate, un lanţ de zeci de
> reacţii biochimice, în urma cărora rezultă substanţe cu
> un potenţial terapeutic extraordinar. Multă vreme, oamenii
> de ştiinţă au ignorat aceste alimente tradiţionale,
> deşi erau obţinute printr-o succesiune de procese
> care pot rivaliza cu cele mai sofisticate sinteze ale
> medicamentelor alopate. Pentru prima oară, murăturile
> au atras atenţia în urmă cu aproape două decenii,
> când un studiu făcut în Polonia a arătat că femeile din
> zonele rurale ale ţării au o adevărată imunitate la
> cancerul de sân şi de col uterin. Prin comparaţie,
> polonezele care trăiau în alte colţuri ale lumii,
> renunţând la dieta tradiţională, erau la fel de
> vulnerabile la cancer ca media înregistrată în Europa.
> Secretul: femeile care trăiesc în Polonia consumă,
> în medie, câte 30 de kilograme de varză acră pe an
> - un record mondial, care se traduce şi în reducerea
> cu peste 50% a incidenţei cancerului la sân, dar şi
> a altor cancere cu determinare hormonală.
>
> Pornind de la aceste prime observaţii,
> studiile s-au extins şi, rând pe rând, s-a
> descoperit că gogonelele murate atacă viruşii
> hepatitici, conopida murată împiedică
> anumite mutaţii celulare şi stopează procesele
> de îmbătrânire, în timp ce castraveţii muraţi combat
> diabetul şi reglează valorile colesterolului. Fiecare
> tip de legumă murată conţine virtuţi terapeutice
> extraordinare, pe care acum, în sezonul rece care tocmai
> începe, e bine să le ştim.
>
> Scurt istoric
>
> În Europa, destul de puţine ţări (între care la loc de
> frunte se află România) au o tradiţie străveche şi
> bogată în prepararea şi consumul murăturilor.
> În schimb, pe alte meridiane, acest proces de
> conservare şi de sporire a valorilor nutritive ale
> diferitelor vegetale a fost descoperit şi folosit
> neîntrerupt, vreme de milenii. Aproape toate civilizaţiile
> importante au cunoscut aceste super-alimente:
>
> * China - se pretinde a fi descoperitoarea
> procesului de murare, iar dovezile arheologice arată
> că, într-adevăr, de mai bine de trei milenii, pe acest
> teritoriu se fabrică murături. Cel mai frecvent
> sunt consumate: ridichea neagră, ardeiul iute, seminţele
> de muştar chinezesc şi varza chinezească.
>
> * India - şi aici, procesul de murare
> este folosit de milenii în multe zone. Indienii folosesc la
> murături şi în prezent ghimbirul, ardeiul iute,
> usturoiul şi fructele de mango.
>
> * Mesopotamia - este o ţară antică, care
> îngloba actualele teritorii ale Turciei, Siriei şi
> Irakului. Aici au fost găsite cele mai vechi vestigii care
> atestă folosirea procesului de murare, încă de acum 4000
> de ani. De aici ne vin tradiţia folosirii castraveţilor
> în murături, dar şi sistemul de condimentare cu
> cimbru, foi de dafin şi usturoi.
>
> * Tracii - de la ei se păstrează până astăzi
> tradiţia verzei, a castraveţilor şi morcovilor
> muraţi, folosite atât ca remedii interne, cât şi
> externe.
>
> * Arabii - au moştenit, se pare, de la
> mesopotamieni meşteşugul preparării
> castraveţilor şi a sfeclei murate. În prezent, ei
> folosesc ca murături: pepenii, vinetele, castraveţii,
> dar şi prunele crude sau migdalele verzi.
>
> Pornind de la aceste tradiţii, murăturile au
> intrat în vizorul oamenilor de ştiinţă care au vrut să
> vadă ce se ascunde dincolo de gustul şi aromele lor
> plăcute.
>
> Motive ştiinţifice pentru a consuma murături
>
> Multă vreme s-a crezut că prin murare,
> legumele şi fructele îşi pierd proprietăţile, devenind
> nişte alimente moarte, total lipsite de proprietăţi
> terapeutice. Ei bine, în realitate, lucrurile stau
> exact invers: prin murare, anumite calităţi
> vindecătoare ale vegetalelor sunt amplificate şi
> chiar apar substanţe active noi, foarte puternice.
>
> * Păstrează vitaminele originare - chiar şi vitaminele foarte
> sensibile, cum ar fi vitamina C sau cele din complexul
> B, sunt păstrate în proporţie de peste 50%
> în murăturile preparate casnic.
>
> * Păstrează întreaga cantitate de minerale şi
> oligoelemente - fie că vorbim de potasiu, de
> siliciu, de seleniu sau calciu, aceste
> substanţe importante pentru organism sunt
> păstrate intacte şi, mai mult decât atât, devin mai
> uşor asimilabile.
>
> * Sunt foarte sărace în
> calorii - microorganismele care
> produc procesul de fermentare (acrire) a
> murăturilor consumă multe din zaharurile
> legumelor şi fructelor, făcându-le printre cele mai
> puternice alimente anti-obezitate.
>
> * Conţin probiotice naturale - aşa-numitele bacterii
> prietenoase se dezvoltă din belşug în procesul de murare,
> iar odată ajunse în organism, vindecă infecţiile, previn
> tulburările digestive, întăresc imunitatea.
>
> * Au efect antibiotic şi antiviral - frunzele de ţelină,
> seminţele de mărar şi muştar, rădăcina de hrean şi
> usturoiul folosite în prepararea murăturilor conţin
> substanţe volatile care nu doar că dau aroma
> specifică, dar luptă activ împotriva microbilor
> invadatori, protejează sistemul nervos şi cel
> endocrin.
>
> Care murături au valoare terapeutică?
>
> De la bun început trebuie spus că efecte terapeutice au
> doar murăturile clasice, adică cele făcute în saramură
> şi, într-o măsură mult mai mică, cele puse în oţet.
> Apoi, murăturile eficiente sunt cele făcute în casă,
> fără preparare termică, fără aditivi artificiali, aşa
> cum au de cele mai multe ori cele produse industrial. Este
> foarte important şi ca sarea folosită să fie
> neiodată, aşa încât iodul adăugat
> artificial să nu interacţioneze negativ cu
> ingredientele naturale. Nu în ultimul rând, este
> important ca legumele sau fructele puse la murat să
> fie proaspete, de bună calitate, obţinute din
> agricultura tradiţională şi nu din cea chimizată.
>
> Unii specialişti consideră că murăturile puse
> toamna târziu, îşi păstrează mai bine
> calităţile curative, dar mai mult contează calitatea
> şi felul de combinare al ingredientelor decât acest
> detaliu. Acrirea murăturilor apare printr-un proces natural
> de fermentaţie care are loc în butoiul sau borcanul
> cu murături, culturile de bacterii transformând zaharurile
> din legume şi producând nenumărate substanţe nutritive
> şi aromate. Murarea fiind un proces intens de
> fermentaţie, este total contraindicată folosirea
> recipientelor de plastic în locul celor de sticlă,
> ceramică sau lemn, deoarece acizii naturali formaţi pot
> extrage cu uşurinţă substanţe toxice din
> masele plastice, rezultând murături mai degrabă
> toxice decât cu efecte terapeutice.
>
> Tratamente cu murături
>
> Secretul eficienţei acestei categorii de
> alimente nu este doar calitatea lor, incontestabilă prin
> prisma studiilor ştiinţifice, ci şi cantitatea. Fiind un
> aliment care poate fi consumat zilnic, cu foarte multe
> feluri de mâncare, murăturile sunt unul dintre
> medicamentele cel mai uşor de administrat. O
> cantitate de murături suficientă pentru
> întreţinerea sănătăţii este de 300 de grame pe zi,
> consumate în timpul meselor principale. În timpul
> curelor cu murături, se vor consuma minimum doi litri
> de apă pe zi, aşa încât rinichii să nu fie deloc
> afectaţi de surplusul de sare pe care trebuie să-l
> elimine.
>
> Castraveţii muraţi - antidiabetici şi digestivi
>
> Dintre toate murăturile, castraveţii muraţi
> au cele mai puţine zaharuri, motiv pentru care sunt un
> extraordinar remediu pentru cei care au abuzat de
> dulciuri, de alimente supra-rafinate, bogate în
> amidon. Mai mult decât atât, coaja lor conţine substanţe
> care stimulează puternic digestia şi metabolismul,
> ajutând la procesarea mai uşoară a proteinelor şi a
> grăsimilor, chiar şi a celor cu potenţial toxic ridicat.
> Acesta este şi motivul pentru care organismul
> consumatorilor de carne sau prăjeli cere aceste murături
> ca adaos pe lângă fripturi şi alte alimente bogate în
> proteine sau grăsimi. Dar să vedem câteva afecţiuni în
> care aceste legume murate au un efect terapeutic
> puternic:
>
> * Digestie dificilă, dispepsie
>
> - tripsina, o enzimă conţinută în coaja castraveţilor muraţi,
> ajută organismul să digere şi să asimileze cu uşurinţă
> proteinele. Apoi, bacteriile prietenoase din
> aceste murături normalizează flora tubului
> digestiv, prevenind indigestiile, balonarea,
> disconfortul abdominal după masă. Persoanele
> care întâmpină probleme în
> asimilarea mâncărurilor bogate
> în proteine sau grăsimi, precum şi cele care au
> frecvent indigestii ori probleme biliare, ar
> trebui să consume la mesele principale
> castraveţi muraţi.
>
> * Diabet zaharat - castraveţii muraţi în apă cu
> sare conţin o cantitate infimă de
> zaharuri, dar în schimb au în componenţă
> substanţe stimulatoare ale activităţii
> pancreasului, precum şi din cele care măresc
> receptivitatea organismului la insulină. Consumul
> lor este un adevărat tratament pentru prevenirea şi
> tratarea diabetului, ei putând fi mâncaţi fără
> niciun fel de restricţie cantitativă.
>
> * Colesterol şi trigliceride mărite -
> fibrele alimentare şi stimulatorii activităţii
> hepatice din castraveţii muraţi
> sunt adevăraţi inamici ai grăsimilor şi
> colesterolului în exces din sânge.
> Consumaţi constant vreme de măcar trei luni
> (minimum 300 de grame pe zi), ei
> vor scădea valorile trigliceridelor şi ale
> colesterolului şi vor proteja
> vasele de sânge de depunerea acestora.
>
> Gogonelele murate - hepatoprotectoare şi
> anticancerigene
>
> Consumate verzi, tomatele proaspete sunt
> toxice pentru organism, o substanţă pe care o
> conţin afectând ficatul şi sistemul nostru
> nervos. În schimb, atunci când sunt murate, o
> adevărată alchimie se petrece cu
> gogonelele, substanţele toxice fiind
> inactivate, iar cele cu valoare terapeutică
> fiind potenţate. Studii făcute în ultimii ani au
> arătat că există principii active cu un
> potenţial fantastic de vindecare în
> coaja şi pulpa gogonelelor,
> substanţe fără echivalent în lumea
> plantelor medicinale sau a medicamentelor.
>
> * Hepatită virală - un studiu german a
> demonstrat că în gogonele sunt secretate
> substanţe (numite alcaloizi) care împiedică
> replicarea viruşilor hepatitici, blocând în
> special proliferarea virusului C. Gogonelele
> sunt atât de active terapeutic încât, în
> combinaţie cu frunzele de vâsc, sunt administrate cu
> succes persoanelor care nu au răspuns la cele mai
> avansate tratamente pe bază de
> interferon.
>
> * Boală canceroasă - o cercetare făcută în anul 2010,
> în Coreea de Sud, a arătat că tomatele verzi conţin
> citostatice naturale, care determină auto-distrugerea
> anumitor formaţiuni tumorale. Cele mai receptive
> la acest tratament s-au dovedit a fi cancerele
> pulmonare, precum şi cancerul de col uterin.
>
> * Efort fizic - gogonelele sunt printre cei mai
> buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa
> la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la
> creşterea masei musculare, fiind mult mai
> sănătoase şi eficiente pe termen lung decât steroizii
> (substanţe hormonale toxice) folosiţi
> de amatorii de culturism. Ele sunt utile şi pentru
> copiii sau adolescenţii cu o dezvoltare fizică
> întârziată, cu o constituţie firavă.
>
> Conopida murată - reglator hormonal şi
> protector nervos
>
> Conopida conţine o categorie de substanţe cu
> un efect antioxidant foarte puternic, numite
> sulforafani. Din fericire, aceste substanţe
> nu se degradează decât în foarte mică
> măsură în procesul murării, calităţile
> terapeutice fiind menţinute la cote extrem
> de ridicate. Adăugaţi apoi faptul că
> această legumă conţine mari
> cantităţi de vitamina C, vitamina B6
> şi potasiu, şi veţi obţine o imagine mai
> exactă a virtuţilor sale de medicament, în
> următoarele boli:
>
> * Chisturi ovariene, dismenoree, tulburări de
> menopauză - conopida murată este un excelent
> reglator al activităţii ovarelor, fiind din acest punct de
> vedere un ajutor natural mult mai eficient decât multe din
> medicamentele hormonale de sinteză. Se consumă în
> cure de lungă durată, alternativ cu varza murată, cu
> care este înrudită şi care are proprietăţi
> terapeutice similare. Consumul acestor două legume din
> familia cruciferelor înlătură durerile menstruale,
> previne fenomenele extreme de la intrarea în
> menopauză şi protejează organismul în timpul
> menopauzei.
>
> * Prevenire Alzheimer, Parkinson, boli nervoase
> degenerative - principiile active din conopidă
> sunt un veritabil protector al sistemului nervos în faţa
> proceselor degenerative. Persoanele care consumă mari
> cantităţi de conopidă sau broccoli murat se bucură,
> la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare
> neuromotorie mai bună. De asemenea, ele au un tonus psihic
> mai bun, putând rămâne active mental şi fizic
> până la vârste foarte înaintate.
>
> *
> Boli cardiovasculare - conopida conţine mari cantităţi
> de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac şi
> tensiunea arterială. Pe urmă, această legumă
> murată împiedică oxidarea grăsimilor şi
> colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiacă
> şi tulburările circulatorii cerebrale. Nu în ultimul
> rând, conopida murată previne formarea şi migrarea
> cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un
> fluidifiant sanguin.
>
> Varza murată - imunoreglator, remediu
> anti-obezitate
>
> Este un fel de regină a murăturilor, efectele sale
> vindecătoare fiind atât de numeroase şi de complexe,
> încât ar trebui să-i acordăm un articol separat, pentru
> a le putea enumera. Secretul verzei murate este
> cantitatea foarte mare de antioxidanţi pe care îi
> conţine, corelată cu un conţinut enorm de fibre şi cu un
> număr incredibil de mic de calorii. Frunzele sale sunt
> folosite intern şi extern în peste o sută de
> afecţiuni, dintre care am selectat, în continuare, doar
> câteva:
>
> * Infecţii respiratorii, tratamente cu
> antibiotice - un studiu făcut în Coreea de
> Sud a arătat că animalele de experienţă hrănite cu
> varză murată, după ce au fost infectate cu
> celebrul şi temutul virus al gripei aviare (alias
> H5N1), au supravieţuit într-o proporţie mult mai
> mare decât cele tratate prin metode alopate. Cum este
> posibil acest lucru? Prin calităţile imunostimulatoare ale
> verzei, date de conţinutul de vitamina C şi complexul B,
> dar şi de bacteriile prietenoase pe care le conţine.
> Acestea din urmă sunt un ajutor preţios şi în timpul
> tratamentelor cu antibiotice, deoarece previn
> instalarea candida şi deficienţele imunitare care
> apar frecvent după această terapie medicamentoasă.
>
> * Astm, alergii cutanate - persoanelor cu
> sensibilitate alergică puternică, tradusă prin astm
> bronşic sau urticarie, li se recomandă zilnic salata din
> varză murată, preparată cu ceapă şi hrean. În curele
> de lungă durată, varza murată reglează reacţiile
> sistemului imunitar, diminuând intensitatea
> proceselor alergice şi ameliorând, gradat, bolile
> produse sau potenţate de acestea.
>
> * Supragreutate, obezitate - două castroane mari cu salată de
> varză acră conţin mai puţine calorii decât o felie
> de pâine cu unt sau câteva pătrăţele de
> ciocolată. Mai mult, varza are o cantitate
> impresionantă de fibre alimentare - substanţe
> nedigerabile, care constituie o adevărată capcană pentru
> grăsimile şi zaharurile din alimente. Nicio persoană
> cu supragreutate sau obezitate nu ar trebui să
> ignore varza murată în timpul sezonului rece, când
> hrana este mai bogată în calorii şi săracă în legume
> şi fructe proaspete.
> Pentru cei care nu suportă varza
> murată sau care vor o variaţie în dietă se recomandă
> şi folosirea castraveţilor, gogonelelor şi a
> pepenelui murat.
>
> Varza roşie murată - vitaminizant şi anticancerigen
>
> Diferenţa de culoare dintre varza albă şi
> cea roşie este dată de o categorie de substanţe numite
> pigmenţi antocianici, care sunt printre cele mai
> puternice anticancerigene cunoscute
> până în prezent. Apoi, varza roşie conţine de
> aproximativ opt ori mai multă vitamina C decât cea
> albă, fiind cea mai bună sursă naturală din
> această vitamină, în timpul iernii. Ca atare,
> această murătură are câteva calităţi terapeutice
> inegalabile, care o recomandă în afecţiuni altfel foarte
> greu tratabile:
>
> * Boală canceroasă - varza roşie murată este o
> adevărată pavăză contra cancerului pentru întreg
> traiectul digestiv. Ea previne şi ajută în tratamentul
> cancerului bucal, esofagian, de colon şi de rect.
> Zeama sa (moarea de varză roşie) este un adjuvant în
> cazul cancerului hepatic, pulmonar şi de prostată. Trebuie
> ştiut şi faptul că antioxidanţii pe care îi
> conţine ajută la neutralizarea, chiar şi la mai
> mult timp după ingerare, a unor agenţi
> cancerigeni puternici, cum ar fi aditivii
> sintetici din mezeluri, pesticidele din
> legume şi din apă, ori gudroanele din fumul
> de ţigară.
>
> * Boli autoimune - pot fi ameliorate prin cure de
> minimum trei luni cu varză roşie murată.
> Conţinutul uriaş de vitamina C şi
> pigmenţii din această legumă ajută sistemul
> imunitar să se auto-regleze, diminuând
> intensitatea proceselor auto-distructive.
>
> * Parodontoză - se tratează cu salată de varză
> roşie murată, tăiată foarte fin, aşa încât să nu
> solicite suplimentar dentiţia. De asemenea, se fac clătiri
> ale gurii, de trei ori pe zi, cu moare de varză roşie.
> Clătirea se va face vreme de câteva minute, plimbând
> cu presiune moarea prin toată gura, după care zeama de
> varză se înghite. Tratamentul durează 6-12 luni, iar
> efectele sale sunt de multe ori surprinzător de
> puternice în această afecţiune, altfel, aproape
> imposibil de tratat.
>
> Precauţii şi contraindicaţii
>
> Toate studiile făcute până
> în prezent arată că efectele adverse la consumul de
> murături sunt foarte rare şi reduse ca intensitate, fiind
> cel mai adesea deranjamente digestive: diaree,
> balonare, uşoare colici abdominale.
> Pentru cei care au contraindicat aportul de sare, din
> cauza hipertensiunii sau a anumitor afecţiuni renale, se
> recomandă desărarea prealabilă, în multă apă, a
> murăturilor.
>
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu