Polonia DA si Romania NU?

        POLONIA  


POLONIA
Sfarsit de decembrie intr-un orasel de provincie din Polonia, cu cateva mii de locuitori.
-Pe strazile cu un strat subtire de zăpadă este o curatenie perfecta. Desi cosurile de gunoi sunt destul de rare, nu vezi nimic aruncat pe strada. Civilizatie.
-In supermarketuri, marea majoritate a produselor sunt fabricate in Polonia. Oricum, daca au de ales intre produse similare din Polonia si din alte tari, polonezii aleg de obicei ce e produs la ei in tara, chiar daca e putin mai scump uneori. Patriotism economic.
-Un exemplu relevant este cu merele poloneze: Polonia e cel mai mare producator de mere din UE. Atunci cand Rusia a oprit importurile de mere din Polonia (fiind cel mai mare importator), polonezii de rand s-au activat in masa, si au inceput sa cumpere masiv mere. Intr-o luna, consumul intern a crescut de 4 ori, compensand ce nu se mai exporta in Rusia. Solidaritate nationala.
-Guvernul polonez, condus de politicieni patrioti si competenti, incurajeaza de multi ani dezvoltarea firmelor si fabricilor poloneze, inclusiv in extinderea lor pe alte piete. De asta, in supermarketurile si in magazinele din Romania gasesti multe produse poloneze (de la haine, produse alimentare, pana la materiale de constructii), iar pe piata romaneasca activeaza multe companii internationale cu baza in Polonia. In schimb, in magazinele din Polonia, nu prea gasesti nimic produs in Romania, si nici companii din Romania active pe piata poloneza. Asta e rezultatul cand ai politicieni care pun pe primul plan interesul national, nu tradatori si incompetenti.
-Pe frigiderele multor polonezi se poate vedea o harta a Poloniei pe care scrie doar “Blogoslaw Ojczyznie” (Patrie Binecuvantata). Patriotism curat si firesc.
-In majoritatea caselor polonezilor, deasupra ușilor, se gasesc cruci din lemn. Acesta este un stravechi obicei crestin, care in multe tari s-a pierdut in timp, dar in Polonia s-a pastrat. Daca ati asistat vreodata la o slujba ortodoxa de sfintire a unei case, ati vazut ca preotul face semnul crucii deasupra fiecarei usi, desenand pe perete crucea cu mir sfintit. La polonezi, aceste cruci raman permanent, pentru a le aminti de jertfa lui Hristos si ca sunt un neam crestin.
-In cimitirele poloneze, fie chiar in mici orase sau sate, toate mormintele au placi si cruci din piatra, gresie sau marmura. In cimitire domnesc o ordine si o curatenie exemplare, toate mormintele fiind ingrijite. De Craciun, ca si de marile sarbatori, polonezii isi viziteaza rudele adormite, si TOATE mormintele au flori si candele aprinse pe placile funerare. E greu de inteles, mai ales ca multi sigur nu mai au urmasi…Respect si dragoste pentru inaintasi.
-In timp ce in Romania, desi se incearca, nici macar in marile orase nu se reuseste colectarea selectiva a gunoiului menajer si cresterea procentului de reciclare a deseurilor, in Polonia, chiar si in cele mai mici orasele, pana si oamenii cei mai simpli au invatat sa depoziteze gunoiul selectiv. Fiecare are in bucatarie mai multe cosuri si saci de gunoi, pe categorii. Respect fata de mediu.
-Duminica si de sarbatori, bisericile sunt pline. Ordine, liniste, oameni imbracati sobru, elegant, cu respect fata de Casa Domnului, nu cu blugi rupti, treninguri, adidasi si jachete de ski. Multi polonezi participa la slujbe in mod regulat, cantand si rugandu-se impreuna pentru ei, pentru neam si tara. Credinta crestina este vie si lucratoare in Polonia.
-In seara de Ajun, toate familiile poloneze se aduna in jurul mesei cu 7 feluri de mancare traditionale. Fiecare schimba cate o frantura dintr-o paine speciala traditionala cu toti membrii familiei, impacandu-se si facandu-si urari de Craciun si pentru Noul An. Traditii respectate si pastrare cu sfintenie.
Sa nu credeti ca Polonia este ferita de asaltul globalismului, neo-marxismului, si al secularismului. Mare parte din presa din Polonia este controlata si finantata de mari trusturi de presa din afara tarii, care ataca in mod sistematic credinta crestina, indentitatea nationala, mentalitatea traditionala si moralitatea, precum si partidele si politicienii patrioti si crestini care conduc tara. Insa, polonezii sunt vigilenti si puternici, si nu sunt deloc usor de manipulat, chiar si cu bani multi si specialisti de top. Puterea Poloniei profunde consta in: unitatea in jurul credintei si dragostei de tara; solidaritatea nationala si spiritul civic; respectul profund fata de trecut, istorie, eroi si martiri.
Un exemplu de normalitate si de pastrare a adevaratelor valori si repere. Deci, se poate.
posted by livhost@yahoo.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse