MOS NICOLAE, POVESTI PENTRU COPII (video)

10 lucruri despre Moş Nicolae de spus copiilor

Ne apropiem de seara cadourilor, iar noi ne-am gândit la un prim dar pentru voi toţi: un articol în care le povestim copiilor tot felul de curiozităţi despre Moş Nicolae. 
1. Ştim cu toţii că micuţilor le plac poveştile. Aşa că vom începe cu legenda Moşului Nicolae. Iată povestioara, urmată de un simpatic material video, un desen animat:

"Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita din cauza situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea de maritiș pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcopul care lăsa săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Moş Nicolae pentru el.

2. Iar acum, să vorbim de adevărul istoric despre Moş. Sărbătoarea de Moş Nicolae este inspirată de faptele Sfântului Nicolae. Născut într-o familie înstărită, dar şi foarte credincioasă, Sfântul Nicolae a simţit pe propria piele ostilitatea împăratului roman Diocleţian faţă de creştini. El a fost aruncat în temniţă şi eliberat abia după ce pe tron a urcat Constantin cel Mare.

3. Izvoarele istorice care vorbesc despre faptele Sfântului sunt destul de vagi. Se pare însă că data tradiţională a sărbătorii, 6 decembrie, este inspirată de data la care împăratul Constantin cel mare a avut o vedenie. Împăratului i s-a arătat chipul Sfântului, care i-ar fi cerut eliberarea a trei ostaşi osândiţi la moarte. Povestirea această este redată într-o scriere romană apărută în secolul al VI-lea, la aproximativ trei secole după moartea sfântului.

4. În Germania, copiii îl ştiu pe Sfântul Nicolae drept "Nikolaus", în Belgia şi Olanda i se spune "Sinterklaas", iar în Luxemburg poartă numele de "Kleeschen".

5. Puţină lume ştie că apariţia mult mai popularului Moş Crăciun este datorată tot ... Sfântului Nicolae. Denumirea în engleză a lui Moş Crăciun este "Santa Claus", nimic altceva decât o deformare a numelui lui Moş Nicolae din limba neerlandeză (limbă oficială în Belgia şi Ţările de Jos), Sinterklaas. Seamănă destul de mult, nu-i aşa?

6. Ştiaţi că ... în unele zone din Germania, copiii îi lasă moşului Nicolae, alături de o scrisoare, morcovi pentru calul său? Tot în Germania, copiii care nu au fost cuminţi primesc, pe lângă nuieluşele pe care şi unii copii din România le primesc din când în când, şi cartofi sau cărbuni.

7. Ştiaţi că ... în Franţa, copiii sunt ceva mai darnici cu Moşul? Înainte de a pleca la culcare, micuţii îi lasă moşului un pahar de vin, dar şi morcovi şi puţin zahăr pentru măgăruşul moşului. În timp ce copiii germani cred că moşul vine pe cal, cei francezi cred că vine pe măgăruş. Până la urmă, important este că vine, nu?

8. La copiii olandezi, moșul ajunge pe mare şi vine din ... Spania. Cei care nu au fost cuminţi se tem de însoțitorul moșului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moș Nicolae cu darurile și dulciurile pentru copiii cuminți. Se spune că micuţii care nu au fost cuminţi vor fi luaţi de lângă părinţi de Petru cel Negru şi duşi tocmai în Spania.

9. În Cehia, cadourile constă în special în mere, nuci, dulciuri și jucării. Totodată, Moș Nicolae le aduce aminte copiilor că în curând va sosi copilul Isus.

10. În Italia, tinerele care consideră că au nevoie de ajutor înainte de a se mărita primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferind fiecăreia câte o punguță cu galbeni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »