Miere buna, miere rea!

Un articol de Petrut

Putem sustine cu usurinta ca mierea este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta! Mierea contine o varietate mare de vitamine si minerale, tipul si cantitatile acestora depinzand de speciile de flori folosite pentru apicultura. De regula, mierea contine vitamina C, calciu si fier, in timp ce zaharul obisnuit sau produsele zaharoase au o calitate nutritiva foarte scazuta.

Pe langa proprietatile nutritive importante, mierea are si efecte antibacteriene si antifungice, actionand precum un antiseptic natural. Mierea contine nutraceutice, substante care elimina foarte eficient din corp radicalii liberi, sporind astfel imunitatea organismului si capacitatea sa de a se proteja chiar si de boli grave precum cancerul si bolile de inima.


Singura problema consta in faptul ca mierea de calitate are si un pret piperat. Din acest motiv, multi oameni se indreapta catre variantele mai ieftine, dar care de cele mai multe ori nici nu pot fi catalogate de fapt drept miere. Desi pretul nu este un criteriu de selectie garantat, in general mierea suspect de ieftina este sintetica, adica supusa unei procesari intensive, diluata si inmultita cu tot felul de inlocuitori si alte substante.

Un studiu recent condus de un grup de specialisti din partea Food Safety News a descoperit ca pana la 76% dintre toate sortimentele de miere existente in supermarketuri sunt supuse procesului industrial de ultrafiltrare. Acest proces de filtrare indeparteaza impuritatile precum particulele de ceara, dar si polenul, ceea ce reprezinta un mare dezavantaj. 

Multi producatori de miere sustin ca procesul mentionat este „foarte important” pentru prevenirea „cristalizarii mierii si prelungirea perioadei de valabilitate a produselor apicole”. Acel polen care se pierde, insa, priveaza produsul finit de o cantitate mare de nutrienti esentiali si deosebit de benefici pentru organism. Fara acesti nutrienti, mierea devine un simplu surogat.

Mai mult, expertii sustin ca mierea supusa acestui proces de ultrafiltrare trebuie evitata si pentru faptul ca astfel se sterge orice amprenta a originii geografice a produsului. Acest procedeu a produs o bresa pe piata pentru produse apicole chinezesti sintetice. Acestea sunt deseori tratate si contaminate cu antibiotice ilegale si chiar unele metale toxice.

Desi este mai putin periculoasa pentru sanatate, mierea adulterata (subtiata) si combinata cu glucoza sau sortimentele inmultite cu mied de proasta calitate trebuie evitata si ea pe cat posibil. In supermarketuri au patruns o multime de sortimente ieftine de miere adulterata, produse de o calitate derizorie. 

Iata cateva criterii de a le identifica:

- Desi acest criteriu intra in aplicare abia dupa cumpararea produsului, macar iti poate indica brandurile de miere pe care sa le ocolesti data viitoare. Este vorba de procesul natural de cristalizare a mierii, care nu se produce si la produsele apicole adulterate. Mierea naturala de buna calitate se cristalizeaza in timp indiferent de conditiile de pastrare.

- Citeste cu atentie etichetele produselor! Evita sortimentele de miere care contin glucoza comerciala sau sirop de porumb bogat in fructoza.

- O buna metoda de verificare a calitatii mierii consta in turnarea catorva picaturi de iod intr-un pahar cu apa in care ai dizolvat o lingurita de miere. Daca mierea capata o coloratie albastruie, inseamna ca produsul a fost amestecat cu amidon de porumb.

- La fel, dizolva putina miere in apa si toarna peste lichid cateva picaturi de otet. Daca are loc o reactie usoara de efervescenta, iar la suprafata se formeaza spuma, inseamna ca mierea a fost adulterata cu gips.

- O alta metoda presupune aprinderea mierii cu fosfor sau un chibrit. Daca mierea ia foc, inseamna ca este de o puritate foarte mare.


- Baga o lingurita plina cu miere intr-un pahar cu apa fara sa amesteci. Daca mierea nu se prelinge si nu se dizolva imediat, inseamna ca este de calitate buna. Mierea sintetica sau de slaba calitate se dizolva imediat in apa datorita adulterarii intensive.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »