Corcodușele - subestimate, dar uimitor de benefice pentru organism
Corcodușele - subestimate, dar uimitor de benefice
pentru organism
Corcodușul înflorește primăvara devreme, fiind printre primii copaci ale căror fructe se coc. Se întâlnește aproape peste tot, chiar și pe marginea drumurilor, de aceea avem tendința de a-l subestima. Trebuie știut însă că aceste fructe sunt foarte sănătoase, având efecte benefice uimitoare asupra organismului. Corcodușele sunt bogate în vitamine precum cele din grupa B (B1, B2, B3, B6), vitaminele C, A, E, K, mangan, seleniu, zinc, minerale-fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, acid citric, proteine, zaharuri, acizi, pectine. Deoarece conțin foarte multă apă (90%) și calorii puține, sunt recomandate în curele de slăbire, precum și persoanelor care suferă de diabet, întrucât au un conținut scăzut de zahăr, sub 10%. Trebuie consumate cu atenție de către persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică, ulcer gastric sau duodenal.
Atunci când se află în stare crudă, corcodușele au cea mai bogată acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Acestea au diverse culori, de la galben, roz, roșu și mov închis, un indicator al substanțelor naturale cu beneficii unice asupra organismului. Corcodușele au un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, reduc riscul de instalare a cancerului, diminuează nivelul colesterolului rău din organism, reduc presiunea arterială, încetinesc procesul de îmbătrânire, ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, au rol de prevenire și tratare a anemiilor, facilitează vindecarea afecțiunilor respiratorii, ajută la cicatrizarea rănilor, sunt adjuvante în curele de slăbire, ajută la detoxifierea organismului și la sinteza hormonilor glandelor suprarenale și, nu în ultimul rând, întăresc sistemul imunitar.
Corcodușele sunt uneori ingredientele de bază ale unor rețete sănătoase și foarte gustoase. Acestea se pot consuma în stare proaspătă sau sub formă de compoturi, integrate în prăjituri, preparate ca gem, marmeladă, cocteiluri etc.
Brioșe cu corcodușe
Ingrediente: 250 g corcodușe proaspete, 175 g unt, 120 g zahăr brun, 3 ouă, 250 g făină, 75 ml lapte degresat, un praf de sare, esență de vanilie, 1 plic zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, 50 g nuci măcinate.
Mod de preparare: în bolul mixerului se amestecă zahărul brun, zahărul vanilat, esența de vanilie, sarea, ouăle, apoi se mixează până se obține o compoziție omogenă, după care se amestecă cu făina, nucile, praful de copt, se toarnă laptele și se mixează până devine un aluat omogen. În formele de brioșe se pune hârtie și se toarnă în fiecare din aluatul preparat. Se scot sâmburii din corcodușe, se taie în jumătate și se introduc ușor în aluat. Se pun la copt la 175 C, timp de 25 de minute.
Mod de preparare: în bolul mixerului se amestecă zahărul brun, zahărul vanilat, esența de vanilie, sarea, ouăle, apoi se mixează până se obține o compoziție omogenă, după care se amestecă cu făina, nucile, praful de copt, se toarnă laptele și se mixează până devine un aluat omogen. În formele de brioșe se pune hârtie și se toarnă în fiecare din aluatul preparat. Se scot sâmburii din corcodușe, se taie în jumătate și se introduc ușor în aluat. Se pun la copt la 175 C, timp de 25 de minute.
Zeamă de corcodușe
Ingrediente: 5 kg corcodușe verzi, 3 l de apă, 1 lingură de sare.
Mod de preparare: se spală corcodușele bine și se îndepărtează de codițe, se pun la fiert într-o oală cu apă și sare, se fierb la foc mic și se mestecă din când în când până s-au înmuiat; se lasă la răcit, după care se dau printr-o strecurătoare mare până se îndepărtează sâmburii și coaja; pulpa rezultată se pune din nou la foc mic pentru încă 5-10 minute și apoi se toarnă fierbinte în sticle sau borcane, care se închid imediat. Se pot acoperi cu un prosop gros și se lasă până a doua zi. Cu această zeamă se pot acri ciorbele de carne, de legume, de fasole etc.
Mod de preparare: se spală corcodușele bine și se îndepărtează de codițe, se pun la fiert într-o oală cu apă și sare, se fierb la foc mic și se mestecă din când în când până s-au înmuiat; se lasă la răcit, după care se dau printr-o strecurătoare mare până se îndepărtează sâmburii și coaja; pulpa rezultată se pune din nou la foc mic pentru încă 5-10 minute și apoi se toarnă fierbinte în sticle sau borcane, care se închid imediat. Se pot acoperi cu un prosop gros și se lasă până a doua zi. Cu această zeamă se pot acri ciorbele de carne, de legume, de fasole etc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu