Primul film documentar despre Mihai Eminescu(1914)


Primul film documentar despre Mihai Eminescu (1914)

 

Descrierea filmului

Are titlul Eminescu, Veronica, Creangă și este primul film documentar despre Mihai Eminescu. A fost descoperit la Arhiva Naţională de Filme de către Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Filmul are 21 de minute şi a fost realizat în urmă cu peste un secol, de Octav Minar, un cercetător controversat al vieţii lui Mihai Eminescu.
Pelicula (film mut, dar promovat pe internet cu diverse coloane sonore) este considerată una dintre cele mai valoroase piese de tezaur și a fost descoperită în urmă cu câţiva ani de bibliofilii Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Documentarul, recuperat şi recondiţionat integral, este creaţia Casei de Filme „Pathé", iar imaginea poartă semnătura lui Victor de Bon.
Acesta realizează aici o creaţie extrem de interesantă, în sensul că documentarul e presărat cu scene lirice, interpretate de artişti profesionişti (primele încercări de docudrama), iar poemele eminesciene sunt ecranizate artistic, cu filmări făcute în Italia şi Egipt.
Puteți viziona aici toate cele trei părți ale documentarului.

Documentar la 25 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Ne reţin atenţia imagini autentice, filmate la începutul veacului trecut, ce pot fi considerate adevărate documente istorice, înfăţişând meleagurile natale ale poetului, diferite fotografii inedite (inclusiv o controversată poză a poetului, împreună cu tatăl său), casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iaşiului, precum şi câteva clădiri pe unde paşii acestuia au poposit (Biblioteca Centrală, „Bolta Rece", localul „Trei Sarmale"), rudele acestuia (Arhimandritul Ioachim Iuraşcu), mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile lui Eminescu de la Dumbrăveni, Botoşani, din faţa Ateneului, fotografiile Veronicăi Micle, teiul lui Eminescu, Grădina Copou, Mânăstirea Văratec, Mormântul Veronicăi Micle, rudele în viaţă ale lui Creangă.
Dacă acest film documentar ar fi fost studiat cu atenţie (sau doar studiat), reconstituirea casei memoriale a lui Eminescu de la Ipoteşti ar fi fost cât se poate de aproape de realitate. În al doilea rând, filmul acesta, avându-l ca autor pe mult hulitul şi blamatul Octav Minar, este unul dintre cele mai elocvente documente cinematografice păstrate în întregime şi prima încercare de a ilustra, cu mijloacele specifice celei de-a şaptea arte, creaţia eminesciană.
 (Sursa: mihai-eminescu.ro)
 
 
 
 
 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »