8 semne că mănânci prea sărat

semnele consumului exagerat de sare

Sarea este un nutrient foarte important pentru organism, având, printre altele, un rol important în reglarea cantității de fluide corporale. Dacă organismul nu primește suficientă sare, tensiunea arterială poate să coboare până la un prag critic!

Totuși, și excesele de sare sunt periculoase pentru sănătate. Iată la ce probleme poate duce excesul de sare:

Senzație de sete permanentă

Când consumi prea multă sare, corpul are nevoie de o cantitate mai mare de lichide ca să elimine excesul din sistem, astfel încât musculatura și alte țesuturi corporale să poată funcționa corect. Corpul îți indică această nevoie suplimentară de lichide prin producerea senzației permanente de sete. Și este important să bei lichide în astfel de situații ca să eviți deshidratarea.

Edeme

Umflarea extremităților și a ochilor dimineața la trezire este un alt semn că mănânci prea multă sare. Sarea încurajează retenția corporală de apă, ceea ce poate produce edeme accentuate la nivelul brațelor, gleznelor, tălpilor picioarelor, mâinilor și feței.

Dureri de oase 

Când bei foarte multă apă ca să compensezi supraîncărcarea cu sodiu din organism, crește automat și frecvența de urinare. Urinarea frecventă cauzează, mai departe, pierderi de calciu mai accentuate. Oasele și dinții au nevoie de calciu ca să se mențină sănătoși, iar deficitele pronunțate pot duce la osteoporoză.

Pietre la rinichi 

Excesele de sare accentuează excreția calciului prin urină. Combinația de sare și calciu acumulată în rinichi poate duce la apariția calculilor urinari, susțin medicii nefrologi.

Hipertensiune arterială

Echilibrul dintre lichidele corporale și sare este extrem de important pentru buna-funcționare a sistemului circulator și a sistemului muscular. Cu cât mănânci prea sărat, corpul reține foarte multă apă, iar acest exces de lichid crește tensiunea arterială.

Lipsă de concentrare

Hipertensiunea arterială întreținută de alimentația bogată în sare poate deteriora arterele care irigă creierul cu sânge. Efectul direct este scăderea capacității de concentrare iar, în timp, pot apărea chiar simptome de demență și cheaguri arteriale.

Pofte alimentare greu de controlat

Știi povestea cu sarea în bucate: mâncarea nesărată este insipidă. Dar și excesele de sare duc la desensibilizarea papilelor gustative, astfel că poți ajunge să adaugi tot mai multă sare doar ca să simți același gust de altădată. Intervine o reacție de dependență care închide cercul vicios al consumului excesiv de sare.

Dureri de cap frecvente

Deși cercetătorii nu cunosc cu exactitate mecanismul prin care sodiul provoacă dureri de cap, un studiu purtat la Universitatea Johns Hopkins a arătat că persoanele care consumă zilnic 1500 mg de sodiu au fost cu 25% mai puțin predispuse la migrene decât cele care consumă 2500 mg.
Deși nu este ușor să-ți înfrânezi impulsul de a săra mâncarea exagerat, trebuie să faci eforturi să ajungi treptat la un consum sănătos de sodiu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »