CRIZA MARE, BOGATI MARI!


Milioane de documente interne provenite din industria financiară a Marii Britanii expun pentru prima oară identitatea a mii de deţinători de averi anonime din întreaga lume - preşedinţi, dictatori, fiica unui dictator notoriu şi un milionar britanic acuzat că ascunde activele fostei soţii. Guardian, Monde sau Washington Post au dezvăluit o parte a listei, dar cutremurul abia începe.


Offshore Leaks este numele opera­ţiunii de mare amploare, care a permis ziariştilor unor mari publicaţii din Europa şi America să analizeze 2,5 milioane de fişiere provenind de la 120.000 de societăţi offshore, o scurgere informatică al cărei volum este de 160 de ori mai mare decât cel al telegramelor diplomatice dezvăluite de WikiLeaks în 2010.

În total, banii plasaţi în paradisuri fiscale reprezintă echivalentul PIB-ului Statelor şi Japoniei reunite. E-mailuri şi alte documente, provenite în principal din paradisurile foscale din largul coastelor Insulelor Virgine Britanice (BVI) riscă să producă un cutremur în lumea întreagă dezvăluind nivelul schimburilor comerciale offshore şi un fost economist estima că magnaţii au cel puţin 32.000 de miliarde dolari ascunşi în paradisurile fiscale.

După 15 luni de analiză a celor 2,5 milioane de fişiere, joi, 4 aprilie, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), o asociaţie de 160 de ziarişti din întreaga lume în parteneriate cu publicaţii ca Guardian, Monde, Le Soir sau Washington Post au început publicarea unei liste a celor ce îşi ascund averile offshore.

Clienţii VIP

Printre miile de nume figurează şi 130 de francezi, între care Jean-Jacques Augier, trezorierul preşedintelui francez, François Hollande, în timpul campaniei prezidenţiale, dezvăluire care cade într-un moment foarte prost, când majoritatea socialistă la putere şi personal şeful statului sunt grav afectaţi de afacerea contului ascuns din Elveţia al unui fost ministru, Jerome Cahuzac. Augier are două firme offshore în Insulele Caiman împreună cu un asociat chinez, Xi Shu, un om de afaceri.

Numeroase alte nume sunt menite să provoace la rândul lor scandaluri pe măsură în ţările lor - Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului şi familia sa. Olga Suvalova, soţia unui om de afaceri rus apropiat de preşedintele Putin şi care ocupă postul de vicepremier al Rusiei. Fiica fostului dictator filipinez Ferdinand Marcos, reputat pentru corupţie. În Occident, se regăsesc numele colecţionarei de artă şi baroană spaniolă, Carmen Thyssen-Bornemisza, o fostă regină a frumuseţii şi văduva miliardarului oţelului Thyssen. Tony Merchant, soţul unei senatoare canadiene.

În SUA, printre clienţii offshore se află Denise Rich, fosta soţie a celebrului trader Mark Rich, graţiat de preşedintele Clinton după ce fusese acuzat de evaziune fiscală. Pentru Indonezia, s-a descoperit urma patrimoniului lui Suharto iar pentru Zimbabwe, urma patrimoniului lui Mugabe. Insulele Virgine Britanice se află pe primul loc în rândul pre­fe­rinţelor celor care îşi ascund averile, fiind un paradis fiscal celebru pentru menţinerea secretului. Microstatul din Caraibe a integrat peste un milion de entităţi offshore după 1980. Identităţile proprietarilor reali nu sunt dezvăluite niciodată.

La lista „vip“-urilor se adaugă numele cetăţenilor obişnuiţi, cum sunt grecii, care încearcă să scape de impozitele din ţara lor.

Armatori şi negustori de diamante

Ca urmare imediată a operaţiunii Offshore Leaks, guvernul de la Atena va ancheta conturile a 103 societăţi offshore necunoscute serviciilor fiscale elene, a căror existenţă a fost dezvăluită de ancheta ICIJ. Le Soir precizează că şi belgienii se află pe lista celor ce ascund banii în paradisuri fiscale, printre ei negustorii de diamante din Anvers.

Dezvăluirile numelor în cadrul operaţiunii Offshore Leaks reprezintă o adevărată bombă şi va avea sigur repercusiuni privind încrederea printre bogaţii lumii, pentru că identitatea proprietarilor de conturi sau firme din paradisuri fiscale în mod normal rămân secrete.

Averile ascunse în largul coastelor insulelor britanice aparţin unui larg evantai, de la reprezentanţi ai guvernului până la reprezentanţi ai familiilor foarte bogate din lume, din Canada, Statele Unite, India, Pakistan,Indonezia, Iran, China, Thailanda şi din fostele ţări comuniste. Dezvăluirile vin pe fondul crizei euro şi ancheta este extrem de revelatoare pentru ceea ce se petrece în Cipru, cu fluxurile finanţelor ruse.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse