Ciocolata, cea mai bună hrană pentru creier
Aşa cum ştim cu toţii, ciocolata conţine substanţe care provoacă plăcere şi îmbunătăţesc starea de spirit, iar mai multe cercetări au arătat că acest desert este bogat în antioxidanţi şi are proprietăţi benefice pentru creier.
Mai multe studii recente au oferit dovezi în favoarea ipotezei că anumiţi compuşi din ciocolată, flavanolii, acţionează pentru a proteja neuronii împotriva degenerării şi a demenţei. Cea mai recentă cercetare confirmă că polifenolii, o clasă de compuşi de include flavanolii, au proprietăţi antioxidante, oamenii de ştiinţă reuşind să elucideze mecanismul prin care aceşti compuşi acţionează pentru a proteja creierul la nivel celular.
Cercetătorii conduşi de Annamaria Cimini de la Universitatea L'Aquila din Italia au conceput modele celulare ale afecţiunii Alzheimer şi le-au tratat cu plăcile Aß şi cu peptidele Aß, acestea fiind asociate neurodegenerării. Apoi, cercetătorii au aplicat polifenoli din cacao asupra acestor celule, descoperind că aceştia provoacă producerea de BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), o substanţă ce promovează dezvoltarea neuronală şi care acţionează împotriva decesului celular provocat de stresul oxidativ.
„Studiile noastre indică pentru prima dată că aceşti polifenoli din cacao nu acţionează doar ca anti-oxidant, ci şi că activează producerea de BDNF, acţionând astfel împotriva decesului neuronal", a declarat Cimini.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu