Cupa lui Pitagora SI PENTRU TINE.



Legenda spune ca acesta a fost inventat chiar de Pitagora in timpul lucrarilor de alimentare cu apa a insulei Samos , in jurul anului 530 i.e.n. Scopul inventiei ar fi fost impartirea corecta a vinului catre constructorii acelor vremuri (de unde se vede ca obiceiul bautului pe santier e „milenar").
               Mai exact, cei care erau mai iuti de mana si largi de gat isi umpleau rapid paharele si le dadeau pe gat la fel de repede, spre deosebire de cei mai cumpatati.
               Rezultatul: cei care beau mult faceau paguba si se odihneau mai mult decat ceilalti, lucrand, evident, mai putin. Atunci, lui Pitagora i-a venit ideea unei cupe, care sa distribuie egal (fair cup) cantitatea de vin pe care s-o bea fiecare, marcand pe interior nivelul maxim pana la care se poate umple cupa.
              Nimic deosebit pana aici. Partea cu adevarat interesanta abia acum vine: cupa avea in mijloc o coloana cu o gaura in partea inferioara, prin care (surpriza) nu curgea continutul cupei daca aceasta era umpluta pana la nivelul marcat. In schimb, daca incercai sa mai torni fie si o picatura peste acel nivel, aveai neplacuta surpriza sa vezi cum ti se goleste intreaga cupa.
                De aceea Cupa lui Pitagora a cunoscut diverse denumiri de-a lungul timpului: cupa echitatii, cupa egalitatii sau cupa lacomiei.
                  Pentru ingineri si curiosi, iata o sectiune a aceastei cupe, pentru a putea observa principiul de functionare bazat pe principiul vaselor comunicante:

 

                   Pentru toti ceilalti, interesati mai degraba de utilitate si mai putin de principii de functionare, mesajul care il transmite cupa e urmatorul:

                   Bucura-te de ceea ce ai in prezent (sanatate, prieteni, familie, iubire) pentru ca daca te lacomesti, vei strica echilibrul din viata ta si nu vei mai ramane cu nimic.
 
 
 


-->

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »