Plante rare, ruine fermecătoare şi sunetul plăcut al cascadelor – asta puteţi întâlni în oaza botanică din Ninfa, în apropiere de Roma, supranumită de cunoscători „cea mai romantică grădină din lume".
Rafinata grădină datează de la finalul secolului al XIX-lea, atunci când aristocraţii din familia Caetani au preluat mai multe terenuri ce fuseseră părăsite de secole bune, printre care se număra şi Ninfa, un oraş abandonat în Evul Mediu.
Acest orăşel găzduia cândva 150 de case şi şapte biserici, fiind un popas important pentru pelerinii şi comercianţii ce călătoreau pe celebra Via Appia, însă a fost devastat de un război civil înainte de a deveni un refugiu artistic.
„Ninfa nu este doar o grădină, are şi o lungă istorie culturală", afirmă Lauro Marchetti, şeful Fundaţiei Roffredo Caetani, ce gestionează această grădină aflată la aproximativ 70 de kilometri de Roma.
Mama lui Caetani, englezoaica Ada Wilbraham, a fost fondatoarea acestei grădini.
Caetani, un muzician şi un protejat al compozitorului maghiar Franz Liszt, a avut ideea pâraielor şi a cascadelor pentru a crea melodii fascinante.
„Noaptea, în punctul pe care noi îl numim «locul privighetorilor», apa şi cântecul păsărilor formează un adevărat concert", spune Marchetti.
Soţia americană a lui Caetani, Marguerite Chapin, a adăugat trandafiri, irişi, bujori şi un pavilion de bambus în grădină, invitând apoi aici toţi prietenii săi scriitori.
Virginia Woolf, Tennessee Williams, Truman Capote sunt câţiva dintre scriitorii ce au vizitat această grădină secretă, alături de autorul italian Alberto Moravia şi regizorul Pier Paolo Pasolini.
Mulţi au fost inspiraţi de ruinele podului Roman, de fosta vamă şi de apele ce găzduiesc păstrăvi rari şi floră acvatică.
Sub bolta arcuită a fostei vămi, pe ai cărei pereţi se reflectă undele apei, autorul italian Giorgio Bassani a scris celebrul său roman „Il giardino dei Finzi-Contini".
„Cu puţin timp înainte să moară, Bassani a venit aici pentru ultima dată. Era foarte bolnav şi mi-a spus, oftând puternic, «acum pot să mor»", a relatat Marchetti.
Plantele din jurul lumii sunt aranjate într-un mod sofisticat, dar totodată natural, cele 1.300 de specii diferite fiind o veritabilă încântare.
Printre rarităţile ce se găsesc în grădina din Ninfa se numără rubarbe gigantice din Brazilia, Hamamelis din munţii Alborz din Iran şi cedri din Africa de Nord.
De asemenea, mai pot fi observaţi bananieri, lalele americane şi arţari japonezi, alături de un trandafir urcător ce s-a înălţat 21 de metri pe un chiparos.
Bordurile de flori înfloresc între aprilie şi noiembrie, fiind create de Lelia, fiica lui Roffredo şi Marguerite Caetani, un pictor impresionist ce a murit în 1977. Lelia a fost ultimul membru al familiei Caetani, lăsându-i lui Marchetti sarcina de a ocroti Ninfa.
„Această grădina este una din gloriile Italie. Este foarte bine îngrijită, o adevărată simfonie între natură şi capacitatea omului de a cultiva un loc ca acesta", a comentat Patrick Hennessy, ambasadorul Irlandei la Roma, în cadrul unei vizite recente la Ninfa.
Un alt oaspete ce vizitează des grădina din Ninfa este ambasadorul Australiei, David Ritchie. „Ador să stau şi să ascult păsările cum cântă şi sunetul cascadelor", spune Ritchie.
„Este atât de romantic acest loc, cu apa, trandafirii şi ruinele. În Australia avem plante acvatice, acacia şi eucalipţi precum aici, dar nu avem un loc ca acesta", a mai spus ambasadorul.
Pentru a ocroti această grădină, fundaţia organizează doar vizite ghidate între lunile aprilie şi noiembrie. Aproximativ 55.000 de persoane vizitează această grădină în fiecare an.
„Trebuie să respectăm liniştea păsărilor şi a fluturilor", spune Marchetti.
Anul acesta, grădina a înregistrat recordul absolut de vizitatori într-o singură zi, 3.972 de persoane, deşi nu îşi face reclamă.
Vânzările de bilete ajută la plata salariilor celor cinci grădinari, însă nu se pune problema ca grădina să devină o veritabilă afacere de masă.
„Ninfa nu poate deveni niciodată un loc comercial umplut cu cutii de Coca-Cola, pungi de plastic şi mucuri de ţigară", a declarat ferm Marchetti.
Cuprins A B C D E F G H I L M N O P Q R S T U V A Aquila non capit muscas. (Vulturul nu prinde muște) Absentem laedit, qui cum ebrio litigat. (Cel care se ceartă cu un bețiv rănește un absent) Ad multos annos! (La mulți ani!) Aegroto dum anima est, spes est. (Cât timp bolnavul suflă, mai este speranță) Amicus Plato, sed magis amica veritas. (Mi-e prieten Platon, dar mai prieten adevărul) Amor patriae nostra lex. (Iubirea patriei este legea noastră) Alea jacta est. (Soarta este hotărâtă! Zarurile au fost aruncate!) Iulius Caesar când a trecut Rubiconul. Ars longa, vita brevis. (Arta este lungă, viața este scurtă) Asinus asinorum in saecula saeculorum. (Măgarul măgarilor în secolele secolelor) Audiatur et altera pars. (Să se asculte și cealaltă parte) Aurea mediocritas. (Aurita cale de mijloc) Auri sacra fames. (Faima sfântă a aurului!) Aut Caesar, ...
SEP 17 2013 Maestrul și Margareta, serial online. Zece episoade făcute după cea mai bună carte pe care am citit-o până acum. Romanul Maestrul și Margareta al lui Mihail Bulgakov redă trei planuri paralele: în primul, în 1930, Satana viziteză Moscova, însoțit de asistenții lui – se recomandă Woland, specialist în magie neagră. În planul doi, ne întoarcem în timp la Pontiu Pilat și la Iisus, care în carte se numește Yeshua Ha-Nozri. În planul trei, când este prezentată povestea de dragoste dintre Maestru și amanta lui, Margareta, toate cele trei planuri se întrepătrund și întreaga poveste capătă sens. Cum se leagă personajele, cum li se intersectează drumurile, totul este scris în așa fel încât să te sfideze și cu o satiră fabuloasă. Desigur, recomand cartea înainte, care este, după cum spuneam, cea mai tare pe care am putut s-o citesc vreodată. Am mai trăit asemenea stări când am citit Harry Potter în clasa a VII-a. Nici nu am de gând să l...
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu