Libera singing Silent Night - Songs of Praise 22.12.2013



   „Stille Nacht, heilige Nacht “(Noapte liniștită, Noapte sfântă), unul dintre cele mai cunoscute și mai cântate colinde din întreaga lume, împlinește în această seară, două sute de ani de când a fost compus şi interpretat pentru prima dată în Ajunul Crăciunului, în biserica „Sfântul Nicolae“ din Oberndorf, un mic oraş din Austria.
   Versurile colindului au fost scrise de preotul austriac Joseph Mohr, iar melodia a fost compusă de Franz Xaver Gruber, profesor de muzică și dirijor al corului bisericii „Sfântul Nicolae“ din Oberndorf.            
        Imagine în linie
        Franz Xaver Gruber (25 nov. 1787 – 7 iunie 1863) 
       De atunci prin via Tirolul austriac, colindul s-a răspândit în spațiul de limbă germană, apoi în întreaga Europă, trecând ulterior oceanul, în America.
       La împlinirea jubileului de 100 de ani (1918), colindul era cunoscut deja pe tot globul, iar în 2011 acest colind care a fost tradus și interpretat în peste 300 de limbi și dialecte de pe toate meridianele lumii, a fost declarat patrimoniu cultural intangibil de către UNESCO.
         Din 24 decembrie 1818, când a fost interpretat prima dată pe două voci acompaniate de chitară, de Franz Xaver Gruber și Joseph Mohr, colindul a intrat în repertoriul unor coruri și orchestre celebre, cât și a unor staruri internaționale, din fiecare gen muzical.
        Primește astăzi la jubileul de două sute de ani, mesajul de pace și liniște transmis de acest colind prin vocile angelice ale băieților din Libera, cunoscutul grup vocal englezesc.

          Un Crăciun fericit cu multe bucurii și dorințe împlinite!

           Click pe linkul de mai jos. Vizionare și audiție plăcută!
                                                                                                         Radu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse