GHEORGHE ZAMFIR POATE FI CETATEAN DE ONOARE ??


Posted: 26 Apr 2013 12:06 PM PDT
Ghimpele.ro: Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe explică de ce Gheorghe Zamfir nu merită titlul de cetăţean de onoare al oraşului: "În sistemul nostru de valori nu cred că e aşa de uşor să dai acest titlu cuiva"
de Gabriel Popoiu
A câştigat peste 120 de discuri de aur şi de platină şi e singurul artist european care a obţinut două discuri de aur în Statele Unite ale Americii. De altfel, e singurul artist român care a câştigat vreodată un disc de aur în Ungaria. Are, în 55 de ani de activitate, peste 120 de milioane de discuri vândute şi a primit, de-a lungul timpului, cele mai importante disctincţii din Franţa, Italia, Belgia, Luxemburg sau Columbia. Universitatea din Sorbona l-a licenţiat onorific, iar Papa Ioan Paul al II-lea i-a oferit Medalia Vaticanului, fiind primul artist care a cântat vreodată în mesa privată a Papei. Turcia l-a declarat cel mai popular artist şi compozitor al secolului al XX-lea. A devenit dirijor al ansamblului Ciocarlia la doar 25 de ani, în '66, iar în 2001 devine fondatorul primei catedre de nai din lume.
gheorghe-zamfir-ghimpele
E unanim recunoscut drept cel mai mare naist al lumii, iar în Romania, Bucureşti, Arad, Cluj Napoca, Constanţa, Targovişte sau Suceava- sunt doar câteva dintre oraşele care i-au oferit diploma de cetăţean de onoare.
Cu toate acestea, Antal Arpad, primarul UDMR din Sf. Gheorghe, crede că maestrul Gheorghe Zamfir nu merită titlul de cetăţean de onoare al oraşului pe care îl conduce: "În sistemul nostru de valori nu cred că e aşa de uşor să dai acest titlu cuiva".
Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, UDMR-istul Antal Árpád (cunoscut pentru veritabila „alergie la limba română" de care a dat dovadă de-a lungul timpului), a respins propunerea consilierului local liberal Mădălin Guruianu de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului maestrului naiului, Gheorghe Zamfir. Edilul nu consideră că o astfel de iniţiativă ar fi tocmai potrivită, în condiţiile în care"simplul motiv că cineva vine în judeţ" nu ar justifica titlul de Cetăţean de Onoare.
Cu toate acestea, realitatea e complet diferită, iar cunoscutul artist nu se află într-o simplă „vizită în judeţ". În cursul acestor zile Gheoghe Zamfir desfăşoară în Sf. Gheorghe, Arcus şi Braşov primul festival internaţional de nai din lume. În oraşul condus de Antal Arpad, maestrul Zamfir a susţinut, împreună cu taraful său, ieri, 25 aprilie, un concert extraordinar pe scena Teatrului din Sfântu Gheorghe. Evenimentul artistic închide oficial Festivalul Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir" şi a fost transmis de către Televiziunea Română. Seria de concerte susţinute de Gheorghe Zamfir şi reunite sub egida festivalului internaţional care îi poartă numele reprezintă o premieră mondială şi a fost realizat, aşa cum însuşi maestrul declara, cu sprijinul Ministerului Culturii.
De altfel, evenimentul care plasează judeţul Covasna pe harta culturală a Europei a reprezentat şi motivul pentru care preşedintele PNL Sfântu Gheorge, Mădălin Guruianu, a propus acordarea titlului de onoare al oraşului celebrului naist.
În replică, primarul Antal Árpád consideră că Gheorghe Zamfir nu îndeplineşte criteriile pentru a deveni cetăţean de onoare: „În sistemul nostru de valori nu cred că e aşa de uşor să dai acest titlu cuiva".
Integral în Ghimpele


\










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »