Insomnia alungata cu alimente combinate

5 combinatii alimentare pentru a limita efectele insomniei

alimenteinsomnieLipsa somnului este o problema din ce in ce mai des intalnita. S-a demonstrat ca solutiile pentru a lupta impotriva efectelor insomniei sunt: ora la care iei ultima masa din zi si combinatiile alimentare. Sa mancam usor cu mult inainte de ora de culcare ne-ar ajuta sa suportam mai bine problemele cauzate de o noapte nedormita.
Conform unui studiu condus de un grup de cercetatori americani de la Universitatea din Pennsylvania, care a fost prezentat la congresul SLEEP 2015, sa mananci mai devreme seara ar fi suficient pentru a compensa lipsa de somn.
Metabolismul incetineste in jurul orei 16:00, de aceea este important ce si cat mananci trecut de aceasta ora. In lipsa unui program regulat, este indicat sa iei ultima masa cu aproximativ trei-patru ore inainte de culcare.
Lipsa unui mic dejun si, de cele mai multe ori, un pranz luat pe fuga in fata calculatorului, transforma masa de seara in familie intr-una dintre cele mai importante mese ale zilei. Ne dam seama ca este o mare greseala, insa cu toate acestea multi dintre noi continua sa o serveasca destul de tarziu. In plus, daca cina devine una copioasa, cu atat mai mare este dezastrul pentru un somn lin si odihnitor si o siluetaarmonioasa.
Nu mai vorbim despre gustarea sau rontaitul seara, inainte de culcare, in fata televizorului. Totusi, daca nu ne putem abtine acestor tentatii, Dr. Oz ne recomanda cateva alimente usoare pentru seara, care nu ne afecteaza nici somnul, dar nici fizicul:
1. Un pahar de iaurt cu o jumatate de banana. Banana, o buna sursa de magneziu si potasiu, ajuta musculatura corpului sa se relaxeze si tensiunea arteriala sa scada.
2. Un pahar cu lapte cald sau rece (de vaca, de soia sau de migdale) este o minunata sursa de calciu, care ajuta corpul sa produca melatonina, “hormonul somnului”.
3. Un pumn de nuci sau de seminte (migdale, caju, chia sau floarea soarelui). Toate sunt bogate in triptofan, magneziu si ajuta la relaxarea musculaturii si a sistemului nervos.
4. Un castron cu fulgi de ovaz cu lapte sau iaurt natural este recomandat atat la micul dejun, cat si seara. Si ovazul contine melatonina. In plus, furnizeaza organismului vitamina B6, un alt nutrient care contribuie la instalarea unui somn linistit.
5. O ceasca cu ceai de valeriana si miere este un obicei stravechi. Ceaiul de valeriana a fost folosit ca sedativ si poate reduce perioada de timp pana la instalarea somnului. Glucoza din miere te ajuta sa te relaxezi.
S-a demonstrat ca un adult consuma in jur de 500 de calorii suplimentare in timpul unei nopti nedormite. David Dinges, principalul autor al cercetarii realizate la Universitatea din Pennsylvania, a dovedit ca „limitarea aportului de calorii in acest moment al zilei (seara) permite prevenirea dificultatilor pe care unele persoane le pot intalni atunci cand nu dorm suficient”.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au propus hrana pe timpul zilei unui numar de 44 de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, cerandu-le sa doarma 4 ore pe noapte, timp de 3 nopti consecutive. Pentru cea de-a patra noapte, 20 de participanti la studiu au continuat sa aiba acces la hrana, in timp ce ceilalti 24 nu au primit decat apa de la ora 10 seara pana la ora de culcare, la 4 dimineata.
In fiecare noapte, la ora 2, oamenii de stiinta au facut diverse teste voluntarilor pentru a le masura memoria, capacitatile cognitive, starea de oboseala, nivelul de stres si starea generala de spirit. In timpul testelor din a patra noapte persoanele care nu au baut decat apa au avut rezultate mai bune la teste decat cei care mancasera.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »