A venit sezonul căpușelor, ce facem dacă ne mușcă una?
A venit sezonul cald și există tentația de a ne plimba prin pădure și de a petrece mult timp în aer liber.
De asemenea, nu uita că ele pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (câini, pisici) atunci când sunt mângâiate sau scoase la plimbare.Totuși, înainte de a profita de vremea frumoasă și de vacanță trebuie să știi să te protejezi de căpușele, care pândesc prin iarbă și în zonele păduroase.
Căpușele sunt antropode mici de 2,5- 14 mm, compuse din două segmente, care se hrănesc cu sânge. Acestea transportă o serie de boli, fiind pe locul doi după țânțari, la nivel mondial ca grad de pericol asupra sănătății. Nu înțepătura cauzează infecția, ci toxinele, secrețiile, microorganismele pe care le conține saliva căpușelor.
Muşcăturile de căpuşe sunt, de obicei, nedureroase. În cele mai multe cazuri, oamenii nici nu observă că au fost muşcaţi de o căpuşă. Căpuşele mici, cum ar fi căpuşa de căprioară, care transmite boala Lyme, este atât de mică, încât este aproape nedetectabilă.
Care sunt simptomele mușcăturii de căpușă?
Mușcătura poate să nu producă niciun simptom. Totuși, dacă ești alergic, poți să experimentezi durere, umflătură în locul afectat, erupție, senzație de arsură sau chiar dificultate respiratorie.
Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat o căpușă
1. Indiferent de stadiul în care este căpușa, acoper-o complet cu untură solidă. După două-trei minute, căpușa se va desprinde singură, fiindcă se va sufoca.
2. Îmbibă foarte bine un tampon de vată în tinctura de iod și ține tamponul pe căpușă 3-4 minute.
3. În loc de tinctura de iod, se poate folosi și acetonă. După ce căpușa cade, dezinfectezi bine înțepătura cu iod, apoi ungi locul cu cremă de gălbenele cu propolis.
Evident, în cazul persoanelor alergice, acestea trebuie să aibă la îndemână medicamentele prescrise de specialist și să apeleze de urgență salvarea.
Cum te ferești de mușcătură
Folosește spray-uri protectoare, ce se aplică pe piele, împotriva insectelor. Se găsesc cu ușurință în farmacii.
Când ieși la picnic sau mergi la munte, încearcă să te acoperi pe cât posibil. Încearcă să bagi pantalonii în șosete pentru a împiedica pătrunderea căpușelor pe sub haine. Poartă încălțăminte adecvată!
Evită să mergi prin iarbă înaltă sau tufișuri.
Muşcăturile căpuşelor sunt nu numai dureroase, ci şi periculoase! Așadar, data viitoare când ieşi la iarbă verde sau cu copii în parc, iată un truc grozav prin care le poţi ţine la distanţă!
Ia cu tine o rolă adezivă pentru înlăturarea scamelor şi curăţă cu ea îmbrăcămintea şi păturile atunci când ieşi la picnic, dar şi la întoarcerea acasă.Prima linie de apărare este o metodă mecanică!
Cea de-a doua linie de apărare o reprezintă uleiul de mentă. Nici nu vă dați seama cît de eficient este!
Pulverizează pe haine şi unge pielea expusă cu puţin ulei de mentă. Dacă ai pielea sensibilă, combină uleiul de mentă cu puţin ulei de migdale sau de jojoba. E normal să simţi o mică arsură la aplicare, dar disconfortul cedează rapid, aşa că nu îţi face probleme în această privinţă!
Mirosul puternic de mentă ţine la distanţă nu numai căpuşele, ci şi toate celelalte insecte, inclusiv muştele, ţânţarii şi furnicile! Şi, ca să fii sigur că nu se prind căpuşe de haine, foloseşte din când în rola pentru scame.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu