7 locuri de pe Pământ care sfidează orice logică
Cele șapte minuni ale naturii au fost desemnate puțin prea repede. Marele Canion sau Vârful Everest sunt, într-adevăr, colosale, însă există în lume locuri mult mai impresionante. Locuri care par desprinse dintr-o altă lume, ca și când s-ar fi format pe o planetă ce a evoluat separat de a noastră. Unele dintre ele rămân un mister chiar și pentru oamenii de știință. Sunt locuri care te vor lăsa cu gura căscată nu doar pentru că sunt frumoase, ci pentru că par să respecte legi ale naturii care nu se mai aplică nicăieri pe Pământ.
Shanay-Timpishka, râul care fierbe
În adâncimile pădurii amazoniene, există un râu lung de doar șase kilometri, dar care este unic în lume. Apele râuluii Shanay-Timpishka sunt atât de fierbinți încât orice animal care intră în ea este fiert de viu. Temperatura apei este de 91 de grade Celsius, iar oamenii de știință nu știu cu siguranță de ce. De obicei, apele fierbinți se află în apropierea vulcanilor, dar în zonă nu există niciun vulcan pe o rază de 700 de kilometri. Una dintre teoriile avansate de cercetători este că apa clocotindă aflată în subteran pătrunde prin falii și, după ce se combină cu apa râului, se formează un sistem geotermal unic în lume.
Peștera Movile, unde atmosfera este de sulf
Peștera Movile se află în România, în apropiere de Mangalia și este o adevărată capsulă a timpului. Muncitorii care au lucrat la construirea unei termocentrale lângă Manalia au fost cei care au descoperit unul dintre cele mai ciudate locuri de pe planetă: o cavernă care a stat complet sigilată și fără lumină timp de 5,5 milioane de ani și a dezvoltat o atmosferă complet diferită de cea de pe Pământ.
Intrarea în peșteră se face printr-un puț săpat artificial, iar în capătul galeriei se află un lac cu apă sulfuroasă. Aerul de aici este toxic, contaminat cu hidrogen sulfurat, iar nivelul dioxidului de carbon este extrem de ridicat. Practic, în Peștera Movila n-ar trebui să existe viață. Și totuși, în mod bizar, cercetătorii au descoperit aici 33 de forme de viață care nu mai există nicărieri în lume. Curioasele creaturi s-au adaptat și trăiesc în această atmosferă toxică, hrănindu-se cu spuma de pe pietre.
Izvorul care transformă orice în piatră
În Anglia, la Knaresborough, există un izvor care pare desprins din poveștile science fiction. Apa acestui izvor e atât de bogată în minerale încât transformă în piatră orice obiect lăsat sub ea, exact așa cum se formează stalactitele din peșteri. Procesul durează de obicei între trei și cinci luni. Datorită acestei puteri miraculoase, izvorul a devenit o atracție turistică foarte populară. Turiștii pun sub apa curgătoare diverse obiecte – de la ursuleți și până la biciclete – și lasă apa să-și facă treaba.
Lacul care te omoară într-o oră
În interiorul unei foste fabrici sovietice de armament nuclear se află un lac atât de contaminat de substanțe radioactive încât moartea este aproape sigură dacă stai în apropierea lui mai mult de o oră. Practic, lacul Karachay, situat în vestul Rusiei, a fost folosit de sovietici pentru a arunca deșeurile nucleare. Cantitățile uriașe de deșeuri care au fost lăsate aici au creat uriașe probleme.
În 1957, o explozie la fabrică a dispersat particulele radioactive din lac pe o arie de 23.000 de kilometri pătrați. Apoi, în 1967, apele au secat, iar particulele radioactive au fost din nou împrăștiate pe o arie de 1.450 kilometri pătrați. Astăzi, apa este acoperită cu un zid gros de beton pentru a preveni dezastrele și a fost desemnat de institutul Worldwatch drept cel mai toxic loc de pe planetă.
Copacul dublu din Casorzo
Nimeni nu ştie cum a reuşit cireşul să se înrădăcineze şi să supravieţuiască. Localnicii cred că o pasăre ar fi putut scăpat o sămânţă de cireş deasupra dudului, după care cireşul ar fi prins rădăcini în sol prin trunchiul scobit al dudului.
Locul unde fulgerele nu se opresc aproape niciodată
Lacul Maracaibo, din Venezuela, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare concentrație de fulgere din lume. Practic, se poate spune că deasupra acestui lac are loc o furtună care nu se oprește niciodată. În fiecare seară la ora 19, fulgerele își încep simfonia, care durează zece ore. Și asta, 260 de nopți în fiecare an.
Lacul albastru din Hokkaido
Barajul de pe râul Tokachi, de pe insula japoneză Hokkaido este o atracție turistică faimoasă deja. Apa acestui baraj are o culoare de un albastru electrizant, iar ceea ce uimește și mai tare este că își schimbă culoarea atunci când te uiți la ea din unghiuri diferite. Mai mult, culoarea apei se schimbă odată cu anotimpurile, variind nuanțe de albastru și verde. Oamenii de știință cred că ciudatele culori sunt „opera” particulelor de hidroxid de aluminiu aflate în apă, care, în funcție de unghiul din care privești, reflectă lumina în mod diferit.
Taguri: natură
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasati un comentariu