Batran cu mintea tanara!

Un articol de Mihaela Iliescu

BATRANETEA NU TREBUIE SA INSEMNE DEBILITATE! CUM SA VA PASTRATI MINTEA TANARA CU AJUTORUL ANTIOXIDANTILOR!

Chiar inainte de a observa primele fire de par alb sau primul rid, putem remarca unul din primele semne de imbatranire: pierderea memoriei pe termen scurt. La 40 de ani, multe persoane incep sa realizeze ca nu mai sunt atat de agere precum erau odata in ceea ce priveste amintirea numelor sau a locului unde si-au pus cheile.


Chiar daca este enervant, acest mod de pierdere a memoriei nu este un semn grav, cum ar fi, de exemplu, dementa sau aparitia bolii Alzheimer. Si nici nu inseamna ca sunteti mai putin inteligenti decat erati pe vremuri.

Aceste simptome de pierdere a memoriei pe termen scurt sunt doar semne de uzura a creierului. Pastrarea antioxidantilor in organism la nivele optime poate duce la reducerea si chiar disparitia lor.

Creierul nostru este vulnerabil la actiunea radicalilor liberi din doua motive:

1. Este un centru de activitate. Celulele creierului au nevoie constanta de sange si oxigen pentru a produce energie, ceea ce duce la cresterea nivelului de radicali liberi.

2. Creierul este format din 50% grasime, ceea ce il face vulnerabil la peroxidarea lipdica. Pe masura ce imbatranim, hormonii si alte chimicale din creier, care regleaza memoria, capacitatea de a rationa si invatarea, intra in declin.

"Aprovizionarea" cu antioxidanti din hrana si suplimente va ajuta creierul sa isi redobandeasca capacitatile si va pastra mintea dumneavoastra agera si ascutita. Mai multe studii au relevat faptul ca antioxidantii pot face diferenta intre functiile creierului, iar consumul timpuriu al acestora poate preveni deteriorari ale creierului care apar mai tarziu in timpul vietii.

GINKGO BILOBA

Este un flavonoid care a devenit in timp cel mai cunoscut antioxidant pentru creierul uman. De obicei, este prescris pentru problemele mentale cauzate adesea de proasta circulatie catre creier : concentrarea cu dificultate, memoria slaba, depresia, anxietatea.

Ajuta la controlul oxidului nitric, un important radical liber. Oxidul nitric moduleaza comunicarea prin celulele creierului, ajutandu-ne sa ne concentram mai bine, sa invatam lucruri noi si sa ne pastram amintirile. Daca nu este controlat indeaproape, oxidul nitric poate insa distruge celulele creierului.

VITAMINA E

Studiile facute pana in prezent au relevat faptul ca vitamina E joaca un rol in prevenirea bolii Alzheimer, prin protejarea celulelor creierului de atacul radicalilor liberi.

De asemenea, vitamina E ajuta la incetinirea declinului mental in cazul bolnavilor de Alzheimer. Tesutul creierului celor bolnavi are un grad mai ridicat de peroxidare lipidca, fata de persoanele de aceeasi varsta, care nu sunt bolnave. In combinatie cu coenzima Q10, vitamina E poate reduce peroxidarea lipdica in creier.

COENZIMA Q10

Poate duce la incetinirea si chiar disparitia unor tulburari ale creierului, cauzate de inaintarea in varsta.

In urma unui studiu, cercetatorii de la General Massachusetts Hospital au descoperit ca coenzima Q10 poate asigura protectie pentru celulele creierului, in conditii de stres oxidativ.


Stiind toate acestea, este posibil sa avem o viata lunga, de buna calitate, intr-un organism puternic si viguros, cu o minte agera si ascutita, asa cum vechii greci odinioara obisnuiau sa spuna: "Sa mori la batranete cat de tanar poti fi", pentru ca batranetea nu trebuie sa fie asociata cu debilitatea sau boala.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse

O BAUTURA CARE DESFUNDA ARTERELE SI PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR DE INIMA!

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »